Ziarul Unirea

Spre ştiinţa lui Csibi Barna, Laszlo Kover şi a altora de teapa lor: Avram Iancu a fost şi este eroul românilor, mereu pacificator cu maghiarii

Avram Iancu – mereu pacificator cu maghiarii, şi nicidecum „mare criminal de război”

Miercuri seara, privind ştirile la o televiziune naţională (RTV), mărturisesc că la un moment dat am rămas de-a dreptul stupefiat de cuvintele jignitoare, injurioase chiar, ce mi-a fost dat să-mi audă urechile (şi cred că tuturor românilor de bună credinţă ce au vizionat emisiunea de ştiri cu pricina li s-a întâmplat la fel) din gura de pe acum cunoscutului extremist maghiar Csibi Barna. Acesta fiind întrebat de către moderatoarea ştirilor de ce îi percepe pe români „ocupanţi”, a declarat că „trebuie să ştie toată lumea că Avram Iancu a fost un mare criminal de război şi că Ţinutul Secuiesc pentru el înseamnă acasă, iar românii dacă nu le convine ceva să plece…” Acest om (dacă se poate numi aşa!) cred că este bolnav rău cu capul! Era desigur înfierbântat după ce luase parte, alături de alţi circa 70 de extremişti unguri, la o aşa-zisă comemorare a Tratatului de la Trianon (4 iunie 1920, data semnării) la Miercurea Ciuc şi unde, după cum scrie presa din zonă a purtat două pancarte, una inscripţionată cu mesajul „Inima Ţinutului Secuiesc bate în maghiară” şi o alta pe care scria „Ocupanţi (colonişti), căraţi-vă!”. Moderatoarea i-a cerut să explice ceva mai concret ce vrea să spună, însă acesta pur şi simplu i-a închis telefonul în nas.
Acum, după toate cele întâmplate şi cu tentativa de aducere în ţară a rămăşiţelor poetului maghiar cu certe simpatii fasciste – Nyiro Jozsef, precum şi cu declaraţiile profund jignitoare făcute la adresa Guvernului României de către Kover Lazslo – preşedintele Parlamentului Ungariei, venit şi el neinvitat în România pentru a sprijini direct campania electorală a Partidului Civic Maghiar în lupta cu UDMR în alegerile locale de duminică, este foarte clar că extremismul maghiar revanşard a început din nou să dea tare pe afară.
În cele ce urmează nu doresc neapărat să mă mai refer la toate aceste întâmplări nefericite, adevărate blasfemii la adresa poporului român, şi nici la modul cum autorităţile române au gestionat aceste situaţii. Însă, ca fiu de moţi, născut şi crescut pe plaiurile Apusenilor, nu pot să nu-i răspund totuşi extremistului Csibi Barna în legătură cu afirmaţia profund jignitoare la adresa eroului nostru naţional, Avram Iancu, pe care l-a numit, fără pic de jenă, „mare criminal de război”! Acest lucru ţine foarte clar de încercarea de falsificare cu bună ştiinţă a evenimentelor istorice, ori, în ultimă instanţă, de necunoaşterea de către acesta a istoriei convieţuirii împreună de secole în spaţiul transilvan a românilor cu maghiarii, saşii şi secuii. Pentru a-l mai calma pe acest mare iredentist ungur şi pentru a-i mai lumina puţin mintea înceţoşată de ura viscerală împotriva poporului român, în sânul căruia s-a născut şi crescut (nu la Budapesta!), îi ofer câteva adevăruri istorice de netăgăduit.
În plus, îl întreb dacă ştie el oare că în aproape toate marile momente revoluţionare de la 1848 – 1849, în afara atacurilor cotropitoare mârşave ale lui Hatvani şi Kemeny Farcaş asupra Abrudului şi ale lui Vaşvari Pall (Paul) asupra Huedinului şi Mărişelului, că marele conducător al revoluţiei române din Transilvania li se adresa mereu maghiarilor cu apelativul “FRAŢI MAGHIARI”, spunând că “în aceste două patrii surori, maghiarul de azi şi viitor nu poate vorbi fără român, nici românul fără maghiar?” Nu, mai mult ca sigur că nu ştie. N-are de unde, pentru că aceste fapte şi lucruri se învaţă aplecându-te, cu mintea limpede, asupra cărţilor de istorie şi nu mărşăluind prin munţii Ciucului şi Harghitei cu “batalioane de luptători hortyşti”, în cadrul unor mişcări paramilitare iredentiste maghiare dornice de a reînvia Ţinutul Secuiesc autonom sau chipurile, de a recuceri Ardealul! Probabil el se crede eroul principal într-un film, de el închipuit, de acum aproape două secole, făcând parte din armata lui Kossuth…
Ei bine, l-aş sfătui să abandoneze pentru totdeauna asemenea îndeletnicire reprobabilă şi să încerce să înveţe, să-şi cunoască mai bine trecutul. În primul rând ar trebui să ştie că Revoluţia de la 1848 – 1849 din Transilvania a creat deopotrivă premisele redobândirii libertăţii şi a drepturilor cetăţeneşti atât de către iobagii români, cât şi de cei maghiari, saşi sau secui, Avram Iancu salutând deopotrivă şi revoluţia română şi pe cea maghiară. Numai că (şi acest lucru trebuie să-l ştie), în Transilvania acelor vremi, situaţia iobagilor români – faţă de situaţia iobagilor maghiari – a fost mult mai proastă şi disperată. Acest aspect este tratat pe larg într-o carte scrisă chiar de către un autor maghiar, Domokos Haraga Balasz, intitulată “Avram Iancu – roman istoric adaptat pentru film”, apărută în anul 1930, la Tipografia Deutscher Bote, Cluj, str. Baron L. Pop nr. 10 şi tradusă în româneşte de Dimitrie Iovănel. Iată ce spune, între altele, Domokos: “În Ardeal, unde populaţia românească formează majoritatea covârşitoare, românii au fost trataţi cu vitregia cea mai neumană de către stăpânirea maghiară. Situaţia lor a fost cu atât mai de plâns, cu cât nemeşii maghiari îi considerau iobagi de altă limbă şi credinţă drept sclavi şi străini şi tocmai din acest motiv îi urau şi mai mult, supunându-i torturilor cele mai grozave: iobagi încătuşaţi ca animalele în jug, cu trupuri zdrobite, cu sufletul torturat şi robit… erau supuşi la grele cazne de boieri maghiari alcoolici, cu sufletul bestial..” Scriitorul se simte îndreptăţit să pledeze pentru cauza românilor transilvăneni, considerând justă ridicarea lor la luptă, întrucât potrivit datelor statistice oficiale maghiare de dinaintea lui 1848: “Românii sunt în majoritate faţă de toţi ceilalţi locuitori – 1.350.000, faţă de 450.000 maghiari, 350.000 secui şi 200.000 de saşi, dar nu dispun de drepturi egale cu aceştia. Autorul vede în Avram Iancu pe “…eroul munţilor, dar şi pe omul nobil şi cu suflet bun, cu un patrimoniu sufletesc preţios. Este convins că l-au văzut la fel şi acele familii maghiare din anul 1848 a căror viaţă a salvat-o prin periclitarea propriei sale vieţi şi ai căror nepoţi nerecunoscători nu vor să ştie astăzi despre el nici măcar atât, că a vieţuit odinioară pe acest pământ trist, împletind firul unui vis frumos şi plin de speranţe…”
Aşadar, domnule Csibi Barna, şi alţii de teapa dumitale, trebuie să reţineţi spiritul pacifist permanent al lui Avram Iancu faţă de maghiari, secui sau saşi, precum şi faptul că a salvat numeroase familii maghiare (îndeosebi femei şi copii) chiar şi în timpul bătăliilor crâncene duse împotriva lui Hatvani sau Kemeny la Abrud, Cricău, Brad, Buceş, Blăjeni ş.a.m.d. şi că nu a fost nicidecum un criminal de război.
Şi pentru că în sceneta ta de tristă şi jalnică amintire pe care ai jucat-o anul trecut într-o piaţă din Miercurea Ciuc ai prezentat şi un fel de “liste cu ungurii ucişi în timpul Revoluţiei de la 1848 – 1849”, aş vrea să-ţi amintesc faptul că aceeaşi revoluţie a însemnat pentru poporul român mii de jertfe pe altarul libertăţii naţionale. Practic, în bătăliile de la Abrud, Mărişel, Cluj, Cricău, Uioara, Sălciua, Huedin, Călăţele, Iara, Ponor, Băişoara, Buceş, Blăjeni, precum şi în măcelul făcut de către generalul Bem şi-au pierdut viaţa peste 40.000 de români, iar peste 200 de sate româneşti au fost rase de pe suprafaţa pământului. Totodată, nu uităm atrocităţile inimaginabile săvârşite la Abrud de către Hatvani şi armata sa în primăvara anului 1849, când a tăiat, împuşcat în cap şi spânzurat sute de români (inclusiv femei şi copii), l-a împuşcat pe prefectul Abrudului, Petru Dobra în piaţa publică, iar pe prefectul Zarandului, Ion Buteanu, l-a legat în fiare de ţeava unui tun şi l-a târât aşa până la Brad, iar mai târziu l-a spânzurat. Memoria acestor tragice evenimente este încă vie, iar noi moţii, ca de altfel toţi românii, chiar dacă a venit timpul iertării şi reconcilierii, greu ni le vom putea şterge din memorie. Cu voia lui Dumnezeu, noi am avut şi avem puterea de a ierta, dar nu ne vom uita niciodată eroii.
Şi aş mai vrea să ştii, domnule “păpuşar” Csibi Barna, că astăzi suntem cu toţii, şi românii şi maghiarii împreună în Uniunea Europeană, şi nu mai suntem unii în armata lui Kossuth şi alţii în armata lui Iancu, în tranşee, gata de înfruntare. Aşadar, trezeşte-te la realitate şi respectă-ţi măcar conaţionalii tăi maghiari ce trăiesc pe aceste meleaguri în mod onest şi demn, în bună pace cu noi, românii, nu-i mai face, pentru Dumnezeu, de ruşine. Apropiindu-mă de final, aş vrea să-ţi mai aduc în memorie doar un episod din istoria revoluţiei, pe care maghiarii n-ar trebui să-l uite, ci să-l consemneze în paginile manualelor lor de istorie. Astfel, după pătrunderea armatelor imperiului ţarist de la Răsărit pe teritoriul Transilvaniei, însuşi Avram Iancu, mereu pacificator, la îndemnul şi al lui Nicolae Bălcescu, care avusese, pe 26 iulie 1849, o întâlnire cu Kossuth, a semnat, la Câmpeni, CONVENŢIA DE NEUTRALITATE cu guvernul maghiar, exprimându-şi regretul că “în împrejurările actuale nu putem să dezbatem cu FRAŢII MAGHIARI restabilirea păcii… Totuşi, pentru a vă dovedi sentimentele noastre frăţeşti pe care le nutrim faţă de armata maghiară, am hotărât să rămânem neutri în tot timpul acestor lupte, neatacând-o şi apărându-ne numai în cazul că am fi atacaţi”.
Din lipsă de spaţiu mă opresc acum doar la aceste câteva episoade istorice adevărate. Sper totuşi că atât tu cât şi alţi ultranaţionalişti maghiari înfierbântaţi, alias Kover Laszlo şi alţii să pricepeţi pentru totdeauna că moţii, ca de altfel toţi românii nu-şi vor uita niciodată eroii, şi nu vor lăsa pe nimeni nici de aici înainte să le tulbure acestora somnul de veci, terfelindu-le memoria istorică. Lăsaţi-i pe români şi pe toţi maghiarii de bună credinţă din această ţară să trăiască şi să convieţuiască în bună pace şi înţelegere, aşa cum au făcut-o de peste 70 de ani încoace.
Tinu MATEŞ

ELIT

ADEZIUNE PLUS ALBA

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Cum a scăpat de amendă un bărbat prins gonind cu 181 de km/h pe oră pe Autostrada A1, în Alba

Un şofer surprins de Poliţia Rutieră cu o viteză de 181 de kilometri pe oră pe Autostrada A1, în zona… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

17 Comentarii

dolfi 7 iunie 2012 at 21:23

multumesc pentru articol, sunteti bine informat. Va rog intr-un articol viitor sa scrieti despre un alt MARE ROMAN – EMANUIL GOJDU – acela care prin testamentul sau, a creat fundatia EMANUIL GOJDU, fundație ce oferea burse de studii românilor ortodocși din Transilvania și Ungaria („acelei părți a națiunii române din Ungaria și Transilvania care se ține de religia răsăriteană ortodoxă”).

P.S.: In Transilvania, in afara de cativa extremisti nebuni de ambele parti, Romanii, Maghiarii, Sasii impreuna cu restul etniilor traiesc in pace si buna intelegere. Dovezi sunt destule: familiile mixte, obiceiurile, bucataria, etc.

max 7 iunie 2012 at 22:58

dolfi, ai dreptate doar partial, fiindca in covasna, harghita si unele zone din mures …nu prea te tine sa vorbesti in romana, darmite sa te iei de eroii unguri. trist, dar adevarat!

AVRAM IANCU 8 iunie 2012 at 0:31

Am eu un mesaj ptr acest BOZGOR IMPUTIT,care este csibi borno.Un nume de bou de altfel.Mai BOZGORE daca tu il numesti pe AVRAM IANCU criminal de razboi atunci cine pamintu matii,este Horty al vostru?Ale carui statui,sau busturi le aveti expuse in hongaria voastra de huni.Ca asa ne-ati lucrat de,busturile noastre cu MARESALUL ANTONESCU a trebuit sa le dam jos si sa-l declaram tradator de tara si nazist(nu noi,oamenii simpli,ci comunistii cu Iliescu in frunte),cind de fapt el a fost ca si CRAISORUL MOTILOR,EROU NATIONAL.Ma mira faptul ca,la acest articol,ar fii trebuit sa fie sute de comentarii pro,ptr ca sintem jiniti de niste pisati,LA NOI ACASA si nu se ia atitudine.Sa fii fost noi la ei,in tara,pai astia ne radeau de pe planta asta.Imi dau seama ca nu mai prea exista FIINTA NEAMULUI,ptr care si-au dat viata atitia milioane de ROMANI ADEVARATI.Si tac si rahatii astia de politicieni,fosti sau actuali.Pai normal,astia vind tara oricui si pe nimic.Vai de ea tara bogata!

un patriot 8 iunie 2012 at 1:16

Tinule nu te-am crezut grozav ,nu te-am crezut ceva ,dar esti culmea .Culmea substantei romanesti .Pentru mine esti Eminescu.La asa unguri asa patrioti romani.Traiasca Duhul lui Iancu .

timesnewroman 8 iunie 2012 at 16:25

bozgorul csibi barna e retard… la fel si kover si altii ca ei…

Stareta 8 iunie 2012 at 17:26

Retardat sau cum ii numiti ,baga zazanie intre noi, ne batjocoresc eroii neamului in fel si chip si cei care ar trebui sa ia masuri stau ca vitelul la poarta raiului si se complac in aceasta situatie.In care din tarile lumii , o natiune conlocuitoare , face ce fac maghiarii la noi in tara? Noi le-am dat prea multe drepturi ca sa fie bine, si uite unde s-a ajuns.Mergi in Tg. Mures sau Harghita ,Covasna si nu poti cumpara ceva sau nu te intelegi cu ei ca nu-ti raspund daca vorbesti romaneste.Rusine.Tot respectul pentru dl. Tinu Mates pentru superbul articol.

Andreea 8 iunie 2012 at 17:30

Ce nu inteleg eu… de ce nu merg toti in Ungaria, patria mama, sa traiasca acolo cu fratii lor buni care-i scuipa-n ochi si-i trateaza ca pe ultimele gunoaie.

dolfi 8 iunie 2012 at 17:53

pentru ca ungurii din ungaria ii considera pe cei din Romania tigani… Ungurii din Romania sunt prea mandrii sa recunoasca acest lucru

Andreea 10 iunie 2012 at 0:10

Pai asta zic si eu, vai de steaua lor si se dau mari smecheri aici pentru ca au ramas la fel de huni ca intotdeauna, acolo nu-s in tara lor aici nici asa, isi cauta in continuare locul si nu-l gasesc, in loc sa fie cuminti si sa-si vada de treaba lor atata timp cat sunt tolerati aici, ei fac pe nebunii

turnesol 8 iunie 2012 at 17:54

La bozgoru asta trebuia sa-i puneti cateva itrebari de istorie a ungurilor din Ardeal .Sunt sigur ca habar n-re.Este si prost crescut fiindca nu stie sa poarte un dialog chiar.Cred ca elementu retardat consuma si mult alcool fiidca este agitat si emotiv.Cea mai mare gresala este ca ne pierdem timpul cu asemenea bezmetici salbatici.

Paradoxul 8 iunie 2012 at 20:49

Citind azi „Unirea” si comentariile de pe forum, descopar un paradox ciudat…Aici, la articolul despre Avram Iancu, aproape toate comentariile sunt in aceeasi nota: indignare totala fata de atitudinea ungurilor cu privire la valorile noastre nationale, sunt cunoscute si „evenimentele” din ultimele zile, pe aceasta tema, cu presedintele Parlamentului ungar, „inhumari” ciudate, dar mai ales vizita lui Viktor Orban, premierul ungar, mentorul spiritual al lui de-al-de Cibi Barna, Kover Laslo si alti hortiso-iredentisti, premier ungur refuzat (in semn de protest) de catre Ponta la nu stiu ce discutii bilaterale…Dar, cu toata indignarea romanilor simpli la adresa modului ordinar in care ne sfideaza ungurii in ultima vreme, Base, ditamai presedintele romanilor, il primeste EL pe Orban la „negocieri” persiflanu-l pe Ponta si pe romanii indignati…Acesta este liderul spiritual al sinistrului partid PDL pentru care romanii (o parte) se cearta acum pe forum…

Manitu 8 iunie 2012 at 21:31

CorecT!!! Bistos!!!

hortycultorul 8 iunie 2012 at 22:43

problema e ca limbajul in multe comentarii este de nivel suburban…si se dovedeste o lipsa a vocabularului care este substituit de injuraturi. Se poate exprima indignarea si printr-un limbaj mai evoluat. Ce este mai trist, e relevat de faptul ca lumea in general este condusa de incertitudine, un nivel de trai scazut si lipsa totala de perspectiva. Aceasta naste FRICA, iar frica suparare si in final agresivitate. Si pe acest fond o mare masa de oameni devine instrument … sau masa de manevra in care atingand corzi sensibile pe o situatie amintita mai sus lumea sare …
In plus este o mare gresala recunoscuta de istorici: prezentarea in scoli in mod mitizat al istoriei, si inducerea unor idei false. Si puteti sa nu fiti de acord: unul dintre miturile cele mai mari este Romania- tara bogata, intr-adevar Romania e o tara bogata in resurse sarace. Avem de toate dar in concentratii mult sub nivelul rentabilitatii….

balcescu 9 iunie 2012 at 1:07

sa spuna careva putin despre situatia romanilor, sasilor, slovacilor, sarbilor, evreilor din timpul dualismului intre 1868 – 1918. sa psuna cineva si de ludving roth, si sa se intrebe daca in acea perioada era numai lapte si miere in ardeal, de ce la 1918 si sasii si o parte din maghiari au dorit unirea cu tara romaneasca?

cautati putin despre scrisoarea adresata lui ponta de catre reprezentantii romanilor din harghita si covasna.

da da, ne place sa ne batem cu pumnul in piept ca ce pacificatori suntem noi, dar cand in localitatea X, presedintele de consiliu judetean maghiar a spus: unde vreti sa fie director roman la biblioteca sau la muzeu, iar romanii consilieri s-au bucurat, ioi ce bun e ca ne-a lasat sa alegem.

dar cand la rametea aici la aiud se canta muzica nationalista in bar si se vand harti cu ungaria mare cum este? da da a formatiei care incepe cu K.

dar cand se prezinta ca statistic sunt sute de localitati care au denumire bilingva, iar asta are un puternic efect asupra turistilor care vad acele placute, desi se uita sa se spuna ca in acele localitati sunt doar sub 30 % maghiari iar in unele localitati si mai putini

dar cand presedintele ungariei a dorit sa aterizeze la tg mures si pe cererea de aterizare era trecut tinutul secuiesc, iar cand romanii i-au anulat actul respectiv si nu l-au lasat sa aterizeze toata lumea a sarit in sus si a condamnat romania ca il impiedica sa vina in ardeal, iar mugur ciuvica acel cretin atotstiutor care in viata lui nu a auzit de petofi sandor si de ady endre isi dadea cu parerea la antene cum a fost???

exemple sunt nenumarate. tacerea e si ea buna, dar necazul e ca romanii nu stiu sa reactioneze

si inca ceva. acel ziarist care a introdus urna falsa in romania, la invitat pe manelistul de striblea la o bere in budapesta, iar striblea radea ca prostu. eu daca eram intr-o tara inapoiata sau daca aveam mintea lui tokes, il invitam la o halba de bere pe csibi barna (mates stie de ce).

dapai vorba romanului – fiecare pasare pe limba ei piere, asa ca sa ii lasam in plata domnului si pe tokes, si pe barna, si pe zeno si pe toti restul ca ei.

Alo nationalisti,de ce Ponta sa opus inhumarii lui Yosef scriitorul ? 9 iunie 2012 at 12:22

Daca scriitorul Iosef…..s-a nascut in Romania si..Cenzura,,a fabulat verzi si uscate ca securitatea ori SRI de azi…..de ce Ponta si dusmanii maghiarilor antinationalisti romani precum Vadim,Blaga,Roberta,Pavelescu,etc,etc au fost impotriva reinhumarii la Miercurea Ciuc unde s-a nascut scriitorul Iosef NYRO.De ce inchid ungurii granita si nu-i mai acepta pe romani la munca in Ungaria atunci sa vedeti belele provocate de acesti antimaghiari ciudati !

Garda 10 iunie 2012 at 9:14

Tu „ti cu ursu”, Gheza! Stai linistit ca nu-i nimeni impotiva inhumarii hortistului nazist in Romania. Puteau sa-l reinhumeze normal, ca pe orce muritor de rand, dar fara „alaiul” si propaganda hortisto-autonoma facuta de ungurii tai, „festivitate” aleasa si intr-un moment nepotrivit, cu sfidarea ordinara a unei natiuni intregi de catre imbecilul ala de Kover Laslo…

csibi 9 iunie 2012 at 22:27

Daca pana acum nimeni nu l-a arestat inca pe acest unguroi unflat pe banii romanilor pentru ofensa adusa statului si simbolurilor sale, nu e inca prea tarziu. Acest neica NIMENI ar trebui dat afara cu suturi la dosui prea plinut. Oare mai rezista multi care sa auda despre acest individ perfid care nu face ltceva dacat sa invrajbeasca cu buna stiinta popoare care traiesc in buna intelegere cu mult ca el sa faca ochii aia mari si prosti ?

Comentariile sunt oprite