Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Interviu cu dl. Petru Constantinescu, managerul SC SALPREST SRL Alba Iulia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Petru Constantinescu, manager SC Salprest SRL: „Suspectăm Procuratura, DNA, CNSC şi Curtea de Apel Alba de comiterea unor abuzuri grosolane…!”

    – Domnule director, în interviul pe care mi l-aţi acordat şi pe care l-am publicat în data de 17 noiembrie 2011, sub titlul «Instituţiile statului nu-şi fac întotdeauna datoria cum trebuie…», ne-aţi promis că veţi face dezvăluiri la modul concret. Puteţi face acum acest lucru? La ce instituţii care nu îşi fac datoria  v-aţi referit?
– Nu numai că nu-şi fac datoria, dar comit abuzuri grosolane şi încalcă legea, cu toate că rolul acestora este tocmai să aplice  legea şi să se asigure că aceasta este respectată.. Una dintre aceste instituţii este Primăria Sebeş. Iar primarul PDL (posibil viitor PNL) Mugurel Sârbu poate fi considerat direct responsabil. El se face vinovat, în mod direct, de unele dintre aceste abuzuri şi încălcări ale legii, folosindu-se de funcţia pe care o ocupă în cadrul administraţiei locale Sebeş.
– Ce  vă determină să intuiţi că acesta va pleca migra din PDL spre PNL?
– Eu nu fac politică şi nu mă interesează politica, decât în măsura în care aceasta are influenţă asupra mediului de afaceri. În ceea ce-l priveşte pe Mugurel Sârbu, consider că acesta este un  oportunist, care a migrat de la PSD la PDL pentru „ciolan” şi care îşi va trăda cu prima ocazie noii colegi de partid, care l-au sprijinit să ajungă în funcţia pe care o deţine şi de la „înălţimea” căreia îşi permite să-şi bată joc de contribuabili. Mai mult decât atât, fac corelarea între modul abuziv şi tendenţios în care s-a procedat la excluderea mea în cazul unei licitaţii organizată de Primăria  Sebeş, cam în acelaşi mod ca şi la o licitaţie organizată de Primăria Aiud, şi modul  în care unele (aceleaşi!) instituţii ale statului au concurat cu succes la comiterea abuzurilor care se fac de către ordonatorii de credite din cadrul administraţiilor locale care gestionează banii publici, colectaţi din buzunarul cetăţeanului plătitor de taxe şi impozite. Este vorba despre CNSC (Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor) şi Curtea de Apel Alba Iulia, Parchetul şi DNA care nu s-au sesizat niciodată, deşi în presa locală au fost făcute numeroase astfel de sesizări. Firme care participă la licitaţii cu oferte care nu respectă caietul de sarcini câştigă în mod ilegal licitaţii cu concursul comisiilor din cadrul autorităţilor contractante, unele chiar în schimbul unor sume considerabile de bani, dar DNA nu se implică şi nu ia nicio măsură să stopeze aceste practici şi nu doresc să le vadă.
– De ce aveţi aceste suspiciuni cu privire la modul în care aceste instituţii nu au iniţiativă şi trec cu vederea ceea ce se întâmplă? Nu pot fi simple coincidenţe?
– Domnule, nu fiţi naiv! În cazul licitaţiilor organizate de mai multe   primării, aceleaşi instituţii au comis abuzuri, fără a studia valabilitatea şi legalitatea documentelor depuse de firma desemnată în final câştigătoare, una dintre societăţile la care fac referire fiind o societate protugheză, care s-a înscris la o licitaţie cu documente incomplete, ce nu corespundeau cu realitatea, fapt care ar fi trebuit să constituie motive temeinice de descalificare a acestei firme. În cazul Primăriei Aiud a existat şi o tentativă de fraudare a bugetului local, caz în care, deşi am sesizat Parchetul, acesta nu a luat nicio măsură de a verifica sau a constata dacă au fost comise infracţiuni. Culmea este că tot firma noastră a fost descalificată, deşi noi aveam documentele corespunzătoare cerinţelor din caietul de sarcini al  achiziţiei şi am făcut o ofertă mai avantajoasă şi am întrunit un punctaj final mai bun în favoarea cetăţenilor şi a societăţilor comerciale. Mai mult decât atât, în cazul de la Sebeş, primarul Mugurel Sârbu a recunoscut în scris că a greşit descalificându-ne, pentru că toate actele pe care ni le solicita existau la dosar, ba chiar a făcut o adresă în acest sens la CNSC, dar acest consiliu pur şi simplu a ignorat adresa respectivă. Iar odată ajunşi în instanţă, primarul nu şi-a mai recunoscut greşeala, dezminţind ceea ce-şi asumase  iniţial.
Eu am făcut nenumărate sesizări verbale şi publice, în presă, dar constat cu dezamăgire că cei ce ar trebui să vegheze la respectarea legii şi la pedepsirea celor ce se fac vinovaţi de abuzuri sau  de corupţie, respectiv Parchetul şi DNA, nu s-au autosesizat, cum ar fi fost normal. Nu
s-au ostenit deloc să verifice dacă ceea ce am declarat eu este adevărat sau nu, aşa că mă văd nevoit să le cer pe această cale, prin intermediul cotidianului dumneavoastră, în mod public, să aibă măcar curiozitatea de a clarifica situaţia, cu ajutorul meu. Repet, este vorba despre abuzuri grosolane în serviciu, în ambele cazuri, atât la Aiud cât şi la Sebeş, de utilizarea de acte incompatibile cu solicitările impuse, fapte  care creează premisele săvârşirii unor infracţiuni şi intră sub incidenţa Codului Penal.
– Totuşi, nu reiese suficient de clar legătura dintre CNSC şi Curtea de Apel Alba Iulia.
– Licitaţiile la care am făcut referire s-au desfăşurat prin aceleaşi proceduri, fiind implicate aceleaşi instituţii, aceleaşi fapte şi aceleaşi firme. În  cazurile de la Aiud şi de la Sebeş  este vorba despre firma portugheză agreată de primarii acestor municipii. În ambele cazuri legea a fost încălcată, CNSC a soluţionat abstract şi nefondat plângerile noastre justificate cu documente (deşi am arătat clar unde s-a încălcat legea). De la CNSC legătura duce la Curtea de Apel Alba Iulia, care la rândul ei nu a soluţionat obiectiv şi legal acţiunile noastre, întreprinse în aceste cauze, cu toate că documentele depuse la dosare ar fi trebuit să conducă la cu totul alte  decizii.
– Îmi e greu să cred că o instanţă cum e Curtea de Apel poate fi bănuită de lipsa imparţialităţii şi de favorizarea uneia dintre părţi în detrimentul celeilalte…
– Eu nu afirm că în toate cazurile se întâmplă aşa, dar în cazul meu a existat o legătură de rudenie de gradul întâi între judecătorul care a adoptat soluţia şi o persoană din comisia de licitaţie de la Primăria Aiud. Era un caz clar de incompatibilitate, în care judecătorul respectiv ar fi trebuit să refuze să intre în sală, pentru a fi înlocuit cu un altul, imparţial.
– Ce demersuri veţi face în continuare?
– Mai întâi, pentru că mă deranjează atitudinea primarului Mugurel Sârbu, prin care îşi neagă propriile afirmaţii făcute sub semnătură proprie, vreau să-i adresez acestuia două  întrebări, în mod public:
1. Când aţi fost corect, domnule Sârbu: atunci când v-aţi recunoscut greşeala în scris, faţă de firma noastră, SC SALPREST SRL Alba Iulia, sau când aţi negat cele afirmate?” Consider că, din moment ce noi am depus o ofertă mai avantajoasă decât firma portugheză, dar a fost desemnată câştigătoare aceasta, s-a produs o fraudare a bugetului local, deci implicit a cetăţenilor. 2. Oare ce ar avea de spus cetăţenii, contribuabilii din municipiul Sebeş, cei care v-au ales?” Mi-aş permite chiar să-i dau şi un sfat domnului Mugurel Sârbu: Când mai luaţi decizii în numele cetăţenilor, domnule primar, când mai reprezentaţi administraţia locală în diferite afaceri, să daţi dovadă de multă seriozitate şi să lăsaţi deoparte rânjetul politic după care vă ascundeţi relele intenţii, iar dacă vă plac banii foarte mult, atunci vă recomand muncă, multă, multă muncă! Minciuna păstraţi-o pentru domeniul politic, ca şi răzgândirile de la o oră la alta şi încălcarea cuvântului dat.
Aş dori ca acest interviu să fie preluat şi de presa centrală, dacă nu aveţi nimic împotrivă, ca să arătăm cum apără unele instituţii administrative şi autorităţi publice, drepturile cetăţeanului, ale contribuabilului. Îmi exprim speranţa că nu ne-am întors la totalitarism şi că avem dreptul să ne exprimăm liber, ba chiar să venim cu propuneri care să contribuie la bunul mers al societăţilor comerciale şi ale administraţiilor locale, deopotrivă! Pe această cale, fac un apel public şi rog respectuos autorităţile statului respectiv C.S.M., Parchetul General, Avocatul Poporului, D.N.A, de a demara acţiuni de verificare cu responsabilitate şi profesionalism a temeiniciei afirmaţiilor  pe care le-am făcut, iar în urma verificărilor  efectuate să se facă public rezultatul referitor la cele sesizate de noi.
– Vă mulţumesc pentru timpul acordat, dar mai ales pentru informaţiile pe care aţi avut curajul de a le face public. Succes în continuare!

A consemnat Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Cui îi spunem „La mulți ani!” de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cui îi spunem „La mulți ani!” Nume derivate care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în data de 23 aprilie. Aproape un milion de români își serbează onomastica, dintre care peste 730.000 sunt bărbați, iar peste […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea