Ziarul Unirea

Știința Bacău – Volei Alba Blaj 3-1, în derby-ul Diviziei A1! Uriașă surpriză în Moldova, campioana, tot mai departe de titlu!!!

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Volei Alba Blaj a pierdut derby-ul etapei a 17-a a Diviziei A1 la volei feminin, scor 1-3 (25-18, 20-25, 26-28, 16-25), cu Știința Bacău și se îndepărtează de cel de-al 4-lea titlu consecutiv.

Echipa din „Mica Romă s-a împiedicat în Moldova, după o partidă în care s-a prezentat modest și nu contat decât în primul set. O uriașă surpriză a sezonului regulat, iar dacă trupa lui Zakoc se prezintă perfect în Champions League (4 victorii din 4, lider al Grupei A și aproape de o calificare istorică), în schimb, în campioantul intern a dat semne evidenete de slăbiciune și s-a îndepărtat de titlu, având șanse mai degrabă matematice.

ELIT

Campioana și-a diminuat drastic șansele la titlu, după ce a suferit a treia înfrângere stagională, iar liderul CSM București, principala contracandidată la trofeu are 6 puncte avans în clasament și avantajul celor două victorii directe din sezonul regulat, fără a pierde puncte!

Volei Alba Blaj și-a întrerupt, tocmai când avea mai mare nevoie să nu piardă puncte, seria de 11 victorie împotriva băcăuancelor, dintre cale ultimele 5 cu același scor 3-0! Bacăul s-a dovedit într-o zi mare, dovedind de ce a fost singura echipă din România ce a smuls un punct primei clasate în 2018!!!

Blajul a mizat în formula de start pe Marina Vujovic, libero-ul revenit după o accidentare ce a ținut-o departe de fileu în întâlnirile cu Medicina Tg. Mureș și Dinamo, deși jucătoarea din Serbia nu era refăcută complet.

Campioana și-a arătat forța doar în primul set în care a condus în permanență, distanțându-se rapid, astfel că la al doilea time-ut tehnic Volei Alba Blaj avea un avantaj consistent 16-8 ce s-a dovedit decisiv, chiar dacă a fost fructificată doar a 4-a minge de set.

Situația s-a schimbat radical în actul secund, când formația lui Florin Grapă a etalat alt volei, unul mult mai consistent, cu un blocaj ce a început să conteze. Blajul s-a văzut condusă cu 5-1 și 8-2, a încercaă să remonteze, dar nu a reușit să întoarcă soarta setului, apropiindu-se în câteva rânduri la un punct (11-10, 13-12, 14-13), dar atât! Bacăul era în prim plan și de la 16-13 s-au îndreptat sigur spre restabilirea egalității.

*Setul al treilea, dramatic!

La fel de prost a început deținătoarea setului și setul al treilea, iar Zakoc, pentru a-și trezi elevele a fost obligat să efectueze modificări în formulă și să-și epuizeze time-out-urile în startul setului, până la 1-6!!! A intrat Ramona Rus, ce a revitalizat spectaculos evoluția vizitatoarelor, partida s-a strâns, Blajul a revenit spectacolos și de la 4-8, la primul time-out tehnic, a realizat 5 puncte consecutive și a preluat conducerea cu 11-10. Partida a căpătat accente dramatice, s-a mers cap la cap până la al doilea time-out tehnic, când Volei Alba Blaj avea avantaj minim 16-15. Știința nu renunță, aprinde meciul după ce reusește să egaleze la 22 și să aibă prima minge de set la 24-23, anulată. A fost rândul gazdelor să anuleze prima minge de set a oponentelor și să egaleze la 25, următoarea minge fiind însă câștigată de Blaj, ce a condus cu 26-25. O fază controversată, fază la care Blajul a solicitat bloc-aut, aduce egalitatea la 26, iar Djuric (fosta echipieră a Blajului) înfige pumnalul într-un final incendiar, iar gazdele au câștigat dramatic setul cu 28-26 și au întors tabela în favoarea lor!

Blajul continuă, la fel ca în precedentele două seturi, să înceapă extrem de prost „parțialul”, trezindu-se condusă cu 8-3 în al 4-lea set! Echipa din „Mica Romă” este pusă la respect de o replică extraordinară a Bacăului, ce a ajuns la 12-6, defilând pe teren. Ziua proasă a Blajului a continuat, iar la al doilea time-out tehnic era condusă cu 16-10. Vizitatoarele nu renunță, mai strâng setul de la 11-18 la 14-18, dar Ciocian continuă ziua de grație și Blajul este în genunchi, prăbușită, fără scăpare.

Au evoluat pentru Blaj: Petya Barakova – Adina Salaoru, Mariana Aquino, Ana Cleger, Nneka Oniejekwe, Aleksandra Crncevic – Marina Vujovic (libero); au mai jucat Lena Moellers, Selime Ilyasoglu, Lynda Morales, Ramona Rus, Slavina Koleva. Antrenori: Darko Zakoc și Stefan Ljubicic.

Joi, la Sibiu, un meci important în Champions League, cu Developres Rzeszow, un succes parafând calificarea istorică între primele şase echipe din Europa.

Dan HENEGAR