Rămâi conectat

Economie

Societatea Agricolă „Vinţana” – o dovadă clară că agricultura poate aduce profit

Publicat

în

Nicolae Nemeş, inginer agronom, absolvent al Facultăţii de Agronomie Cluj-Napoca. Din anul 1989 inginer la CAP Vinţu de Jos, poziţie de pe care a înfiinţat Societatea Agricolă „Vinţana”, alături de alte trei astfel de societăţi pe teritoriul comunei Vinţu de Jos. Acum mai funcţionează doar „Vinţana”. Lucrează o suprafaţă de 780 de hectare de teren agricol cu o echipă formată din un inginer,  4 mecanizatori, 2 contabili şi…. 

   Pe teritoriul comunei Vinţu de Jos se poate spune că producţia agricolă se confundă cu Societatea „Vinţana”. Aceasta lucrează nu mai puţin de 780 de hectare în sistem asociativ. Poate că această cifră nu înseamnă ceva deosebit. Într-o situaţie de normalitate, ar fi de dorit ca astfel de situaţii să fie o multitudine. Ştim bine că, din păcate, nu este deloc aşa. Există în schimb, pe teritoriul întregii ţări, precum şi în judeţul Alba, lunci şi coline întregi, cu terenuri productive, în bună parte aproape de ape – deci cu sursă de irigare foarte accesibilă, care „produc” de ani şi ani doar buruieni. Aici, la Vinţu de Jos, constituie o obişnuinţă peisaje cu terenuri precum masa în perioada însămânţării, culturi aliniate şi uniforme, dar şi alte semne ale lucrului organizat şi bine făcut. Acestea sunt elementele care ne-au determinat să solicităm permisiunea de a intra puţin în „bucătăria internă” a societăţii. Vineri, 18 noiembrie a.c.., pe la ora prânzului, cum intrăm pe holul lung al sediului societăţii, găsim o stivă de pâine boamfă, de o mărime apreciabilă, feliată şi ambalată în folie, care nu era păzită de cineva. Aveam să aflu că aici este un fel de circuit închis, adică o parte din grâul produs de Vinţana, alocat ca rentă proprietarilor de terenuri înscrişi în societate, trece pe la moară, apoi pe la o brutărie din sat, de unde este adus în „episoade” bine stabilite ca produs numai bun pentru pus pe masă, adică pâinea cea îmbietoare.
Şeful „locaţiei”, directorul Societăţii Agricole „Vinţana”, inginerul Nicolae Nemeş era de data aceasta la biroul său, cu câteva planşe în faţă. La fireasca întrebare: „Ce faceţi, deranjez cumva?, răspunsul vine molcom: „Fac nişte calcule pentru asigurarea culturii de grâu. Oricum nu „intră” numai dacă avem o răsărire bună. La rapiţă, avem deja refuz la asigurare, căci nu mai sunt şanse să facem ceva…”

Aşa începe dialogul nostru, convenit telefonic cu câteva ore mai devreme, pe care îl prezentăm mai jos.
– Aşadar, domnule director Nicolae Nemeş, pentru început vă invit să ne spuneţi ce este, de fapt, Societatea Agricolă „Vinţana” la finele anului 2011?
– Nimic deosebit, este o societate agricolă care trăieşte pe picioarele ei, cu afaceri pe care încearcă să le dezvolte echilibrat, fără datorii şi cu dotări care permit să lucreze în condiţii de tehnologie înaltă o suprafaţă de 780 hectare, cât avem în prezent.
– Ştim că în agricultură unul dintre aspectele importante îl reprezintă dotările – adică utilaje şi instalaţii. Chiar aţi reuşit să vă dotaţi cu tot ce este necesar?
– Am spus că ne descurcăm cu ce avem. Anul trecut am cumpărat un tractor, cu semănătoare performantă, combinator. Raportat la necesităţi, o primă urgenţă ar fi procurarea unui siloz de cereale pe verticală, care permite depozitarea acestora în condiţii bune, sigure. Dispunem de magazii cu o capacitate de 2000 tone, dar acestea nu sunt nici suficient de încăpătoare şi nici nu asigură tehnologia necesară momentului.
– De ce este nevoie de silozuri şi nu vindeţi la recoltare, fără a mai cheltui cu investiţii întreţinerea spaţiilor de depozitare, manoperă etc?
– Este o problemă puţin mai complicată. La noi în ţară încă nu este rentabil să livrezi produsele agricole imediat ce recoltezi, din câmp. Piaţa cerealelor nu are nişte reguli clare, bazate în principal pe stabilitatea preţurilor, sau măcar să funcţioneze după reguli specifice economiei de piaţă. De exemplu, se întâmplă ca la noi preţul de achiziţie la grâu să scadă, deşi la marile burse mondiale acesta este în creştere. Acest lucru este posibil şi pentru că noi, producătorii, nu suntem bine organizaţi. Iată principalul motiv pentru care, în măsura în care situaţia financiară ne permite, recurgem la depozitarea producţiei, pe care o vindem la momentul favorabil nouă.
– Fiind vorba despre dotări – realizate sau dorite, spuneţi-ne în ce măsură aţi reuşit să accesaţi fonduri europene, despre care se tot spune că există, iar România este restantă la folosirea lor?
– Astfel de variante seamănă mai degrabă a nişte glume. Cel puţin pentru societăţile agricole de tipul şi dimensiunea noastră.
– Vă rog să explicaţi mai pe larg acest aspect.
– Aceste programe sunt inaccesibile pentru noi. Ghidurile solicitantului, adică regulile după care se acordă punctajele ne sunt total ostile. De exemplu, din totalul de 100 puncte, un administrator unic de SRL primeşte 12 puncte dacă are vârsta de sub 40 de ani. Noi, care lucrăm 800 hectare teren nu mai putem recupera un astfel de avantaj acordat unui SRL, indiferent de suprafaţa pe care o lucrează sau dacă face ceva de durată, profesionist, sau se pierde pe traseul finanţării. În ultimii 2 ani, societăţile agricole au obţinut punctaje inferioare chiar unor persoane fizice cu gospodării modeste. Aşa este gândit sistemul de punctare. Din acest motiv, majoritatea investiţiilor le-am făcut din surse proprii, cu plata la achiziţie sau în rate. Bunăoară, achiziţiile de anul trecut, în sumă de 120.000 euro plus TVA, le-am făcut cu plata 50 la sută în avans, iar diferenţa în 2 rate, numai din surse proprii.
– Cam unde se situează investiţiile din ultimii ani?
– Din anul 2005 încoace am investit circa 600.000 de euro în utilaje şi alte dotări.
– Care a fost structura producţiei pentru anul agricol care deja poate fi considerat închis?
– La cele mai mari culturi au fost: grâu 230 ha, orz – 40 ha, rapiţă – 70 ha, coreandru – 33 ha, sfeclă – 30 ha, cartofi – 25 ha, floarea-soarelui – 120 ha, soia – 10 ha.
– Vedem o structură foarte diversă, în care regăsim plante tehnice precum rapiţa şi coreandrul. De ce nu vă concentraţi pe unele în care să vă specializaţi strict, nu este mai simplu?
– Nu tot ce este simplu este şi eficient. Noi trebuie, în final să fim eficienţi, să scoatem profit, cât se poate de consistent. Din acest punct de vedere, ne-ar conveni să cultivăm doar rapiţă. Preţ bun, de obicei chiar foarte bun, desfacere garantată, cu preluare direct de la recoltare, plata în condiţii bune. În schimb, la grâu, uneori vindem foarte greu şi ieftin. Rapiţa este, însă, o cultură care la noi prezintă multe riscuri. Este sensibilă la secetă, dar şi la îngheţ. Toamna aceasta am semănat cu rapiţă 50 ha, care nu a răsărit din cauza secetei, deci este total compromisă. Vă daţi seama ce cheltuială aveam dacă am fi cultivat câteva sute de hectare, din care nu mai recuperam nimic, iar asigurările, cum vă spuneam la început, nu funcţionează decât după momentul răsăririi. Pierderea rămâne în spinarea noastră. O structură de culturi diversă dă şanse să nu intri în faliment, în sensul că, în funcţie de condiţiile climatice, producţiile diferă de la un an la altul. Dacă nu câştigi la o cultură, iese mai bine la cealaltă şi se mai compensează.
– Îmi spuneaţi că, pentru anul viitor, aveţi deja unele dificultăţi. În afară de cele 50 ha la rapiţă, mai aveţi culturi deja compromise din cauza secetei prelungite?
– Din păcate, se arată un an agricol foarte greu pentru 2012. Peste 9 zile se fac 4 luni de când aici la noi nu a plouat. Pe lângă cultura de rapiţă, mai avem compromisă cultura pe 80 ha cu grâu, suprafaţă inspectată recent, care este clar, va trebui întoarsă. Sperăm să apară ceva precipitaţii, care să ajute o răsărire acceptabilă. La momentul acesta, sămânţa stă în pământ ca în sac, adică nu germinează deloc. Am însămânţat cu orz 30 ha, care are parţial o răsărire acceptabilă, dar dacă nu plouă, piere şi acesta.
– Să sperăm că natura îşi va regla funcţiile şi va deveni mai darnică cu agricultura şi cu românii, în general. Aş mai dori să ne spuneţi ce producţii aţi avut anul acesta la principalele culturi?
– Cu privire la anul încheiat, pot spune că am avut un an bun. La orz am scos 5800 kg/ha, la grâu 5200 kg/ha, floarea-soarelui – 2600kg/ha, rapiţă – 3000kg/ha, cartofi – 30.000 kg/ha, iar la porumb – 7000 kg boabe stas/ha.
– Producţii foarte bune în general, dar la porumb, mi se pare excelent.
– Anul trecut am avut la porumb 8800 kg boabe. Este adevărat, atunci am recoltat cu o umiditate de 18 la sută, iar anul acesta am avut doar 14 la sută umiditatea.
– Spuneţi, vă rog, există secrete greu de descifrat pentru a obţine astfel de producţii şi totodată, dacă o familie sau asociaţie familială poate trăi din culturile de câmp?
– Nu există secrete de nedescifrat. Ele sunt la specialiştii în domeniu, dar prin instituţiile de consultanţă de specialitate, acestea pot deveni la îndemâna şi a persoanelor interesate, chiar dacă nu sunt strict de specializate. Singurul „secret” este respectarea cu sfinţenie a tehnologiei. Cine îşi imaginează că scoate recolte de succes „fentând” anumite verigi tehnologice, se înşeală. Pământul îţi dă, dacă îi dai şi tu. Aceast aspect este valabil în general. Sigur că intervine factorul privind condiţiile climatice, care pot influenţa foarte mult, dar pe perioade multianuale este importantă tehnologia. Dacă se poate trăi din agricultură? Fără falsă modestie aş spune că dovada poate fi chiar la noi. Considerăm că echivalentul a 800 kg grâu acordat cetăţenilor pentru fiecare ha lucrat în arendă nu este puţin. Calculele arată că cei care îşi lucrează terenul în sistem individual nu rămân, nici pe departe, cu un asemenea profit. Dacă adăugăm cheltuielile cu reluarea ciclului de producţie şi investiţiile făcute, se poate trage o concluzie, nu?
– Domnule director, vă mulţumesc pentru informaţiile oferite, vă urez succes pentru noul an agricol şi mai departe, iar în final, cred că meritaţi felicitări pentru consecvenţă în rezultate bune într-un domeniu despre care se tot spune că ar putea fi motorul dezvoltării României, dar în care lucrurile se mişcă nepermis de greu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Constantin BUCEA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Economie

Ambitious, Authentic, Awesome – the Azets way!        

Publicat

în

Ambitious, Authentic, Awesome – the Azets way!

Pășește cu dreptul începând o carieră la Azets! Bucură-te de un mediu multicultural!

Dacă ești din Alba Iulia și ești în căutarea unui loc de muncă, aplică cu încredere la unul dintre posturile de mai jos:

Contabil Junior –  Full Time
Consultant salarizare – Full time
Summer Internship

Elit - Gustul Desăvârșit

Poți aplica și pe adresa de e-mail dedicată: [email protected]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Economie

Simte-te ca-n city break în orașul tău! 3 locuri din Alba Iulia unde poți ajunge cu Uber (P)

Publicat

în

Pe măsură ce vara se apropie, vremea plăcută de afară ne oferă ocazia perfectă pentru plimbări locale. Fie că locuiești în Alba Iulia de când te-ai născut sau abia ce te-ai mutat în oraș, acesta merită să fie explorat dintr-o perspectivă nouă, precum fac numeroșii turiști care vizitează împrejurimile. Serviciile de ridesharing sunt soluția perfectă care ne permite să ne relaxăm și să admirăm împrejurimile în condiții de siguranță.

Din fericire, Alba Iulia este un oraș plin de locuri care merită vizitate și pe care le-am recomanda oricărui turist. Cum ar fi să devenim turiști în propriul oraș pentru un weekend? Mai ales acum, când ne bucurăm aplicația Uber, lansată de curând în Alba Iulia. Așadar, unde mergem?

 1. Cetatea Alba Carolina

Fără doar și poate, fortăreața cetății Alba Carolina este unul dintre cele mai apreciate și vizitate locuri din oraș. Cu o vechime de peste 300 de ani, cetatea ne permite să ne întoarcem în timp și să experimentăm pe viu istoria bogată a orașului. Construită în jurul siturilor unor fortărețe romane și medievale, cetatea este o mărturie incredibilă a trecerii timpului și o destinație locală perfectă pentru o după-amiază însorită.

Elit - Gustul Desăvârșit
 1. Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad”

Plimbările liniștite în natură fără a părăsi orașul sunt posibile dacă vizitezi parcul dendrologic de-a dreptul unicat din Alba Iulia. Ce modalitate mai plăcută de relaxare decât plimbări printre copacii înfloriți? Ocazia de a vedea un tip rar de bambus care crește cu 50 de cm pe zi și căruia i se spune „arborele mamut” face parcul destinația ideală pentru o după-amiază liniștită și totuși interesantă de weekend.

 1. Muzeul de artă Casa Simian
  O clădire importantă din punct de vedere istoric și totodată singurul muzeu de artă sacră din România, Museikon este un proiect unic în țară. Cu o expoziție permanentă de icoane și experiența unui atelier de tipografie, orice vizită la Museikon poate transforma o zi obișnuită într-una extraordinară.

Dacă alegi să călătorești cu Uber pentru a ajunge într-una dintre destinațiile tale preferate din Alba Iulia, e important să știi de măsurile de siguranță luate de companie, care au ca prioritate facilitarea unei experiențe plăcute pentru toți utilizatorii.

De-a lungul anilor, Uber a implementat o serie de măsuri pentru siguranță în timpul curselor:

 • Acces la informații despre șoferi – pasagerii pot vedea informații precum marca și modelul mașinii, numărul de înmatriculare, dar și rating-ul șoferului
 • Numere de telefon anonime – pentru ca tu să poți comunica în cel mai sigur mod posibil cu șoferii
 • Șoferi licențiați și autorizați– Toți șoferii parteneri îndeplinesc standarde de calitate înaltă pentru a transporta pasagerii în siguranță către destinațiile lor

Nu-i așa că ți-am făcut poftă de o plimbare? Bucură-te de orașul tău alături de Uber, și descoperă-l în întregime fără să pierzi prea mult timp pe drum!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Economie

Anunț privind lansarea Ofertei Publice de Preluare Obligatorie a PREBET S.A. Aiud, la prețul de 1,84 lei/acțiune, aprobat prin decizia A.S.F nr. 558/11.05.2022

Publicat

în

Anunț

Privind lansarea Ofertei Publice de Preluare Obligatorie a PREBET S.A. Aiud, la prețul de 1,84 lei/acțiune, Aprobat prin decizia A.S.F nr. 558/11.05.2022

APROBAREA ANUNŢULUI DE OFERTĂ NU ARE VALOARE DE GARANŢIE ŞI NICI NU REPREZINTĂ O ALTĂ FORMĂ DE APRECIERE A A.S.F. CU PRIVIRE LA OPORTUNITATEA, AVANTAJELE SAU DEZAVANTAJELE, PROFITUL ORI RISCURILE PE CARE LE-AR PUTEA PREZENTA TRANZACŢIILE DE ÎNCHEIAT PRIN ACCEPTAREA OFERTEI PUBLICE OBIECT AL DECIZIEI DE APROBARE SAU REALIZATE CA URMARE A PROCEDURII OBIECT AL ANUNŢULUI. DECIZIA DE APROBARE CERTIFICĂ NUMAI REGULARITATEA PROSPECTULUI/DOCUMENTULUI DE OFERTĂ/ANUNŢULUI ÎN PRIVINŢA EXIGENŢELOR LEGII ŞI ALE NORMELOR ADOPTATE ÎN APLICAREA ACESTEIA.

Elit - Gustul Desăvârșit

 

1. Identificarea Emitentului:

Emitentul este societatea PREBET S.A. Aiud, denumită în continuare “Emitent”, societate pe acțiuni cu sediul în Aiud, str. Arenei nr. 10, jud. Alba, înmatriculată la Oficiul Registrului Comerțului Alba cu nr. J1/121/1991 și având codul unic de înregistrare 1763841.

Capitalul social al Emitentului este de 8.199.547,74 lei, reprezentând 45.553.043 acțiuni nominative, dematerializate cu o valoare nominală de 0,18 lei/acțiune, fiecare acțiune conferind drepturi egale.

Obiectul principal de activitate al Emitentului este Fabricarea produselor din beton pentru construcții (cod CAEN 2361).

Structura sintetică a acționariatului Emitentului la data de 15  aprilie 2022 se prezintă astfel:

Nr. Acționari Nr. acțiuni Procent (%)
1 GES-GREEN ENERGY SPECIALISTS SRL 7.850.000 17,2327
2 IMPETUM INVESTMENTS SA 5.083.720 11,1600
3 ANODIN ASSETS SA 4.990.000 10,9543
4 AUSEL IMOBILIARE SRL 4.940.114 10,8448
5 ACORD CONSTRUCT ALT SRL 4.920.000 10,8006
6 Persoane fizice 14.284.843 31,3587
7 Persoane juridice 3.484.366 7,6490
Total 45.553.043 100,000%

 

2. Ofertanții:

Ofertanții sunt:

 1. Societatea Impetum Investments S.A., societate pe acțiuni cu sediul în București, Sect. 2, str. Gara Herăstrău, nr. 4, Clădirea A, et. 3, înregistrată la Registrul Comerțului Sect. 2 București cu nr. J40/15580/2015, având CUI 35352514, obiect principal de activitate – Activități ale holdingurilor (cod CAEN 6420).

Impetum Investments S.A. deține un capital social de 3.953.648,30 lei, reprezentând 1.363.327 acțiuni, cu o valoare nominală de 2,9000 lei/acțiune, fiecare acțiune conferind drepturi egale.

Structura acționarilor Impetum Investments S.A se prezintă astfel:

Nr. Acționari Nr. acțiuni Procent
1. Astra Holding GMBH 333.333 24,45%
2. Lotrean Radu – Lucian 71.866 5,27%
3. Boiciuc Mariana – Georgeta 6.666 0,49%
4. Bogdan Alexandru 6.666 0,49%
5. Mișcă Irina – Florina 6.666 0,49%
6. Buțiu Andra – Ioana 6.666 0,49%
7. Șandor Ionuț – Adrian 6.666 0,49%
8. Savin Alexandru 6.666 0,49%
9. Bindea Ioan – Adrian 6.666 0,49%
10. Aurel Constantin – Podariu 25.267 1,85%
11. Mănițiu Anca 28.600 2,09%
12. Lăcrămioara – Andreea Cionca – Anghelof 133.733 9,81%
13. Andrei – Valentin Cionca 391.933 28,75%
14. Simona – Silvana – Georgeta Șermer 18.000 1,32%
15. Diță Ramona – Valerica 16.000 1,17%
16. Vizental Rudolf – Paul 133.733 9,81%
17. Andra – Cristina Olar – Caragea 30.467 2,24%
18. Godîncă – Herlea Vasile 133.733 9,81%
Total 1.363.327 100,0000%
 1. Societatea Acord Construct ALT S.R.L, societate cu răspundere limitată cu sediul în Mun. Bistrița, Bld. Republicii, nr. 55, Birou 3, et. Mansardă, jud. Bistrița-Năsăud, înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului Bistrița, cu nr. J06/890/2016, având CUI 36731338, obiect principal de activitate – Repararea echipamentelor electrice (cod CAEN 3314).

Acord Construct ALT S.R.L deține un capitalul social de 120.000 lei, reprezentând 12.000 părți sociale nominative, cu o valoare nominală de 10 lei/parte socială, fiecare parte socială conferind drepturi egale.

Structura asociaților Acord Construct ALT S.R.L se prezintă astfel:

Nr. Asociați Nr. părți sociale Procent
1 Gavrilă Bogdan 12.000 100%
Total 12.000 100,000%
 1. Societatea Anodin Assets S.A., societate pe acțiuni cu sediul în Mun. Cluj-Napoca, str. Plopilor, nr. 68, Scara A, et. 1, Ap. 6, Jud. Cluj, înregistrată la Registrul Comerțului Cluj-Napoca cu nr. J12/2422/2016, având CUI 36236054, obiect principal de activitate – Dezvoltare (promovare) imobiliară (cod CAEN 4110).

Anodin Assets S.A. deține un capitalul social de 200.000 lei, reprezentând 20.000 acțiuni nominative, cu o valoare nominală de 10,000 lei/acțiune, fiecare acțiune conferind drepturi egale.

Structura acționarilor Anodin Assets S.A. se prezintă astfel:

Nr. Acționari Nr. acțiuni Procent
1 Moțoc Ileana 19.980 99,9%
2 Kerekes Ioan Csaba 20 0,1%
Total 20.000 100,000%
 1. Societatea Ges-Green Energy Specialists SRL, societate cu răspundere limitată cu sediul în Mun. Bistrița, str. Mihai Viteazu, nr. 25, Cam. 2, jud. Bistrița-Năsăud, înregistrată la Registrul Comerțului Bistrița cu nr. J06/153/2003, având CUI 15301745, obiect principal de activitate – Producția de energie electrică (cod CAEN 3511).

Ges-Green Energy Specialists SRL deține un capitalul social de 4.511.000 lei, reprezentând 451.100 părți sociale, cu o valoare nominală de 10 lei/parte socială, fiecare parte socială conferind drepturi egale.

Structura asociaților Ges-Green Energy Specialists SRL se prezintă astfel:

Nr. Asociați Nr. părți sociale Procent
1 Doxy Com SRL 451.050 99,99%
2 Vlasin Veronica Maria 50 0,01%
Total 451.100 100,000%

Doxy Com SRL are ca acționar pe dl. Pungovschi Bucur Cristian care deține 100% din capitalul societății.

Societățile Impetum Investments S.A., Acord Construct ALT S.R.L., Anodin Assets S.A. și  Ges-Green Energy Specialists SRL acționează în mod concertat în conformitate cu Raportul curent publicat pe websiteul www.bvb.ro la data de 10.12.2021 și vor fi denumite în continuare „Ofertanții”,

 

3. Persoanele cu care acționează în mod concertat ofertanții:

Ofertanții acționează în mod concertat cu dl. Kerekes Ioan Csaba, acționar în cadrul Anodin Assets S.A. și cu Aușel Imobiliare S.R.L., înregistrată la Registrul Comerțului Cluj-Napoca, sub nr. J23/2420/2016, CUI 36236070, având ca acționar și reprezentant legal pe dl. Codărean Cristian Vasile. 

 

4. Numărul de acțiuni emise de societatea vizată care sunt deținute de ofertanți și de grupul de persoane cu care acționează în mod concertat

Ofertanții și persoanele cu care aceștia acționează concertat dețin un număr de 28.053.361 acțiuni emise de Prebet S.A. Aiud, reprezentând 61,5839% din capitalul social al Emitentului.

Dl.  Kerekes Ioan Csaba deține un număr de 269.527 acțiuni, iar Aușel Imobiliare S.R.L. deține 4.940.114 acțiuni.

Acțiunile deținute de ofertanți și de persoanele cu care aceștia acționează în mod concertat au fost dobândite prin tranzacții de cumpărare derulate în cadrul Burse de valori București astfel:

 1. Societatea Impetum Investments S.A. a achiziționat în data de 16.11.2021 un număr de 5.083.720 acțiuni la prețul de 1,1500 lei/acțiune.
 2. Societatea Acord Construct ALT S.R.L a achiziționat acțiuni Prebet S.A. Aiud astfel:
 • În anul 2020 un număr de 5.490.323 acțiuni la prețul maxim de 0,9380 lei/acțiune;
 • În anul 2021 un număr de 263.000 acțiuni la un preț maxim de 1,7000 lei/acțiune.
 1. Societatea Anodin Assets S.A. a achiziționat acțiuni Prebet S.A. Aiud astfel:
 • În anul 2018 un număr de 1.413.000 acțiuni la prețul maxim de 0,2800 lei/acțiune;
 • În anul 2019 un număr de 5.020.200 acțiuni la prețul maxim de 0,6200 lei/acțiune;
 • În anul 2020 un număr de 4.182.243 acțiuni la prețul maxim de 0,9600 lei/acțiune;
 • În anul 2021 un număr de 1.147.266 acțiuni la un preț maxim de 1,8400 lei/acțiune.
 1. Societatea Ges-Green Energy Specialists SRL a achiziționat acțiuni Prebet S.A. Aiud astfel:
 • În anul 2019 un număr de 4.604.970 acțiuni la prețul maxim de 0,6450 lei/acțiune;
 • În anul 2020 un număr de 5.807.840 acțiuni la prețul maxim de 1,000 lei/acțiune;
 • În anul 2021 un număr de 250.191 acțiuni la un preț maxim de 1,8400 lei/acțiune.
 1. Dl. Kerekes Ioan-Csaba a achiziționat acțiuni Prebet S.A. Aiud astfel:
 • În anul 2020 un număr de 600 de acțiuni la prețul de 0,8880 lei/acțiune;
 • În anul 2021 un număr de 293.749 acțiuni la un prețul maxim de 1,6900 lei/acțiune.
 1. Societatea Aușel Imobiliare S.R.L. a achiziționat în data de 16.11.2021 un număr de 4.940.114 acțiuni la prețul de 1,1500 lei/acțiune.

 

5. Numărul, procentul și clasa de valori mobiliare care fac obiectul ofertei publice de preluare

 Oferta publică de preluare obligatorie are drept obiect achiziționarea unui pachet de până la 17.499.682 acțiuni nominative, dematerializate, oferite de PREBET S.A. Aiud, care nu se află în posesia Ofertanților, reprezentând un procent de 38,4161% din capitalul social al Emitentului.

 

6. Prețul oferit

Prețul oferit în cadrul ofertei publice este de 1,84 lei/acțiune.

Prețul oferit în cadrul ofertei publice de preluare obligatorii a PREBET S.A. Aiud a fost stabilit prin aplicarea prevederilor art. 40, alin. (5) din Legea 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, ca fiind:

 1. cel mai mare preț plătit de ofertant sau de persoanele cu care acesta acționează în mod concertat în perioada de 12 luni anterioară datei de depunere la A.S.F. a documentației de ofertă, respectiv prețul de 1,1500 lei/acțiune;
 2. cel mai mare preț plătit de ofertant sau de persoanele cu care acționează în mod concertat în ultimele 12 luni anterioare datei la care a fost atinsă poziția reprezentând mai mult de 33% din drepturile de vot, respectiv prețul de 1,8400 lei/acțiune;
 3. prețul mediu ponderat de tranzacționare, aferent ultimelor 12 luni anterioare datei de depunere la A.S.F. a documentației de ofertă, respectiv prețul de 1,2845 lei/acțiune; Prețul a fost calculat pentru perioada 18.02.2021 – 17.02.2022;
 4. prețul mediu ponderat de tranzacționare, aferent ultimelor 12 luni anterioare datei la care a fost atinsă poziția reprezentând mai mult de 33% din drepturile de vot, respectiv prețul de 1,2828 lei/acțiune. Prețul a fost calculat pentru perioada 09.12.2020 – 08.12.2021.

În cazul în care toți ceilalți acționari vor subscrie în cadrul ofertei publice de preluare, ofertanții vor deține 100% din capitalul social al Emitentului.

Impetum Investmens S.A. va achiziționa cu prioritate în cadrul Ofertei un număr maxim de 1.822.122 acțiuni, Anodin Assets S.A. va achiziționa un număr de 5.225.000 acțiuni, Ges-Green Energy Specialists SRL  va achiziționa un număr de 5.225.000 acțiuni, restul de 5.227.560 acțiuni vor fi achiziționate de Acord Construct ALT S.R.L.

După închiderea Ofertei, Ofertanții nu intenționează să solicite acționarilor care nu au subscris în cadrul Ofertei să le vândă respectivele acțiuni în cadrul procedurii de retragere a acționarilor dintr-o societate, în baza art. 44 din Legea 24/2017.

 

7 . Perioada de derulare a Ofertei

Perioada de derulare a Ofertei publice de preluare este de 10 de zile lucrătoare, Oferta derulându-se astfel între 18.05.2022 și 31.05.2022 inclusiv („Perioada de derulare a Ofertei”).

Zi Lucrătoare este o zi în care băncile sunt deschise pentru public în România.

Oferta se consideră inițiată după 3 zile lucrătoare de la data publicării anunțului de ofertă într-un ziar de informare generală sau financiară și într-un ziar local din raza administrativ-teritorială a Emitentului.

Documentul de Ofertă publică de preluare va fi pus la dispoziția publicului în mod gratuit, după cum urmează:

 1. În format electronic de pe website-ul Intermediarului GOLDRING SA (goldring.ro) și al Bursei de Valori București (www.bvb.ro) .
 2. pe suport de hârtie, la cererea subscriitorilor adresată GOLDRING SA la sediul acesteia (Tg. Mureș, str. Tudor Vladimirescu nr. 56A, jud. Mureș) sau Ofertantului (Tg. Mureș, str. Voinicenilor nr. 35, jud. Mureș), începând cu data publicării anunțului privind oferta publică de preluare obligatorie.

 

8 .  Locurile de subscriere și programul de lucru cu publicul

Acționarii pot subscrie la Ofertă pe toată durata acesteia, în fiecare zi lucrătoare între orele  9.00 – 16.00 astfel:

 1. la sediul Intermediarului ofertei GOLDRING S.A. (Tg. Mureș, str. Tudor Vladimirescu nr. 56A, jud. Mureș);
 2. prin intermediarii eligibili care au semnat cu GOLDRING S.A. Angajamentul cu privire la respectarea condițiilor de derulare a Ofertei.

 

9 . Sursa și mărimea fondurilor folosite de Ofertanți

Fondurile bănești folosite în ofertă de către Impetum Investments S.A. provin din:

 • Contractarea în data de 07.02.2022 a unui împrumut de la Societatea Real Estate Resources SRL. Societatea Real Estate Resources SRL a obținut fondurile din vânzarea unui teren aflat în proprietate, vânzare care s-a finalizat la data de 19.11.2021 prin transferul dreptului de proprietate și plata prețului. Impetum Investments deține controlul și o participație de 99,95% la societatea City of Mara UNU SA care este asociat unic deținând 100% din capitalul social al Real Estate Resources SRL.

și

 • Finanțare pe termen scurt (bridge loan) de la EOS Finance IFN S.A. și IFN Next Capital Finance S.A. în baza unui contract semnat în data de 11.02.2022.

Fondurile bănești folosite în ofertă de către Anodin Assets S.A., Acord Construct ALT S.R.L. și  Ges-Green Energy Specialists S.R.L. provin din sume aferente investițiilor financiare prin intermediul pieței de capital.

Impetum Investments S.A. a depus în contul Intermediarului garanția reprezentând cel puțin 30% din valoarea Ofertei în conformitate cu prevederile Regulamentului nr. 5/2018.

10. Date economico-financiare ale ofertanților

În conformitate cu ultima situație financiară aprobată (aferentă anului 2020) datele financiare ale Ofertanților se prezintă astfel:

Element

–        Lei –

Impetum Investments SA Anodin Assets SA Acord Construct ALT SRL Ges-Green Energy Specialists SRL
Total active 73.674.626 15.517.220 4.754.014 22.896.941
Total capital propriu 2.016.416 3.714.810 4.523.261 1.724.068
Cifra de afaceri 11.952 455.262 1.784.472 936.418
Rezultatul exercițiului 116.640 3.264.817 2.937.551 1.207.478

 

11. Cadrul juridic aplicabil

Oferta publică de preluare obligatorie se va desfășura exclusiv în conformitate cu termenii și condițiile documentului de ofertă publică redactat de către Intermediar și aprobat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în conformitate cu Legea 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață și regulamentului 5/2018 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață.

Documentul de ofertă publică de preluare obligatorie a fost aprobat de ASF prin Decizia nr. 558 din data de 11.05.2022.

 

12. Intermediarul

Ofertanții au încheiat un contract de intermediere în data de 10 decembrie 2021 cu Intermediarul în scopul derulării ofertei publice de preluare obligatorii.

Investitorii care subscriu acțiuni în cadrul ofertei publice vor trebui să le subscrie prin Intermediar sau prin oricare participant eligibil. Formularele de subscriere vor fi disponibile la sediul Intermediarului și/sau al participanților eligibili.

OFERTANȚI INTERMEDIAR
Impetum Investments S.A. Goldring SA
Cionca Andrei Valentin

 

Zahan Virgil Adrian
Acord Construct ALT S.R.L Director general
Gavrilă Bogdan

 

Anodin Assets S.A.
Motoc Ileana

 

Ges-Green Energy Specialists SRL
Vlasin Veronica Maria

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare