Rămâi conectat

Actualitate

Sunt, cu adevărat, cei mai buni prieteni ai omului! Conform unui studiu, câinii pot înțelege cuvinte și distinge vocile oamenilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Sunt, cu adevărat, cei mai buni prieteni ai omului! Conform unui studiu, câinii pot înțelege cuvinte și distinge vocile oamenilor

Câinele este cel mai loial prieten al omului, oferindu-ne un exemplu necondiționat de dragoste, curaj, sacrificiu și loialitate.

Indiferent de mărime, rasă sau aspect, câinele este cel mai iubit animal de companie din istoria omenirii. Această legătură strânsă de iubire și prietenie, dintre om și patruped, s-a consolidat și în urma dialogului dintre cele două ființe.

Cu toate că pentru unele persoane poate părea ciudat să vadă pe cineva că vorbește cu un animal de companie în același fel în care vorbește cu un om, cercetările demonstrează că, dragii noștri câini sunt capabili să înțeleagă anumite cuvinte și să distingă vocile oamenilor.

Studiul publicat în jurnalul Biology Letters de către un grup de cercetători de la Universitatea din Sussex se referă la posibilitatea câinilor de a înţelege un anumit cuvânt rostit de diferiţi oameni. Persoanele care participă la această cercetare sunt total necunoscute câinilor.

Câinii au fost filmaţi cum reacţionează atunci când bărbaţi şi femei rosteau cuvinte asemănătoare ca pronunţie. Cuvintele alese au fost dintre cele pe care câinii să nu le fi auzit în familiile lor.

Concluziile studiului spun că patrupezii sunt capabili să înţeleagă un anumit cuvânt rostit de diferite persoane şi să distingă persoanele prin sunetul vocii lor.

Dr Holly Root-Gutteridge, coordonatorul studiului, a spus că recunoaşterea vocalelor din cuvintele rostite de diferite persoane este considerată o caracteristică „exclusivă a oamenilor”.

„Mulţi dintre stăpânii de câini cred că animalele lor pot învăţa un cuvânt de la o persoană şi să-l recunoască şi când este rostit de alte persoane. Dar noi am vrut să testăm dacă pot recunoaşte aceleaşi foneme – cea mai mică unitate sonoră a limbii – rostite de diferite persoane, excluzând diferenţele de pronunţie”, a spus Dr. Root-Gutteridge. Pentru a nu afecta studiul, câinilor nu li s-au oferit recompense după reacţiile lor. 48 de câini au participat la studiu.

Astfel, cercetările arată că şi câinii posedă acest „talent lingvistic” al percepţiei vorbitului, nu doar oamenii.

sursa: adevărul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații

Ziarul Unirea

Publicat

în

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații În perioada 23-30 aprilie sunt instituite restricții de circulație pe banda 2 a Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, între kilometrii 45+500 și 45+800 de metri, calea 2 (sens Turda-Sebeș). Citește și: FOTO Drumul național DN 74A, surpat în urma ploilor, la Cărpiniș: Trafic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea