Rămâi conectat

Curier Județean

Teme ”fierbinți” la Adunarea Generală ACoR Alba: regionalizarea și statutul primarilor

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La sala de conferințe a Hotelului Parc din Alba Iulia s-a desfășurat astăzi Adunarea Generală a Filialei Alba a Asociației Comunelor din România. Au participat cei 60 de primari ai comunelor membre în ACoR Alba, alături de reprezentanții autorităților publice județene și directori de deconcentrate. Dintre cei 7 parlamentari de Alba invitați la întâlnire a fost prezent doar deputatul Dan Coriolan Simedru, ceilalți fiind reținuți cu probleme de partid la București sau aflându-se în delegații în străinătate.

Potrivit primarului din Ciugud, Gheorghe Damian – preşedintele Filialei Judeţene Alba a ACoR, pe lângă punctele curente aflate pe ordinea de zi, printre care s-au aflat prezentarea raportului de activitate pe anul 2012, aprobarea bilanțului contabil pe anul 2012 și a bugetului pe anul 2013, discuțiile s-au axat pe rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunele din județul Alba.

Una dintre întrebările la care primarii au solicitat un răspuns de la deputatul Dan Coriolan Simedru, de la unul dintre reprezentanții Guvernului înnteriutoriu –  subprefectul Cornel Murg și de la președintele Consiliului Județean Ion Dumitrel a fost ”cum influențează regionalizarea granițele unităților administrativ-teritoriale.

”Am pornit de la ideea că se tot vehiculează posibilitatea ca odată cu noua regionalizare să dispară de pe hartă foarte multe comune. Este știut faptul că la nivelul județului Alba sunt câteva comune, și nu puține, care nu își pot susține nici cheltuielile de funcționare fără să mai vorbim de cele de investiții. Însă de anul viitor începe implementarea noului program de dezvoltare rurală și alocarea fondurilor pentru perioada 2014-2020. Asta înseamnă că de acuma primarii se preocupă să-și scrie proiectele pentru rezolvarea problemelor de infrastructură pe anii următori. Plecând de la ideea aceasta nu putem să cheltuim miliarde de lei să facem studiile respective iar după aceea în anul 2014 să ni se spună ”comuna X dispare”. Răspunsul la întrebarea noastră a fost că în această privință nu se va schimba nimic”, a explicat Gheorghe Damian.

O altă problemă pentru care primarii au primit un răspuns favorabil privește posibilitatea întăbulării directe a terenurilor agricole direct de pe titlul de proprietate. În acest sens primarii doresc să reducă cheltuielile și să ”scurteze” deplasările cetățenilor la Oficiu de Cadastru. Astfel, administrațiile locale vor întocmi hărțile pentru cadastrul general al comunelor iar cererile de întăbulare ale cetățenilor vor fi depuse la primărie și rezolvate de un funcționar care va ține legătura cu Oficiul de Cadastru.

Nu în ultimul rând a fost adusă în discuție nemulțumirea primarilor privind statutul pe care îl au. Potrivit președintelui ACoR Alba, conform legii aceștia au statutul de demnitar ”doar pe hârtie” acest lucru este doar pe hârtie, motiv pentru care primarul comunei Ciugud ar prefera: “ să modifice legea, să ne spună moaşe comunale”:

“Primarul ar trebui să aibă acelaşi statut ca şi parlamentarul şi vă spun de ce: În Legea 215, noi primarii de comună avem statutul de demnitar. Noi am cerut de mai multe ori să modifice Legea şi să ne spună moaşe comunale, pentru că vă daţi seama salariul este aşa cum este, de mizerie. Dacă îl compari cu cel al şefului de post sau al directorului de şcoală mi-e ruşine să spun soţiei câţi bani duc acasă. Pe de altă parte, dacă îi compari banii pe care îi ia un primar cu banii care îi iau directorii de deconcentrate, care nu au responsabilităţi, iertaţi-mă, nici un sfert din cât le au primarii este ruşinos. Pe de altă parte primarul este cel ales ,nu numit că a lipit afişe pe nu ştiu unde, direct prin votul oamenilor. Primarul în perioada mandatului poate să divorţeze de nevastă dar nu şi de partid. Dacă divorţează de nevastă rămâne primar dar dacă divorţează de partid îşi pierde mandatul. Onor, parlamentarii, care sunt demnitari şi dânşii, sunt reprezentanţii oamenilor în cel mai înalt for al statului, ei pot să divorţeze de cine vor, să facă ce vor, că de bine de rău bani au, maşini au, cota de benzină nu le este limitată ca nouă, să mergi azi la Bucureşti şi să stai până luna viitoare până îţi vine cota cealaltă şi aşa mai departe. Ori nu mi se pare corect, e drept ei fac legile, să nu avem acelaşi tratament” a declarat primarul Damian.

Precizăm că numărul comunelor care fac parte în prezent din ACoR Alba este de trei ori mai mare decât la sfârșitul anului 2011, crescând de la 24 la 60 în prezent.

”Numărul comunelor membre  în asociație a crescut deoarece am demonstrat că fiind uniți putem face presiuni mai mari la nivel de Guvern și de ministere, pentru aputea să modificăm legi sau ordine ale miniștrilor, care ne defavorizează”, a mai declarat președintele ACoR Alba, Gheorghe Damian.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică? Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Avram Iancu ” Alba asigură măsurile de ordine publică la evenimentele organizate în zona de competență din acest sfârșit de săptămână: • Meciul de fotbal din cadrul Ligii a III-a, dintre echipele CS Universitar Alba Iulia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea