Rămâi conectat

Actualitate

Șomajul tehnic din cauza războiului din Ucraina: Cine poate cere bani de la stat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șomajul tehnic din cauza războiului din Ucraina: Cine poate cere bani de la stat

O ordonanță de urgență care reglementează decontarea șomajului tehnic pentru cei afectați de războiul din Ucraina, a fost adoptată de curând de Guvernul României.

Ordonanța de urgență 36/2022 stabilește că angajatorii afectați în mod direct sunt cei care:

se află în imposibilitatea de a face schimburi comerciale cu operatori economici din Ucraina, Rusia și Belarus, din cauza războiului, și care înregistrează o scădere a încasărilor cu minimum 20% față de încasările din ianuarie 2022 sau față de luna aferentă din 2021, comparativ cu luna pentru care se solicită această indemnizație;

sunt supuși sancțiunilor internaționale și au fondurile sau resursele economice blocate prin ordin emis de președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Firmele care sunt afectate în mod indirect sunt cele care au relații contractuale cu alți angajatori din România care sunt afectați în mod direct de imposibilitatea efectuării de tranzacții cu societățile din cele trei state mai sus menționate. Ministerului Muncii va introduce documentele ce trebuie depuse de angajatori pentru decontarea șomajului tehnic.

Operatorii economici din Ucraina, Rusia și Belarus pot fi persoanele fizice sau juridice care desfășoară activități economice cu respectarea legislației din țara de origine, care fabrică, importă, exportă, depozitează, transportă sau comercializează produse ori părți din acestea sau prestează servicii.

OUG 36/2022 prevede ca suma maximă care poate fi cerută pe lună, pentru fiecare angajat în șomaj tehnic este de maximum 4.571 lei, respectiv 75% din câștigul salarial mediu brut din 2022.

Actul normativ prevede că în cazul în care salariul angajatului este mai mic de 4.571 lei, indemnizația va fi decontată în întregime de stat, însă dacă salariul depășește această sumă, statul nu va decât procentul prevăzut.

Documente necesare pentru solicitarea ajutorului de stat:

cerere semnată și datată de reprezentantul legal;

o declarație pe propria răspundere din care să reiasă că se încadrează pe situațiile prevăzute de OUG;

balanța de venituri și cheltuieli aferente lunii pentru care se solicită indemnizația;

copia ordinului de blocare a fondurilor sau resurselor economice în domeniul sancțiunilor internaționale, emis de ANAF, dacă este cazul;

lista persoanelor care urmează să beneficieze de această indemnizație, asumată de reprezentantul legal al angajatorului.

Termenul limită până la care se poate cere acest sprijin de stat este 31 decembrie 2022.

Ministerul Muncii urmează să emită modelele documentelor ce trebuie completate de angajatori.

Nu beneficiază de acest ajutor instituțiile sau autoritățile publice cât și angajatorii care, la data solicitării, se află în faliment, dizolvare, lichidare sau au activitățile suspendate/aflate sub restricții din alte motive decât cele prevăzute de acest OUG.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ANAF nu mai încape de afacerile de familie. Pregătește controale, la inițiativa ministrului PNL, Marcel Boloș

Unirea Ziarul

Publicat

în

ANAF nu mai încape de afacerile de familie. Pregătește controale, la inițiativa ministrului PNL, Marcel Boloș ANAF pregătește controale la soții sau fraţii care au firme împreună în România Este ideea ministrului de Finanțe, Marcel Boloş, care a modificat Codul Fiscal la finalul anului trecut, iar această prevedere ar urma să intre în vigoare din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea