Rămâi conectat

Politică Administrație

Statuia lui I.I.C. Brătianu: Basarabenii aplaudaţi frenetic

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Festivităţile oficiale prilejuite de sărbătorirea a 95 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 au debutat în jurul orei 9,30, la Statuia lui I.I.C. Brătianu din faţa Palatului Administrativ al judeţului Alba din centrul municipiului Alba Iulia, pe o vreme însorită dar rece, cu ceremonialul depunerii de coroane de flori. 
Au participat ministrul de Externe, Titus Corlăţean şi ministrul delegat pentru învăţământ superior şi cercetare, Mihnea Costoiu, Vasile Blaga – preşedintele PDL, Mihai Răzvan Ungureanu – preşedintele Partidului Forţa Civică, Dan Diaconescu – preşedintele PP-DD, Eugen Tomac – preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Dorin Chirtoacă – primarul oraşului Chişinău, dar şi fostul premier Victor Ciorbea, senatori şi deputaţi, primari, viceprimari, consilieri judeţeni şi locali etc.

Autorităţilor judeţene şi locale au fost reprezentate la vârf de către conducerile instituţiilor: Primăria Alba Iulia: primarul Mircea Hava şi viceprimarii Voicu Paul şi Dorin Şerdean, Consiliul Judeţean Alba: preşedintele Ion Dumitrel şi vicepreşedinţii Alin Cucui şi Florin Roman, Instituţia Prefectului: prefectul Gheorghe Feneşer şi subprefectul Cornel Murg. „Maestru de ceremonii” a fost lt. col. Daniel Albu, din cadrul Colegiului Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, iar Garda de onoare a fost formată din elevi militari albaiulieni. Jandarmii au asigurat ordinea. 

Pe acordurile Imnului Eroilor, au depus coroane Preşedinţia, Senatul, Camera Deputaţilor, Academia Română şi ASTRA, MAI şi Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean Alba, Primăria şi Consiliul Local Alba Iulia, Primăria Chişinău, structurile MAI (ISU, IJJ, IPJ Alba), Primăriile Sebeş şi Aiud, Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei, Asociaţia „Realitate şi Adevăr2 Alba Iulia – Chişinău, Asociaţia SIC Mediaş.

Din partea partidelor politice, au depus flori în memoria liderului liberal USL, PDL, PP-DD, Partidul Mişcarea Populară, PNŢCD şi Forţa Civică, mai puţin UDMR. La final, reprezentanta Partidului România Mare a reclamat faptul că a adus o coroană din partea PRM, dar aceasta nu a fost depusă la Statuia lui Brătianu.

Participanţii au venit exclusiv cu drapele şi steguleţe tricolore, purtând fulare sau căciuli roş-galbene-albastre, fapt ce a dat strălucirea cuvenită unui astfel de moment.

O adevărată demonstraţie de patriotism au făcut-o cei aproximativ 100 de basarabeni, dotaţi cu pancarte şi bannere pe care se puteau citi mesaje de unire: „Vrem Unire!”, „Basarabia pâmânt românesc”. Pe întreg parcursul ceremoniei fraţii de peste Prut au scandat „Unirea”, „Trăiască, Trăiască, Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”, „România nu uita, Basarabia e a ta!” etc, fiind aplaudaţi frenetic de către participanţi, care s-au deplasat apoi spre Statuia lui Iuliu Maniu.

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea