Rămâi conectat

Curier Județean

Teme ”fierbinți” la Adunarea Generală ACoR Alba: regionalizarea și statutul primarilor

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

La sala de conferințe a Hotelului Parc din Alba Iulia s-a desfășurat astăzi Adunarea Generală a Filialei Alba a Asociației Comunelor din România. Au participat cei 60 de primari ai comunelor membre în ACoR Alba, alături de reprezentanții autorităților publice județene și directori de deconcentrate. Dintre cei 7 parlamentari de Alba invitați la întâlnire a fost prezent doar deputatul Dan Coriolan Simedru, ceilalți fiind reținuți cu probleme de partid la București sau aflându-se în delegații în străinătate.

Potrivit primarului din Ciugud, Gheorghe Damian – preşedintele Filialei Judeţene Alba a ACoR, pe lângă punctele curente aflate pe ordinea de zi, printre care s-au aflat prezentarea raportului de activitate pe anul 2012, aprobarea bilanțului contabil pe anul 2012 și a bugetului pe anul 2013, discuțiile s-au axat pe rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunele din județul Alba.

Una dintre întrebările la care primarii au solicitat un răspuns de la deputatul Dan Coriolan Simedru, de la unul dintre reprezentanții Guvernului înnteriutoriu –  subprefectul Cornel Murg și de la președintele Consiliului Județean Ion Dumitrel a fost ”cum influențează regionalizarea granițele unităților administrativ-teritoriale.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Am pornit de la ideea că se tot vehiculează posibilitatea ca odată cu noua regionalizare să dispară de pe hartă foarte multe comune. Este știut faptul că la nivelul județului Alba sunt câteva comune, și nu puține, care nu își pot susține nici cheltuielile de funcționare fără să mai vorbim de cele de investiții. Însă de anul viitor începe implementarea noului program de dezvoltare rurală și alocarea fondurilor pentru perioada 2014-2020. Asta înseamnă că de acuma primarii se preocupă să-și scrie proiectele pentru rezolvarea problemelor de infrastructură pe anii următori. Plecând de la ideea aceasta nu putem să cheltuim miliarde de lei să facem studiile respective iar după aceea în anul 2014 să ni se spună ”comuna X dispare”. Răspunsul la întrebarea noastră a fost că în această privință nu se va schimba nimic”, a explicat Gheorghe Damian.

O altă problemă pentru care primarii au primit un răspuns favorabil privește posibilitatea întăbulării directe a terenurilor agricole direct de pe titlul de proprietate. În acest sens primarii doresc să reducă cheltuielile și să ”scurteze” deplasările cetățenilor la Oficiu de Cadastru. Astfel, administrațiile locale vor întocmi hărțile pentru cadastrul general al comunelor iar cererile de întăbulare ale cetățenilor vor fi depuse la primărie și rezolvate de un funcționar care va ține legătura cu Oficiul de Cadastru.

Nu în ultimul rând a fost adusă în discuție nemulțumirea primarilor privind statutul pe care îl au. Potrivit președintelui ACoR Alba, conform legii aceștia au statutul de demnitar ”doar pe hârtie” acest lucru este doar pe hârtie, motiv pentru care primarul comunei Ciugud ar prefera: “ să modifice legea, să ne spună moaşe comunale”:

“Primarul ar trebui să aibă acelaşi statut ca şi parlamentarul şi vă spun de ce: În Legea 215, noi primarii de comună avem statutul de demnitar. Noi am cerut de mai multe ori să modifice Legea şi să ne spună moaşe comunale, pentru că vă daţi seama salariul este aşa cum este, de mizerie. Dacă îl compari cu cel al şefului de post sau al directorului de şcoală mi-e ruşine să spun soţiei câţi bani duc acasă. Pe de altă parte, dacă îi compari banii pe care îi ia un primar cu banii care îi iau directorii de deconcentrate, care nu au responsabilităţi, iertaţi-mă, nici un sfert din cât le au primarii este ruşinos. Pe de altă parte primarul este cel ales ,nu numit că a lipit afişe pe nu ştiu unde, direct prin votul oamenilor. Primarul în perioada mandatului poate să divorţeze de nevastă dar nu şi de partid. Dacă divorţează de nevastă rămâne primar dar dacă divorţează de partid îşi pierde mandatul. Onor, parlamentarii, care sunt demnitari şi dânşii, sunt reprezentanţii oamenilor în cel mai înalt for al statului, ei pot să divorţeze de cine vor, să facă ce vor, că de bine de rău bani au, maşini au, cota de benzină nu le este limitată ca nouă, să mergi azi la Bucureşti şi să stai până luna viitoare până îţi vine cota cealaltă şi aşa mai departe. Ori nu mi se pare corect, e drept ei fac legile, să nu avem acelaşi tratament” a declarat primarul Damian.

Precizăm că numărul comunelor care fac parte în prezent din ACoR Alba este de trei ori mai mare decât la sfârșitul anului 2011, crescând de la 24 la 60 în prezent.

”Numărul comunelor membre  în asociație a crescut deoarece am demonstrat că fiind uniți putem face presiuni mai mari la nivel de Guvern și de ministere, pentru aputea să modificăm legi sau ordine ale miniștrilor, care ne defavorizează”, a mai declarat președintele ACoR Alba, Gheorghe Damian.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Comunicat de presă | TSD și PSD Alba Iulia organizează conferința ”Bani europeni pentru afaceri românești”  

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Comunicat de presă | TSD și PSD Alba Iulia organizează conferința ”Bani europeni pentru afaceri românești”

Partidul Social Democrat Alba Iulia, cu sprijinul Tineretului Social Democrat Alba Iulia, organizează conferința ”Bani europeni pentru afaceri românești” în cadrul căreia specialiști din Ministerul Antreprenoriatului și Turismului vor prezenta programe de finanțare dedicate celor care vor să-și deschidă un business ori doresc să-și extindă activitatea cu sprijin financiar nerambursabil.

În cadrul conferinței, se va discuta despre construirea afacerilor profitabile și sustenabile. Un accent important va fi pus pe accesarea banilor europeni pentru înființarea sau dezvoltarea afacerilor românești. Vor fi prezentate programe guvernamentale, finanțate inclusiv cu fonduri externe. De asemenea, se va vorbi despre Start Up-Nation, măsuri pentru tineri, programe în domeniul agroalimentar, posibilități de sprijin nerambursabil pentru IMM-uri, pentru susținerea meșteșugurilor și artizanatului, programe de microindustrializare sau de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață.

Elit - Gustul Desăvârșit

Conferința va avea loc vineri, de la ora 11.00, în Amfiteatrul Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Prezentările vor fi realizate de către Lucian Rus și Horațiu Clepan, secretari de stat în cadrul  Ministerului Antreprenoriatului si Turismului.

Am plăcerea să organizez acest eveniment, alături de colegii mei social-democrați. Conferința e dedicată în special tinerilor, dar sunt așteptați să participe toți cei interesați. Prin acest eveniment, PSD Alba Iulia și TSD Alba Iulia își doresc să aducă informația mai aproape de persoanele potențial interesate și să o facă mai accesibilă. În cadrul conferinței se va răspunde la întrebări, se va oferi consiliere și îndrumare.

Vrem să fim aproape de albaiulieni, de comunitate, să îi sprijinim cât de mult putem, iar acest lucru se realizează și prin organizarea de evenimente, conferințe, dezbateri de interes pentru ei.

Președinte interimar PSD Alba Iulia,

Senator Gheorghe Calin Matieș


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Peste 14.000 de articole pirotehnice , fără autorizație, confiscate de la firmă din Alba Iulia. Recomandări pentru cetățeni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Peste 14.000 de articole pirotehnice, fără autorizație, au fost confiscate de polițiști de la firmă din Alba Iulia. Recomandări pentru cetățeni.

Polițiștii Inspectoratul de Poliție Județean Alba acționează pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislației privind obiectele pirotehnice, iar în această perioadă efectuează controale la societățile comerciale care importă și comercializează astfel de articole.

Elit - Gustul Desăvârșit

Acțiunile de control se desfășoară sub coordonarea Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase și are ca obiectiv prevenirea producerii evenimentelor negative cu consecințe asupra ordinii și siguranței publice sau de altă natură (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri), ca urmare a folosirii de astfel de articole precum descoperirea și sancționarea faptelor de natură penală și contravențională la regimul articolelor pirotehnice;

De exemplu, în urma unui control la o societate comercială din Alba Iulia, efectuat la data de 3 noiembrie 2022, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au identificat 14.535 de articole pirotehnice care erau oferite spre vânzare, fără autorizație.

Articolele pirotehnice au fost indisponibilizate, iar cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba readuce în atenția cetățenilor câteva aspecte legate de obiectele cu conținut pirotehnic

Articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1 nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic.

De asemenea, persoanele juridice autorizate nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din categoriile pentru care au fost autorizate.

Totodată, persoanele juridice nu pot comercializa articole pirotehnice din categoriile F2-F4.

În conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 şi F4 numai în condițiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situații de urgență județean și avizul inspectoratului de poliție județean pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Referitor la persoanele fizice, atragem atenția că acestea, dacă au vârsta de peste 18 ani, pot deține și folosi în scop de divertisment doar articole pirotehnice din categoria F1, pe tot timpul anului.

Articolele pirotehnice din categoriile F2-F4, P.1, P.2, T.1 și T.2 nu pot fi confecționate, importate, comercializate sau folosite de către persoanele fizice în scopuri de divertisment.

Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Foto: arhivă


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Tineri din Alba Iulia cu DOSAR PENAL pentru FURT: Ar fi sustras 4 anvelope auto dintr-o spălătorie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Doi tineri din Alba Iulia s-au ales cu DOSAR PENAL pentru FURT după ce ar fi sustras 4 anvelope auto dintr-o spălătorie din oraș.

Potrivit IPJ Alba, la data de 8 noiembrie 2022, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au identificat doi tineri de 21 și 28 de ani, din Alba Iulia, care sunt bănuiți de săvârșirea unei infracțiuni de furt, faptă sesizată poliției la data de 14 septembrie 2022.

Elit - Gustul Desăvârșit

Se pare că, în noaptea de 12/13 septembrie 2022, tinerii s-ar fi deplasat la o spălătorie auto din Alba Iulia și ar fi sustras 4 anvelope auto, în valoare de aproximativ 2.000 de lei.

Polițiștii continuă cercetările, în vederea stabilirii întregii activități infracționale a celor doi tineri și pentru recuperarea prejudiciului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea