Economie
Sof Production Stanija angajează în această vară aproximativ 50 de muncitori pentru fabrica de volane din Abrud
Sof Production Stanija angajează în această vară aproximativ 50 de muncitori pentru fabrica de volane din Abrud
Fabrica de îmbrăcare a volanelor pentru autoturisme din Abrud, care funcționează în sediul fostei filaturi din localitate, își continuă cu succes activitatea începută cu mai mulți ani în urmă, însă acum, la începutul verii, se confruntă cu o problemă destul de mare: lipsa forței de muncă.
Astfel, în viitorul apropiat, societatea ar mai avea nevoie de încă aproximativ 50 de muncitori calificați sau necalificați, bărbați sau femei, chiar și pensionari, care pot fi integrați echipei existente și pot fi angajați treptat, pe parcursul acestui an, ca montatori articole piele și ca operatori îmbrăcare volane în piele. Pentru cei nou veniți și fără experiență, societatea investește și le asigură școlarizarea pe o durată de 3 luni chiar la locul de muncă, pentru a se putea integra eficient în echipa existentă și a da un randament crescut în realizarea producției, ținând cont de faptul că norma pe zi pentru un operator foarte bun și cu experiență se poate face chiar și în puțin peste 5 ore.
Administratorul Sof Production Stanija SRL, Cosmina Mărcuș Achim, a declarat că societatea oferă celor angajați o serie de beneficii: nivelul salarial este la fel cu cel oferit de firmele cu același profil din județul Alba; se lucrează pe un singur schimb; se oferă transport gratuit dus-întors de la Avram Iancu, Scărișoara, Horea, Lupșa, Roșia Montană, Bucium Poieni, Buceș-Vulcan și cu intenția de extindere până în Zlatna; se acordă tichete de masă pentru zilele lucrate; se oferă bonusuri pentru performanță și prezență; se poate munci suplimentar sâmbăta, iar orele sunt plătite cu 175% față de cele din timpul săptămânii, iar detalii suplimentare se pot obține la numărul de telefon 0784.41.21.51.
Dar există și probleme: „În ultimii doi ani am avut fluctuații sau stagnări ale producției, care a fost afectată în primul rând de pandemie și de criza semiconductorilor, iar în acest timp mașinile s-au produs mai încet și a crescut timpul de așteptare pentru clienți. Acum cererea de mașini noi a crescut, în prezent avem comenzi constante și proiecte de volum mare pe care dorim să le onorăm, iar de aceea mai avem nevoie de personal serios în producție. Noi activăm în Abrud din 2015, însă de-a lungul timpului am constatat o scădere a forței de muncă – un fenomen național care ajuns și la noi în zonă – populația tânără este în scădere accentuată mai ales aici și de aceea am început să întâmpinăm dificultăți în recrutarea de personal.
De asemenea, pe baza experienței acumulate aici de când am deschis secția, am constatat lipsa stabilității la locul de muncă și absenteism foarte mare, aproximativ 15-20 %, iar cu mulți angajați lipsă nu se pot onora comenzile la timp și trebuie realizate neapărat ore suplimentare. Totodată, au fost sau există numeroase cazuri de concedii medicale date angajaților noștri, unele neîntemeiate, pentru a munci în agricultură sau pentru alte activități pe perioada verii, iar lipsa motivată sau nemotivată de la serviciu poate duce la reducerea producției, destabilizarea comenzilor și chiar pierderea clienților. Dacă pe viitor nu putem asigura personal suficient din zona Apusenilor pentru a ne onora comenzile, va trebui să luăm măsuri radicale și să importăm forță de muncă asiatică, așa cum se practică din ce în ce mai des de către firmele mai mici sau mai mari de producție. Deocamdată suntem doar în discuții cu firme de recrutare care asigură în România personal din acea zonă a lumii, iar dacă nu găsim angajați pe plan local va trebui să angajăm străini. La nivel național, probabil una dintre soluțiile pentru lipsa forței de muncă ar fi reducerea ajutoarelor sociale acordate persoanelor care pot fi integrate pe piața muncii.” a transmis administratorul societății.
SOF Production Stanija SRL, cu sediul în județul Hunedoara, are deschis de aproape 7 ani punctul de lucru din Abrud, pe strada Avram Iancu, nr. 2, iar numărul angajaților a fluctuat de-a lungul timpului până la un maxim de aproximativ 300 de persoane. În urma investițiilor și creării de locuri de muncă în zona Munților Apuseni, această societate a fost recompensată de-a lungul timpului cu mai multe premii și diplome atribuite de Consiliul Județean Alba și Camera de Comerț și Industrie Hunedoara.
Ovidiu CULDA
Economie
Comunicat de presă proiect Reconversia funcțională, șanț exterior-latura de nord a Cetății Alba Carolina, spații publice amenajate pentru agrement și petrecerea timpului liber”, COD SMIS 129259
Comunicat de presă
Municipiul Alba Iulia anunță finalizarea contractului de finanțare nr. 5008 din 16.12.2019 pentru proiectul « Reconversia Funcțională, Șanț Exterior – Latura de Nord a Cetății Alba Carolina, Spații Publice Amenajate Pentru Agrement și Petrecerea Timpului Liber », Cod SMIS 129259 derulat in perioada 16.12.19 – 30.09.2023.
Obiectivul general: Îmbunătățirea condițiilor de viață a cetățenilor municipiului Alba Iulia prin reconversia și/sau reutilizarea terenurilor degradate din zona istorică Cetatea Alba Carolina și transformarea lor în zone de agrement și recreere pentru populație (parcuri, grădini publice, scuaruri)
Obiectivele specifice ale proiectului
Crearea de zone verzi pe latura nordică perimetrală a Cetății Alba Carolina în suprafață de 30.802,36 mp, într-o perioadă de 33 luni.
Crearea de facilități pentru recreere pe terenurile amenajate: trasee de vizitare mobilate, piste biciclete, module de odihnă într-un spațiu deschis nou creat în zona perimetrală nordică a Cetății Alba Carolina, pe suprafață de 33.924 mp, într-o perioadă de 33 luni.
Proiectul « Reconversia Funcțională, Șanț Exterior – Latura de Nord a Cetății Alba Carolina, Spații Publice Amenajate Pentru Agrement și Petrecerea Timpului Liber », Cod SMIS 129259 a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, 4-Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritate de investiții 4.2-Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului și a fost implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Lucrarilor Publice si Administrației, în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect.
Valoarea totală a proiectului este de 9.247.426,36 lei, din care 7.647.177,61 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă
Persoană de contact: Florina VICAȘ /Coordonator proiect, Telefon: 0258 819462
Economie
Comunicat PNRR: U.A.T. Comuna Ceru Băcăinți anunță începerea proiectului „Reabilitare moderată a sediului primăriei comunei Ceru-Băcăinți, județul Alba”
Comunicat de presă
U.A.T. Comuna Ceru Băcăinți anunță începerea proiectului cu titlul: „Reabilitare moderată a sediului primăriei comunei Ceru-Băcăinți, județul Alba”, contract de finanțare nr. 3479/11.01.2023, cod C10-I3-1112.
Proiectul este gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, fiind finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, Componenta 10 – Fondul Local – I.3 – Reabilitare moderată a clădirilor publice pentru a îmbunătăți furnizarea de servicii publice de către unitățile administrativ-teritoriale.
Perioada de implementare a proiectului este de 25 de luni.
Dată începere: 22.02.2023
Dată finalizare: 22.03.2025
Obiectivul general al proiectului este reabilitarea moderată a clădirii administrative a Comunei Ceru Băcăinți.
Valoarea totală a proiectului: 649.155,08 lei (TVA inclus), din care:
Cheltuieli eligibile: 502.617,52 lei (TVA inclus), din care
422.367,66 lei (fără TVA) și 80.249,86 lei TVA aferent cheltuielilor eligibile.
Cheltuieli neeligibile: 146.537,56 lei (TVA inclus), din care
123.902,89 lei (fără TVA) și 22.634,67 lei TVA aferent cheltuielilor neeligibile.
Persoană de contact: Primar Trif Ioan
e-mail: [email protected]
telefon: 0258700840
Economie
Anunț de presă finalizare proiect – „Diversificarea activității societății prin achiziția de echipamente performante în cadrul PANTERA DENT SRL”
Anunț de presă finalizare proiect
Proiectul “Diversificarea activității societății prin achiziția de echipamente performante în cadrul PANTERA DENT SRL”, cod MySMIS 134378, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 2 – Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, Prioritatea de investiții 2.1 – Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri – 2.1A Microintreprinderi este implementat de către S.C. PANTERA DENT S.R.L. și are o valoare totală de 1.194.162,49 lei, din care 950.339,50 lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, Organism Intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect în Regiunea Centru.
Obiectivul proiectului urmărește creșterea capacității de producție în domeniul producției de dinții artificiali, menită să asigure creșterea competitivității și notorietății la nivel local și regional al companiei PANTERA DENT SRL, prin creșterea calității și performanței în aceste domenii, intensificarea colaborării pe bază de parteneriate pe linia de tratamente stomatologice pe plan local și regional, atragerea de personal competitiv și dezvoltarea calității vieții .
Scopul proiectului a constat în crearea unui centru de excelență în domeniul productiei de dinții artificiali, unic la nivel local/regional, cu o infrastructură și echipamente la un înalt grad competitiv pe plan regional, menit să contribuie la reducerea decalajelor existente între regiunea Centru și alte regiuni ale țării. Datorită implementării proiectului societatea a fost dotată cu echipamente moderne, de top, instrumente avansate și care beneficiază de personal calificat, cu expertiză în utilizarea infrastructurii.
Impactul proiectului la nivelul localității, respectiv al regiunii Centru a constat în: crearea unei infrastructuri de producție, prin dotarea cu echipamente de înaltă tehnologie, competitive pe plan regional, menținerea pe perioada de durabilitate a proiectului a unui numar de 5 locuri de munca, crearea unui portofoliu de produse de min. 150/an (față de media de 95/an în prezent) din care contractate noi de min.20 produse/an.
Date de contact beneficiar:
Sat Cricău, Comuna Cricău, nr. 294, județul Alba, cod poștal 517265, România
Tel. +40 744 753 721
E-mail: [email protected]
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
4 octombrie: Ziua Internațională a Animalelor. 10 moduri prin care poți sărbători ”World Animal Day”
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
Cel mai vârstnic student din România învață la Universitatea din Alba Iulia: Aurel Voicu va fi absolvent de masterat la aproape 90 de ani
-
Actualitateacum 21 de ore
Alertă de fraudă online: Cum fac bani hackerii care se dau drept Poliția Română sau Interpol
-
Sportacum 20 de ore
Alba, gazdă a proiectului „Footbal in Heaven”!!! 30 de fani europeni, pe stadioanele din Cugir, Baia de Arieș, Săsciori, Șugag și Zlatna, printr-un proiect FRF-AJF Alba
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
Cum a fost răpită o copilă de 14 ani, de acasă, în miezul nopții, pentru căsătorie: Cazul se judecă la Curtea de Apel Alba Iulia
-
Ştirea zileiacum 18 ore
Colet cu aproape 6 kilograme de droguri trimis din Spania și ajuns la o firmă din Alba: Pedeapsă definitivă pentru expeditorul „pachetului de biscuiți”