SRI consideră că Legea securităţii cibernetice este indispensabilă

Serviciul Român de Informații consideră că legea securităţii securităţii cibernetice, contestată în prezent la Curtea Constituţională şi criticată de societatea civilă, este indispensabilă.

În contextul actual al creşterii fără precedent a riscurilor şi ameninţărilor cibernetice, considerăm că această lege a securităţii cibernetice este indispensabilă obiectivului de a operaţionaliza Sistemul Național de Securitate Cibernetică şi de a facilita adoptarea unui complex de măsuri corelate cu dinamica accelerată a agresiunilor de această natură„, se arată într-un comunicat transmis de instituție.

ELIT

„Până în prezent, în condiţiile unui cadru legislativ deficitar in domeniu cyber, SRI, alături de alte instituţii responsabile în domeniu, a realizat achiziţii semnificative de resurse umane şi materiale, a dezvoltat o serie de proceduri, în acord cu ritmul evoluţiei tehnologice şi a noilor ameninţări asociate acesteia, a consolidat permanent capabilităţi informative şi operaţionale care să permită îndeplinirea cu eficienţă a misiunii sale la standarde internaţionale de referinţă. Experienţa acumulată şi rezultatele obţinute au condus la validarea instituţiei noastre ca pilon important în arhitectura de securitate colectivă, prin desemnarea SRI, la summitul NATO, desfăşurat în Ţara Galilor în 2014, drept autoritatea publică a statului român responsabilă cu gestionarea şi implementarea proiectului Fondului NATO de sprijin (Trust Fund) pentru Ucraina în domeniul apărării cibernetice.

În contextul actual al creşterii fără precedent a riscurilor şi ameninţărilor cibernetice, considerăm că această lege a securităţii cibernetice este indispensabilă obiectivului de a operaţionaliza Sistemul Național de Securitate Cibernetică şi de a facilita adoptarea unui complex de măsuri corelate cu dinamica accelerată a agresiunilor de această natură.

Referitor la unele critici aduse la adresa legii securităţii cibernetice, SRI îşi reafirmă preocuparea constantă pentru deplina respectare a cadrului normativ referitor la protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului şi acţionează permanent pentru protejarea acestora. În acest sens, reiterăm faptul că legea, aşa cum a fost adoptată de Parlamentul României, nu permite instituţiilor statului accesul la date care ţin de viaţa privată a persoanelor, fără autorizarea prealabilă a unui judecător. Din această perspectivă, considerăm că temerile, speculaţiile şi acuzaţiile manifestate în spaţiul public sunt lipsite de orice fundament real.

Astfel, potrivit art.17 al acestei legi, doar deţinătorii de infrastructuri cibernetice (nu persoane fizice deţinătoare de echipamente IT&C – computere, tablete, smartphone etc.) au responsabilitatea de a pune la dispoziţia autorităţilor competente (la solicitare motivată) exclusiv date tehnice, cum ar fi indicatorii ce descriu activităţile desfăşurate la nivelul sistemelor de operare (log-uri), cu privire la ameninţarea (atac cibernetic, incident de securitate etc.) care face obiectul solicitării.

Ulterior, dacă din evaluarea datelor tehnice obţinute preliminar, care restrâng câmpul de investigaţie, rezultă necesitatea extinderii cercetării asupra unor echipamente implicate în agresiunea cibernetică şi care pot fi asociate în mod absolut concret unor persoane determinate, accesul la aceste echipamente se va realiza numai în baza unei autorizări eliberate de judecător (conform prezentării grafice alăturate, care prezintă schematic modul de parcurgere a etapelor investigative).

Aşadar, subliniem în mod responsabil că accesul autorităţilor competente la un anume echipament IT (computer, tabletă, smartphone etc.), respectiv la datele cu caracter privat stocate pe acestea, care presupune restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale, se poate realiza exclusiv în baza unei autorizaţii eliberate de judecător.

În acelaşi context, în raport cu criticile legate de absenţa din corpul legii a unor garanţii suplimentare privind respectarea drepturilor omului, menţionăm faptul că procedura autorizării accesului autorităţilor competente la date de conţinut sau cu caracter personal este deja reglementată, atât în codul de procedură penală, cât şi în legea securităţii naţionale, recent modificate în acord cu cele mai înalte standarde în materie de protecţia drepturilor omului, iar preluarea lor repetată în conţinutul mai multor legi este în contradicţie cu norme imperative de tehnică legislativă”, precizează SRI.

Sursa: realitatea.net

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Unii patroni anunță că nu îi vor primi la muncă pe cei nevaccinați. 5 milioane de angajați își așteaptă rândul la vaccinare

Angajatorii sunt cei care îi înscriu pe liste pe angajați, 5 milioane dintre aceștia își așteaptă rândul la vaccinare. Romania… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Crește numărul românilor care se vaccinează anti-COVID: Vaccinul Pfizer BioNTech administrat unui număr de peste 76.000 de persoane până în prezent

Aproximativ 18.000 de cadre medicale din România au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Haos la Ministerul Sănătății: Un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea

Haos la Ministerul Sănătății după ce un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea. La câteva ore după… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

INFOTRAFIC: Restricții de circulație, vineri, pe Valea Oltului, pentru decolmatarea șanțurilor de aluviuni . Recomandări pentru șoferi

Traficul se va desfășura dirijat, vineri, 8 ianuarie, pe Valea Oltului, DN7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, între kilometrii 227 și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Pandemia a crescut inegalitățile în lume. Bogații din ce în ce mai bogați, iar săracii din ce în ce mai săraci

Organizația de caritate Oxfam arată că în timpul pandemiei averile miliardarilor au crescut, în timp ce săracii lumii se confruntă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat vor avea loc și în acest an! Ministerul Educației: „Din simulări va rezulta nivelul cunoștințelor elevilor”

Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, iar președintele Consiliului Național al Elevilor a declarat că propunerea acceptată de Minister… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIOLENȚELE din SUA: Primul polițist DECEDAT la protestele de la Washington. Bilanțul ajunge la 5 MORȚI

Brian D. Sicknick a fost rănit miercuri, într-o confruntare cu protestatarii, şi a revenit la biroul diviziei, unde i s-a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

8 Comentarii

xxl 18 ianuarie 2015 at 20:17

Nu stiu de ce nu suntem cetateni model si sa le dam celor de la sri toate parolele de la conturile de e-mail, facebook etc, codurile cadurilor bancare si cheile de la apartamentele si casele nostre ca sa nu se mai oboseasca si sa planteze in voie microfoane si sa ne spioneze ca vezi doamne ne ameninta teroristii !

sri 18 ianuarie 2015 at 20:24

SRI = o adunatuta de derbedei care vor adoptarea acestor legi ca sa poata construi mai usor stenograme din convorbirile stocate !

i0nesc0 18 ianuarie 2015 at 20:56

Dar oare nu este mai simplu ca institutiile statului sa nu mai fie pe internet (care si asa este civil) si sa nu mai poata fi atacate ? Faceti-va bai sereistilor o retea paralela la care noi sa nu avem access si mutati serverele voastre „vulnerabile” acolo ca noi nu avem nevoie de siteurile voaste de kkt pe internetul nostru !

niki 19 ianuarie 2015 at 2:38

Băi comentatorilor!
As vrea sa va aud Cum comentați când aveți voi probleme și nu va poate ajuta nimeni.
La autoritățile statului de aia le spune („autorități”) ca sa aibă autoritate când e nevoie nu sa stea la mină unor derbedei ca voi.
Iar voi dacă nu sinteti autorități nu puteți decât să dați din gură de aia va spune („comentatori”) care faceți comentarii.

i0nesc0 19 ianuarie 2015 at 11:48

Derbeteu esti tu bai niki si inca unul dinala cu „ochi albastrii” invatat sa asculte de dupa perdea. Uite ca nu ne intereseaza sa ne apare autoritatile sereiste de atacurile informatice ! Cat despre atentate lasati-o moarta ca teroristii arabi nu o sa faca niciodata atentate in Romania (daca erai un securist „informat” poate stiai si de ce).

i0nesc0 19 ianuarie 2015 at 12:04

Auzi mai @niki, de aceia platim „autoritatile statului”, din impozitele noastre, si zau ca platim impozite destul de mari, ca sa „ne ajute”, cand avem probleme, si nu sa limiteze „libertatile cetatenesti”!

i0nesc0 19 ianuarie 2015 at 12:00

Este oribil, am aflat cu stupoare ca s-au spart niste conturi „vitale” pentru siguranta nationala! Acesti jihadisti, nu respecta nimic, si pe nimeni! Ce ma ingrozit mai tare a fost „manaria jihadista”, cand a spart contul ziarului „Lumina” de la Patriahia Romana a BOR! Ce sa spun , „oribil”, si iar „oribil”, ca acesti jihadisti „nu au nimic sfant”! Au vrut sa afle „secretele Leacurilor Bisericesti”, atat de eficace in a prostii fraierii de catre popime! Desigur ca nu gasesti „pe toate drumurile” secretele, la Aghiasma Mare de Boboteaza, Marelui Mir, a numarului de oase de caine, ce le contin Sfintele Moaste, a fumului de Tamaie, ce se da la capul schizofrenicului, ca sa sperie „pe Dracu din el”, a Icoanelor facatoare de minuni, care plan cu „lacrimi de mir, sau de sange(in functie de cat de escroc ii popa)”,
si de ce nu in ultimul loc „gemetele de placere ale „preasfintitlor”, in timpul celebrarii „Ritualului secret al Horii Calugaresti”!

xxl 19 ianuarie 2015 at 15:11

bai niki… mai are rost sa-ti spun ca esti un CRETIN ?

Comentariile sunt oprite