Rămâi conectat

Politică Administrație

Tinerii din România pot cere primăriilor teren pentru ca să își construiască o căsuță. Vezi în ce condiții!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Case si terenuri afectate de traseul autostrazii Sebes Turda14Potrivit Legii nr. 15/2003, tinerii cu varsta cuprinsă între 18 si 35 de ani care nu dețin proprietăți pot solicita primăriilor un teren pentru construirea unei locuințe proprietate personală.

Recent, în urma adoptării unei initiațive liberale, suprafața de teren acordată tinerilor crește de la 250 mp – 500 mp, cat era prevazut in lege, până acum, la 250 – 1.000 mp.

Potrivit unui comunicat al Grupului parlamentar al PNL din Camera Deputatilor, Legea nr. 15/2003 vizeaza reglementarea regimului atribuirii, la cerere, pentru tinerii cu varste de pana la 35 de ani a unui teren aflat in domeniul privat al unitatilor administrativ-teritoriale pentru construirea unei locuinte proprietate personală.

„Am primit numeroase sesizari din partea aplicantilor (primari) din mediul rural care au sesizat ca suprafata maxima (500 mp) stabilita prin lege este insuficienta in mediul rural deoarece locuinta, anexele gospodaresti, caile de acces si zona de protectie intre vecini insumeaza intreaga suprafata de teren atribuita. Avand in vedere ca in mediul rural constructiile (locuintele, anexelor pentru animale, furaje, lemne, adaposturi pentru animale), se fac pe orizontala, este necesara atribuirea unei suprafete mai mari de teren”, sustine Victor Paul Dobre in expunerea de motive a actului normativ.

El a precizat ca din analiza efectuata din punct de vedere cadastral si funciar gospodariile tip din mediul rural sunt de minim 1.000 mp.

Atribuirea terenului se face in folosinta gratuita pe durata existentei locuintei proprietate personala, in limita suprafetelor disponibile, prin hotarare a consiliului local al comunei, orasului sau municipiului in care este situat terenul.

De prevederile legii beneficiază, o singura data, tinerii care indeplinesc urmatoarele conditii:

a) au implinit varsta de 18 ani la data depunerii cererii;

b) nu au avut sau nu detin in proprietate o locuinta sau un teren destinat construirii unei locuinte proprietate personala, atat in localitatea in care se solicita atribuirea in folosinta a unui teren, cat si in alte localitati;

c) parintii acestora nu detin sau nu au detinut in ultimii 10 ani in proprietate un teren in suprafata mai mare de 500 m2 in mediul urban sau de 5.000 m2 in mediul rural, indiferent de localitatea in care este situat terenul.

Potrivit Art. 3. Din Lege:

(1) Cererea pentru atribuirea terenului se depune la consiliul local al unitatii administrativ-teritoriale in care solicitantul are domiciliul.

(2) Cererea va cuprinde numele si prenumele solicitantului si domiciliul acestuia, la care se va anexa o copie de pe certificatul de nastere, o copie de pe cartea de identitate, o declaratie a solicitantului, pe propria raspundere, in care va mentiona ca nu detine sau nu a detinut in proprietate o locuinta sau un teren destinat construirii unei locuinte, precum si o declaratie a parintilor solicitantului, pe propria raspundere, ca nu detin sau nu au detinut in proprietate un teren in suprafata mai mare de 500 m2 in mediul urban si 5.000 m2 in mediul rural, indiferent de localitatea in care este situat terenul.

Art. 4.

Consiliul local caruia i-a fost adresata cererea de atribuire a terenului pentru construirea unei locuinte proprietate personala se va pronunta asupra acesteia, prin hotarare, in conditiile prevazute de lege.

Art. 5.

(1) Beneficiarul terenului pentru construirea unei locuinte proprietate personala este obligat sa inceapa constructia locuintei


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei Comuna Ocoliș în parteneriat cu comuna Sălciua urmează să cumpere un microbuz electric destinat transportului în comun. Acesta urmează să parcurgă curse regulate între cele două comune. „Urmează să achiziționăm un microbuz electric, care va […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea