Ziarul Unirea

Sorin Bumb: Micii producători locali trebuie să aibă întâietate în faţa produselor chimizate din Olanda sau Turcia!

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

Colegiul Aiud – Ocna Mureş – Târnava Mică este un loc cu oameni inimoşi şi harnici, dintre care mulţi se ocupă, de generaţii întregi, de cultivarea legumelor, de producerea materialului săditor pentru pomi şi trandafiri sau de cultivarea viţei de vie. Este trist însă că această veche ocupaţie a devenit doar un mijloc de subzistenţă în loc să fie o afacere profitabilă, pe măsura preţuirii muncii care este investită în ea.
Cât timp am fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Alba, am sprijinit producătorii din această zonă prin acţiunile realizate de cea mai importantă instituţie a judeţului pentru promovarea micilor fermieri. Fie că este vorba de Piaţa Volantă din Alba Iulia, organizată în fiecare zi de vineri, în care am avut grijă să-şi găsească locul doar adevăraţii producători, fără intermediari, fie că este vorba de evenimente de promovare precum Târgul Apulum Agraria sau Festivalul Rozelor, ori de vizite de studiu rea­lizate la ferme din alte judeţe şi chiar din străinătate, mereu am încercat să fiu alături de micii producători din zonă şi să îi ajut în dezvoltarea micilor lor afaceri.
Acum, voi duce mai departe acest ajutor, promovând, ca viitor deputat, un set de măsuri adecvate necesităţilor lor. Micii noştri producători au nevoie de depozite frigorifice în care să-şi poată păstra marfa şi au nevoie de o valorificare înaltă a acestei mărfi de bună calitate, prin transformarea ei în conserve sau sucuri ce aduc profit mult mai bun decât vinderea ca materie primă.
Micii noştri producători au nevoie de o Bursă a legumelor, aici în zona noastră, care să le permită să-şi vândă recolta la preţuri corecte.
Voi lupta pentru realizarea unui cadru legislativ care să acorde facilităţi producătorilor locali, care produc marfă de bună calitate, după cunoştinţe din bătrâni, în faţa producătorilor industriali. Populaţia are nevoie de hrană sănătoasă nu de legume mutante, pline de chimicale!
Trebuie realizate circuite scurte în care producătorii de legume şi fructe locali să aibă întâietate în faţa celor din alte zone. Aprovizionarea cantinelor, a creşelor, a spitalelor, trebuie să se facă valorizând produsele locale de calitate, nu aducând produse îndoielnice de la sute de kilometri depărtare, uneori coapte pe drum, în camioane. Gândiţi-vă cât costă doar transportul tonelor de legume folosite într-un astfel de sistem, ca să nu mai vorbim de poluarea pe care o fac camioanele ce transportă marfa!
Producătorii locali trebuie să aibă întâietate în faţa roşiilor chimizate de Olanda, a ardeilor de plastic din Turcia sau a castraveţilor din Grecia! Ei trebuie să-şi poată valorifica producţia la un preţ cinstit, iar populaţia trebuie să beneficieze de o hrană sănătoasă şi proaspătă! Dacă în sistem privat restaurantele pot folosi produsele locale, mai ieftine şi mai bune, acest lucru trebuie să fie posibil şi la nivelul instituţiilor de stat, fie că vorbim de spitale, creşe sau penitenciare.
Micii producători trebuie să aibă şansa de a-şi vinde produsele şi în marile magazine, pentru ca oferta către populaţie să fie cât mai bogată. Nu e normal ca centrele comerciale să vândă, în mijlocul toamnei, în plin sezon, legume şi fructe importate, în timp ce agricultorii noştri se uită cum li se strică recolta. În toamna aceasta raioanele de legume-fructe ale marilor magazine din Alba arătau ca o carte de geografie, cu vinete din Turcia, ardei din Grecia, prune din Africa de Sud sau ceapă din Polonia.
La fel cum statul a susţinut industria de construcţii prin lansarea programului „Prima casă” el poate susţine şi micii agricultori prin lansarea unui program „Primul depozit fri­gorific”, prin crearea unui sistem de credite performante pentru agricultură, prin ajutoare pentru irigaţii, sau prin extinderea programului „Rabla” şi la utilajele agricole. Astfel vom putea genera dezvoltare durabilă şi se va putea obţine profit dintr-o îndeletnicire pe care aceşti oameni o practică cu drag, de generaţii.
La fel, când vine vorba de industria din acest colegiu, ne gândim cu toţii la industria sării care a făcut cinste Ocnei Mureş de sute de ani, practic aşezând această localitate pe harta lumii, încă din epoca romană.
Resurse există încă foarte multe la Ocna Mureş şi acum, există şi voinţă! Alături de primarul Silviu Vinţeler din Ocna Mureş voi lupta pentru finalizarea investiţiilor de la salină, pentru realizarea noii instalaţii de recristalizare (evaporată), mai ales că cererea pe piaţă este tot mai mare.
De asemenea, ocnamureşenii trebuie să-şi redobândească spitalul. Voi continua lupta pe care am început-o încă de acum doi ani pentru ca acest obiectiv să se îndeplinească şi la Ocna Mureş să se deschidă un centru multifuncţional cu patru secţii: pediatre, ginecologie, chirurgie şi interne.
Împreună vom reînvia Băile Sărate, creând astfel încă un pol de dezvoltare economică pentru zona Aiud-Ocna Mureş. Putem şi trebuie să facem împreună acest lucru; să readucem vremurile de odinioară cu turişti, cu oameni la tratament, cu viaţă culturală şi sportivă activă la toate nivelurile. Pentru că Băile Sărate au fost inima acestei zone.
Dragii mei, pentru mine toate aceste lucruri contează! Eu candidez în acest colegiu pentru semenii mei, pentru oamenii pe care îi cunosc. De mai bine de patru ani lucrez pentru această zonă şi acum vreau să-mi continui munca din Parlament pentru oamenii alături de care am crescut şi m-am format, pentru locurile din care mă trag.
Sunt sigur că pe 9 decembrie veţi fi cu inima alături de mine şi veţi vota pentru un om de-al locului!
Sorin Ioan BUMB,
candidatul ARD pentru
Camera Deputaţilor, Colegiul Aiud-Ocna Mureş – Târnava Mică

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| Noua EMBLEMĂ și LOGO a companiei Dacia. Producătorul de mașini își schimbă identitatea vizuală

Noua identitate vizuală a Dacia este una pentru „o marcă modernă și mai digitală”, iar noul logo exprimă „simplitate și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

3 Comentarii

Bamse 24 noiembrie 2012 at 16:28

…cum ii veti incuraja domnule Bumb cu impozite pe pomii din gradina si pe gainile din curte cum a facut guvernul BOC?…rusine veti primii un vot nul atat dv cat si ARD,USL,PPDD…sunteti toti la fel!

Aiudean 24 noiembrie 2012 at 17:55

Bai, candidat de carton, tu ce pregatire ai de te dai specialistu lui peste ?
Ati distrus micii producatori ca sa va luati spaga pt importuri si acum te bate grija !
Un produs expirat de la consiliul judetean care se vrea bagat pe gatul aiudenilor…

victor 24 noiembrie 2012 at 23:31

„De asemenea, ocnamureşenii trebuie să-şi redobândească spitalul.”
Oare nu cumva voi PDL-ul l-ati inchis? Pai hotarati-va ce vreti sa faceti! Il inchideti sau il repuneti in functiune? Asa vreti sa conduceti Romania?

Comentariile sunt oprite