Rămâi conectat

Actualitate

Soluţiile miniştrilor USL pentru relansarea economică a judeţului Alba

Publicat

în

Vizita de azi în Alba a  ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Daniel Chiţoiu, şi a ministrului Dezvoltării Regionale şi  Turismului, Eduard Hellvig, la invitaţia liberalilor Teodor Atanasiu şi Călin Potor nu a fost doar una pur electorală (aceştia afirmând franc suportul pentru cei doi candidaţi ai USL Alba la CJ Alba şi Primăria Alba Iulia) ci se va concretiza  săptămâna viitoare în câteva ordonanţe  de guvern şi decizii menite să impulsioneze activitatea economică  din judeţ.

 Ministrul Daniel Chiţoiu s-a arătat extrem de optimist vizavi de demararea proiectului minier de la Roşia Montană – susţinând că, potrivit planului de guvernare al USL, până la sfârşitul anului 2012 acest lucru se va materializa. Chiţoiu a insistat asupra faptului că prezenţa sa în zonă este o garanţie a faptului că exploatarea minieră va fi demarată. Acesta a afirmat că peste două săptămâni va reveni la Roşia Montană unde se va întâlni cu reprezentanţii RMGC şi ai Ministerului Mediului pentru analiza garanţiilor materiale colaterale privind respectarea protecţiei mediului (în speţă, RMGC-ul trebuie să-i ofere Ministerului Mediului garanţii financiare în cazul extrem în care statul român ar trebui să se ocupe de ecologizarea zonei).

Chiţoiu a considerat că împărţirea României în două, pro sau contra exploatării aurului de la Roşia Montană a fost cauzată de  “probleme de comunicare”. Optimist, ministrul Chiţoiu a declarat că populaţia din Roşia Montană, anti-proiect, va fi informată mai clar asupra avantajelor dezvoltării economice a zonei în condiţiile în care garanţiile de mediu le vor înlătura temerile în legătură cu poluarea Munţilor Apuseni.  “Am fost la Roşia Montană şi la Abrud pentru că în acest an Guvernul Ponta va rezolva problema exploatărilor miniere” a reafirmat Chiţoiu. Ministrul a mai dezvăluit că, după ce primeşte avizul Ministerului Mediului, Ministerul Economiei va relua privatizarea Cupru Min Abrud. “În maxim o lună şi jumătate vom relua managementul profesionist, nu o scurgere de bani către clientela PDL ca acum” a afirmat Chiţoiu. În condiţiile în care nu vor fi găsiţi investitori cu garanţii de mediu, până la finele lui 2012, “Cupru Min Abrud va fi preluat de Consiliul Judeţean Alba, prin preşedintele Teodor Atanasiu, pentru eficientizarea activităţii acestei societăţi prin atragerea de fonduri europene” a concluzionat Chiţoiu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Veşti bune au venit de la ministrul Economiei şi de la Teodor Atanasiu şi pentru foştii şi actualii angajaţi de la fabricile de arme din Cugir. Săptămâna viitoare, în şedinţa Guvernului Ponta, prin ordonanţă iniţiată de ministrul Daniel Chiţoiu, se va corecta Ordonanţa 95 din 2004, urmând a fi introduşi şi angajaţii de la fabricile de arme din Cugir în grila specială de salarizare (ca cei de la Sadu, Plopeni etc).

 De asemenea, pentru cetăţenii şi administraţia locală din Ocna Mureş, păgubiţi deopotrivă de masivele alunecări de teren, ministrul Daniel Chiţoiu a declarat că va solicita explicaţiile şi despăgubirile necesare de la CN a Sării.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, a scos în evidenţă faptul că la nivelul judeţului Alba au fost atrase până acum doar patru proiecte prin Programul Operaţional Regional, “ratându-se şansa de a atrage fonduri pentru dezvoltarea judeţului”.  Ministru Helvig a precizat că priorităţile sale pentru judeţul Alba sunt “dezvoltarea infrastructurii pentru parcurile industriale care “creează şi generează economie reală cu contribuţii reale la bugetul de stat şi finanţarea pentru reabiltarea clădirilor istorice”. De asemenea, Hellvig a mai spus că judeţul Alba va fi cuprins într-un program naţional de finanţare prin POR pentru reabilitarea şi izolarea termică a locuinţelor.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Guvernul vrea să ştie ce stocuri au producătorii şi comercianţii: Ce sancțiuni ar putea primi cei care refuză

Publicat

în

Guvernul vrea să ştie ce stocuri au producătorii şi comercianţii: Ce sancțiuni ar putea primi cei care refuză

O ordonanţă de urgenţă care obligă producătorii şi comercianţii din România să facă lunar rapoarte cu stocurile, ar urma să fie adoptată în perioada următoare.

Cei care nu vor declara stocurile – pot fi amendați cu sume între 500.000 și 1 milion de lei – iar cei care vor prezenta date incorecte sau incomplete riscă amenzi între 50.000 lei și 250.000 lei. Raportările trebui să ajungă la ministerul agriculturii pana pe data de 15 a fiecarei luni.

Trebuie trimise stocurile la produse precum legume, fructe, cereale, seminte, carne, lapte, conserve, apa, zahar sau miere.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cei care au cantitati mici de marfa sunt scutiţi de raportare. Spre exemplu, magazinele cu o suprafata de sub 400 de metri patrati, sau cei care au sub 10 tone de legume si fructe sau sub 25 de tone de cereale.

Măsura este propusă din rațiuni de securitate alimentară, având în vedere războiul dus de Rusia în Ucraina și efecte sale secundare în domeniul alimentar și în cel agricol.

Sursa: observatornews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vasile MARICA – președinte Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe: Economia la fondul de salarii nu înseamnă venituri în plus

Publicat

în

Vasile MARICA – președinte Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe: Economia la fondul de salarii nu înseamnă venituri în plus

Referitor la măsurile anunțate aseară de Guvern, printre care se numără și aceea de a ingheța angajările în sistemul bugetar, Federatia Natională a Sindicatelor din Finanțe atrage atenția asupra faptului că o astfel de măsură, aplicată general, fără o analiză sectorială, este departe de a aduce rezultatele dorite.

Economia la fondul de salarii nu înseamnă venituri în plus și în niciun caz o îmbunătățire a colectării veniturilor la bugetul statului!

În acest sens dorim să facem câteva precizări:

Elit - Gustul Desăvârșit
  • In sistemul Ministerului Finanțelor, care cuprinde Ministerul Finanțelor – aparat central, ANAF – aparat central și unități subordinate, nu s-au mai făcut angajări din anul 2016
  • De la aproximativ 28.000 de angajați, numărul s-a diminuat de la an la an, ajungând la 22.000
  • 10% din angajați au vârste până în 30 de ani, 10% între 30 și 40 ani, 40% între 40 și 55 de ani și 40% peste 55 de ani – rezultă o îmbătrânire accelerată a sistemului
  • In fiecare an se vacantează în medie 800 de posturi, atât prin pensionări, cât și prin plecări din sistem și, din păcate, tot mai multe decese, datorate mediului stresant în care se desfășoară activitatea.

Pe cale de consecință, pentru a funcționa și a performa, sistemul fiscal are nevoie urgentă de infuzie de personal tânăr și în niciun caz de o măsură de inghețare a angajărilor, care ar echivala cu un colaps.

Se vorbește de ani buni despre digitalizarea sistemului fiscal, dar acest proces este de durată și nu-și poate produce efectele imediat. In prezent sistemul funcționează la cota de avarie, cu personal insuficient, programe informatice greoaie, fără baze de date interconectate. Colectarea nu poate fi îmbunătățită prin măsuri care nu țin cont de realitatea instituției.

Prin urmare, solicităm Guvernului ca, la elaborarea actului normativ care va reglementa măsurile anunțate, să țină cont de particularitățile sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor și să nu ia decizii care pot avea efectul invers celor preconizate.

Vasile MARICA – președinte Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

FOTO| Alba Iulia va avea un hotel dintr-un lanț INTERNAȚIONAL: Când va fi inaugurat Mercure Alba Iulia Cetate

Publicat

în

Alba Iulia va avea un hotel dintr-un lanț INTERNAȚIONAL: Când va fi inaugurat Mercure Alba Iulia Cetate

Grupul hotelier Accor va deschide un nou hotel în România, la Alba Iulia. Noul proiect, Mercure Alba Iulia Cetate, va fi primul hotel din acest oraș afiliat unui lanț internațional și va fi inaugurat în al doilea trimestru din 2024.

Hotelul va funcționa în cadrul unui contract de franciză cu un investitor local, parte a grupului Dentotal, care a deschis deja două hoteluri în cadrul grupului: Mercure Bucharest City Center în 2014 și ibis Styles Bucharest City Center în 2020.

Amplasat la câteva minute de Cetate, hotelul din Alba Iulia va avea 112 camere și apartamente, dispuse pe trei etaje plus mansardă, un restaurant de 282 mp cu terasă exterioară, o sală de evenimente de 430 mp, un centru SPA, un loc de joacă pentru copii în interior și exterior și o parcare exterioară și interioară.

Elit - Gustul Desăvârșit

Platforma booking.com listează în prezent doar zece hoteluri în Alba Iulia. Orașul Unirii, situat în inima Transilvaniei, este vizitat anual de mii de turiști români și străini. În topul destinațiilor preferate de turiști se află Cetatea Albă Carolina.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare