Taxele pe salariu în România, printre cele mai mari din Europa. Câţi bani ia statul, din leafă
Taxele pe salariu în România, printre cele mai mari din Europa. Câţi bani ia statul, din leafă
România are cea mai mare impozitare a muncii din 16 țări europene analizate de Romanian Business Leaders, în cadrul unui studiu comparativ cu privire la impozitarea veniturilor din salarii.
Impozitarea muncii în România, cea mai mare din Europa. Pentru acest calcul, s-a luat în considerare un salariu brut de 1.000 de euro pe lună sau 5.000 de lei. Din aceşti bani, 42,8% se duce la stat sub formă de taxe și impozite, iar 57,2% merge în buzunarul cetățeanului. Din salariul brut de cinci mii de lei, 2.140 de lei merg în visteria statului și 2.860 de lei ajung la angajat sub formă de salariu net, ceea ce înseamnă 572 de euro în mână.
Pe de altă parte, un angajat bulgar cu același brut ca și cel al unui român, adică o mie de euro, rămâne cu 653 de euro în buzunar, iar un cetățean din Olanda are un salariu net de 746 de euro. Studiul concluzionează că taxarea muncii la noi în țară este una dintre cele mai mari, plasându-ne pe locul 16 sub Ungaria și chiar sub Slovenia sau Serbia.
Analiza comparativă a fost realizată de Romanian Business Leaders prin contribuția membrilor experți din cadrul grupului de lucru de fiscalitate care au analizat legislația fiscală aplicabilă veniturilor din salarii din 16 țări din Europa. Studiul a fost făcut în perioada mai – august 2023, iar țările luate în analiză au fost Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania şi Ungaria.
Sursa: dailybusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Carduri educaționale 2024. Când intră banii în luna noiembrie Peste 650 mii de preșcolari și elevi dezfavorizați vor beneficia și în anul 2024 de sprijin din partea Guvernului, în valoare de 500 lei, prin tichetele educaționale. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu a precizat că începând cu data de 18 noiembrie 2024, peste 325 […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii17 ore ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Actualitate3 zile ago
Care este ora ideală pentru a bea cafeaua?
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
9 noiembrie: Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului. ”Noaptea de cristal” a rămas în istorie drept debutul simbolic al Holocaustului