Stadiul lucrărilor la autostrada Sebeș-Turda, în luna martie 2019 sau de ce cântă Cuc(ul) fals?

A trecut și 25 martie, Buna Vestire, ziua în care potrivit tradiției populare începe să cânte cucul. CNAIR a publicat stadiul lucrărilor pe autostrada A10 Sebeș-Turda în luna martie 2019, situație care ne face să credem că în această primăvară Cuc(ul) a început să cânte fals!

Ministrul Transporturilor Răzvan Cuc a insistat în acest început de primăvară că loturile 1 și 2 ale autostrăzii A10 Sebeș-Turda vor fi deschise circulației până la finalul anului 2019, ulterior arătându-se puțin mai sceptic în privința lotului 2.

În realitate, potrivit datelor publicate de CNAIR, în luna martie stadiul lucrărilor pe lotul 1 al A10 era de 63,9 %, iar pe lotul 2 de 49,05%, așa cum se poate observa în graficul din fotografie.

În practica construcției de autostrăzi din România au fost foarte puține cazuri în care s-au înregistrat progrese anuale mai mari de 35 de puncte.

În ceea ce privește lotul 1 (progres 63.9%) al A10, probabilitatea ca acesta să fie deschis circulației la finalul anului 2019 este extrem de scăzută. La nodul rutier Sebeș s-au făcut progrese mici, la breteau de la viitorul nod rutier Alba Iulia Sud nu există nici acum o soluție pentru “groapa de gunoi fantomă”, iar la viitorul nod rutier Alba Iulia Nord, la viaductul peste calea ferată nu se va mai putea lucra la structuri până nu este relocată linia de înaltă tensiune.

În plus, chiar dacă mobilizarea antreprenorului Pizzarotti pentru primele luni ale anului a fost bună, întrucât era o perioadă de extra sezon în care ar fi putut să nu lucreze în construcții, totuși s-au făcut progrese. Însă începând cu luna aprilie și pentru lunile următoare, având în vedere că este un sezon plin în construcții, mobilizarea antreprenorului o putem considera nesatisfăcătoare, dacă nu mărește numărul de muncitori și utilaje.

Lotul 2 al autostrăzii Sebeș-Turda, aflat în luna martie la un progres fizic de 49.05%, potrivit datelor CNAIR, este imposibil să fie finalizat până la finalul anului 2019, dacă nu se întâmplă o minune. Practic, nici un constructor nu a realizat progrese de 50% pe an pe un lot atât de mare.

Să nu mai amintim faptul că mobilizarea este foarte slabă, iar la structuri nu se lucrează aproape deloc.

Deschiderea circulației pe loturile 1 și 2 ale autostrăzii A10 Sebeș-Turda la finalul anului 2019 nu este decât un vis sau astenia de primăvară a unui cuc care cântă fals.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...