Testare gratuită pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, la Alba Iulia și Căpâlna – Săsciori, în cadrul studiului xTEND

Societatea Română de Hipertensiune a iniţiat un studiu epidemiologic naţional privind prevalența, tratamentul şi controlul dislipidemiilor în rândul populaţiei adulte din România (studiul xTEND). Bolile cardiovasculare reprezintă cea mai frecventă cauza de mortalitate în ţările dezvoltate economic.

Se apreciază că din totalul de 55 milioane de decese înregistrate pe întreg globul, anual aproximativ 30% sunt decese de cauză cardiovasculară. În România , boala cardiovasculară determină peste 62% din totalul deceselor. În consecinţă, este foarte importantă cunoaşterea prevalenței factorilor de risc dependenţi de stilul de viaţă. Chiar mai importantă este cunoaşterea tendinţei evolutive a prevalenței acestor factori de risc în populația generală, ceea ce ar permite anticiparea evoluţiei curbei mortalităţii şi ar evalua beneficiul diferitelor strategii de prevenţie cardiovasculară. Datele din studiul xTEND vor servi ca bază pentru viitoarele strategii de prevenţie a dislipidemiilor.

ELIT

În perioada 23 şi 24 februarie, începând cu ora 8,30 populaţia din Alba Iulia este aşteptată la caravana mobila xTEND, care va fi amplasată în parcarea autocarelor din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor. Sunt aşteptaţi adulţii între 18 şi 80 de ani. Cei care doresc să participe la acest studiu vor fi testaţi gratuit pentru: colesterol, trigliceride, HDL, LDL, hemoglobina glicolizată. Va fi măsurată tensiunea arterială, pulsul, greutatea, înălţimea. Toate rezultatele le vor primi pe loc. Aceste rezultate vor trebui să le ducă medicilor lor de familie.

Pe data de 27 februarie, caravana mobila va fi prezentă în faţa Căminului Cultural din satul Căpâlna (com Săsciori).

Medic coordonator, dr Madalina Vesa – medic de familie

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...