Rămâi conectat

Actualitate

Teste gratuite pentru cei suspecți de alergii, iar copiii cu simptome severe vor primi, anual, tratamente de șoc. Proiect de lege adoptat de Parlament

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele care suspectează că au alergii, dar și cele confirmate cu acest tip de afecțiuni vor avea, în viitor, o serie de beneficii, chiar și posibilitatea de a face analize și teste gratuit, conform unui proiect care a primit în cursul zilei de marți votul decisiv al deputaților.

În primul rând, proiectul de lege ce se-ndreaptă acum spre promulgare stabilește că “persoanelor care sunt suspectate a fi diagnosticate cu boli și afecțiuni alergice le sunt decontate analizele și testele specifice necesare diagnosticării”.

Decontarea analizelor se va face, potrivit proiectului legislativ, prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, la recomandarea medicului alergolog și cu respectarea normelor metodologice de aplicare a acestei măsuri, ce vor fi emise la cel mult șase luni după ce inițiativa devine lege.

Măsurile conținute de proiect se vor aplica pentru următoarele boli și afecțiuni alergice:

 • astm bronșic;
 • rinită alergică;
 • alergie alimentară;
 • rinoconjunctivita alergică;
 • dermatită alergică;
 • anafilaxie.

Pe de altă parte, măsurile nu se vor aplica persoanelor diagnosticate sau suspectate ca având intoleranțe alimentare sau boală celiacă (intoleranța permanentă la gluten).

În continuare, proiectul de lege stabilește că minorii care prezintă risc de șoc anafilactic vor primi, anual și în mod gratuit, o doză de adrenalină pentru autoinjectare. Dozele vor fi eliberate, în baza unui document medical de la medicul alergolog, la începutul fiecărui an.

După cum le definește proiectul, șocul anafilactic este insuficiența circulatorie acută ce apare în urma unei reacții severe față de alergene, iar adrenalina pentru autoinjectare este un dispozitiv medical autorizat pentru tratamentul de urgență al anafilaxiei (reacția de hipersensibilitate severă, care poate duce la decesul persoanei) destinat utilizării în condiții de siguranță de către cel afectat, însoțitori sau profesioniști din sistemul medical, pentru administrarea intramusculară a unei doze prestabilite de adrenalină.

De asemenea, proiectul stabilește că măsurile conținute sunt destinate persoanelor ce suferă de alergii, pentru sprijinirea acestora și integrarea lor în societate, fără discriminare, în raport cu:

 • creșele, grădinițele sau școlile de stat ori particulare (care asigură sau nu servicii de masă);
 • universitățile de stat sau particulare, care asigură servicii de masă în cantine studențești;
 • spitalele de stat sau private;
 • cabinetele medicale, inclusiv cele stomatologice, de stat sau private;
 • pensiunile sau hotelurile (de stat ori private) care organizează tabere pentru copii.

Aceste instituții vor fi obligate să dețină în permanență doze de adrenalină pentru autoinjectare, în caz contrar, ele urmând să fie sancționate cu amenzi cuprinse între 5.000 lei și 20.000 lei.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Avertisment al Autorității de Supraveghere Financiară: Ce se întâmpla cu polițele mâine, 7 decembrie 2023

Ziarul Unirea

Publicat

în

Avertisment al Autorității de Supraveghere Financiară: Ce se întâmpla cu polițele EuroIns mâine, 7 decembrie 2023 Polițele de asigurare emise de către Societatea Euroins Asigurare Reasigurare S.A. își vor înceta valabilitatea automat pe data de joi, 7 decembrie, conform anunțului făcut de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Un avertisment al ASF, menționează că toate polițele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare