Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Suntem pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește donarea de sânge! Doar un sfert dintre românii care trăiesc în mediul urban au făcut-o

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Suntem pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește donarea de sânge! Doar un sfert dintre românii care trăiesc în mediul urban au făcut-o

Românilor le este teamă să doneze sânge, deși sunt conștienți că astfel pot salva mulți bolnavi. Doar un sfert dintre cei care trăiesc în mediul urban au făcut acest gest măcar o dată în viață, arată un studiu recent.

În lunile de vară, când oamenii sunt plecați în concediu, situația este extrem de grea, spun medicii, care sunt nevoiți uneori să amâne operații din cauza lipsei de sânge.

În centrul de donare al Spitalului Universitar din Capitală în prima lună de vară doar 150 de persoane au donat sânge. Spitalul are nevoie zilnic de zeci de litri, pentru urgențe, dar și pentru operațiile programate.

Prof. dr. Horia Bumbea, medic primar hematologie: „Atunci când nu există cantitatea necesară de sânge operația poate să fie amânată, donarea de sânge se face în România la standarde corespunzătoare.”

Iar nevoia de sânge este extrem de mare în fiecare spital din țară. Din păcate, puțini români donează sânge.

Un studiu realizat de Societatea Română de Marketing şi Cercetarea Opiniei Publice arată că 56% dintre români au temeri legate de actul donării, sunt reticenți și nu donează. Au frică de ace, de sânge, manifestă teamă de spitale, de posibilitatea de a lua o boală sau infecţii din centrele de donare.

4 din 10 români din mediul urban au declarat că au donat sânge vreodată, însă doar 17% în ultimul an.

32% dintre participanții la studiu au punctat lipsa informaţiilor referitoare la donarea de sânge, iar 18 % au spus că nu sunt motivaţi, dacă nu trebuie să doneze pentru cineva apropiat.

După donare, sângele este împrospătat, iar imunitatea organismului crește. Cu toate acestea, doar 36% dintre donatori fac acest lucru pentru beneficiile aduse sănătăţii lor.

În încercarea de a strânge cât mai mulți donatori, statul oferă o zi liberă de la serviciu, 50% reducere la transportul în comun și un card în valoare de 69 de lei. Iar zilele acestea Ministerul Finanțelor oferă condiții preferențiale pentru donatorii care cumpără titluri emise de stat: vor beneficia de dobânda cea mai mare, de peste 7%. Timp de 3 zile, oameni pot merge să doneze chiar în centrul mobil din incinta ministerului.

Cu 2 zile înainte de donarea de sânge nu trebuie să consumați alcool. Este însă recomandat să mâncati cu o oră și jumătate înaninte de a veni la centru, dar să nu fumați. Persoanele cu boli cronice care urmează un tratament nu sunt eligibile pentru donare. Vorbim aici inclusiv de cei care au suferit un AVC sau sunt hipertensivi.

Statisticile arată că România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește donarea de sânge.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare

Unirea Ziarul

Publicat

în

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare Compania Națională Poşta Română va modifica programul de lucru al subunităţilor poştale pentru minivacanța de 1 Mai și Paștele ortodox. Astfel, miercuri, 1 Mai, „Ziua Internațională a Muncii”, toate subunităţile poştale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea