Studenții la taxă ar putea plăti aceeași sumă pe tot parcursul anilor de studiu. Proiect propus de deputații români
Studenții la taxă ar putea plăti aceeași sumă pe tot parcursul anilor de studiu. Proiect propus de deputații români
Un nou proiect de lege propus de către deputații români ar putea interzice majorarea taxelor de școlarizare pentru studenții la taxă, atât în cazul universităților de stat cât și al celor private.
Potrivit proiectului, valoarea taxei de școlarizare va trebui comunicată candidaților cu cel puțin jumătate de an înainte de admitere. În plus, valoarea taxei nu va putea fi modificată pe perioada unui ciclu de studii pentru aceeași promoție de studenți.
Există și la ora actuală o prevedere asemănătoare însă aceasta se aplică numai facultăților de stat. Mai precis, actuala reglementare prevede că în instituțiile de învățământ superior de stat taxele anunțate se mențin pe toată durata normală a unui ciclu de studii, putând fi totuși indexate cu maximum rata inflației, pentru aceeași promoție de studenți.
Această măsură este propusă pentru a oferi mai multă previzibilitate studenților, care vor ști cu exactitate cât vor plăti pentru educația lor. În prezent, taxele de școlarizare pot fi majorate în mod unilateral de către universități, fără consultarea studenților.
Dacă proiectul de lege va fi adoptat, studenții vor avea certitudinea că vor plăti aceeași sumă pentru taxa de școlarizare pe tot parcursul facultății.
Noile modificări
”În instituțiile de invăţământ superior de stat, învăţământul este gratuit, pentru cifta de şcolarizare aprobată anual prin hotărâre a Guvernului, cu taxă. Cuantumul taxei este propus de consiliul de administralie, aprobat de senatul universitar, se aduce la cunoştinţa candidaţilor cu cel puţin 6 luni înainte de data concursului de admitere, fără a putea suferi modificări pe perioada unui ciclu de studii pentru aceeaşi promoţie de studenţi.
În instituțiile de invălământ superior particular şi confesional particular, învăţământul este cu taxă. Cuantumul taxei este propus de consiliul de administrație al instituției de invățământ, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, şi se aduce la cunoştinţa candidaţilor cu cel puţin 6 luni înainte de data concursului de admitere, fără a putea suferi modificări pe perioada unui ciciu de studii pentru aceeaşi promoţie de studenţi.
Instituțiile de invăţământ superior au autonomie în stabilirea cuantumului taxelor şi au obligaţia să le comunice tuturor celor interesaţi, inclusiv pe site-ul instituţiei de invăţământ superior. În Instituțiile de invăţământ superior de stat, taxele anunţate se menţin toată durata normală a unui ciclu de studii, pentru aceeaşi promoție de studenţi”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
VIDEO | Călin Georgescu, fost candidat la președenția României susține că se așteaptă să fie arestat: „Acum se caută fabricarea de probe, de dovezi false”
VIDEO | Călin Georgescu, fost candidat la președenția României susține că se așteaptă să fie arestat: „Acum se caută fabricarea de probe, de dovezi false” Călin Georgescu, fost candidat la alegerile prezidențiale din 2024, susține într-un mesaj transmis pe pagina de Facebook că se așteaptă să fie arestat. Călin Georgescu: „Dragii mei, bine v-am regasit! […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
MESAJE de SFANTUL NICOLAE. Idei de URARI şi FELICITARI pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica
-
Actualitateacum 2 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Actualitateacum 3 zile
8 decembrie – Ziua Constituției României
-
Oameni şi locuriacum 20 de ore
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
6 decembrie: Creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Nicolae, ocrotitorul copiilor și apărătorul credinței ortodoxe