Rămâi conectat

Actualitate

Șomajul tehnic din cauza războiului din Ucraina: Cine poate cere bani de la stat

Publicat

în

Șomajul tehnic din cauza războiului din Ucraina: Cine poate cere bani de la stat

O ordonanță de urgență care reglementează decontarea șomajului tehnic pentru cei afectați de războiul din Ucraina, a fost adoptată de curând de Guvernul României.

Ordonanța de urgență 36/2022 stabilește că angajatorii afectați în mod direct sunt cei care:

se află în imposibilitatea de a face schimburi comerciale cu operatori economici din Ucraina, Rusia și Belarus, din cauza războiului, și care înregistrează o scădere a încasărilor cu minimum 20% față de încasările din ianuarie 2022 sau față de luna aferentă din 2021, comparativ cu luna pentru care se solicită această indemnizație;

Elit - Gustul Desăvârșit

sunt supuși sancțiunilor internaționale și au fondurile sau resursele economice blocate prin ordin emis de președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Firmele care sunt afectate în mod indirect sunt cele care au relații contractuale cu alți angajatori din România care sunt afectați în mod direct de imposibilitatea efectuării de tranzacții cu societățile din cele trei state mai sus menționate. Ministerului Muncii va introduce documentele ce trebuie depuse de angajatori pentru decontarea șomajului tehnic.

Operatorii economici din Ucraina, Rusia și Belarus pot fi persoanele fizice sau juridice care desfășoară activități economice cu respectarea legislației din țara de origine, care fabrică, importă, exportă, depozitează, transportă sau comercializează produse ori părți din acestea sau prestează servicii.

OUG 36/2022 prevede ca suma maximă care poate fi cerută pe lună, pentru fiecare angajat în șomaj tehnic este de maximum 4.571 lei, respectiv 75% din câștigul salarial mediu brut din 2022.

Actul normativ prevede că în cazul în care salariul angajatului este mai mic de 4.571 lei, indemnizația va fi decontată în întregime de stat, însă dacă salariul depășește această sumă, statul nu va decât procentul prevăzut.

Documente necesare pentru solicitarea ajutorului de stat:

cerere semnată și datată de reprezentantul legal;

o declarație pe propria răspundere din care să reiasă că se încadrează pe situațiile prevăzute de OUG;

balanța de venituri și cheltuieli aferente lunii pentru care se solicită indemnizația;

copia ordinului de blocare a fondurilor sau resurselor economice în domeniul sancțiunilor internaționale, emis de ANAF, dacă este cazul;

lista persoanelor care urmează să beneficieze de această indemnizație, asumată de reprezentantul legal al angajatorului.

Termenul limită până la care se poate cere acest sprijin de stat este 31 decembrie 2022.

Ministerul Muncii urmează să emită modelele documentelor ce trebuie completate de angajatori.

Nu beneficiază de acest ajutor instituțiile sau autoritățile publice cât și angajatorii care, la data solicitării, se află în faliment, dizolvare, lichidare sau au activitățile suspendate/aflate sub restricții din alte motive decât cele prevăzute de acest OUG.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Amenzi drastice și până la 7 ani de închisoare pentru cei care ucid sau chinuie animale: Legea, publicată în Monitorul Oficial

Publicat

în

Amenzi drastice și până la 7 ani de închisoare pentru cei care ucid sau chinuie animale: Legea, publicată în Monitorul Oficial

Legea care prevede majorarea limitelor pedepselor şi amenzilor contravenţionale în cazul acţiunilor de cruzime faţă de animale a fost publicată în Monitorul Oficial al României. De acum înainte se poate ajunge la o pedeapsă cu închisoarea de 7 ani de zile pentru omorârea unui animal.

Dacă până acum limitele amenzii erau între 1.000 – 3.000 lei, de acum înainte, o persoană poate primi o amendă contravențională cuprinsă între 3.000-12.000 lei dacă nu oferă animalului său un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire și atenție și asistență medicală.

„Poliţiştii din cadrul Poliţiei Române care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situaţie de pericol emit, de îndată, ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile sau încredinţarea lui unei asociaţii sau fundaţii de protecţia animalelor care are contract de prestări de servicii medicale veterinare cu un cabinet veterinar înregistrat conform legii”, mai prevede proiectul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit documentului adoptat, „constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă: a) intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor; b) despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare; c) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă”.

De asemenea, „constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă: a) folosirea animalelor sălbatice aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole; b) folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situaţii decât pentru imobilizarea acestora; c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive; d) rănirea cu intenţie a animalelor”.

Deputaţii au mai stabilit că „va constitui infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de la 2 la 7 ani: a) uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept; b) schingiuirea animalelor; c) organizarea de lupte între animale sau cu animale; d) zoofilia”.

În cazul condamnării pentru una dintre aceste infracţiuni, instanţa poate dispune ca pedeapsă complementară interdicţia de a deţine animale pentru o perioadă de la un an la 5 ani.

„Nu constituie infracţiune: a) fapta persoanei de rănire sau ucidere a unui animal ca reacţie la atacul acestuia; b) sterilizarea animalelor”, mai prevede proiectul.

Sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Noi reguli pentru persoanele care cazează turiști în apartamente sau case. Modificările aduse de către ANAF

Publicat

în

Noi reguli pentru persoanele care cazează turiști în apartamente sau case. Modificările aduse de către ANAF

Ghidul fiscal al contribuabililor persoane fizice care realizează venituri din închirierea și subînchirierea bunurilor mobile și imobile și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală a fost reactualizat de către Agenția Națională de Administrare Fiscală.

Ghidul fiscal actualizat al contribuabililor persoanelor fizice care realizează venituri din închirierea și subînchirierea bunurilor mobile și imobile și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală este disponibil pe portalul www.anaf.ro, în secțiunea Asistență Contribuabili/Servicii oferite contribuabililor/Ghiduri curente și alte materiale informative.

Elit - Gustul Desăvârșit

Persoanele fizice care realizează venituri din aceste activități sunt obligate să depună Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212), până la data de 25 mai.

Există și un call center unde contribuabilii pot obține informații detaliate, la numărul de telefon 031.403.91.60.

Totodată, pe canalul de Youtube ANAF – Agenția Națională de Administrare Fiscală, sunt disponibile materiale video referitoare la modalitatea de completare a declarației unice pentru persoanele fizice care realizează venituri din chirii.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Sorin Oprescu a fost localizat în Grecia: A fost REȚINUT de autoritățile elene

Publicat

în

Sorin Oprescu a fost localizat în Grecia: A fost REȚINUT de autoritățile elene

Sorin Oprescu, fostul primar general al municipiului București a fost localizat de Interpol în Atena, capitala Greciei. Chiar în aceste momente, Poliția Română verifică dacă într-adevăr, acesta ar fi fugit acolo.

Menționăm faptul că săptămâna trecută s-a aflat că Sorin Oprescu ar fi plecat din țară cu două săptămâni înainte de a-și primi condamnarea, prin vama Giurgiu. Ulterior, el a fost dat în urmărire internațională.

În urmă cu doar câteva momente, surse susțin că acesta ar fi fost deja capturat, aflându-se în custodia autorităților dintr-o țară europeană. Se pare că Oprescu a fost capturat de o echipă Enfast (European Network of Fugitive Active Search Teams).

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe de altă parte, până acum IGPR nu a confirmat informația.

Problemele pentru Sorin Oprescu au început de săptămâna trecută. Atunci, fostul edil a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

Sursa: capital.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare