Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Sprijin financiar pentru crescătorii de oi și capre: Anul 2024 le aduce mai multe subvenții din bani europeni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sprijin financiar pentru crescătorii de oi și capre: Anul 2024 le aduce mai multe subvenții din bani europeni

Crescătorii de oi și capre, din România, au parte de vești bune la începutul anului. Aceștia vor putea beneficia în 2024 de mai multe subvenții din bani europeni.

La finalul anului trecut, Ministerul Agriculturii a inclus lista acestora în Planul Național Strategic 2023-2027, versiunea cea mai recentă, cu modificările deja aprobate, de Bruxelles.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

„Interventii sprijinite prin Pilonul I (plăți directe)

Intervenția adresată prin pilonul I sectorului de creștere a ovinelor și caprinelor presupune acordarea unei plăți unice cuplate pe producție pe cap de animal eligibil. Se urmărește menținerea activității de creștere a ovinelor/caprinelor la un anumit nivel având în vedere dificultățile cu care se confruntă acest sector, existența riscului de abandon al acestei categorii de animale în zonele cu pășuni și fânețe naturale și necesitatea aprovizionării piețelor locale cu produse din carne, lapte.

Prin acordarea acestui sprijin se creează oportunități de creștere, atât a fluxului comercial al input-urilor necesare fermierilor, cât şi a fluxului de capital angajat pentru finanţarea activităţilor agricole. Creșterea veniturilor crescătorilor de ovine/caprine va contribui la stabilizarea şi îmbunătățirea situației economice a acestora iar specializarea exploataţiilor pentru anumite producții generează creşterea competitivităţii şi asigurarea pieţii cu produse alimentare suficiente şi de bună calitate.

Sprijinul cuplat acordat acestui sector va conduce la dezvoltarea sectorului de creştere a ovinelor/caprinelor, conduce la valorificarea integrală, eficientă şi raţională a condiţiilor şi posibilităţilor naturale, precum şi a resurselor furajere urmărindu-se evitarea abandonului activităților agricole, prevenirea migrației din mediul rural și a depopulării satelor, reînnoirea generațiilor în managementul fermelor și îmbunătățirea competitivității, a sustenabilității și a calității produselor furnizate.

Menținerea creșterii ovinelor/caprinelor în concordanță cu nivelul efectivelor de femele și berbeci cu vârsta de peste 1 an care perpetuează specia prin obținerea de noi produși, duce la menținerea pajiștilor naturale și a florei spontane pe aceste suprafețe, la respectarea măsurilor de biosecuritate cu impact asupra condițiilor de protecție a mediului.

Prin aceasta formă de sprijin se are în vedere contextul actual al deprecierii nivelului de trai pe seama alinierii costurilor inputurilor şi al scăderii veniturilor crescătorilor de animale pe fundalul crizei economice, al volatilităţii preţului la carnea şi laptele de ovine/caprine.

În mod complementar în cadrul Pilonului II (dezvoltare rurală) au fost programate intervenții destinate sectorului de ovine-caprine care vizează atât plăți compensatorii cât și investiții destinate creșterii competitivității sectorului:

• Intervenția de Agro-mediu și climă – pachetul Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon (DR-03) vizează creșterea animalelor de rasă pură aparținând raselor locale în pericol de abandon și răspunde astfel nevoilor de conservare a biodiversității și de încurajare a menținerii și aplicării practicilor tradiționale,

• Sprijinul financiar reprezentat de compensarea fermierilor care utilizează terenuri agricole situate în zone unde producția agricolă este mai redusă cantitativ și/sau calitativ din cauza unor condiții naturale nefavorabile (DR-09, DR-10 și DR-11), constituie o altă contribuție la creșterea veniturilor fermierilor și la reducerea abandonului activității în sectorul de creștere a oilor și caprelor,

• Sprijinul acordat în cadrul angajamentelor de agro-mediu și climă aplicabile pe pajiști permanente (DR-01, DR-04 și DR-05) asigură utilizarea extensivă a suprafețelor utilizate pentru pășunat sau producerea de furaje destinate animalelor și susținerii agriculturii organice,

• Investițiile în fermele zootehnice, inclusiv sectorul de ovine caprine, atât pentru investițiile în producție primară cât prin cele aferente procesării (DR-20DR-22) vor duce la creșterea competitivității fermelor de oi și la diversificarea veniturilor fermierilor,

• Interventia adresata fermelor de mici dimensiuni (DR-14) are în vedere prioritizarea fermelor care mețin/dezvoltă efectivele de animale din rase autohtone și vor ajuta la creșterea viabilitații fermelor și la reducerea numărului de animale care sunt în pericol de abandon,

• Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri (DR-30) va contribui la întinerirea fermierilor și la reducerea abandonului în zona rurală, în special în zona montană.

• Încurajarea fermierilor, prin intermediul intervenției DR-33, de a se asocia sub diferite forme cooperative sau grupuri de producători sau parteneriate informale/formale pentru asigurarea lanțurilor scurte agroalimentare) contribuie la creșterea puterii de reprezentare a acestora pe lanțul de producție, fapt care se va reflecta ulterior în stabilizarea și creșterea nivelului veniturilor”, se arată în Planul Național Strategic 2023-2027.

Pe lângă aceste subvenții în 2024, majoritatea crescătorilor de oi și capre vor beneficia de ajutorul național tranzitoriu, ANT. Acest ajutor nu face parte din lista subvențiilor europene, ci este achitat crescătorilor de ovine și caprine de la bugetul de stat, scrie agroinfo.ro.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare: De ce este cea mai neagră zi a creștinismului și ce nu ai voie să faci, potrivit superstițiilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare: De ce este cea mai neagră zi a creștinismului și ce nu ai voie să faci, potrivit superstițiilor Vinerea Mare, numită și Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor este ultima zi de post din Postul Mare, fiind ultima zi de vineri înaintea Paștelui. Este o zi de mare doliu pentru întreaga creştinătate, deoarece în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea