Rămâi conectat

Actualitate

Sprijin pentru persoanele cu handicap: Familiile şi reprezentanţii legali ar putea fi scutiți de la plata chiriei în anumite condiții

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sprijin pentru persoanele cu handicap: Familiile şi reprezentanţii legali ar putea fi scutiți de la plata chiriei în anumite condiții

În cursul zilei de luni, 9 octombrie, Senatul a adoptat proiectul inițiat de mai mulți parlamentari PNL prin care familiile și reprezentanții legali ai persoanelor cu handicap accentuat vor fi scutite de plata chiriei pentru locuințele de la stat.

Iniţiativa legislativă este înregistrată în Parlament în procedură de urgenţă şi urmează să primească votul decizional al Camerei Deputaţilor.

Astfel, proiectul de lege completarea art. 20 alin. (4) din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în sensul în care „beneficiază de prevederile alin. (2) lit. b) şi adultul cu handicap accentuat şi familia sau reprezentantul legal pe perioada în care are în îngrijire un minor ori un adult cu handicap accentuat”.

Articolul 20 prevede, în forma în vigoare a legii că persoanele cu handicap grav beneficiază de „scutirea de la plata chiriei pentru suprafeţele locative cu destinaţie de locuinţe deţinute de stat sau de unităţile administrativ-teritoriale ale acestuia şi care sunt în folosinţa acestor persoane”.

„Sunt situaţii numeroase, în care, din cauza unei lacune legislative, reprezentanţii legali ai persoanelor cu handicap, atât adulţi cât şi minori, cu grad accentuat, nu pot fi scutiţi de la plata chiriilor pentru suprafeţele locative cu destinaţia locuinţe deţinute de stat sau de unităţile administrativ-teritoriale ale acestuia şi care sunt în folosinţa acestor persoane, deşi diferenţele dintre gradele de handicap accentuant şi grav nu sunt mari, mai mult de atât persoanele cu handicap accentuat (atât adulţi cât şi minori) au nevoie de reprezentanţi legali ce pot să le asigure desfăşurarea activităţilor necesare unui trai”, argumentează iniţiatorii, în expunerea de motive a proiectului legislativ.

De asemenea, liberalii mai motivează că „atâtat timp cât în cadrul actual al art. 20 alin. (4) din Legea 448/2006 se prevede că poate beneficia de scutirea de la plata chiriei, adultul cu handicap accentuat, considerăm inechitabil şi injust de a nu oferi acest drept şi familiei reprezentantului legal al adultului (date fiind situaţiile când acesta nu îşi poate derula activităţile privind traiul) cât şi familiei sau reprezentantului legal al unui copil cu handicap accentuat (raportat la faptul că un minor nu se poate îngriji singur, iar familia ori reprezentantul legal sunt nevoiţi a face eforturi deosebit de mari în vederea oferirii unui tratament, educaţie, etc.)”.

Astfel, iniţiatorii propun completarea art. 20 alin. (4) din Legea 448/2006, „în sensul de a înlătura situaţiile în care reprezentanţii legali ai unui miro cu handicap accentuat, precum şi cei ai unui adult cu handicap accentuat, nu pot beneficia de reducerea chiriei, deşi probleme celor două categorii sunt aproape identice cu cele ale persoanelor cu handicap grav, precum şi a reprezentanţilor legali ai acestora”, conform expunerii de motive a proiectului de lege.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Controale de amploare ale ANAF firmele care fac ITP: Ce nereguli au descoperit inspectorii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Controale de amploare ale ANAF firmele care fac ITP: Ce nereguli au descoperit inspectorii Controale de amploare au fost declanșate de Direcția Generală Antifraudă Fiscală în sectorul inspecțiilor tehnice periodice (ITP) pentru autovehicule. Acțiunile de control ale inspectorilor au scos la iveală neconcordanțe importante între numărul prestațiilor ITP efectuate și veniturile impozabile declarate de contribuabili. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea