Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sport

Soda Ocna Mureș – 90 de ani! Aniversare pentru echipa din orașul salin, 30 august – ziua când s-a aprins nocturna

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

“Soda dragă”, echipa iubită a ocnamureșenilor aniversează 90 de ani de existență.

Gruparea “alb-albastră” care de-a lungul vremii a dat jucători emblematici pentru fotbalul românesc a ajuns la 9 decenii, oficialii clubului plănuind o serie de momente speciale în această perioadă pentru a celebra evenimentul.

Brandul SODA Ocna Mures a fost creat în anul 1933, continuator al echipei Solvay Uioara, formată în 1913 din pasiunea baronului belgian Solvay, proprietarul de atunci al fabricii de sodă din localitate. La câțiva ani după creearea cunoscutului brand sportiv, orașul a fost în centrul unei alte premiere în sportul românesc al epocii: pe data de 30 august 1936 inaugurându-se pe stadionul Solvay Ocna Mureș, prima instalație de nocturnă din fotbalul românesc, eveniment sărbătorit printr-un meci de gală desfășurat în compania formației IAR Brașov. Condițiile moderne pentru acea vreme si nocturna existentă a atras inclusiv echipa națională de fotbal a României a acelor vremuri să desfășoare aici o serie de cantonamente. De altfel, în 2016, la împlinirea a 80 de ani de la acel moment al aprinderii nocturnei, pe stadion a fost sărbătoare din toate punctele de vedere, o asistență record la meciul de old boys cu Dinamo București.

*30 august, ziua când s-a aprins nocturna!

Soda Ocna Mures este una dintre echipele de fotbal cu cea mai veche tradiție din întreg fotbalul românesc, în Alba, la capitolul longevitate, fiind depășită doar de Unirea Alba Iulia care în 2024 va avea Centenarul.

Ocna Mures este locul de unde au plecat Bazil Marian, Iosif Lengheriu și Ioachim Moldoveanu (participant la Mondialul din Franta din 1938). Tot de aici au plecat viitorii mari jucători ai CCA-ului Cornel Cacoveanu, născut la Ocna Mures, dar si Ion Voinescu care, deși bucureștean de origine, a jucat la Solvay Ocna Mures sezonul 1946-1947, acela care l-a propulsat în stralucita sa cariera viitoare de la Steaua București. Traditia de club formator istoric din fotbalul românesc al echipei din Ocna Mureș nu s-a pierdut nici după 1945. De la Soda au luat drumul gloriei jucători ca Alexandru Moldovan (Dinamo București), Sorin Corpodean (“U” Cluj si CFR Cluj) – ajuns apoi arbitru FIFA, Ovidiu Maier (Rapid), Mircea Stanciu (Steaua) sau Tiberiu Balan (Rapid, Sportul, Steaua).

Actualmente CS Ocna Mureș, echipa de fotbal a localității saline, activează în Liga 4, după 3 ani consecutivi petrecuți pe a treia scenă. În toamna trecută, ocnamureșenii au avut un parcurs de senzație în Cupa României, calificându-se în grupele competiției “KO” unde au obținut rezultate remarcabile cu prim-divizionarele Chindia Târgoviște (1-0) și CS Universitatea Craiova (1-1, la Zlatna).

foto: Soda TV


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

FOTO: Viitorul Sântimbru a urcat pe locul secund în Liga 4 | Spicul Daia, scorul etapei; Greapcă, hat-trick pentru Energia

Dan HENEGAR

Publicat

în

Viitorul Sântimbru a urcat pe locul secund în Liga 4, după etapa a 24-a. Spicul Daia a scorul etapei cu CSM Unirea Alba Iulia, golgheterul Greapcă, hat-trick pentru Energia *CIL Blaj – CS Ocna Mureș 3-1 (2-0) Echipa din „Mica Romă” a câștigat derby-ul rundei și este foarte aproape să devină campioana celui de-al 4-lea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea