Spitalul Județean Alba: Majorări cu până la de 26 de ori a tarifelor pentru serviciile medicale la cerere

Spitalul Judetean Alba02Astăzi, 31 iulie 2014 consilierii județeni din Alba au adoptat în unanimitate un proiect de hotărâre prin care, la solicitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, au fost completate şi modificate tarifele pentru serviciile medicale la cerere, în sensul introducerii/eliminării de tarife, precum şi majorarea tarifelor la investigaţiile medicale paraclinice.

Cu alte cuvinte, persoanele din județ ce nu beneficiază de calitatea de asigurat, respectiv de drepturile de asigurare medicală și care apelează la serviciile medicale oferite de Spitalul Județean Alba vor fi nevoite să plătească tarife majorate și de 26 de ori. Cea de a doua  categorie la care se referă sintagma  “servicii medicale la cerere” îi privește pe cei care, chiar dacă au asigurare de sănătate, nu doresc sau nu pot să aștepte până la data la care au stabilită programarea pentru investigațiile medicale făcută de către medicul de familie sau de cel specialist.

ELIT

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, Nicoleta Coșarcă, a explicat pentru cititorii ziarului “Unirea” că majorarea propusă și aprobată de consiliul județean este necesară pentru a se putea acoperi costurile reale ale serviciilor medicale prevăzute în anexa proiectului de hotărâre.  Astfel, potrivit șefului unității sanitare, vor fi taxați cei care nu au bilet de trimitere de la medic, dar și cei care au și nu doresc să aștepte până la data la care au fost programați pentru consultația/investigația vizată.

Potrivit anexei hotărârii de consiliu județean cu vechile și noile tarife, cele mai mari creșteri, cu până la 26 de ori, se înregistrează la tratamentele care presupun intervenție chirurgicală, în topul scumpirilor situându-se un foarte solicitat tip de  investigație oncologică.

De exemplu, dacă până acum, pentru “recoltarea unui produs patologic sau material pentru biopsie”, un pacient trebuia să plătească 15 lei,  începând de astăzi el va fi taxat cu 400 de lei.

-pentru o “cură chirurgicală a hematomului” tariful a fost majorat de la 20 de lei, la 500 de lei

– pentru efectuare “RMN sân nativ şi cu substanţă de contrast”,  tariful a fost majorat de la 550 de lei, la 630 de lei

– pentru “Uro RMN cu substanţă de contrast”, creșterea este de  200 de lei

– pentru “consultaţiile medicale la cerere” taxa a crescut de la  30 de lei la 50 de lei

– “certificate medicale prenupţiale se vor taxa astfel: V.D.R.L., majorat de la 5 lei la 6 lei, examenul psihologic de la 10 lei, la 25 de lei

– pentru “Fişa medicală pentru angajare şi control periodic (examen clinic general pe aparate şi sisteme +încheierea fişei de aptitudini) tariful a crescut de la  15 lei, la 20 de lei.

– la servicii de Imunologie, pentru “Depistare Helicobacter Pylori”, taxa a crescut de la 20 de lei, la 40 de lei

Există și tarife ce rămân nemodificate, ca de exemplu  “examenul EKG” care va costa în continuare 15 lei.

Puteți consulta AICI lista cu noile tarife medicale la cerere oferite de Spitalul Județean de Urgență Alba (începând cu pagina 191)

“Modificarea tarifelor practicate de Spitalul Județean de Urgenţă Alba lulia este impusă de noile condiţii de contractare care prevăd scăderea cazurilor contractate pe spitalizare continuă, astfel încât deficitul de buget al spitalului să fie acoperit din venituri obtinute din cazuri contractate pe spitalizare pe zi cât şi din venituri proprii încasate pentru serviciile medicale acordate la cerere”, se motivează în raportul de specialitate al Consiliului Județean Alba.

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

7 Comentarii

pensionar 31 iulie 2014 at 16:24

Cetateni neasigurati ai judetului ALBA prin aceste tarife PDL prin mustaciosul ——– care este sef la CJ va ureaza „sa muriti bine… „

Băselu şpriţurelu 1 august 2014 at 9:14

Bă, linişte, ce dracu , zîcala asta cu “să muriti bine” parcă io am zîs-o, hîîc, nu ? Oooo, stai că iar m-am încurcat, hîîc, că nu mai ştiu egzact cum am zîs …

dorel 31 iulie 2014 at 16:49

banuiesc ca cei neasigurati sunt oamenii saraci care nu au bani,nici servici, cu alte cuvinte s-au gandit sa mareasca tarifele de 26 ori pt cei care sunt saraci?

gigi 31 iulie 2014 at 17:24

Neasiguratii sunt de obicei someri care nu mai beneficiaza de indemnizatie si batrani care nu beneficiaza de pensie si bineinteles rromii. Deci trebuie executati public din cauza ca refuza sa munceasca pe plantatiile pedeleului din Alba !

dutu 1 august 2014 at 3:35

Ne – am învățat sa ne punem silicoane pe banu statului și sa dormim la spital în loc sa dormim la hotel.
Nimic nu ar trebui sa fie gratis decât urgenta și o vizită pe an la doctorul de familie pentru asigurat iar restul contra cost dacă vreți un sistem medical performant
iar dacă nu nu aveți decât sa mergeți sa stați în spitale insalubre să vă mănânce șobolani pentru ca nimeni dintre voi nu cred ca ar vrea sa muncească pe nimic la spitalul județean dar aveți pretenții și nu va place sa plătiți.

albaiulian 1 august 2014 at 8:51

Nimic nu ar trebui sa fie gratis daca nu am fi platit bani luna de luna din salariu , mai Dobi- Dutu.Si cand ma imbolnavesc sa nu se tina seama de contributia mea,cam asa vrei tu?

sa muriti repede 1 august 2014 at 9:02

Sa se desfinteze medicii de familie- ei mananca o mare parte din bugetul sanatatii si nu fac aproape nimic (o reteta pe luna) Te trimit la alt medic si atat De ce trebuie intermediar?! Ganditi-va cat s-ar economisi daca s-ar renunta la ei, dar trebuie sa ne luam si noi dupa altii ca deh suntem in ue. De ce sa nu stea omul bolnav la doua trei cozi.poate intre timp da coltul ….

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...