Termenul limită pentru depunerea ultimei cereri de plată prin PNDR este 30 septembrie 2015

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale este responsabilă de gestionarea eficientă a fondurilor europene nerambursabile acordate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, având ca prioritate absorbția integrală a fondurilor și evitarea blocării finanțărilor europene acordate pentru agricultură și dezvoltare rurală.

Până în acest moment, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a plătit peste 6,43 miliarde de euro (din totalul de 9,3 miliarde de euro alocaţi prin PNDR 2007 – 2013) către beneficiarii care au depus până în prezent cereri de plată pentru decontarea cheltuielilor.

ELIT

AFIR a ajuns în acest moment la un grad de absorbţie de aproximativ 73% din totalul fondurilor europene alocate României de Uniunea Europeană pentru perioada de programare 2007 – 2013.

Pentru a asigura absorbția integrală a fondurilor europene, precum și pentru implementarea corectă și cu celeritate a proiectelor care au fost selectate pentru finanțare prin PNDR 2013, este important ca beneficiarii să depună în termen Dosarele Cererilor de Plată, astfel încât AFIR să poată realiza decontarea cheltuielilor eligibile efectuate.

 Cererile de plată pot fi depuse de beneficiarii PNDR până cel târziu 30 septembrie 2015, acesta fiind termenul limită pentru depunerea ultimului dosar de cerere de plată, atât pentru beneficiarii privați, cât și pentru cei publici.

ADEZIUNE PLUS ALBA

 

Este foarte important de știut că până pe 30 septembrie 2015 toate investițiile, indiferent de momentul contractării, trebuie finalizate, inclusiv cu proces verbal de punere în funcțiune. Pentru a ne putea încadra în termenul final pentru efectuarea plăților prin PNDR 2007 – 2013, respectiv 31 decembrie 2015, beneficiarii PNDR trebuie să depună documentele de plată până cel târziu 30 septembrie 2015, pentru a permite Agenției ca, în termenul de maximum 90 de zile, să poată efectuate toate verificările la plată, atât documentar, cât și pe teren, și, ulterior să deconteze toate cheltuielile eligibile.” a precizat Nicolae POPA, director general adjunct al AFIR.

 Termenele limită sunt stabilite în conformitate cu Regulamentul European 1290/2005, art. 28, alin. (1) privind finanțarea Politicii Agricole Comune și cu Manualele de proceduri ale AFIR. Termenul este ferm și nu se vor accepta prorogări de la acesta.

 În cazul în care se depășește termenul limită pentru depunerea ultimei cereri de plată de 30 septembrie 2015, Agenția nu va mai avea timpul fizic pentru realizarea tuturor etapelor procedurale și legale aplicabile (verificarea documentelor, verificarea pe teren a investiției, aprobarea cererii de plată și decontarea cheltuielilor către beneficiari) și astfel beneficiarul nu va mai primi fondurile solicitate.

Pe cale de consecință, proiectul nu va fi finalizat la data menţionată și, în conformitate cu prevederile contractului de finanțare (art. 2 Durata de realizare a investiției), se va constitui debit total pentru întreaga investiție iar toate sumele acordate anterior vor fi recuperate în integralitate.

  De la demararea PNDR în anul 2008, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a primit și verificat 148.414 cereri de finanţare, în valoare de peste 18,3 miliarde de euro. Până la această dată, au fost selectate, pentru a primi finanţare nerambursabilă, 95.992 de proiecte cu o valoare de peste 7,1 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de angajare de 116% a fondurilor disponibile prin PNDR pentru proiectele de investiții.<

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro