Rămâi conectat

Actualitate

Taxe de salubritate mai mari de la 1 ianuarie. Intră în vigoare taxa pentru depunerea deşeurilor la groapa de gunoi

Publicat

în

deseuriRomânii ar putea plăti taxe de salubritate mai mari anul viitor, în condiţiile în care la 1 ianuarie 2017 intră în vigoare o taxă pentru depunerea deşeurilor la groapa de gunoi de 80 de lei pe tonă, care se va majora la 120 de lei pe tonă în 2018. Unele administraţii locale din ţară, care deţin depozite de deşeuri şi urmează să plătească taxa majorată, au început deja să transfere povara taxei către contribuabili.

Potrivit Legii 384/2013 privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă(OUG) 31/2013 pentru modificarea şi completarea OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu, de la 1 ianuarie 2017 va intra în vigoare taxa pentru depozitarea deşeurilor la groapa de gunoi, în valoare de 80 de lei/tonă, care mai degrabă este o penalitate prin care se urmăreşte reducerea deşeurilor depozitate.

Potrivit experţilor din piaţă, această taxa trebuia introdusă în urmă cu cinci ani, iar 2017 este ultimul an până la care UE mai permite României să prelungească termenul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: De la 1 ianuarie 2017, taxe tăiate și salarii mai mari în principal pentru bugetari. Salariile uriașe de peste 15.000 de lei se vor mări cu încă 400 de lei

Însă analiştii sunt sceptici în ceea ce priveşte implementarea acestei măsuri.

“Suntem în situaţia în care statul român a implementat un sistem de management integrat al deşeurilor, care pentru o perioadă de timp nu poate fi modificat prin măsuri care să conducă la reducerea depozitării deşeurilor, iar pe de altă parte tot statul roman impune o taxă a cărei scop este de a diminua cantitatea de deşeuri de la depozitare”, a explicat avocatul Cătălin Gîscan.

Specialiştii avertizează că aceste două politici nu au fost corelate astfel încât să existe instrumente care să le permită operatorilor şi autorităţilor locale diminuarea cantităţii de deşeuri depozitate, iar pe termen scurt taxa nu poate rezolva problema cantitătilor mari de deşeuri depozitate fără a fi urmată de politici eficiente de reducere a producerii deşeurilor şi încurajarea reciclării la utilizator.

Totuşi, un prim efect va fi creşterea taxelor de salubritate plătite de populaţie şi de firme în următorii ani, însă lipsa de claritate a legislaţieui ar putea genera litigii în instanţe.

“Vor apărea probleme care vor fi generate de această taxă. Acum sunt practicate tarife foarte clare, care sunt determinate în urma unor licitaţii, pe baza unor reguli foarte clar stabilite contractual, iar prin intervenţia acestei taxe, în cazul în care obligaţia plăţii acestei taxe revine administratorului, în structura tarifului intervine o modificare a costurilor care presupune proceduri de modificare a structurii tarifului respectiv, care de asemenea pot genera foarte multe dezbateri, ajungându-se până la litigii în instanţa de judecată, între operatorii de salubrizare şi administraţiile locale şi care daca se prelungesc pot să conducă efectiv la falimentul operatorilor administratori de depozite”, a spus Gîscan.

Potrivit avocatului, legea  are şi alte hibe, precum faptul că nu se stabileşte clar cine este cel care va plăti această taxă.

„Există o singură prevedere în această ordonaţă, care stabileşte că taxa respectivă este datorată de proprietarii depozitelor sau de administratorii acestora. În România proprietarii depozitelor sunt Consiliile Judeţene şi câteva sunt realizate în parteneriar public-privat. În situaţia în care tot serviciul de salubrizare este finanţat prin taxe colectate de autorităţile publice de la populaţie, atunci această taxă se va majora cu taxa de depozitare, dar în situaţia tarifelor încasate de la utilizator de către operatori de fluxul deşeurilor, va fi un pic mai dificil din cauza procedurilor de modificare a structurii tarifelor”, a precizat avocatul.

Măsura care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2017 ar putea conduce la plata unor taxe sau penalităţi împovărătoare pentru proprietarii sau administratorii depozitelor, ceea ce ar putea genera blocarea sistemului.

“O astfel de măsura trebuia să fie pregatită prin măsuri administrative la nivel central care să încurajeze proprietarul depozitului, administratorul acestuia dar şi operatorii de colectare şi utilizatorii să apeleze la tehnologii care să conducă la diminuarea cantităţii de deşeuri destinate depozitării. Dar astfel de măsuri ar conduce la o altă anomalie, respectiv intervenţia brutală a statului în fluxul economic al serviciului de salubrizare care a fost stabilit pe baze contractuale, intervenţie care aduce prejudicii mari operatorilor cu care autorităţile locale au încheiat contracte de delegare”, a completat avocatul Cătălin Gîscan.

Deja, unele primării au început să transfere taxa în seama contribuabililor. Primarul din Brăila a anunţat că de anul viitor brăilenii vor scoate din buzunar cu 46,20 lei în plus pentru taxa de salubritate.

Dacă în 2015, când a fost instituită această taxă în Brăila, cetăţenii au plătit 84 lei/persoană anual, iar în 2016 – 85,8 lei/persoană/an, de la anul taxa va creşte la 132 lei/persoană/an.

Sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

De ce îndeamnă Rafila „pe toată lumea” să își ridice pastilele de iod de la farmacie

Publicat

în

De ce îndeamnă Rafila „pe toată lumea” să își ridice pastilele de iod de la farmacie

​Alexandru Rafila a îndemnat luni pe „toată lumea” să meargă cât mai repede la medicul de familie pentru prescripția medicală pentru pastilele de iodură de potasiu, pe care să le ridice apoi de la cea mai apropiată farmacie.

Milioane de pastile de iod așteaptă să fie ridicate gratuit de românii cu vârsta sub 40 de ani din aproximativ 2.500 de farmacii din toată țara, spune ministrul Sănătății, care admite însă că „lumea nu a fost foarte interesată”.

”Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcţională, îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia, şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile. Deci este un sistem perfect funcţional, este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să-l punem la punct”, a declarat luni ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă la sediul ministerului, răspunzând întrebării unui jurnalist.

Elit - Gustul Desăvârșit

Întrebat de jurnaliști și care este procentul de pastile distribuite până în acest moment din total, Rafila a răspuns că „nu am cifrele, dar nu cred că sunt multe procente”.

30 de milioane de pastile de iodură de potasiu a cumpărat în această primăvară Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat, o achiziție de 6 milioane de euro. Pastilele de iodură de potasiu au fost produse de Antibiotice Iași.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Alexandru Rafila, despre şcolile postliceale sanitare: „Cred că ar trebui ca absolvenţii să aibă Bacalaureatul”

Publicat

în

Alexandru Rafila, despre şcolile postliceale sanitare: „Cred că ar trebui ca absolvenţii să aibă Bacalaureatul”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că există o problemă la şcolile postliceale sanitare, iar acest lucru ar trebui legiferat, în Parlament. „Cred că ar trebui ca absolvenţii să aibă Bacalaureatul. Dacă nu îl au când intră la şcoală, ar putea măcar să obţină diploma de Bacalaureat până termină o astfel de şcoală”, a afirmat el, potrivit news.ro.

Alexandru Rafila a precizat, la Digi 24, vineri seară, că se caută soluţii pentru şcolile postliceale sanitare.

„Avem o problemă, eu am ridicat-o deja şi sper să găsim o soluţie, profesiunea de asistent medical în momentul de faţă se învaţă şi în universităţi şi ăsta este un lucru bun, creşte foarte mult calitatea profesională a asistenţilor medicali, lucrăm foarte bine atât cu Ordinul Asistenţilor Medicali, cât şi cu Sindicatul Sanitas şi cu Solidaritatea Sanitară care reprezintă partea sindicală pentru majoritatea asistenţilor medicali, ei sprijină dezvoltarea calificării profesionale. Acum avem o situaţie moştenită, e adevărat, dar trebuie să vedem cum o clarificăm, în care accesul la şcolile postliceale de asistenţi medicali, pentru că sunt astfel de şcoli numeroase, produc zeci de mii de absolvenţi în fiecare an, se face fără diplomă de Bacalaureat şi lucrul ăsta ar trebui să înceteze, să găsim o soluţie, încât să putem, într-adevăr, să creştem nivelul lor profesional”, a declarat Rafila.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ministrul Sănătăţii a explicat că soluţiile sunt de natură legislativă.

„Soluţiile sunt de natură legislativă, Parlamentul trebuie să legifereze în acest sens. Presupune modificări legislative, chiar din toamnă. Eu cred că e ceva foarte serios, mai ales că acum avem câteva elemente: tehnologiile medicale cu care lucrează şi asistenţii medicali”, a subliniat Rafila.

Întrebat dacă asistenţii medicali se califică la locul de muncă, Rafila a precizat că acest lucru se întâmplă.

„Din păcate, acest lucru se întâmplă pentru că dacă eu am o şcoală de pregătit asistenţii medicali, care dacă este într-o localitate care, să spunem, are un spital cel mai aproape la 50-60 de kilometri, e clar că e foarte greu de crezut că ei îşi fac o practică reală şi se pregătesc pentru această meserie. Trebuie să găsim, împreună cu ministerul Educaţiei, pârghiile care să crească calificarea profesională pentru asistenţii medicali. Sunt unii foarte buni, excepţionali”, a spus Rafila.

Întrebat, de asemenea, dacă aceste şcoli postliceale de asistenţi se vor desfiinţa, ministrul Sănătăţii a declarat că nu se pune problema închiderii, dar că ele trebuie adaptate realităţilor actuale.

„Nu se pune problema închiderii, eu cred că ele trebuie adaptate realităţilor şi putem să găsim soluţii legislative. Cred că ar trebui ca absolvenţii să aibă Bacalaureatul. Dacă nu îl au când intră la şcoală, ar putea măcar să obţină diploma de Bacalaureat până termină o astfel de şcoală. Cred că se poate găsi o soluţie. Şcolile postliceale, în general, pregătesc oamenii care nu reuşesc să ia diploma de Bacalaureat. Bacalaureatul este un examen important, care arată cunoştinţe solide care pot fi ulterior valorificate”, a mai declarat Alexandru Rafila.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

TRAGEDIE în vacanță: Un viceprimar PSD a murit în timpul concediului în Grecia

Publicat

în

TRAGEDIE în vacanță: Un viceprimar PSD a murit în timpul concediului în Grecia

Daniel Sorin Calu, viceprimar PSD al comunei Grecești, din Dolj, a murit în timp ce se afla într-o vacanță în Grecia.

Bărbatul de 44 de ani a suferit un accident vascular, chiar în timp ce era cu șoția și cu cei doi copii, conform Gazeta de Sud.

Deocamdată, trupul românului este tot în Grecia și urmează să fie adus în țară.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Dumnezeu să-l odihnească! Nu realizez, nu-mi vine a crede că Sorin al nostru, prietenul nostru nu mai este cu noi. Odihnă veşnică, vei rămâne în sufletele noatre mereu, prietenul nostru şi omul nostru drag. Te vom iubi şi ne vom aduce mereu aminte de chipul tău drag. Rămas bun, prietene!“, a transmis un apropiat familiei.

Daniel Sorin Calu era viceprimarul localității, dar a preluat atribuțiile primarului după ce acesta din urmă a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare