Rămâi conectat

Actualitate

Sprijin pentru afaceri 2022: Lista completă a măsurilor de sprijin pentru mediul privat

Publicat

în

Sprijin pentru afaceri 2022: Lista completă a măsurilor de sprijin pentru mediul privat

Coaliția de guvernare a anunțat luni seară principalele măsuri agreate pentru susținerea mediului de afaceri afectat de inflația ridicată, în special la energie, și de contextul regional dat de războiul din Ucraina.

Ajutor pentru IMM-uri afectate de scumpiri la energie

  • schemă de 300 milioane euro: ajutor de până la 400.000 de euro/firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de plus 15 la sută la utilități

300 de milioane de euro vor fi alocați pentru a sprijini IMM-uri care se confruntă cu dificultăți din cauza efectelor generate de contextul regional, potrivit premierului. Va fi acordat un ajutor de până la 400.000 euro per firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de peste 15% la utilități. Programul intră în vigoare de la data de 1 iunie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ajutor de stat pentru investiții

  • schemă de 200 milioane euro: ajutor de stat pentru stimularea investițiilor în valoare de peste 1 milion de euro

Guvernul are în vedere un buget de 200 milioane euro pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie. Este vorba de acordarea unui ajutor de stat pentru încurajarea investițiilor în valoare de peste 1 milion de euro, cu efect important de dezvoltare regională. Programul intră în vigoare de la 1 mai.

Măsuri pentru transportatori

  • schemă de 300 milioane lei: 0,5 lei/litru din prețul final la pompă

Pentru susținerea transportatorilor, Guvernul are în vedere o schemă de sprijin dedicată. Astfel, 300 de milioane de lei vor fi direcționate firmelor de transport rutier de mărfuri, de persoane și pentru companiile de distribuție.

Pentru companiile de transport și distribuție afectate de creșterea prețurilor la combustibili, va fi pus în aplicare un mecanism de sprijin prin care va fi acordată o subvenție de 0,50 lei per litru de carburant. Beneficiari vor fi aproximativ 4.000 de firme.

Ajustarea contractelor de investiții publice cu scumpirile materialelor de construcții

  • schemă de 5,2 miliarde lei: ajustarea contractelor de investiții publice în derulare, finanțate din fonduri naționale și europene, în funcție de creșterea prețurilor la materiale, manoperă, transport, utilaje

Măsura are în vederea creșterea prețurilor la materiale, manoperă, transport și utilaje. Sunt alocate 5,2 miliarde lei în acest an pentru continuarea și finalizarea contractelor în derulare. Se va aproba săptămâna aceasta o ordonanță de urgență pentru fondurile alocate de la bugetul de stat și în două săptămâni o altă ordonanță de urgență pentru reglementarea alocării fondurilor de la UE.

Șomaj tehnic și Kurzarbeit

  • schemă de 450 milioane lei: 75% din salariu pentru angajații în șomaj tehnic, până la sfârșitul anului
  • Continuarea programului Kurzarbeit – reducerea programului de lucru

Angajații în șomaj tehnic vor beneficia de 75% din salariu până la sfârșitul anului, de la 1 mai. Valoarea programului este de 450 milioane lei și finanțarea vine din fonduri europene prin programul SURE.

Va fi continuat programul Kurzarbeit de la 1 mai anul curent.

Sprijin pentru fermieri

  • schemă de 200 milioane de euro: primă de 10% din valoarea produselor procesate pentru fermieri
  • schemă de 300 milioane de euro: grant capital de lucru pentru fermieri

Guvernul alocă 200 de milioane de euro pentru procesarea produselor agricole în România. Fermierii care procesează produse agricole în țară vor beneficia de o primă de 10% din valoarea produselor procesate începând cu 1 iunie.

Guvernul va aloca 300 de milioane de euro grant capital de lucru pentru fermierii români – termen 30 iunie, dată la care trebuie să fie încheiate contractele de finanțare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Variola maimuţei la nivel mondial: Numărul de cazuri confirmate a ajuns la 219. Raport publicat de ECDC

Publicat

în

Variola maimuţei la nivel mondial: Numărul de cazuri confirmate a ajuns la 219. Raport publicat de ECDC

Numărul de cazuri confirmate de variola maimuţei la nivel mondial a ajuns miercuri la 219 în afara ţărilor în care boala este endemică, potrivit unui raport publicat de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), scrie AFP, citat de Agerpres.

În total, 19 ţări în care boala este neobişnuită, majoritatea în Europa, au raportat cel puţin un caz confirmat, indică ECDC într-o notă epidemiologică publicată miercuri seară.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Majoritatea cazurilor sunt bărbaţi tineri, identificându-se ca bărbaţi având relaţii sexuale cu bărbaţi. Nu au fost niciun deces”, a precizat agenţia europeană cu sediul la Stockholm.

În afara celor 11 ţări africane în care această boală rară este endemică, trei ţări concentrează în prezent majoritatea cazurilor confirmate: Marea Britanie, prima ţară în care au fost observate cazuri neobişnuite la începutul lui mai (71 de cazuri), Spania (51) şi Portugalia ( 37), potrivit ECDC.

Europa concentrează majoritatea cazurilor cu 191 de cazuri, dintre care 118 în ţările din UE. Canada (15), Statele Unite (9), Australia (2), Israel (1) şi Emiratele Arabe Unite (1) sunt cele şase ţări din afara Europei cu cazuri considerate confirmate.

Cazurile suspecte nu sunt luate în considerare în bilanţ.

Numărul total de cazuri identificate miercuri de ECDC a crescut de peste cinci ori de la primul său raport la 20 mai, când agenţia a anunţat 38 de cazuri.

Luni, în prima sa evaluare a riscurilor, ECDC a considerat, totuşi, că probabilitatea de contagiune în populaţie era în general „foarte scăzută”, dar că, pe de altă parte, este „ridicată” la persoanele cu mai mulţi parteneri sexuali.

În aceeaşi zi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat o situaţie „atipică”, dar a considerat că este posibilă „oprirea” acestei transmiteri a bolii între oameni.

Boala, o variantă mai puţin periculoasă a variolei eradicate de aproximativ patruzeci de ani, este endemică în 11 ţări din Africa de Vest şi din Africa Centrală.

Începe cu febră mare şi progresează rapid până la o erupţie cutanată, cu formarea de cruste.

Nu există tratamente sau vaccinuri specifice pentru variola maimuţelor, dar multiplicarea cazurilor poate fi stopată prin vaccinarea împotriva variolei, a mai explicat OMS.

sursa: hotnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Partidul Social Democrat prezintă joi bilanţul primelor şase luni de guvernare. Marcel Ciolacu: „Nu vrem să fardăm realitatea”

Publicat

în

Partidul Social Democrat prezintă joi bilanţul primelor şase luni de guvernare. Marcel Ciolacu: „Nu vrem să fardăm realitatea”

Partidul Social Democrat prezintă joi bilanţul primelor şase luni de guvernare. Liderul social-democraţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat miercuri că PSD le va prezenta românilor un bilanţ „cinstit şi realist” al acestei perioade.

„Mâine, PSD le va prezenta românilor un bilanţ cinstit şi realist al celor şase luni de guvernare. Nu vrem să fardăm realitatea. Ştim care sunt greutăţile oamenilor şi ce aşteptări au de la noi”, a scris Ciolacu pe Facebook, potrivit Agerpres.

Elit - Gustul Desăvârșit

El a adăugat că în bilanţul PSD „nu vor fi vorbe mari, ci adevăruri simple”.

„Este un moment în care nu facem promisiuni, ci aducem argumente. În care explicăm, din nou, de ce vrem să folosim toate resursele necesare pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie şi pentru a susţine dezvoltarea firmelor româneşti. Este un raport onest în faţa românilor, aşa cum cred că trebuie să facă orice guvernare serioasă şi responsabilă”, a mai scris preşedintele PSD.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Amânarea ratelor la bănci, în actualul context economic: Cine poate amâna plata. Anunțul ministrului de Finanțe, Adrian Câciu

Publicat

în

Amânarea ratelor la bănci, în actualul context economic: Cine poate amâna plata. Anunțul ministrului de Finanțe, Adrian Câciu

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a anunțat cine își poate amâna plata ratelor la bănci: „Această măsură de amânare a ratelor a rămas în analiză. În ultima ședință de coaliție a fost luată decizia să intrăm cu ea în implementare cu OUG pentru amânarea ratelor la credite atât pentru persoanele fizice cât și juridice. Evident nu e o măsură pentru toată lumea, ci pentru cei care au dificultăți în plata ratelor. Implică o analiză pe care fiecare dintre companii și-o face, fiecare dintre cetățeni.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: Amânarea ratelor la bănci, în actualul context economic: Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă cu guvernatorul BNR

Asta pentru că așa cum a fost și măsura din pandemie la finalul amânării acestor rate se va prelungi scadența la creditul respectiv cu o perioadă similară, dar o să ai de plătit…Nu e o scutire de plată, e o amânare de plată”, a spus Adrian Câciu.

„Schimbarea de paradigmă față de moratoriu din 2020 va fi acela al creșterii cheltuielilor sau costurilor. În pandemie criteriul principal a fost scăderea veniturilor. Acum vom avea la criteriu creșterea cheltuielilor / familie sau creșterea costurilor / companie cu 25% față de perioada anului trecut. La companii o să fie referința la costurile referitoare la utilități, pentru că ne situăm și la costul privind prețurile la energie și combustibil.

Procedura pentru cei care vor să beneficieze de amânare o să fie destul de simplă, dar acesta e sistemul agreat cu sistemul bancar. Această ordonanță o să fie aprobată și de BNR.”, a spus Câciu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare