Rămâi conectat

Actualitate

STUDIU: România, pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privința consumului de medicamente

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Românii se află la coada clasamentului european privind consumul de medicamente pe cap de locuitor, însă nu pentru că ar fi mai sănătoşi, ci din cauza accesului precar la soluţiile terapeutice, potrivit unui comunicat al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), trimis, marţi, AGERPRES.

Aceştia arată că piaţa farmaceutică din România a atins în 2017 circa 12 miliarde lei la preţ de producător, reprezentând o creştere de 4% faţă de anul precedent.

Totodată, cota de piaţă a producătorilor de medicamente din ţară s-a redus semnificativ în ultimii 10 ani, de la circa 40% în 2006 la aproximativ 23% în 2016.

Alocarea bugetară pentru decontarea de medicamente a fost în 2017 de 6 miliarde de lei, adică sub 75 de euro pe cap de locuitor, reprezentând cea mai mică alocare din Uniunea Europeană.

„Această alocare este nemodificată din 2011, deşi necesarul de medicamente este de circa 8 miliarde de lei. Restul de până la cele 12 miliarde lei sunt plătite din buzunar de către pacienţi şi de producătorii de medicamente prin taxa clawback”, se mai arată în comunicat.

Preţurile medicamentelor în România sunt îngheţate încă din 2015 la cel mai mic nivel din UE, din care se scade şi valoarea unei taxe clawback de 25%, taxă din cauza căreia au dispărut în ultimii trei ani peste 2.000 de medicamente ieftine, susţin producătorii. Pacienţii sunt obligaţi să cumpere echivalentul mai scump, având astfel senzaţia că preţurile medicamentelor au crescut.

De asemenea, piaţa medicamentelor fără prescripţie medicală (OTC) şi a suplimentelor este de aproximativ 25% din piaţa totală, mult sub media europeană de 35-45%. Aceasta arată că şi la acest capitol consumul romanilor este pe ultimele locuri din UE, tot din cauza accesului insuficient la soluţii alternative de tratament şi îngrijire.

Patronatul PRIMER reuneşte 16 dintre cele mai importante fabrici de medicamente din ţară, respectiv AC Helcor, Antibiotice, B. Braun, Bio-Eel SRL, Biofarm, Gedeon-Richter, Labormed-Alvogen, Laropharm, Magistra CC, Polisano Pharmaceuticals, Ropharma, Santa SA, Slavia Pharm, Zentiva, Terapia-Sun Pharma, VIM Spectrum, scrie Agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024 Din cele 20 de trenuri introduse temporar spre litoral, niciunul nu oprește în județul Alba *Călătoria cu trenurile CFR de la Oradea la Mangalia, lungă „cât o zi de post”! În perioada 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai, cu prilejul minivacanței de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea