Rămâi conectat

Actualitate

Temperatura de la care se recomandă schimbarea cauciucurilor de vară cu cele de IARNĂ

Ziarul Unirea

Publicat

în

Temperatura de la care se recomandă schimbarea cauciucurilor de vară cu cele de IARNĂ

Temperaturile scăzute din ultimele zile şi mai ales ultimele nopţi în mare parte din ţară au făcut ca şoferii să înceapă să se gândească deja la schimbarea cauciucurilor de vară cu cele de iarnă. Titi Aur, expert în conducere defensivă, a explicat când trebuie făcută schimbarea, dar şi care sunt avantajele cauciucurilor de iarnă în sezonul rece.

„Şoferul român a înţeles cât sunt de importante cauciucurile de iarnă şi de vară, şi foarte rari sunt aceia care nu se gândesc la schimbarea cauciucurilor acum. Cel de iarnă este mai mare, mai cramponat, mai îngust, mai aderent chiar şi pe asfalt uscat, când e rece.

Este recomandat să se monteze acest cauciuc când asfaltul este de la 6 grade în jos. Atenţie, asfaltul, nu temperatura de afară!

Elit - Gustul Desăvârșit

Apar, bineînţeles, acele comentarii cu privire la toamnă şi primăvară, când o zi e frig, o zi cald, şi tot aşa. Facem un compromis! Schimbăm cauciucurile când afară avem constant sub 6 grade! Nu există o dată impusă. Legea spune că dacă eşti fără cauciucuri de iarnă când e zăpadă afară, eşti vinovat! Chiar şi în cazul unui accident, dacă tot ce ai făcut a fost să nu ai aceste cauciucuri eşti vinovat.

Un cauciuc de iarnă are aderenţă mai bună şi când plouă. Practic, în perioada de toamnă putem să ne asumăm să le schimbăm mai din timp, fie şi doar din motivul că la prima zăpadă vor fi cozi kilometrice la vulcanizări. Prima zăpadă poate veni pe 5-6 octombrie sau în ianuarie, nu ştim!”, a declarat Titi Aur în exclusivitate pentru DC NEWS.
Atenţie la temperatură. Pe căldură, cauciucul de iarnă se uzează rapid

”Cauciucul de iarnă se uzează mai repede dacă mergem cu el când este cald. Un cauciuc de iarnă nu are doar acele tăieturi mai mari, ci are şi altă compoziţie. Este mai moale, ca să se lipească mai bine de asfalt la temperatură mai mică. Ceea ce înseamnă că dacă merg la temperatură mare cu cauciuc de iarnă, se va uza mai repede. Nu am nici aderenţa corectă!

Dacă vine un val de frig şi montez cauciuc de iarnă, iar apoi vine o săptămână de căldură, nu mai punem cauciucurile de vară, ci avem grijă să mergem mai prudent, mai încet, să nu solicităm anvelopa. Nu mai frânăm brusc, nu mai conducem sportiv.”, a mai spus expertul.

Cauciucurile All Seasons, nerecomandate. RAR, dezminţinre privind interzicerea lor

Registrul Auto Român respinge cu fermitate informațiile apărute în ultimele zile care au propagat masiv ideea că posesorii de anvelope promovate comercial drept ‘all season’ vor fi sancționați dacă folosesc acest tip de pneuri în timpul sezonului rece.

„În media a fost preluat și interpretat tendențios un comunicat al RAR, din anul 2011, care se regăsește pe site-ul instituției, fară a fi fost solicitat și un punct de vedere al Registrului Auto Român.

Prin urmare, ne vedem nevoiți să facem următoarele precizări, pentru toți clienții noștri și pentru publicul larg: TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi și zăpadă), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia națională rutieră.

Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă prin Ordonanța Guvernului nr.5/2011 de modificare și completare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006. Aspectele privitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu au suferit modificări de la acel moment.Registrul Auto Român nu a făcut în ultima perioadă nicio altă declarație de presă având ca subiect anvelopele de iarnă!

Prin urmare, atât timp cât posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S NU EXISTĂ SANCȚIUNI!”, transmite Registrul Auto Român printr-un comunicat de presă.

Titi Aur: Toate testele au arătat că nu există un cauciuc cu pneu care să fie bun și iarna, și vara

Cu toate astea, Titi Aur spune că acestea nu sunt recomandate iarna, ele neasigurând o aderenţă suficientă.

„Din păcate, legal da, se pot folosi, dar dacă vrem să fim în siguranță, folosim anvelope de vară, vara și anvelope de iarnă, iarna, pentru că altfel e ca și cum am lua o geacă subțire și am purta-o și vara, și iarna. Vara ne va fi cald, iarna ne va fi frig pentru că nu e o haină de iarnă și este doar așa, o geacă, o gecuță. Deci dacă vrem să avem o aparentă economie, punem cauciucuri all seasons, iar dacă ținem la viața noastră, a familiei noastre și bineînțeles a celorlalți din jurul nostru, folosim cauciucuri de vară, vara și cauciucuri de iarnă, iarna.

Toate testele au arătat că nu există un cauciuc cu pneu care să fie bun și iarna, și vara. Da, dacă vorbim de o iarnă din aia cu 4-5 grade afară și ba că ploua, ba că nu plouă, atunci e altă discuție, dar iarna putem ajunge și la -20 de grade, iarna putem să mergem și pe zăpadă multă, pe zăpadă dislocată și un cauciuc de ăsta all season nu va face față sau nu vom fi în condiții de siguranță. Când îți sare copilul în față sau când nu îți acordă unul prioritate nu ai făcut altceva decât să apeși maximum pe frână și totul depinde de aderența pe care o ai, care e dată și de cauciuc, și de suspensie, și de partea de echilibrare a mașinii”, a mai declarat Titi Aur.

Sursa: dcnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Alertă alimentară: Profi și Metro retrag loturi dintr-un produs contaminat cu o toxină

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Alertă alimentară: Profi și Metro retrag loturi dintr-un produs contaminat cu o toxină

Profi și Metro retrag de pe piaţă mai multe loturi de porumb prăjit, contaminate cu aflatoxină, potrivit unor anunţuri ale ANSVSA. Aflatoxinele sunt substanțe toxice, cancerigene, produse de anumite ciuperci, care se găsesc pe anumite cereale cultivate și depozitate în condiții insalubre.


Profi informează că Mogyi România a inițiat retragerea de la vânzare rechemarea de la client a produselor Mexicorn cu sare 70g Lot 240110, Mexicorn cu chilli, 70g Lot 231110 și Lot 231221, ca urmare a detectării aflatoxinei.

„Se recomandă persoanelor care dețin produsul descris mai sus să nu-l consume, ci să-l distrugă sau să-l returneze la magazin în perioada 08.06.2023 – 23.06.2023 inclusiv, urmând să primească în schimb un același tip de produs din alt lot, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal”, a transmis, joi, Profi, potrivit unui anunţ pe site-ul oficial al ANSVSA.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, Metro anunţă că a fost notificat de către același furnizor să înceapă retragerea de la vânzare și de la clienți a produselor 70g Mexicorn cu chilli și 70g Mexicorn cu sare, din cauza identificării unei contaminări cu aflatoxină.

Cumpărătorii sunt sfătuiţi să nu consume produsele şi să le returneze până în 26 iunie, urmând să primească înapoi banii.
În luna mai a.c., asociaţia ungară din domeniul biocombus­tibi­lilor atrăgea atenţia asupra problemelor provo­cate de recolta de porumb de anul trecut, care a înregistrat niveluri de aflatoxină peste media de siguranţă a UE, scria Budapest Business Journal. Potrivit asociaţiei, interdicţiile im­puse de guvern asupra importurilor din Ucraina a înrăutăţit situaţia.

Aflatoxinele sunt substanțe toxice, cancerigene, produse de anumite ciuperci, care se găsesc pe anumite cereale cultivate și depozitate în condiții insalubre.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

WhatsApp lansează „canale” de comunicare publică: Cum va funcționa noul serviciu

Ziarul Unirea

Publicat

în

WhatsApp lansează „canale” de comunicare publică: Cum va funcționa noul serviciu

Aplicația WhatsApp va introduce „canale” care vor permite organizaţiilor să comunice public cu un număr mare de abonaţi, o dezvoltare semnificativă pentru mesageria renumită până acum pentru protejarea confidenţialităţii conversaţiilor utilizatorilor săi, relatează AFP.

„Suntem încântaţi să vă prezentăm canalele WhatsApp, o modalitate simplă, fiabilă şi privată de a primi informaţii importante de la persoane şi organizaţii pe platforma noastră”, a anunţat joi filiala Meta (Facebook, Instagram), într-un comunicat de presă online.

Elit - Gustul Desăvârșit

Această nouă funcţie va fi testată mai întâi în Singapore şi Columbia, înainte de a fi lansată în alte ţări.

Utilizatorii vor putea găsi canalele care îi interesează într-o filă nouă, numită „Actus”, separată de discuţiile cu contactele şi grupurile lor.

Administratorii canalelor nu vor putea adăuga abonaţi. Ei vor comunica „într-un singur sens”, trimiţând mesaje, fotografii, videoclipuri, stickere şi sondaje.

Meta a precizat că printre organizaţiile partenere se vor număra Comitetul Internaţional de Salvare (IRC), Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi echipele de fotbal FC Barcelona şi Manchester United.

Acest nou serviciu ar trebui să permită grupului californian să relanseze sistemul de mesagerie ultra-popular în anumite regiuni ale lumii (în special în Africa şi America Latină), dar mult mai puţin popular în Statele Unite.

Gigantul reţelelor sociale a traversat un an dificil în 2022, cu prima scădere a veniturilor sale din publicitate de la intrarea sa pe Bursă în 2012.

Canalele îi vor permite să ofere mărcilor o nouă modalitate de a comunica cu consumatorii.

În ceea ce priveşte securitatea şi confidenţialitatea, abonaţii nu vor vedea numerele de telefon ale altor persoane din audienţă, iar opţiunile lor de canale vor fi private. Conţinutul postat va dispărea după 30 de zile.

„Canalele WhatsApp vor avea drept scop să devină cea mai sigură funcţie de mesagerie publică disponibilă şi să continue să ofere un nivel de confidenţialitate la nivelul aşteptărilor utilizatorii aplicaţiei”, a mai spus compania.

„Deoarece canalele urmăresc să ajungă la un public larg”, ele nu vor fi criptate în mod implicit, aşa cum sunt conversaţiile private, a adăugat ea.

Cu toate acestea, Meta intenţionează să ofere canalelor criptare end-to-end în anumite cazuri, de exemplu pentru asociaţii non-profit sau în domeniul sănătăţii.

Acest tip de criptare garantează că mesajele pot fi citite doar de expeditor şi destinatar.

WhatsApp, achiziţionată de Facebook în 2014, şi-a construit reputaţia pe această funcţionalitate, la fel ca Signal şi Telegram, mesagerii rivale.

Sursa: stiri.tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

CALENDAR NOU pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2023: Când se vor susține probele

Ziarul Unirea

Publicat

în

CALENDAR NOU pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2023: Când se vor susține probele

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat joi o serie de schimbări în calendarul educațional, modificările fiind necesare în urma grevei generale din învățământ.

Citește și: BACALAUREAT 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME din anii precedenți

Acestea sunt noile calendare pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională, așa cum rezultă din anunțurile ministrului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Calendar nou Bacalaureat:

• Până în 13 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
• Până în 13 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
• 14 – 23 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română -proba A
• 14 – 23 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă -proba B
• 14 – 23 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale – proba D
• 14 – 23 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională -proba C
• 26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
• 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) -proba scrisă
• 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
• 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
• 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 -18.00
• 4 – 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
• 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale

Citește și: EVALUARE NAŢIONALĂ 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME, la română și matematică pentru elevii de clasa a 8-a din anii trecuți

Calendar nou Evaluare Națională 2023:

Până în 13 iunie 2023 – Înscrierea la Evaluarea Națională 2023

19 iunie 2023 – Limba și literatura română – probă scrisă
21 iunie 2023 – Matematica – probă scrisă
22 iunie 2023 – Limba și literatura maternă – probă scrisă
28 iunie 2023 (până la ora 14:00) – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare