Rămâi conectat

Ştirea zilei

„Tânăr cu speranțe”, de 16 ani, plasat sub supraveghere pe o perioadă de 5 luni: A „șofat” până la întâlnirea cu o țeavă de gaz

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un minor în vârstă de numai 16 ani a fost pus sub supraveghere, pe o durată de cinci luni, de către Judecătoria Blaj, după ce, împreună cu un alt minor, au împins un autovehicul pentru a-l pune în mișcare, în pantă, și a intrat în coliziune cu o țeavă de alimentare cu gaze a unui bloc.

Potrivit rechizitoriului întocmit de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Blaj, „s-a reținut că, la data de 12.04.2020, orele 15.30, autoturismul marca VW POLO, de culoare albastru, fără plăcuțe cu număr de înmatriculare, se afla staționat în pantă, pe un drum de hotar. Întrucât motorul era nefuncțional, inculpatul A.A. și martorul E.E., ambii în vârstă de 16 ani, au împins autovehiculul și au reușit să îl pună în mișcare, deoarece drumul era în pantă.

După ce autovehiculul a început să se deplaseze, inculpatul A.A. s-a urcat la volan, iar martorul E.E. s-a urcat pe scaunul din dreapta față.

Elit - Gustul Desăvârșit

Inculpatul A.A. a condus autoturismul pe o porțiune de drum de hotar, după care, a pătruns pe drumul public.

Pe drumul public menționat, inculpatul, deși nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie, a condus pe o distanță de aproximativ 200-250 de metri, până în apropierea blocului în care locuia fără forme legale, unde, a pierdut controlul volanului și a acroșat o țeavă de alimentare cu gaze a blocului”.

„În baza art. 115 alin.1 pct. 1 lit. b C.pen., raportat la art. 118 C.pen. aplică inculpatului A.A., măsura educativă a supavegherii pe o durată de 5 luni cu începere de la data punerii în executare a măsurii, pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, prevăzută de art. 335 al.1 Cod penal, cu aplicarea art.113 Cod penal”, se arată în hotărârea Judecătoriei Blaj.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Un polițist pensionat, un preot, antreprenori și localnici, printre membrii Comitetul de organizare UNESCO pentru Peisajul Cultural Minier Roșia Montană

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un polițist pensionat, un preot, antreprenori și localnici se numără printre membrii Comitetul de organizare UNESCO pentru Peisajul Cultural Minier Roșia Montană.

 

Elit - Gustul Desăvârșit

 

 

Unul dintre proiectele de act administrativ dezbătute în cadrul şedinţei de ieri a Consiliului Judeţean Alba a vizat aprobarea Componenţei Comitetului de organizare UNESCO pentru Peisajul Cultural Minier Roșia Montană, precum şi a Regulamentului de organizare și funcționare a acestuia.

După cum se ştie, în 17 iulie 2021, Peisajul Cultural Minier Roșia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind astfel recunoscută valoarea universală excepțională a acestuia – cel mai important, extins și divers din punct de vedere tehnic complex subteran minier al antichității romane, împreună cu zonele de exploatare a minereului, zone de locuit, zone sacre, necropole. Potrivit legislaţiei, pentru fiecare monument istoric înscris individual în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO se constituie, prin hotărâre a consiliului județean, un comitet de organizare UNESCO (COU), ai cărui membri sunt numiți pe un mandat de 4 ani.

Mai întâi, a fost organizată o consultare publică în vederea desemnării reprezentanților comunității, s-au identificat, în colaborare cu Primăria Roșia Montană, reprezentanți ai proprietarilor sau titularilor drepturilor reale asupra monumentului istoric.

Astfel, în urma realizării tuturor demersurilor premergătoare constituirii COU pentru Peisajul Cultural Minier Roșia Montană, propunerile de coordonator și membri ai Comitetului de organizare UNESCO pentru Peisajul Cultural Minier Roșia Montană au fost următoarele: Aurora Petronela Luca, consilier superior CJ Alba, Serviciul Investiții, dezvoltare, promovare patrimonială și managementul unităților de cultură – Coordonator al monumentului istoric; Georgel Manea, preot parohial la Biserica Greco-Catolică “Adormirea Maicii Domnului” Roșia Montană – reprezentant al proprietarilor – Culte religioase; arhitect Virgil Apostol – reprezentant al proprietarilor – proprietar casă Roşia Montană; arheolog Adrian Gligor – reprezentant al proprietarilor – Roşia Montană Gold Corporation SA; sublocotenent Maria Alexandra Cîmpean – Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba; comisar şef Marius Mihai Ciuta – Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba; Radu Andrei Szekely, Tică Darie, Adrian Petri – reprezentanţi ai comunităţii locale; arhitect Adrian-Florin Bălteanu – reprezentant al Ministerului Culturii (membru titular); arhitect Mădălina Sonea, arhitect Ciprian Sandu – reprezentanţi ai Ministerului Culturii (membri supleanţi); dr. Steliana Cojocaru – reprezentant al Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului; Augustin Stan, urbanist, consilier evaluare, examinare – reprezentant al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei; Amalia Mihaela Mărginean – arhitect şef Consiliul Judeţean Alba; Matei Drîmbărean – director executiv Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba; dr. architect Irina Iamandescu – Institutul Naţional al Patrimoniulului (membru titular); arhitect Raluca Bărbulescu – Institutul Naţional al Patrimoniului (membru supleant); Dorin Toma, consilier local – reprezentant al Consiliului Local Roşia Montană; Anca Pojar – Consiliul Judeţean Alba; Mihai Horaţiu Josan – şef Serviciul Teritorial Alba al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate; Monica Mărgineanu-Cârstoiu – Academia Română; Gabriel Tiberiu Rustoiu – manager Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia şi prof.univ.dr. Mihai Gligor – Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

COU se întruneşte semestrial sau ori de câte ori este necesar la convocarea coordonatorului monumentului istoric.

Printre atribuţii:

-urmăreşte şi sprijină îndeplinirea sarcinilor şi obligaţiilor proprietarilor şi titularilor altor drepturi reale asupra monumentelor istorice înscrise în Lista Patrimoniului Mondial;

-acordă asistenţă/consultanţă autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale responsabile cu elaborarea programelor de protecţie şi gestiune şi a planurilor anuale de protecţie şi gestiune;

-raportează anual şi la cerere către Ministerul Culturii şi către Punctul focal naţional pentru Convenţie stadiul implementării programului de protecţie şi gestiune;

-identifică oportunităţi de finanţare pentru implementarea programului de protecţie şi gestiune, precum şi a planurilor anuale de protecţie şi gestiune şi le comunică Ministerului Culturii, consiliilor judeţene, consiliilor locale şi proprietarilor monumentelor istorice;

-oferă consultanţă autorităţilor etc.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Avocații din oficiu din județul Alba nu au primit banii cuveniți încă din luna ianuarie! Baroul Alba protestează din cauza numeroaselor nemulțumiri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Avocații din oficiu din județul Alba nu au primit banii cuveniți încă din luna ianuarie! Baroul Alba protestează din cauza numeroaselor nemulțumiri

Avocații din oficiu din județul Alba nu au primit banii cuveniți începând din luna ianuarie a acestui an, conform anunțului făcut astăzi de către reprezentanții Baroului Alba.

Această situație, împreună cu alte nemulțumiri acumulate de-a lungul timpului, a determinat Baroul Alba să îndemne avocații din județ să se alăture mișcării numite „Ziua Fără Avocați,” un protest pașnic menit să atragă atenția asupra problemelor din sistemul judiciar.

Elit - Gustul Desăvârșit

Decizia de a marca ziua de 4 octombrie 2023 ca „Ziua Fără Avocați” vine în urma unor hotărâri importante luate de Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România în luna septembrie 2023.

CITEȘTE ȘI: PROTEST al avocaților din Alba: Reprezentanții Baroului anunță că își întrerup activitatea astăzi

În cadrul protestului de astăzi, Baroul Alba a luat măsuri radicale, refuzând să acorde împuterniciri avocațiale pentru asistența juridică obligatorie în procesele penale și pentru asistența juridică sau extrajudiciară gratuită în cazurile non-penale. De asemenea, nu au fost numiți avocați pentru servicii de curatorie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| PROTEST al avocaților din Alba: Reprezentanții Baroului anunță că își întrerup activitatea astăzi

Ziarul Unirea

Publicat

în

PROTEST al avocaților din Alba: Reprezentanții Baroului anunță că își întrerup activitatea astăzi

Baroul Alba îndeamnă avocații din județ să se oprească din activitatea lor astăzi, 4 octombrie pentru a se alătura mișcării denumite „Ziua Fără Avocați! O zi în care justiția se retrage în umbră.”

Această inițiativă vine în urma unor decizii importante luate de Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România în septembrie 2023.

Elit - Gustul Desăvârșit

Conform acestor hotărâri, data de 4 octombrie 2023 a fost desemnată ca ziua în care avocații să își concentreze eforturile pe comunicarea problemelor cu care se confruntă profesia lor. Uniunea Națională a Barourilor din România și barourile locale afirmă că aceste probleme din sistemul judiciar sunt chestiuni de interes public, care necesită dialogul între reprezentanții celor trei puteri în stat și partenerii cheie ai justiției.

În cadrul acestei zile de protest pașnic, Baroul Alba a decis să nu acorde împuterniciri avocațiale pentru asistența juridică obligatorie în procesele penale și să nu numească avocați pentru aceste cauze. De asemenea, nu vor fi emise împuterniciri avocațiale și nu se vor numi avocați pentru a presta asistență juridică sau extrajudiciară gratuită și pentru servicii de curatorie în cazurile non-penale.

Cauzele care vor constitui excepții de la cele de mai sus sunt următoarele:

1. Procesul penal

1.1.Infracțiunile contra vieții: art. 188 – art. 192 Cod Penal;
1.2.Infracțiunile care au drept urmare moartea victimei;
1.3.Infracțiunile prevăzute la art. 213 – art. 217 Cod Penal;
1.4.Infracțiunile contra libertăţii şi integrităţii sexuale: art. 218 – art. 223 Cod Penal;
1.5.Infracțiunea de tâlhărie și infracțiunea de tâlhărie calificată, prevăzute de art. 233 și de art. 234 Cod Penal;
1.6.Infracțiunea prevăzută de art. 342 Cod Penal: Nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor;
1.7.Infracțiunea prevăzută de art. 343 Cod Penal: Uzul de armă fără drept;
1.8.Infracțiunile contra familiei: art. 376 – art. 380 Cod Penal;
1.9.Infracţiuni de genocid şi contra umanităţii: art. 438 – art. 439 Cod Penal;
1.10.Infracțiuni de război: art. 440 – art. 445 Cod Penal;
1.11.Infracțiunile prevăzute de art. 2 – art. 3 din Legea nr. 143/2000 (traficul de droguri, național/internațional).

2. Procesul non-penal

2.1.Procedura ordonanţei preşedinţiale;
2.2.Procesele care au ca obiect drepturi ale minorilor;
2.3.Măsuri asigurătorii şi provizorii. Suspendarea executării silite;
2.4.Ordinele de protecție.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare