Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Top 10 companii care au contribuit la bugetul local din Sebeș: În 2016, Mercedes a luat faţa companiei Kronospan

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La Sebeş, firmele cu capital germano-austriac  domină topul contribuabililor la bugetul local în anul 2016: Mercedes a luat faţa companiei Kronospan. Excedent bugetar de 4,8 milioane de euro moştenit de primarul Dorin Nistor de la fosta administraţie!

Fără doar și poate, Sebeșul are noroc cu marii investitori străini care își desfășoară activitatea pe teritoriul municipiului. Potrivit Primăriei municipiului Sebeș, încasările realizate de municipalitate din taxe și impozite de la primii 10 mari contribuabili reprezintă 51,70 la sută din totalul încasărilor de impozite și taxe locale.

Dacă până anul trecut pe primul loc în topul marilor contribuabili din Sebeș se situa compania Kronospan, cu domeniu de activitate în industria prelucrării lemnului, în 2016 lider a devenit compania Daimler AG prin filiala Star Assembly, care fabrică cutii de viteză automate pentru Mercedes Benz, contribuția companiei germane reprezentând 15,96% din totalul încasărilor la capitolul impozite și taxe locale.  Topul primelor 10 companii care contribuie la bugetul local al municipiului Sebeș este următorul:

1.Daimler AG prin filiala Star Assembly 15,96%

2. Kronospan cu 15,20%,

3.Holzindustrie Schweighofer – 4,97%,

4.Star Transmission – 3,98%,

5.Romaqua Group – 3,70%,

6.Pehart Tec – 2,70%,

7.Alpin 57 Lux – 1,69%,

8.Kaufland România – 1,22%,

9.Hidroconstrucția Sebeș – 1,19%,

10.Savini Due – 1,09%.

Chiar și așa ne putem face o idee despre cât înseamnă aceste încasări având în vedere că cele 51 de procente se raportează la bugetul constituit din venituri proprii, iar acesta, în 2016, a fost de 44,78 milioane de lei, adică 9,9 milioane de euro. Bugetul total al municipiului Sebeș a fost anul trecut de 71,6 milioane de lei și a fost structurat astfel: venituri proprii – 44,8 milioane de lei; cote defalcate din TVA – 23,9 milioane de lei; subvenții de la bugetul de stat – 1,3 milioane de lei din care 1,22 milioane de lei primiți de la Ministerul Sănătății pentru investiții; sume provenite de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară și de la Consiliul Județean Alba (pentru învățământul special) – 1,25 milioane de lei și 425.000 de lei – sume provenite de la Fondul Social European.

Cu alte cuvinte, Sebeșul are bani și se poate descurca pe cont propriu. Cu toate acestea, în mandatele trecute nu s-a investit prea mult în dezvoltarea municipiului, motiv pentru care infrastructura lasă mult de dorit, avariile la rețeaua de apă și canalizare sunt aproape la ordinea zilei, iar numărul drumurilor neasfaltate este considerabil.

Fosta administrație nu a putut sau nu a vrut să cheltuiască banii, de vreme ce, după ce a preluat mandatul, în vara anului 2016, primarul Dorin Nistor a găsit în conturile Primăriei Sebeș o moștenire de 21,9 milioane de lei (circa 4,8 milioane de euro), excedent bugetar aferent anului 2016, sumă în care intră însă și excedentul anilor precedenți. Deși banii sunt mulți, și investițiile de care are nevoie Sebeșul sunt costisitoare. Rămâne de văzut cât de bun administrator al unui municipiu cu potențial financiar de invidiat se va dovedi actualul primar al Sebeșului!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea