Rămâi conectat

Ştirea zilei

Tânăra generaţie chemată să-şi cunoască monumentele zonei în care trăieşte

Publicat

în

În noua şi frumoasa sală de festivităţi a Colegiului Tehnic I.D. Lăzărescu Cugir a avut loc lansarea proiectului „Să ne cunoaştem monumentele zonei Cugir – Câmpul Pâinii”, reuniune la care au luat parte directori ai instituţiilor locale de învăţământ, profesori de istorie şi limba română, elevi, oficialităţi locale şi judeţene. Un proiect finanţat de Consiliul Judeţean, iniţiat de consilierul local Aurel Voicu şi susţinut de echipa din care fac parte directorul Colegiului I.D. Lăzărescu, prof. Camelia Dumitrean, directorul Şcolii Iosif Pervain, prof. Rodica Mihai, prof. Ionuţ Iancu şi Sorina Oprean din partea Consiliului Judeţean Alba. După cum preciza în deschiderea manifestării Camelia Dumitrean, proiectul îşi propune monitorizarea şi punerea în valoare a monumentelor din zona Cugir, elaborarea unor activităţi cultural-artistice şi turistice menite să sensibilizeze elevii din şcolile gimnaziale şi licee faţă de locuri încărcate de istorie, formarea unor deprinderi care să le deschidă gustul artistic pentru arte şi istorie. Zona de implementare a proiectului este Cugirul cu localităţile limitrofe: Şibot, Blandiana, Săliştea şi Ceru Băcăinţi, grupul ţintă fiind elevii în special, iar durata acestei iniţiative este anul şcolar 2010 – 2011 (semestrul al II-lea) care va mobiliza circa 2800 de persoane. Legat de acest demers, Aurel Voicu a spus că triada care să dovedească existenţa continuităţii umane pe aceste meleaguri se doreşte a fi reprezentată prin monumentele simbol – plăcile multimilenare de la Tărtăria, încastrate în stânca sculptată, Statuia lui Pavel Chinezu din Şibot şi Monumentul Fabricii de Fier şi Oţel din Cugir. Potrivit programului de derulare a proiectului urmează concursul tematic de cunoaştere a monumentelor din zonă în cadrul căruia elevii vor fi îndrumaţi să realizeze lucrări de tip eseu, să pună în valoare imaginile acestor monumente elaborând un catalog şi un album tematic. Cele mai bune lucrări vor fi premiate.
Evenimentul care s-a bucurat de un real succes a fost onorat de prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Ion Dumitrel, a vicepreşedintelui Viorel Bumb, a consilierilor judeţeni Nicuşor Mihai şi Nicolae Truţă, administratorului special al celor două uzine cugirene, Radu Roşian, Marin Morariu şi Graţian Suciu, directori la UMC şi Fabrica de Arme, consilieri locali. La finalul întâlnirii, Ion Dumitrel i-a felicitat pe toţi cei implicaţi în acest demers şi a promis să susţină o astfel de iniţiativă şi în alte zone ale judeţului. (C.P.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

ALERTĂ| Primul român CONFIRMAT cu variola maimuței: Unde se afla

Publicat

în

Primul român CONFIRMAT cu variola maimuței: Unde se afla

Un prim cetățean român a fost diagnosticat cu variola maimuței. Este vorba despre un bărbat care trăiește în Marea Britanie și a fost diagnosticat în Grecia, acolo unde plecase în vacanță.

Bărbatul infectat cu variola maimuței a prezentat febră mare acum câteva zile împreună cu o erupție cutanată pe partea superioară și inferioară a corpului. Imediat, suspiciunea a fost de variolă a maimuței și autoritățile sanitare din Kefalonia au intrat în alertă; în primul rând la hotel, apoi la spital. Prietena bărbatului este suspectă și ea, este internată în spital, dar deocamdată nu are simptome.

„Nu avem alte cazuri, dar din păcate, vă anunț în exclusivitate, avem primul caz de lepră în Grecia! Primul caz de lepră în Grecia a fost anunțat oficial, acum o oră, de Ministerul Sănătății de la noi”, a declarat medicul Nikos Koudounis, duminică seara, la Digi24.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Președinta Ungariei, poză în Alba pe Piatra Secuiului, cu borna vopsită în culorile naţionale maghiare

Publicat

în

Președinta Ungariei, poză în Alba pe Piatra Secuiului, cu borna vopsită în culorile naţionale maghiare

În cursul zilei de ieri, 21 mai, președinta Ungariei, Novák Katalin, s-a pozat cu o bornă vopsită în culorile Ungariei de pe muntele Piatra Secuiului, în județul Alba.

Katalin Novak s-a fotografiat cu una din cele două borne de pe munte, vopsită în culorile naţionale maghiare. Piatra Secuiului este o destinaţie turistică foarte cunoscută, bornele de pe culmea montană fiind de zeci de ani în centrul unei dispute între români şi maghiari.

Sunt vopsite periodic, fie în culorile naţionale ale României, fie în cele ale Ungariei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu această ocazie, Katalin Novak a prezentat şi o diplomă scrisă în limba maghiară care atestă faptul că a escaladat vârful românesc de 1130 de metri şi transmis mesajul: ”Am ajuns pe vârf, la 1130 metri.

CITEȘTE ȘI: Senatorul PSD Călin Matieș a pus o imagine înrămată cu Avram Iancu, la baza statuii principelui transilvănean Gábor Bethlen, de Ziua Unităţii Reformate Maghiare

M-am simţit bine să fac drumeţii după sărbătoarea comună”. În prima parte a zilei, preşedinta Ungariei a participat, la Alba Iulia, la sărbătoarea dedicată marcării a 400 de ani de la înfiinţarea de către principele Bethlen Gabor, a Colegiului Reformat din oraş.

În Cetatea Alba Iulia a fost dezvelită şi o statuie a fostului principe al Transilvaniei. Într-un mesaj transmis de agenţia de presă Hirado, şefa statului maghiar îi dă şi o replică ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, care sancţionase o declaraţie anterioară a Katalinei Novak, potrivit căreia prioritatea ei este să reprezinte ”toţi maghiarii, indiferent dacă trăiesc înăuntrul sau în afara graniţelor”. „Potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat”, a reacţionat atunci MAE, printr-un comunicat. Katalin Novak a mai declarat că ”nu vom tăia niciodată cordonul ombilical dintre patria-mamă şi maghiarii care au ajuns să trăiască în afara graniţelor Ungariei, şi nici nu vom permite, niciodată, ca acesta să fie tăiat”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE FOTO| Bărbat din Alba, dat DISPĂRUT de familie, a fost găsit inconștient într-o grădină, de către un câine de salvare

Publicat

în

Polițiștii din Sebeș caută un bărbat care a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit. Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea lui, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

La data de 21 mai 2022, Poliția Municipiului Sebeș a fost sesizată de către un bărbat  din municipiu, cu privire la faptul că, în după amiaza zilei de 20 mai 2022, tatăl său, STRICAT  IOAN, de 84 de ani, a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit.

Bărbatul are următoarele semnalmente:

Elit - Gustul Desăvârșit
  • 170 cm înălțime;
  • aproximativ 70 de kilograme;
  • păr alb, tuns scurt;
  • ochi albaștri;

La data plecării purta cu o bluză cu dungi orizontale, în colorile alb, negru și maro, pantaloni de trening de culoare neagră și pantofi de culoare neagră.

Polițiștii desfășoară cercetări în vederea identificării bărbatului, iar acesta a fost dată în urmărire.

Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea lui, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

UPDATE: În urma cercetărilor efectuate de polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliție Municipiului Sebeș, împreună cu jandarmii, bărbatul dispărut a fost identificat, într-o grădină situată pe raza municipiului Sebeș, cu ajutorul unui câine de căutare/salvare persoane din dotarea Inspectoratului Județean de Jandarmi Alba.
Acesta era conștient dar necooperant și a fost transportat, de o ambulanță, la spital, pentru îngrijiri medicale.

La examinarea sumară, pe corpul bărbatului nu au fost identificate urme de violență.
Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare