Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Subvenții de miliarde de lei pentru fermierii afectați de secetă în 2024: Condiții pentru obținere a ajutorului financiar

Bera Larisa

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Subvenții de miliarde de lei pentru fermierii afectați de secetă în 2024: Condiții pentru obținere a ajutorului financiar

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor pentru fermierii afectați de seceta pedologică din perioada septembrie 2023- august 2024. Ajutorul vine în sprijinul fermierilor a căror producție a fost grav afectată și are o valoare totală de 400 de milioane de euro, adică aproximativ 2 miliarde de lei.

Citește și: Ajutor pentru fermierii români afectați de seceta severă. Câți bani vor primi până la data de 31 decembrie 2024

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Cum funcționează schema de ajutor pentru fermieri

Pentru a beneficia de acest sprijin, fermierii trebuie să îndeplinească anumite criterii clare. Schema este destinată producătorilor agricoli care cultivă una dintre cele 39 de culturi eligibile, printre care grâul, triticale, secara, orzul, ovăzul, rapița, mazărea, floarea-soarelui și porumbul. Aceste culturi au fost printre cele mai afectate de seceta severă care a lovit România, iar pentru a primi ajutorul, producătorii trebuie să demonstreze o pierdere de peste 30% din producție, înregistrată între toamna anului 2023 și vara anului 2024.

Valoarea maximă a subvenției este de 200 de euro pe hectar, echivalentul a aproximativ 1.000 de lei, în cazul în care pierderile de recoltă sunt de 100%. Această sumă nu depășește 30% din costurile eligibile și este calculată astfel încât să acopere o parte din pierderile suferite.

Pașii necesari pentru obținerea subvenției

Fermierii care doresc să acceseze acest ajutor trebuie să urmeze câțiva pași esențiali:

-Depunerea documentelor necesare: Fermierii trebuie să dețină procese-verbale de constatare a pagubelor produse de secetă, documente emise de autoritățile locale sau de către specialiștii din domeniu. Aceste acte dovedesc amploarea pierderilor suferite și sunt esențiale pentru accesarea ajutorului.

-Depunerea cererii: Cererile trebuie completate și depuse la direcțiile agricole județene, până la data de 29 octombrie 2024. Această dată reprezintă termenul limită, iar depășirea acestuia poate conduce la pierderea oportunității de a beneficia de subvenție.

-Verificarea eligibilității: După depunerea cererilor, direcțiile agricole județene vor analiza documentele și vor verifica dacă pierderile raportate sunt conforme cu cerințele schemei de ajutor. În caz de aprobare, fondurile vor fi distribuite direct către fermieri sub formă de subvenții.

Sprijinul financiar, esențial pentru viitorul agriculturii românești

Această schemă de ajutor reprezintă un sprijin major pentru agricultorii din România, care au fost afectați sever de seceta din ultimele luni. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a subliniat că acordarea subvențiilor în același an în care au avut loc calamitățile este esențială pentru a permite fermierilor să își pregătească următorul ciclu agricol. „Ne respectăm angajamentul față de fermieri”, a declarat acesta, subliniind importanța intervenției rapide și eficiente a statului în astfel de situații.

Agricultorii vor avea astfel posibilitatea de a reinvesti în culturi și de a-și pregăti terenurile pentru anul următor, fără a fi nevoiți să aștepte perioade îndelungate pentru despăgubiri. Această măsură vine și ca un semnal pozitiv pentru viitor, arătând deschiderea autorităților europene și române pentru a sprijini agricultura în fața provocărilor climatice.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Care este ora ideală pentru a bea cafeaua?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Care este ora ideală pentru a bea cafeaua? Deși suntem o generație de oameni pe „repede înainte”, iar primul lucru pe care îl fac mulți la prima oră a dimineții este să bea cafea, specialiștii spun că este greșit. O analiză recentă, realizată de Rex Isap, expert în somn și CEO la Happy Beds, dezvăluie […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea