Rămâi conectat

Actualitate

Sprijin pentru afaceri 2022: Lista completă a măsurilor de sprijin pentru mediul privat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sprijin pentru afaceri 2022: Lista completă a măsurilor de sprijin pentru mediul privat

Coaliția de guvernare a anunțat luni seară principalele măsuri agreate pentru susținerea mediului de afaceri afectat de inflația ridicată, în special la energie, și de contextul regional dat de războiul din Ucraina.

Ajutor pentru IMM-uri afectate de scumpiri la energie

  • schemă de 300 milioane euro: ajutor de până la 400.000 de euro/firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de plus 15 la sută la utilități

300 de milioane de euro vor fi alocați pentru a sprijini IMM-uri care se confruntă cu dificultăți din cauza efectelor generate de contextul regional, potrivit premierului. Va fi acordat un ajutor de până la 400.000 euro per firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de peste 15% la utilități. Programul intră în vigoare de la data de 1 iunie.

Ajutor de stat pentru investiții

  • schemă de 200 milioane euro: ajutor de stat pentru stimularea investițiilor în valoare de peste 1 milion de euro

Guvernul are în vedere un buget de 200 milioane euro pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie. Este vorba de acordarea unui ajutor de stat pentru încurajarea investițiilor în valoare de peste 1 milion de euro, cu efect important de dezvoltare regională. Programul intră în vigoare de la 1 mai.

Măsuri pentru transportatori

  • schemă de 300 milioane lei: 0,5 lei/litru din prețul final la pompă

Pentru susținerea transportatorilor, Guvernul are în vedere o schemă de sprijin dedicată. Astfel, 300 de milioane de lei vor fi direcționate firmelor de transport rutier de mărfuri, de persoane și pentru companiile de distribuție.

Pentru companiile de transport și distribuție afectate de creșterea prețurilor la combustibili, va fi pus în aplicare un mecanism de sprijin prin care va fi acordată o subvenție de 0,50 lei per litru de carburant. Beneficiari vor fi aproximativ 4.000 de firme.

Ajustarea contractelor de investiții publice cu scumpirile materialelor de construcții

  • schemă de 5,2 miliarde lei: ajustarea contractelor de investiții publice în derulare, finanțate din fonduri naționale și europene, în funcție de creșterea prețurilor la materiale, manoperă, transport, utilaje

Măsura are în vederea creșterea prețurilor la materiale, manoperă, transport și utilaje. Sunt alocate 5,2 miliarde lei în acest an pentru continuarea și finalizarea contractelor în derulare. Se va aproba săptămâna aceasta o ordonanță de urgență pentru fondurile alocate de la bugetul de stat și în două săptămâni o altă ordonanță de urgență pentru reglementarea alocării fondurilor de la UE.

Șomaj tehnic și Kurzarbeit

  • schemă de 450 milioane lei: 75% din salariu pentru angajații în șomaj tehnic, până la sfârșitul anului
  • Continuarea programului Kurzarbeit – reducerea programului de lucru

Angajații în șomaj tehnic vor beneficia de 75% din salariu până la sfârșitul anului, de la 1 mai. Valoarea programului este de 450 milioane lei și finanțarea vine din fonduri europene prin programul SURE.

Va fi continuat programul Kurzarbeit de la 1 mai anul curent.

Sprijin pentru fermieri

  • schemă de 200 milioane de euro: primă de 10% din valoarea produselor procesate pentru fermieri
  • schemă de 300 milioane de euro: grant capital de lucru pentru fermieri

Guvernul alocă 200 de milioane de euro pentru procesarea produselor agricole în România. Fermierii care procesează produse agricole în țară vor beneficia de o primă de 10% din valoarea produselor procesate începând cu 1 iunie.

Guvernul va aloca 300 de milioane de euro grant capital de lucru pentru fermierii români – termen 30 iunie, dată la care trebuie să fie încheiate contractele de finanțare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea