Rămâi conectat

Actualitate

Te poți reinfecta cu noul coronavirus dacă ai avut deja? Ce spun cercetătorii despre COVID-19 și imunitate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Te poți reinfecta cu noul coronavirus dacă ai avut deja? Ce spun cercetătorii despre COVID-19 și imunitate. BBC a făcut un rezumat a ceea ce știm până acum despre imunitate și COVID-19.

Sistemul imunitar ne ajută să nu ne îmbolnăvim și luptă împotriva infecțiilor. Are mai multe componente.

Sistemul imunitar intră în acțiune când suntem expuși la o boală, indiferent dacă e cauzată de un virus, de o infecție sau de o ciupercă. Pentru a lupta împotriva acestor invadatori, corpul nostru eliberează substanțe chimice și globule albe în sânge.Dar sistemul imunitar poate da și o ripostă țintită împotriva unor anumite virusuri sau bacterii, producând anticorpi specifici – proteine care se prind de virus și nu-l lasă să intre în celule și limfocite T, care distrug celulele deja infectate.

Dar, dacă suntem expuși unui virus nou, cum este SARS-CoV2, sau oricărui virus nou, cu care nu ne-am mai confruntat, sistemul imunitar are nevoie de mai mult timp pentru a ști cum să reacționeze.

Dacă avem deja anticorpi pentru un virus la care am fost expuși, aceștia sunt trimiși la luptă când respectivul virus reapare. Asfel apare imunitatea dobândită. Același principiu este folosit în cazul vaccinurilor.

Dacă mai mulți oameni sunt vaccinați sau dobândesc imunitate în fața unui virus, este mult mai greu ca populația să se îmbolnăvească, pentru că există imunitate colectivă.

Dar dezvoltarea anticorpilor după expunerea la un virus sau după vaccinare nu înseamnă că suntem total feriți de o nouă îmbolnăvire sau că vom fi protejați toată viața.

Unele virusuri, cum e cel al rujeolei, lasă o „amintire” puternică sistemului imunitar și, dacă am făcut boala sau am fost vaccinați, vom avea anticorpi tot restul vieții. Dar alte virusuri, cum e cel care provoacă banalul guturai, sunt „uitați” foarte ușor și putem răci din nou doar după câteva săptămâni.
Alte virusuri, cum e cel al gripei, ne invadează sistemul imunitar prin repetate mutații.

Nu există însă dovezi că noul coronavirus are mutații suficient de rapide pentru a avea nevoie de anticorpi diferiți în cazul unei noi expuneri. Pentru că este atât de nou, nu știm nici cât de „memorabil” e pentru sistemul imunitar. Nu e clar nici ce legătură există între severitatea bolii și nivelul de anticorpi dobândit.

În unele cazuri, anticorpii ne pot feri de o formă gravă a unei infecții, dar putem face o formă ușoară.

Aflarea acestor lucruri i-ar ajuta pe oamenii de știință să afle cum – și de câte ori – ar trebui să fie vaccinați oamenii împotriva noului coronavirus. De asemenea, am putea afla dacă un test de anticorpi pozitiv poate fi considerat drept o dovadă că am dobândit imunitate.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori

Unirea Ziarul

Publicat

în

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori Utilizatorii WhatsApp vor putea folosi, în curând, filtre pentru a separa şi localiza mai rapid mesajele. WhatsApp anunţă introducerea filtrelor pentru accesarea mai rapidă a mesajelor, o funcţionalitate care seamănă cu ceea ce există de foare mulţi ani în Gmail. Vor exista trei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea