Rămâi conectat

Politică Administrație

Strategia de Dezvoltare a Municipiului Alba Iulia 2014-2020 – un instrument de lucru adaptat nevoilor identificate la nivelul comunităţii locale

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Primarul Mircea Hava, propune Consiliului Local să aprobe procesul de elaborare a Strategiei de Dezvoltare a Municipiului Alba Iulia 2014-2020. Totodată, edilul va fi mandatat să numească echipa responsabilă de elaborarea strategiei şi să monitorizeze desfăşurarea activităţilor specifice.

În raportul de specialitate ce însoțește proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței consiliului local din 26 februarie se arată că ”se impune elaborarea unui instrument de lucru adaptat nevoilor identificate la nivelul comunităţii locale, un document care să cuprindă o serie de proiecte strategice noi, sau reconsiderarea proiectelor neabordate din precedentele documente strategice”.

Strategia va urmări trasarea orientărilor generale ale dezvoltării durabile a Municipiului Alba Iulia în domenii precum planificare teritorială/ urbanism, infrastructură, economic, mediu, energie, turistic, IT, resurse umane, social, cultural, educaţional, administrativ, sportiv, etc., fundamentându-se pe valorificarea resurselor materiale, financiare, informaţionale şi umane de care dispune Municipiul Alba Iulia, respectiv potenţialul de relaţionare cu localităţile componente ale Asociaţiei Intercomunitare de Dezvoltare Alba Iulia.

În structura sa descriptivă şi în capitolele referitoare la propunerile de proiecte, strategia va ţine cont, fără a se limita exclusiv la acestea, de Cadrul Financiar Multianual 2014-2020; Mecanismele financiare asociate sau partenere Uniunii Europene; Programe de finanţare ale Guvernului României şi ale altor donori publici şi privaţi, inclusiv atragere de capital investiţional privat; Politica de coeziune 2014-2020 a Comisiei Europene; Orientările Strategice Comunitare; Strategia Europa 2020; Strategia pentru Dezvoltare Durabilă a Uniunii Europene revizuită; Strategia Naţională pentru Dezvoltare Durabilă a României Orizonturi 2013-2020-2030; Cadrul Naţional Strategic de Referinţă 2007-2013 şi viitorul Cadru Naţional Strategic de Referinţă 2014-2020; Strategia de dezvoltare durabilă a Regiunii Centru (aflată în consultare publică).

Documentul strategic va ţine cont în egală măsură şi de recomandările ce vor fi făcute de serviciul de rating municipal, pe care administrația locală îl contractează în prezent şi pe care intenţionează să îl actualizeze periodic.

Identificarea nevoilor de dezvoltare ale comunităţii se va face pe o bază consultativă (grupuri de lucru, anchetă în rândul populaţiei, a mediului de afaceri şi societăţii civile, consultări şi dezbateri publice), dar şi prin cointeresarea partenerilor instituţionali publici şi privaţi din România şi state europene partenere în proiectul STATUS – Agendele de strategie teritorială ale sistemelor urbane pentru oraşele mici şi mijlocii, finanţat prin Programul Operaţional de Cooperare Transnaţională Europa de Sud Est care vor asigura un consens asupra priorităţilor de dezvoltare ale oraşului, în definirea direcţiilor de acţiune strategică, pe termen scurt, mediu si lung, şi în transpunerea lor într-un portofoliu de proiecte, care să asigure premisele implementării strategiei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Grădiniță nouă la Sebeș, în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2: Câte grupe și ce capacitate urmează să aibă creșa

Bogdan Ilea

Publicat

în

Grădiniță nouă la Sebeș, în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2: Câte grupe și ce capacitate urmează să aibă creșa Un proiect de hotărâre din data de 15 aprilie, 2024, al primăriei Sebeș, prevede „Transformare imobil fostă centrală termică -Municipiul Sebeș, în Creşă”, ca nivel antepreșcolar în cadrul Școlii Gimnaziale nr 2. din Sebeș. Având în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea