Rămâi conectat

Cultură Educație

Te pregăteşti de vacanţă? Care sunt noile reglementări din Codul Muncii legate de concediul de odihnă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pe lângă alte modificări majore care ţin de contractele de muncă şi de timpul de lucru, Guvernul a schimbat, prin noul Cod al Muncii, şi câteva aspecte legate de concediul de odihnă. Cea mai importantă modificare este cea care stabileşte numărul de zile de concediu neîntrerupt pe care patronul este obligat să ţi le dea. Aşa că, dacă vrei să pleci în vacanţă şi tocmai te pregăteşti să depui cererea de concediu, fii sigur că ştii care îţi sunt drepturile.
Una dintre modificările semnificative pe care le aduce noul Cod al Muncii în legătură cu concediul de odihnă este cea care prevede câte zile poţi pleca fără întrerupere. Dacă până acum, din cele peste 20 de zile lucrătoare, angajatorul era obligat să îţi dea 15 fără întrerupere – explicaţia fiind aceea că salariaţii au nevoie de minimum două săptămâni legate de repaus pentru a se reface după un an de muncă, de la intrarea în vigoare a noii legi, perioada s-a redus la 10 zile.  Asta nu înseamnă că nu îţi mai poţi lua un concediu mai lung de 10 zile odată, dar pot exista cazuri în care patronul să îţi refuze o vacanţă mai lungă, pentru că are legea de partea sa. Durata efectivă a concediului sau alte dispoziţii legate de perioada de repaus se pot stabili şi prin contractele colective de muncă sau prin regulamentele interne, dar cu respectarea legislaţiei în vigoare.
Angajatorul este obligat să îţi acorde cele peste 20 de zile de concediu în fiecare an, iar efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile excepţionale prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil. Angajatorul este, de asemenea, obligat să acorde angajatului zilele de concediu neefectuate până la sfârşitul anului următor.
În principiu, angajatul poate cere să plece în orice perioadă a anului şi pentru oricâte zile doreşte (dacă se încadrează în perioada prevăzută de lege). Salariaţii unei companii trebuie să stabilească, însă, perioadele în care pot pleca în concediu, în aşa fel încât acestea să nu se suprapună şi să nu perturbe activitatea companiei. Atenţie însă: trebuie să soliciţi concediul cu cel puţin 60 de zile înainte de efectuarea acestuia. În caz contrar, angajatorul îţi poate refuza perioada în care doreşti să pleci. Pentru perioada concediului de odihnă, beneficiezi de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă. Indemnizaţia de concediu de odihnă se calculează făcând media zilnică a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu şi se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu. Concediul poate fi întrerupt atât de câtre salariat, pentru motive obiective, cât şi de către angajator, care vă poate chema din concediu în caz de forţă majoră sau pentru interese urgente care impun prezenţa la locul de muncă. În acest caz angajatorul are obligaţia de a suporta toate cheltuielile salariatului şi ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum şi eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.
În cazul unor evenimente familiale deosebite (nuntă, înmormântare, naşterea unui copil), salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu sunt incluse în durata concediului de odihnă. Pentru alte situaţii personale, angajaţii au dreptul la concedii fără plată, durata acestora fiind stabilită prin contractul colectiv de muncă  sau prin regulamentul intern. (M.F.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea