Rămâi conectat

Actualitate

Taxe ciudate în lume de-a lungul timpului: de la taxa pe lașitate până la cea pe săpun sau modestie. Ce alte taxe ciudate au existat în lume

Publicat

în

Taxe ciudate în lume de-a lungul timpului: de la taxa pe lașitate până la cea pe săpun sau modestie. Ce alte taxe ciudate au existat în lume

De-a lungul timpului au existat multe taxe ciudate, de la taxa pe barbă din Rusia, la cea pe urină din Roma antică. Începem cu ceva de anul trecut. În 2021, pe site-ul Fiscului american a apărut o publicație vizavi de taxarea persoanelor fizice.

Ei bine, conform IRS (fiscul american), trebuie declarate și veniturile din activități ilegale, dând ca exemplu traficul de droguri „dacă provin din munca independentă”.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, „dacă furi proprietatea cuiva, trebuie să raportezi valoarea justă de piață a acesteia”, asta dacă „nu o returnezi proprietarului de drept”.

„Persoanele care sunt condamnate sau care se așteaptă să fie condamnate pentru delapidare vor raporta veniturile pentru a evita să fie urmărite penal pentru evaziune fiscală pe venituri”, a declarat Stephen Moskowitz, avocat din San Francisco, pentru NBC News.

Potrivit acestuia, dacă o persoană declară și plătește taxe pentru activitățile sale ilegale, atunci poate deduce și costul oricărei restituiri.

„Congresul cere raportarea tuturor veniturilor, fie că sunt legitime sau nu”, potrivit lui David Cay Johnston, care precizează că sunt oameni care depun declarații fiscale și înscriu ca ocupație activități ilegale, precum prostituție.

Pentru că declarațiile fiscale sunt confidențiale, IRS nu poate oferi informațiile personale decât dacă organele de aplicare a legii au un caz și primesc o decizie judecătorească pentru acces la aceste informații, lucru care este mai puțin riscant decât pare.

O mică paranteză: O activitate riscantă cu venituri mici

Revenind puțin la „profesia” de dealer de droguri și la veniturile pe care le face o persoană care activează în acest domeniu, în realitate sumele sunt mici. Există un capitol interesant în cartea Freakonomics de Steven Levitt și Stephnen Dubner.

Au încercat să afle de ce dealerii de droguri trăiesc în casele părinților, dacă activitatea este profitabilă. Au observat că de fapt ei câștigau foarte puțin, echivalentul celor mai mici salarii din SUA, în condițiile în care este o activitate riscantă.

Motivul era de fapt că și în acest domeniu există aspirații. Cei care erau promovați nu mai trebuiau să se ocupe cu vânzarea directă, ci să aibă grijă de dealerii din subordine. Adică atunci venitul creștea mult mai mult.

(În carte sunt mult mai multe detalii, pentru cine dorește, noi am scurtat foarte mult pentru că nu despre asta este vorba în text)

Urina în Roma antică

În Roma antică, urina umană era o marfă valoroasă, folosită pentru bronzare, spălarea rufelor sau chiar periatul dinților. Persoanele cu spirit antreprenorial au început să o colecteze, în speranța de a face profit, dar împărații Nero și Vespasian au observat. Au introdus o taxă pe achiziția de urină, ceea ce a dus la o frază latină populară “pecunia non olet” sau „banii nu au miros”, adică la ideea că banii nu valorează mai mult sau mai puțin în funcție de locul de unde provin.

Săpunul în Anglia

Bogații din din Anglia au avut mereu tendința de a-i vedea pe cei săraci drept ingrați urât mirositori. Asta ar putea avea de-a face cu taxa de 141 de ani pe săpun, care a intrat în vigoare în 1712.

Astfel, cei săraci sau plătiți prost nu și-au mai putut permite săpun.

Alte surse spun că exista o astfel de taxă și în alte teritorii europene.

Barba – Rusia și Anglia

În încercarea de a occidentaliza societatea rusă, în 1698 țarul Petru cel Mare a pus o taxă pe ceea ce considera a fi de modă veche: barba. Cei care optau să-și păstreze barba, primeau un jeton ca dovadă a plății, pe care erau inscripționate cuvintele: Barba este o povară de prisos.

Regele Henry al VIII-lea a introdus o taxă similară, dar suma era în funcție de statutul bărbatului în societate. Prin urmare, părul facial a devenit rapid un simbol al statutului.

Lașitatea în Anglia

Dacă erai un cavaler în Anglia medievală, era o onoare să fii chemat la război în serviciul regelui. Dacă nu voiai, puteau plăti ceea ce se numea „scutage”, cunoscută drept taxă de lașitate. Ceea ce a început în 1100 ca astfel de taxă, a evoluat ulterior într-un impozit pe pământul cavalerilor până la finalul secolului XIII. S-a transformat apoi într-o amendă uriașă până a devenit redundantă în secolul XIV.

Chinezii imigranți în Canada

Între 1885 – 1923, Canada a impus o taxă tuturor imigranților care veneau din China, în ideea de a descuraja imigranții din orientul îndepărtat. Într-o perioadă în care niciun alt grup etnic nu plătea nimic „Taxa de cap chinez” le cerea coloniștilor să dea 50 dolari (dar aceasta a urcat până la 500 dolari în 1903). După ce se stabileau acolo, era posibil să câștige chiar și 1 dolar pe zi.

Pălării în Anglia

Poate că nu poți pune un preț pe stil, dar în 1784, Guvernul englez a încercat o taxă pe pălăriile bărbaților. Taxa percepută depindea de valoarea accesoriului.

Modestia în India

Pentru o scurtă perioadă, în secolul XIX, femeile de castă interioară din statul Travancore (Kerala de azi) au fost obligate să plătească pentru a-și acoperi sânii în public. Există și o legendă care spune o femeie pe nume Nangeli a refuzat să se conformeze, așa că și-a tăiat sânii și i-a dat unui colector de taxe pe o frunză. A murit din cauza rănilor, dar taxa a fost eliminată.

Taxă pe grăsime în Egiptul antic

În Egiptul antic, uleiul de gătit era impozitate. Aceasta este una dintre cele mai vechi taxe cunoscute. Oamenii nu aveau voie să refolosească, astfel încât nu aveau de ales decât să cumpere, deoarece era vândut doar de către faraon.

Cei care colectau taxele și scribii vizitau casele oamenilor pentru a se asigura că nu refoloseau grăsimea sau foloseau alternative mai ieftine a uleiului de gătit.

sursa: hotnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

BACALAUREAT 2022: Înscrierile, în 27 mai. DESCARCĂ cererea-tip pentru înscriere la examen. Peste 2.700 de elevi din Alba sunt așteptați la probe

Publicat

în

BACALAUREAT 2022: Înscrierile, în 27 mai. DESCARCĂ cererea-tip pentru înscriere la examen. Peste 2.700 de elevi din Alba sunt așteptați la probe

Elevii care susțin examenul de Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie, se vor înscrie în perioada 23-27 mai, potrivit unei proceduri trimise de Ministerul Educației către inspectoratele școlare. Amintim că elevii de clasa a XII-a termină cursurile pe 27 mai, conform calendarului oficial. Pe 6 iunie aceștia vor susține proba orală la limba română.

  • Procedura privind înscrierea la BAC 2022 este semnată de Florian Lixandru, secretar de stat și președinte al Președinte al Comisiei Naționale de Bacalaureat.
  • Cererea de înscriere la BAC 2022 poate fi descărcată mai jos.
  • De precizat este că în document nu apare menționat că înscrierea s-ar putea face online, ceea ce înseamnă că elevii vor depune cererile la secretariatele unității de învățământ-centre de examen.

„Înscrierea la sesiunile examenului național de bacalaureat 2022 se face prin completarea documentelor-tip de înscriere de către candidați în perioada 9-10 mai 2022 – pentru sesiunea specială, în perioada 23-27 mai 2022 – pentru sesiunea iunie iulie, respectiv în perioada 18-25 iulie – pentru sesiunea august septembrie (…)”, potrivit documentului menționat anterior.

Documentele-tip de înscriere sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit
  • tabel de înscriere; modelul de tabel de înscriere este prevăzut în Anexa 1;
  • cerere de înscriere (fișă-tip informatizată); modelul de cerere de înscriere este prevăzut în Anexa 2a;

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Noi împrumuturi de la FMI pentru Ucraina: Deficitul bugetului de stat, în timpul războiului, este de 5 miliarde de dolari pe lună

Publicat

în

Noi împrumuturi de la FMI pentru Ucraina: Deficitul bugetului de stat, în timpul războiului, este de 5 miliarde de dolari pe lună

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a transmis faptul că a discutat cu Kristalina Georgieva, directorul general al FMI, privind modul de accelerare a acordării de asistență financiară Ucrainei, în condițiile în care deficitul bugetului de stat în timpul războiului este de aproape 5 miliarde de dolari pe lună.

Liderul ucrainean mai spune că lucrează pentru a se asigura că Uniunea Europeană este de acord asupra unui al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, iar embargoul petrolier trebuie să facă parte din el, pentru că este în interesul nu numai al Ucrainei ci şi al întregii Europe.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Am vorbit astăzi cu directorul general al FMI, Kristalina Georgieva. Cu privire la modul de accelerare a acordării de asistenţă financiară Ucrainei, având în vedere deficitul bugetului de stat în timpul războiului, care este de aproximativ 5 miliarde de dolari pe lună”, a spus Zelenski în mesajul video.

El precizează că, în ajunul întâlnirii miniştrilor de finanţe din G7, aceste discuţii cu directorul general al FMI sunt o pregătire directă pentru decizii foarte importante pentru Ucraina.

Volodimir Zelenski mai spune că o delegaţie poloneză de rang înalt s-a aflat la Kiev, şi au avut loc consultări privind cooperarea la nivelul Uniunii Europene, în special accelerarea integrării Ucrainei în Uniunea Europeană şi decizia aşteptată cu privire la statutul de candidat pentru Ucraina.

”De asemenea, lucrăm pentru a ne asigura că Uniunea Europeană este de acord asupra unui al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Embargoul petrolier trebuie să facă parte din el şi este în interesul nu numai al statului nostru, ci şi al întregii Europe. Sunt recunoscător acelor lideri ai continentului care sunt conştienţi de acest lucru şi contribuie la promovarea deciziei”, a mai spus Zelenski.

Preşedintele Ucrainei mai precizează că s-a adresat comunităţii studenţeşti din Statele Unite ale Americii – reprezentanţi ai universităţilor de top.

”Am stat de vorbă şi cu rectorii şi preşedinţii acestor instituţii de învăţământ. Problema cheie este implicarea universităţilor americane în reconstruirea sistemului nostru de învăţământ după război. În plus, am discutat probleme politice, inclusiv protecţia democraţiei, contracararea propagandei şi a fake-news-urilor ruseşti”, a mai afirmat el.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 clasa a IV-a: Modele de subiecte. ASTĂZI începe examinarea

Publicat

în

EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 clasa a IV-a: Modele de subiecte. ASTĂZI începe examinarea

Evaluarea Națională 2022 la clasa a IV-a debutează astăzi, 17 mai, pentru elevii de școală primară.

Manualul de proceduri pentru Evaluările Naționale 2022 la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a a fost trimis inspectoratelor școlare județene de către Ministerul Educației.

Administratorul testului are responsabilitatea monitorizării testării în clasa în care a fost repartizat, potrivit manualului amintit. După începerea citirii Scenariului testului și a notării pe tablă a orei de începere a lucrului efectiv, nu se va mai permite niciunui elev să intre în clasă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Modele de subiecte Evaluare Națională la clasa a IV-a

CLICK PENTRU: Model subiect/Test 1 Limba română
CLICK PENTRU: Model subiect/Test 2 Limba română
CLICK PENTRU: Model subiect/Test 1 Matematică
CLICK PENTRU: Model subiect/Test 2 Matematică
CLICK PENTRU: Test 1 Limba Română 2021
CLICK PENTRU: Test 2 Limba Română 2021
CLICK PENTRU: Test 1 Matematica 2021
CLICK PENTRU: Test 2 Matematica 2021

  • Amintim că, în anul școlar 2021-2022, Evaluările Naționale pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a se vor susține în perioada 10-26 mai 2022, potrivit ordinului publicat în octombrie 2021 în Monitorul Oficial.

În fiecare clasă, elevii vor fi așezați în bănci câte doi sau conform așezării lor obișnuite. Distribuirea testelor se va face controlat, după cum urmează: Testul nr. 1, Testul nr. 2 ete., până când fiecare copil și-a primit testul pe care trebuie să lucreze, se arată în document.

Algoritmul administrării textelor scrise urmărește distribuirea simultană și controlată a celor două variante de teste pentru fiecare evaluare națională, în fiecare clasă testată, din fiecare școală care are elevi în clasele a II-a, a IV-a și a VI-a.

Timpul de lucru pentru fiecare evaluare națională, conform metodologiei, este după cum urmează:

  • de câte 30 de minute pentru fiecare test administrat la EN II
  • de câte 60 de minute pentru fiecare test administrat la EN IV
  • de câte 60 de minute pentru fiecare test administrat la EN VI

La expirarea timpului de lucru, testele vor fi recuperate și sortate în ordinea distribuirii lor pe fiecare clasă și organizate în pachete. Pachetele astfel constituite vor fi aduse la Comisia de organizare și de administrare a EN-2022 din unitatea de învățământ.

Administratorii de test sunt membri ai Comisiei de organizare și de administrare a EN-2022 din unitatea de învățământ și sunt nominalizați în conformitate cu prevederile Art.15, (5), (5) și (7). Pe toată durata administrării testelor, fiecare administrator de test este asistat de un al doilea cadru didactic, care nu predă la clasa respectivă și care are rolul de a susține procesul de administrare a instrumentelor de evaluare la nivelul clasei.”, conform sursei citate.

Rolul administratorului de test este de a asigura condițiile standardizate de testare pentru toți elevii participanți, iar acest lucru va fi documentat atât în rapoartele întocmite de către aceștia, cât și în rapoartele școli și în cele ale inspectoratelor școlare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare