Rămâi conectat

Curier Județean

Târgul de Carte „Alba Transilvana”, la Alba Mall. FOTO: Trei zile de poveste, poezie şi cultură

Publicat

în

Targ de carte la Alba Mall05La Alba Mall a avut loc deschiderea festivă a celei de-a şaptea ediţii a Târgului de „Carte Alba Transilvana”, un eveniment cultural deosebit în care iubitorii de lectură se pot delecta şi pot intra într-o lume a poveştilor.

Dacă în Alba Iulia sunt tradiţionale luptele între Daci şi Romani, concertele în aer liber şi alte festivaluri medievale şi romane, timp de trei zile vedeta va fi cartea, şi fiecare dintre noi avem şansa de „a pune mâna” pe cea dorită.

„Este unul din proiectele pe care le-am început cu speranţa că vom aduce albaiulienii şi locuitorii judeţului Alba lângă carte. Cartea e un eveniment aşteptat de la cei mici până la cei mai mari. Ne bucurăm că suntem apreciaţi, iar Alba Iulia intră şi prin carte în rândul oraşelor şi zonelor civilizate. Noi creăm condiţii scriitorilor să vină să-şi prezinte cărţile. Este un act cultural, nu un business”, a spus preşedintele CJ, Ion Dumitrel. La festivitate au mai fost prezente şi alte oficialităţi locale şi judeţene.

Electrica Furnizare Discount

În continuare, vineri vor avea loc o serie de lansări de carte în care personajul principal este “Lucian Blaga” – ediţii multilingve, anastatice, ediţii critice şi restituiri. “Ce aude Unicornul”, “Lucian Blaga – filosof al culturii”,  “Convergenţe metafizice în opera lui Lucian Blaga” sunt doar câteva dintre cărţile ce vor fi prezentate. De asemenea, va fi prezentată şi o colecţie de cărţi dedicate lui Ion Creangă: “În poveşti cu Ion Creangă” a lui Aurel Rău, “Limba scrierilor lui Ion Creangă” de Gavril Istrate, “Viaţa şi opera lui Ion Creangă” ce îl are autor pe Emil Precup”, dar şi altele.

Târgul va continua sâmbătă începând cu ora 10.30, cu Şcoala de Folk şi alte lansări de carte. Unul dintre principalele evenimente din această zi va fi lansarea, la ora 12.00,  a volumului “Mihai Eminescu, Poezii “, din Colecţia Opere fundamentale,  ce va fi prezentat de academicianul Eugen Simion.

În perioada 9-11 mai, municipiul Alba Iulia va găzdui pentru a şaptea oară Târgul de Carte “Alba Transilvana”, ceea ce înseamnă trei zile întregi în care “vedeta” oraşului va fi “Cartea”. Profesionişti ai cărţii, editori, tipografi, ilustratori, distribuitori de carte, librari dar şi autori, critici literari şi traducători precum şi alţi actori cu aport important în universul cărţii şi al lecturii se vor întâlni în oraşul Marii Uniri pentru a celebra Cartea. Şi-au anunţat prezenţa peste 50 de edituri şi vor fi lansate peste 100 de cărţi şi reviste.

Activităţi interactive, dezbateri, lansările de carte, momente artistice, expoziţii, aceastea sunt doar câteva dintre ingredientele evenimentului care celebrează cultura la Alba Iulia. De asemenea, vor fi invitaţi speciali din partea Academiei Române, din Republica Moldova precum şi din străinătate, din ţări precum Serbia, Canada, Germania şi altele. Evenimentul se va desfăşura în holul centrului comercial Alba Mall şi în sala Ballroom.

Programul de vizitare al târgului:

Vineri, 9 mai: ora 12.00 Deschiderea festivă a Târgului de Carte Alba Transilvana  – 2014
Sâmbătă, 10 mai: ora 10.30-20.00
Duminică, 11 mai: -ora 10.00- ora 16.00 Închiderea ediţiei a VII-a a târgului de carte
-ora 18.00  Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Sala Unirii  „De vorbă cu Domnul”. Recital de poezie susţinut de actorul Dorel Vişan

Cea de-a 7-a ediţie a târgului va reuni specialişti din toate zonele culturii scrise româneşti: autori, editori, traducători, distribuitori, tipografi, bibliotecari, agenţi literari, critici, animatori şi jurnalişti în domeniul cultural, precum şi alţi actori cu aport important în universul cărţii şi al lecturii.

[nggallery id=1654]

Publicitate

Curier Județean

ITM Alba: Amenzi de 16.000 de lei și 6 avertismente, în perioada 29 noiembrie-3 decembrie 2021. Ce deficiențe au găsit inspectorii

Publicat

în

ITM Alba: Amenzi de 16.000 de lei și 6 avertismente, în perioada 29 noiembrie-3 decembrie 2021. Ce deficiențe au găsit inspectorii

Prin Programul cadru de acţiuni al I.T.M. Alba pentru anul 2021, aprobat de către conducerea Inspecţiei Muncii, s-a stabilit că unul dintre obiectivele prioritare ale activităţii inspectoratului îl reprezintă combaterea muncii nedeclarate, în vederea descurajării şi a diminuării acestui fenomen care, în fapt, reprezintă tot o formă de evaziune fiscală.

Activitatea zilnică  a  inspectorilor de muncă a vizat, cu prioritate, sancţionarea muncii nedeclarate, rezultatele controalelor efectuate fiind comunicate, zilnic, către Inspecţia Muncii.

Rezultatele obţinute la nivelul judeţului Alba, în perioada 29.11.-03.12.2021, în  activitatea de control, sunt redate mai jos.

Electrica Furnizare Discount

În domeniul relaţiilor de muncă:

Total unităţi controlate:   8

Numar de salariați ai angajatorilor controlați: 1990

                  Din care – femei :    911

Număr deficienţe constatate:      19

       Principalele deficienţe constatate în controale :

  • neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă, anuale;
  • neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent;
  • neconducerea corectă a evidenţei timpului lucrat;

      În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:

Nr. total unităţi controlate:      9

Număr deficienţe constatate:  17

Număr de măsuri dispuse  :     17

Angajatori sancționați:              6

Nr. sancţiuni aplicate: –    8

                                   –     6  avertismente;

                                   –     2  amenzi in valoare de 16.000 lei.

Nr.evenimente in curs de cercetare : 3

              Principalele deficienţe stabilite în controale :

  • Lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor.
  • Lipsa evaluarii riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate.
  • Lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR.
  • Lipsa instruirii periodice a lucrătorilor.
  • Organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.
  • Lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate.
  • Desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.

Citește mai mult

Curier Județean

Dosar penal pentru un bărbat din Alba care și-a agresat soția: A fost emis și un ordin de protecție

Publicat

în

Dosar penal pentru un bărbat din Alba care și-a agresat soția: A fost emis și un ordin de protecție

Polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Câmpeni au emis un ordin de protecție provizoriu față de un bărbat care și-ar fi agresat soția. Bărbatul s-a ales cu dosar penal, pentru violență în familie.

La data de 5 decembrie 2021, polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Câmpeni au fost sesizați, de către o femeie, de 37 de ani, din comuna Bistra, cu privire la faptul că ar fi fost agresată de către soț.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, față de bărbatul, de 47 de ani, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.

Electrica Furnizare Discount

Pe numele său, a fost întocmit dosar penal, pentru violență în familie.

Citește mai mult

Curier Județean

PESTE 460 de amenzi și 6 vitezomani lăsați fără permis, bilanțul unei actiuni a polițiștilor din Alba pentru combaterea excesului de viteză

Publicat

în

PESTE 460 de amenzi și 6 vitezomani lăsați fără permis, bilanțul unei actiuni a polițiștilor din Alba pentru combaterea excesului de viteză

Poliţiştii din judeţul Alba au aplicat peste 460 de amenzi şi au reţinut 17 permise de conducere în cadrul unei acţiuni de creştere a siguranţei rutiere, care s-a desfăşurat în săptămâna trecută.

În perioada 4- 5 decembrie 2021, poliţiştii rutieri din judeţul Alba, sprijiniţi de poliţiştii de ordine publică, au desfăşurat o acţiune care a avut ca scop creşterea siguranței rutiere, urmărindu-se, în principal, combaterea excesului de viteză.

Poliţiştii au constatat şi sancţionat 462 de abateri de natură contravenţională, din care 281 au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză, iar restul pentru alte abateri de la normele legale privind circulaţia pe drumurile publice.

Electrica Furnizare Discount

Au fost reţinute 17 de permise de conducere, din care 6 pentru depășirea cu peste 50 de kilometri/oră a limitei legale de viteză, au fost retrase 10 certificate de înmatriculare și au fost constatate 8 infracțiuni la regimul rutier.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare