Rămâi conectat

Actualitate

Specialiștii CSM: Dacă Parlamentul nu aprobă ordonanța de abrogare, OUG 13/2017 își va produce efectele în integralitate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În cazul în care Parlamentul nu aprobă ordonanța de urgență de abrogare a actului normativ privind modificarea Codului penal și Codului de procedură penală, OUG 13/2017 își va produce efectele în integralitate, conform unui punct de vedere redactat de Direcția legislație, documentare și contencios din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

”Semnalăm faptul că în cazul în care Parlamentul respinge prin lege OUG nr.14/2017 (ordonanța de abrogare — n.r.), OUG nr.13/2017 va fi repusă în vigoare. (…) Așadar, în cazul în care Parlamentul nu aprobă OUG nr.14/2017, OUG nr.13/2017 își va produce efectele în integralitate”, precizează specialiștii în documentul citat.

În susținerea argumentației, specialiștii CSM invocă o prevedere din Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă, conform căreia nu este admis ca prin abrogarea unui act de abrogare anterior să se repună în vigoare actul normativ inițial, dar sunt exceptate „prevederile din ordonanțele Guvernului care au prevăzut norme de abrogare și au fost respinse prin lege de către Parlament”.

„Apreciem că dispozițiile (…) nu se referă doar la situația abrogării (…) unui act de abrogare, ci la orice ordonanțe ale Guvernului care cuprind norme de abrogare. Astfel, punctul de pornire al reglementării (…) îl constituie caracterul definitiv al abrogării unor dispoziții, teza a II-a constituind o ipoteză particulară de aplicare a prevederilor tezei I, în care este subliniat același caracter definitiv al abrogării”, se menționează în punctul de vedere al Direcției legislație, documentare și contencios.

Plenul CSM a luat în discuție, marți, avizarea proiectului de ordonanță de urgență pentru abrogarea OUG 13/2017, transmis de Ministerul Justiției.

sursa: Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024 Din cele 20 de trenuri introduse temporar spre litoral, niciunul nu oprește în județul Alba *Călătoria cu trenurile CFR de la Oradea la Mangalia, lungă „cât o zi de post”! În perioada 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai, cu prilejul minivacanței de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea