Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Actualitate

Taxa de acces la Traseul Celor Trei Fortificaţii rămâne în vigoare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Consilierii locali PNL din Alba Iulia nu au reuşit nici în cea mai recentă şedinţă a CL Alba Iulia, cea de marţi, să obţină votul colegilor lor din for în vederea eliminării taxei de intrare la obiectivul turistic „Traseul celor Trei Fortificaţii” pentru albaiulieni. Liberalii au cerut introducerea pe ordinea de zi a unui proiect de hotărâre prin care aduceau un amendament la contractul de asociere dintre Grup Corint şi Consiliul Local Alba Iulia, în sensul eliminării taxei. Deşi proiectul a suscitat discuţii aprinse şi îndelungate, cu argumente pro şi contra, votarea lui a fost amânată pentru o dată ulterioară, ceea ce înseamnă că taxa rămâne deocamdată în vigoare pentru toţi vizitatorii, inclusiv pentru albaiulieni. Şansele sunt destul de slabe ca situaţia să se schimbe în viitor având în vederea că cei patru reprezentanţi liberali din CL Alba Iulia nu au forţa necesară să întoarcă vreun vot iar democrat-liberalii, cei mai numeroşi, şi primarul Mircea Hava, s-au arătat destul de vehemenţi în apărarea taxei. Liberalii din CL au fost acuzaţi de populism şi de neseriozitate în redactarea proiectului de hotărâre. De cealaltă parte, reprezentanţii PNL au replicat că au avut în vedere strict interesul albaiulienilor, care nu e drept să plătească la ei acasă. „Eu mă îngrozesc la gândul că nu ştiu de unde o să scot bani pentru întreţinerea a ceea ce înseamnă cealaltă parte a Cetăţii în afară de Traseul celor Trei Fortificaţii şi voi veniţi cu cereri de-astea plângăcioase. Avem nevoie de o grămadă de bani ca să putem întreţine ceea ce vom administra noi la nivelul la care e întreţinut acum Traseul de partenerii noştri de la Grup Corint. Banii care le revin din taxă nu la ajung nici ca să plătească apa pe care o consumă în fiecare lună”, le-a spus primarul Mircea Hava liberalilor pe care i-a invitat să vină cu soluţii pentru a face rost de bani.

„Să propui să se scoată o taxă e cel mai simplu, şi îţi faci şi imagine. Avem o singură soluţie la care putem recurge. Rupem contractele cu partenerii privaţi, bugetăm toate activităţile şi facem rost de bani. Ne descurcăm şi punem noi banii aştia din bugetul local şi atunci toate în oraşul acesta vor fi gratuite dar în rest nu ne vom permite să mai facem nimic. Sau vreţi ca de mâine să scoatem taxa şi de la baza sportivă şi biletul de intrare la Muzeu şi la toate instituţiile similare? Nicăieri în lumea asta chestiile astea nu sunt gratis”, a mai spus Hava. Necesitatea menţinerii taxei a fost susţinută şi de consilierul PDL Mihai Baco, care a fost de părere că eliminarea ei pentru albaiulieni ar putea fi taxată ca un gest discriminatoriu. „Niciunde nu poţi întreţine ceva fără o bază materială. În plus, gândiţi-vă cum sună ca alaiulienii să nu plătească taxă şi ceilalţi care vin în vizită în Alba Iulia să fie obligaţi să o plătească. Nicăieri în lume nu s-a mai pomenit aşa ceva”, a spus Baco. Liberalii au spus că nu vor renunţa la această idee şi vor continua să ceară eliminarea taxei de intrare la Traseul celor Trei Fortificaţii pentru albaiulieni tocmai pentru că, spun ei, banii adunaţi din încasarea ei nu sunt reprezentativi şi nu pot face diferenţa.

Ioana PITICARIU

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

FOTO VIDEO| Pompierii români intervin în condiții extreme în ajutorul colegilor francezi: Intervenția, îngreunată de temperatura ridicată și vântul puternic

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO VIDEO| Pompierii români intervin în condiții extreme în ajutorul colegilor francezi: Intervenția, îngreunată de temperatura ridicată și vântul puternic

Astăzi, 36 de pompieri români, cu 9 mijloace tehnice, continua misiunea de stingere în zona Quartier Le Frayot, din Sud-Vestul Franței, sub coordonarea ofițerului de legătură al țării gazdă.

Misiunile executate de către personalul modulului RO-GFFF-V constau în limitarea propagării incendiului la clădirile de locuit, menținerea unei linii de protecție între frontul incendiului și zona neafectată, precum și lichidarea focarelor ascunse.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru gestionarea în cele mai bune condiții a intervenției, colegii noștri intervin cu autospeciale de stingere și o cisternă de 12.000 l care asigură autonomie sporită misiunilor de stingere.

Pompierii intervin în condiții extreme. Temperatura ridicată, umiditatea scăzută (sub 10%) și vântul care suflă cu putere îngreunează intervenția din teren a salvatorilor.

Misiunea de sprijin pe care România o oferă autorităților franceze aflate în lupta cu incendiile de vegetație s-a realizat prin deplasarea unui modul specializat de intervenție format din 77 de pompieri salvatori, cu mijloace de intervenție specifice.

Ajutorul se acordă în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Franceze prin Mecanismul European de Protecție Civilă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ce se întâmplă dacă bursele elevilor nu sunt plătite. Ministrul Educației: Nu există mecanisme pentru a sancţiona neplata acestora

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Ce se întâmplă dacă bursele elevilor nu sunt plătite. Ministrul Educației: Nu există mecanisme pentru a sancţiona neplata acestora

În România, nu există la acest moment, mecanisme pentru a sancţiona neplata burselor pentru elevi, spune ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Autorităţile locale sunt cele care trebuie să plătească bursele elevilor, mai susține ministrul Cîmpeanu. Spre deosebire de perioada dinainte de anul 2020, când aceste burse se plăteau din bugetul autorităţilor locale, acum banii aceştia vin de la bugetul de stat, conform news.ro.

„Nu plăteşti bursele elevilor, se numeşte deturnare de fonduri”, a arătat Cîmpeanu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ministrul Educației spune că este nevoie de existenţa unor mecanisme, la nivel de lege organică, pentru a putea sancţiona aceste situaţii în care nu se plătesc bursele sociale la care elevii au dreptul.

Întrebat despre cuantumul burselor sociale, ministrul a arătat că, în noul proiect, îşi propune ca acestea să aibă un cuantum de minim 250 de lei pentru bursele sociale iar acest cuantum să fie respectat.

„Bursele, nu doar cele sociale, sunt unul dintre cei patru piloni de bază, alături de o masă în şcoli, de programul naţional de reducere a abandonului în şcoli şi alături de soluţionarea problemelor de transport, asigurarea gratuităţii, pe de o parte, prin finalizarea proiectului din PNRR pentru achiziţia a 3.200 de microbuze, un număr echivalent cu numărul de unităţi administrativ-teritoriale”, a spus ministrul.

Cîmpeanu a precizat că toate aceste lucruri vor trebui să fie rezolvate. Îna cest sens va fi făcută o propunere de reformă a sistemului de alocare a burselor elevilor.

„Această reformă va presupune o creştere foarte importantă de buget şi va presupune şi cuantumuri minime care să fie garantate inclusiv prin existenţa unor mecanisme care să permită sancţionarea, rapid, a acelor situaţii în care elevii nu primesc acele burse sociale la care au dreptul”, a spus ministrul.

Sorin Cîmpeanu a mai anunţat că vom avea şi burse de încurajare a excelenţei, mult mai mari decât până acum, el amintind că până acum 3 ani existau burse de 6 lei sau 8 lei, ridicole, iar acum în momentul de faţă avem burse de 500 de lei pe lună, care vor fi mărite.

Ministrul a precizat că este nevoie de existenţa unor mecanisme, la nivel de lege organică, pentru a putea sancţiona aceste situaţii în care nu se plătesc bursele sociale la care elevii au dreptul.

„În momentul de faţă, nu există ( aceste mecanisme, nr), deşi începând cu anul 2020, bursele elevilor au fost asigurate, pentru prima dată, din bugetul de stat, iar în anul 2020, bugetul a fost de 270 de milioane de lei, în 2021, de 540 de milioane de lei, plus 105 milioane, la rectificarea bugetară iar anul acesta avem 1, 3 miliarde de lei. Avem practic o creştere de patru ori a bugetului de burse, de la bugetul de stat asigurate. Autorităţile locale trebuie să plătească aceste burse pentru că, spre deosebire de peroada dinainte de anul 2020, când aceste burse se plăteau din bugetul autorităţilor locale, acum banii aceştia vin de la bugetul de stat. Nu plăteşti bursele elevilor, se numeşte deturnare de fonduri”, a mai spus ministrul.

Sursa: stirileprotv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

PENSII 2022: Când se depune cererea de pensionare pentru limită de vârstă?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

PENSII 2022: Când se depune cererea de pensionare pentru limită de vârstă?

Casa Naţională de Pensii Publice face precizări pentru cetățeni și răspunde la întrebarea: Când se depune cererea de pensionare pentru limită de vârstă?

„Pensia pentru limita de vârstă se acordă la împlinirea vârstei standard de pensionare, în condiţiile realizării stagiului minim de cotizare. Cererea de pensionare se depune începând cu data indeplinirii condițiilor de pensionare și nu înaintea acestei date”, este răspunsul oferit de către Casa de Pensii.

Fiecare român poate afla dacă are sau nu datorii la sitemul public de pensii fără a fi nevoie de cereri, solicitări, de deplasări la sediul vreunei case de pensii, de stat la cozi, nervi și așa mai departe.

Elit - Gustul Desăvârșit

O astfel de informație poate fi aflată online. Singura condiție este ca persoanele care doresc să știe care este situația lor, dacă au sau nu datorii către sistemul public de pensii, să își facă un cont pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Mai departe, trebuie efectuați patru pași

Conform instrucțiunilor de pe site-ului CNPP, pentru a activa un cont, se completează un formular online care apoi trebuie tipărit și prezentat, împreună cu actul de identitate (original și copie), la orice casă locală de pensii. Ulterior, vei primi un e-mail prin care vei putea seta parola contului, după care vei putea accesa efectiv contul tău din site-ul CNPP pentru a verifica dacă figurezi cu datorii la sistemul public de pensii.

1. Autentificarea în contul de utilizator se face apăsând butonul „Autentificare” din colțul din dreapta-sus al site-ului www.cnpp.ro. Pe pagina care se deschide se va introduce adresa e-mail anunțată anterior și parola comunicată de CNPP, după care se apasă „Autentificare”

2. Odată intrat în cont, din meniul ce apare în partea stângă a paginii se selectează „Datele mele din sistemul public de pensii”.

3. În această secțiune, se intră pe „debite executare silită” și se activează secțiunea „Generează raport actualizat”.

4. Când raportul este gata, solicitantul primește un e-mail de notificare, după care documentul poate fi descărcat, în format PDF, din contul de pe site-ul CNPP (din aceeași pagină în care s-a cerut generarea raportului). Dacă nu există datorii, aproape imediat se va genera un fișier în care scrie că asemenea informații sunt inexistente în sistem. Dacă sunt datorii, ele vor fi detaliate în fișier (și s-ar putea să dureze mai mult până este generat de sistem).

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea