Rămâi conectat

Actualitate

Temperatura de la care se recomandă schimbarea cauciucurilor de vară cu cele de IARNĂ

Publicat

în

Temperatura de la care se recomandă schimbarea cauciucurilor de vară cu cele de IARNĂ

Temperaturile scăzute din ultimele zile şi mai ales ultimele nopţi în mare parte din ţară au făcut ca şoferii să înceapă să se gândească deja la schimbarea cauciucurilor de vară cu cele de iarnă. Titi Aur, expert în conducere defensivă, a explicat când trebuie făcută schimbarea, dar şi care sunt avantajele cauciucurilor de iarnă în sezonul rece.

„Şoferul român a înţeles cât sunt de importante cauciucurile de iarnă şi de vară, şi foarte rari sunt aceia care nu se gândesc la schimbarea cauciucurilor acum. Cel de iarnă este mai mare, mai cramponat, mai îngust, mai aderent chiar şi pe asfalt uscat, când e rece.

Este recomandat să se monteze acest cauciuc când asfaltul este de la 6 grade în jos. Atenţie, asfaltul, nu temperatura de afară!

Electrica Furnizare Discount

Apar, bineînţeles, acele comentarii cu privire la toamnă şi primăvară, când o zi e frig, o zi cald, şi tot aşa. Facem un compromis! Schimbăm cauciucurile când afară avem constant sub 6 grade! Nu există o dată impusă. Legea spune că dacă eşti fără cauciucuri de iarnă când e zăpadă afară, eşti vinovat! Chiar şi în cazul unui accident, dacă tot ce ai făcut a fost să nu ai aceste cauciucuri eşti vinovat.

Un cauciuc de iarnă are aderenţă mai bună şi când plouă. Practic, în perioada de toamnă putem să ne asumăm să le schimbăm mai din timp, fie şi doar din motivul că la prima zăpadă vor fi cozi kilometrice la vulcanizări. Prima zăpadă poate veni pe 5-6 octombrie sau în ianuarie, nu ştim!”, a declarat Titi Aur în exclusivitate pentru DC NEWS.
Atenţie la temperatură. Pe căldură, cauciucul de iarnă se uzează rapid

”Cauciucul de iarnă se uzează mai repede dacă mergem cu el când este cald. Un cauciuc de iarnă nu are doar acele tăieturi mai mari, ci are şi altă compoziţie. Este mai moale, ca să se lipească mai bine de asfalt la temperatură mai mică. Ceea ce înseamnă că dacă merg la temperatură mare cu cauciuc de iarnă, se va uza mai repede. Nu am nici aderenţa corectă!

Dacă vine un val de frig şi montez cauciuc de iarnă, iar apoi vine o săptămână de căldură, nu mai punem cauciucurile de vară, ci avem grijă să mergem mai prudent, mai încet, să nu solicităm anvelopa. Nu mai frânăm brusc, nu mai conducem sportiv.”, a mai spus expertul.

Cauciucurile All Seasons, nerecomandate. RAR, dezminţinre privind interzicerea lor

Registrul Auto Român respinge cu fermitate informațiile apărute în ultimele zile care au propagat masiv ideea că posesorii de anvelope promovate comercial drept ‘all season’ vor fi sancționați dacă folosesc acest tip de pneuri în timpul sezonului rece.

„În media a fost preluat și interpretat tendențios un comunicat al RAR, din anul 2011, care se regăsește pe site-ul instituției, fară a fi fost solicitat și un punct de vedere al Registrului Auto Român.

Prin urmare, ne vedem nevoiți să facem următoarele precizări, pentru toți clienții noștri și pentru publicul larg: TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi și zăpadă), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia națională rutieră.

Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă prin Ordonanța Guvernului nr.5/2011 de modificare și completare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006. Aspectele privitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu au suferit modificări de la acel moment.Registrul Auto Român nu a făcut în ultima perioadă nicio altă declarație de presă având ca subiect anvelopele de iarnă!

Prin urmare, atât timp cât posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S NU EXISTĂ SANCȚIUNI!”, transmite Registrul Auto Român printr-un comunicat de presă.

Titi Aur: Toate testele au arătat că nu există un cauciuc cu pneu care să fie bun și iarna, și vara

Cu toate astea, Titi Aur spune că acestea nu sunt recomandate iarna, ele neasigurând o aderenţă suficientă.

„Din păcate, legal da, se pot folosi, dar dacă vrem să fim în siguranță, folosim anvelope de vară, vara și anvelope de iarnă, iarna, pentru că altfel e ca și cum am lua o geacă subțire și am purta-o și vara, și iarna. Vara ne va fi cald, iarna ne va fi frig pentru că nu e o haină de iarnă și este doar așa, o geacă, o gecuță. Deci dacă vrem să avem o aparentă economie, punem cauciucuri all seasons, iar dacă ținem la viața noastră, a familiei noastre și bineînțeles a celorlalți din jurul nostru, folosim cauciucuri de vară, vara și cauciucuri de iarnă, iarna.

Toate testele au arătat că nu există un cauciuc cu pneu care să fie bun și iarna, și vara. Da, dacă vorbim de o iarnă din aia cu 4-5 grade afară și ba că ploua, ba că nu plouă, atunci e altă discuție, dar iarna putem ajunge și la -20 de grade, iarna putem să mergem și pe zăpadă multă, pe zăpadă dislocată și un cauciuc de ăsta all season nu va face față sau nu vom fi în condiții de siguranță. Când îți sare copilul în față sau când nu îți acordă unul prioritate nu ai făcut altceva decât să apeși maximum pe frână și totul depinde de aderența pe care o ai, care e dată și de cauciuc, și de suspensie, și de partea de echilibrare a mașinii”, a mai declarat Titi Aur.

Sursa: dcnews.ro

Publicitate

Actualitate

Românii nevaccinații anti-Covid își vor putea ridica pensia, alocația sau ajutoarele sociale fără restricții: Anunțul lui Raed Arafat

Publicat

în

Românii nevaccinații anti-Covid își vor putea ridica pensia, alocația sau ajutoarele sociale fără restricții: Anunțul lui Raed Arafat

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a declarat că, prin hotărârea de guvern aprobată luni, pensionarii nevaccinaţi nu vor avea restricţii în a-şi ridica pensia fizic, aceeaşi excepţie privind accesul în instituţiile publice fiind aplicată şi în cazul persoanelor nevaccinate care au de primit alocaţii pentru copii sau alte prestaţii sociale.

„Din punct de vedere al accesului la instituţiile publice şi la cele private, au fost prevăzute unele excepţii care ni s-au ridicat de către mai multe persoane. Pensionarii care trebuie să ridice pensia, de exemplu, nu vor avea restricţii să ridice pensia, cei care merg pentru prestaţii sociale, alocaţii de copii etc. pot să intre să ridice aceste prestaţii”, a afirmat Raed Arafat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Întrebat dacă la ANAF, la primărie, oamenii care vor să îşi plătească taxele vor putea intra fără certificat de vaccinare, el a precizat: „Plata taxelor nu cred”.

Electrica Furnizare Discount

„Vor trebui să fie totuşi – fie să plătească online, fie aşteaptă. Deci, la acest moment, am vorbit doar de prestaţiile sociale, adică să ridice pensie, să ridice orice, dar nu ca să intre să plătească alte chestii. Şi aici chiar la orice chestie putem să găsim 100 de excepţii necesare, nu vom aplica aceste excepţii acum. Adică, nu am dorit să facem un lockdown total într-o parte şi toată lumea – unii, bineînţeles, ziceau faceţi lockdown total – acum că se iau măsuri care totuşi restricţionează anumită mişcare şi încearcă să protejeze suntem întrebaţi de ce nu dăm 100 de excepţii. Nu avem cum. Sunt date excepţii pentru a funcţiona lucrurile normal în următoarele 30 de zile. Restul poate fi amânat sau peste tot se poate plăti online, deci toate aceste dări, toate aceste taxe sunt accesibile, cred că este ghiseul.ro şi acolo găsiţi cum să le plătiţi. (…) Din nou vă spun: la acest moment, astea sunt măsurile care se iau. Nu se vor mai da alte excepţii pentru intrare în clădiri publice. Şi la noi, la minister, şi oriunde, cine intră prezintă certificatul verde”, a afirmat Arafat.

Şeful DSU a mai precizat că nu este obligatoriu certificatul verde pentru accesul în pieţe. „Pieţele sunt numai cu mască, nu este certificat verde pentru pieţe”, a spus Arafat.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Certificatul verde rămâne obligatoriu pentru cei care vor să meargă la mall: Raed Arafat explică neînțelegerile

Publicat

în

Certificatul verde rămâne obligatoriu pentru cei care vor să meargă la mall: Raed Arafat explică neînțelegerile

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a afirmat că certificatul verde rămâne obligatoriu pentru cei care vor să meargă la mall. Excepție fac persoanele care merg la mall la un centru de vaccinare pentru a se vaccina sau cei care merg la o unitate administrativă (n.r.: pașapoarte) cu programare.

„Între CNSU și HG emisă au fost unele diferențe care au fost pe baza unor neînțelegeri juridice și modul de translatare nu a fost foarte clar.

În centrele comerciale nu o să găsiți cuvântul mall pentru că nu există în legislație. Au existat și în hotărârea treacută, dar din cauza normelor juridice erau încadrate la 50% din persoane. Noi avem vaccinare sau trecere prin boală.

Electrica Furnizare Discount

La mall sau centrele comerciale e obligatoriu certificatul verde, vaccinat sau trecut prin boală. Se permite doar accesul celor care intră în mall să se vaccineze la un centru de vaccinare, dar trebuie organizat: se intră, se iese din mall pe o zonă specială.

Mai e la pașapoarte la mall: acolo se poate intra cu test valabil și cu dovada programării la centrul de pașapoarte”, a spus Raed Arafat.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Nicolae Ciucă și-ar putea DEPUNE mandatul de premier desemnat, dacă Guvernul său nu va avea șansă de a fi investit

Publicat

în

Nicolae Ciucă și-ar putea DEPUNE mandatul de premier desemnat, dacă Guvernul său nu va avea șansă de a fi investit

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a spus că va căuta orice soluție posibilă pentru ca România să aibă un guvern, dar în cazul în care va vedea că acest lucru nu este posibil, atunci va ”proceda ca atare”, adică își va depune mandatul.

”Toți liderii politici trebuie să înțeleagă că este o situație de criză și avem nevoie de un nou Guvern.

Încă am speranțe că se poate învesti un Guvern în acest mandat. Atunci când voi considera că aceste șanse nu mai sunt, voi proceda ca atare.

Electrica Furnizare Discount

Voi căuta să găsesc orice soluție posibilă să avem Guvern.”., a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat de jurnaliști dacă și-ar putea depune mandatul, Ciucă a explicat: ”Există și altă soluție?”.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare