STUDENȚII rup tăcerea: Vrem universități fără ȘANTAJ SEXUAL și coruptie! Studentele sunt oameni cu drepturi, nu OBIECTE SEXUALE pentru profesori!

“Vrem universități fără șantaj sexual și coruptie! Studentele sunt oameni cu drepturi, nu obiecte sexuale pentru profesori!”, acesta este mesajul transmis peintr-o scrisoare deschisă de mai multe ONG-uri universitatilor, Ministerului Educatiei și întregii societăți românești.

profesor12 organizatii neguvernamentale solicită „Ministerului Educatiei si Senatelor tuturor universitatilor din Romania sa introduca de urgenta modalitati accesibile studentelor/studentilor de a reclama fapte de hartuire sexuala din partea profesorilor precum si sanctiuni pentru cadre didactice vinovate de hartuire sexuala”.

ELIT

Textul integral al scrisorii celor 12 ONG-uri:

„Vrem universitati fara santaj sexual si coruptie! Studentele sunt oameni cu drepturi, nu obiecte sexuale pentru profesori!

In primul rand, cerem Ministerului Educatiei si Senatelor tuturor universitatilor din Romania sa introduca de urgenta modalitati accesibile studentelor/studentilor de a reclama fapte de hartuire sexuala din partea profesorilor precum si sanctiuni pentru cadre didactice vinovate de hartuire sexuala asupra studentelor sau asupra altor angajate. In al doilea rand, cerem tuturor universitatilor demararea unor campanii de informare cu privire la hartuirea sexuala in unitatile de invatamant. Consideram ca o astfel de campanie ar constitui un gest minimal de recunoastere a responsabilitatii fata de femeile care studiaza sau lucreaza in institutii de invatamant superior!

In urma cazului Dumitru Paduraru, cadru didactic la UMF Iasi, arestat pentru luare de mita, santaj si tentativa de viol, semnalam ca in universitati hartuirea sexuala e parte din experienta universitara a multor generatii de studente. Credem ca a trecut momentul in care breasla universitara mai poate clama ignoranta fata de abuzurile pe care le gazduieste inclusiv toleranta fata de abuzuri de natura sexuala.

Pentru a putea identifica cu usurinta situatia de hartuire sexuala mentionam ca astfel de acte includ: comportamente ca mangaieri, imbratisari, atingeri ale corpului, atingeri intr-o maniera sexuala, comentarii nedorite despre viata privata sau sexuala a persoanei; propuneri si avansuri sexuale; trimiterea de mesaje, sms-uri, e-mailuri pornografice si/sau amenintatoare; amenintari, constrangeri, abuz de autoritate prin conditionarea obtinerii unor beneficii in plan profesional de acceptare a comportamentelor de hartuire. Hartuirea sexuala in universitati se bazeaza pe diferenta de putere si credibilitate ce exista intre studenti/studente si cadre didactice, acestea din urma fiind protejate de statutul profesional, cat si de inertia comisiilor disciplinare.

Aceste fapte reprezinta acte de discriminare si fapte penale, precum si incalcari de ordin etic ale principiilor invatamantului superior.

Universitatile romanesti nu trateaza hartuirea sexuala cu atentia si proptitudinea necesara, fapt dovedit si din faptul ca astfel de comportamente nu sunt explicit prevazute in codurile de etica ale universitatilor. E timpul ca universitatile romanesti sa isi asume mai multe responsabilitati fata de studente, sa introduca sanctiuni pentru comportamente de hartuire sexuala si sa nu mai musamalizeze cazuri precum cele de la UMF Iasi. Fara lipsa de repercusiuni asupra unor cadre didactice cu un comportament penal, universitatile nu sunt nici institutii credibile si nici respectate. E momentul ca universitatile sa actioneze cu responsabilitate si sa ia masuri impotriva celor vinovati de acte de coruptie, de abuzuri si santaje asupra studentilor si de agresiuni sexuale asupra femeilor din universitati.

Incurajam studentele ca in cazul in care se confrunta cu o situatie de hartuire sa nu se lase intimidate de amenintarile cadrelor didactice si sa reclame de urgenta faptele catre organele de politie sau sa apeleze la sprijinul organizatiilor neguvernamentale pentru drepturile femeilor (parte din ele coalizate in Reteaua Rupem Tacerea despre Violenta Sexuala). ONG-urile pentru drepturile femeilor va pot asculta fara a va judeca si desconsidera si va pot oferi gratuit informare, indrumare in demersurile legale, consiliere psihologica si in anumite conditii chiar asistenta juridica.

Daca aveti nevoie de un sfat rapid, asociatia A.L.E.G. are un serviciu de consiliere online in conditii de confidentialitate accesabil la urmatorul link: http://aleg-romania.eu/consiliere/. Mai multe detalii despre violenta sexuala, inclusive despre hartuirea sexuala la locul de munca gasiti pe www.violentaimpotrivafemeilor.ro

Organizatii semnatare membre ale retelei informale ‘Rupem tacerea despre violenta sexuala’

Asociatia Transcena

Institutul Est European de Sanatatea Reproducerii

Asociatia Front

Centrul Parteneriat pentru Egalitate

Asociatia E-romnja

Societatea de Analize Feministe AnA

Centrul Filia

Asociatia  AFIV- Artemis

Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen ( A.L.E.G.)

Asociatia ACTEDO

Asociatia Quantic

Asociatia Pas Alternativ”

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă Prilej de bucurie și emoție, atât pentru… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

18 ianuarie: Blue Monday 2021 sau lunea tristă, cea mai deprimantă zi a anului

Luni, 18 ianuarie, este „Blue Monday” (lunea tristă), cea mai deprimantă zi a anului 2021. Această denumire se atribuie celei… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului Crăciunul era sărbătorit pe 7 ianuarie… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje creștine de Sfântul Ion. Urări pe care le puteți trimite prin SMS celor care își sărbătoresc onomastica

Mesaje creștine de Sfântul Ioan 2021 • Urări și felicitări creștine care le puteți trimite prin SMS celor care își… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de Sfântul Ioan amuzante. URĂRI şi FELICITĂRI haioase pentru prietenii care își sărbătoresc onomastica

Mesaje amuzante şi hazlii de Sfântul Ion 2021 • Urări şi felicitări haioase de Sfântul Ioan. SMS de Sfântul Ioan… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

MESAJE de Sfântul Ion HAIOASE. Idei de SMS -uri pentru prietenii glumeţi dar şi pentru cei îndrăgostiţi, care îşi aniversează astăzi onomastica

Mesaje de Sfantul Ioan haioase. Urărări și felicitări de Sfantul Ion hazlii care poti fi trimise prin SMS.  Texte amuzante… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

6 Comentarii

Capsunarul 5 februarie 2015 at 19:09

Pe cand faceam eu facultatea, de prin , ´79 si pana prin ´84, toti erau pusi pe „capatuiala”, de la femeia de serviciu din camine, pana la Rectorul Palfavi Atillà! Cei mai tineri aveau si cate o studenta „protejata”!

Horea 7 februarie 2015 at 11:05

@Capsunarul

Deduc, din cele scrise, ca ai terminat facultatea la Cluj.

Asa-i. Cei mai tineri (asistenti, lectori, chiar si conferentiari) aveau una sau doua … „protejate”.

Multe studente tanjeau dupa un pic de hărţuire. Degeaba insa; exista doar … protejarea. Si aia doar pentru unele.

Valy 7 februarie 2015 at 13:27

Alte vremuri, alti dascali si alte studente!

derp 5 februarie 2015 at 20:44

Respectivele studente sa se imbrace si sa se comporte DECENT nu ca niste parashute!!! Stau cu decolteele si bucile la vedere si se mira ca vreunu sare pe ele…. Draq le pune!

Si sa faca plangere la organele abilitate, nu sa taca ca k.kktu in iarba!

Florin 6 februarie 2015 at 15:25

De ce a venit tocmai acum momentul?

Profu 7 februarie 2015 at 22:05

Ce se intampla prin facultatile romanesti , de fapt fabrici de diplome , arata la ce duce nepasarea , complacerea intr-o in promiscuitatea morala din societatea romaneasca .

Comentariile sunt oprite