Rămâi conectat

Editorial

Soarta

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ştim că norocul şi-l face omul. Convingerea asta împământenită mai ales în rândul oamenilor intreprinzători a celor care nu cred în oracole, în astrologie, nu merg la ghicitoare şi, în general, se bazează doar pe inteligenţa şi munca lor pentru a răzbi se clatină în urma deciziei luate miercuri de liderii zonei euro la Bruxelles. A fost o decizie prin care Greciei i s-au şters 100 de miliarde de euro din datorie. Cele trei Moirae, ursitoarele mitologiei greceşti, au fost darnice cu poporul pe a cărei moştenire culturală, în general, şi gândire filosofică, în special, s-a clădit Europa, mai cu seamă Europa Occidentală. Nu este pentru prima dată când poporul vicleanului Odiseu se bucură de clemenţă din partea creditorilor. S-a mai întâmplat de câteva ori. Grecii, un popor de aproximativ 11 milioane de locuitori, au reuşit să acumuleze o datorie de 450 de miliarde de lei şi acum, când să plătească iată că nici nu trebuie să ramburseze toată suma. Prin comparaţie, românii, un popor de circa 19 – 20 de milioane de locuitori (vom vedea exact câţi după încheierea recensământului acum într-o foarte chinuită şi aiuritoare derulare) au o datorie de circa 20 de miliarde de lei (este vorba în ambele cazuri de datoriile suverane ale statelor) şi nu se bucură de nicio clemenţă. Putem spune citând din Dimitrie Bolintineanu că „soarta noastră fuse crudă şi de astă dată…” Ba mai mult, indirect va suporta costurile crizei euro declanşate de evaziunea fiscală generalizată, inconştienţa şi minciunile grecilor, care prin inducerea în eroare a partenerilor europeni au intrat în zona euro. Nu este numai vina grecilor că am ajuns aici. Este şi vina băncilor care i-au împrumutat continuu, a Comisiei Europene, a agenţiilor de rating care nu au atras atenţia asupra situaţiei finanţelor greceşti… a tuturor celor care au uitat avertismentul poetului Virgiliu din Eneida: Timeo danaos et dona ferentes (Teme-te de greci şi când fac daruri).
Moiraele le-au tors grecilor un destin bun. Mai puţin darnice, ursitoarele noastre ne-au pregătit un destin plin de greutăţi. Mereu aspirăm spre mai bine. Ne străduim, ne zbatem, sperăm şi totuşi nu ni se întâmplă. Poate nu muncim destul? Asta ni se reproşează, aşa ni se explică. Muncesc cumva grecii mai mult decât noi? Nu vreau să detaliez aici cum Ţările Române s-au luptat cu turcii apărând Europa Occidentală, creştinătatea, fapt ce a făcut ca ei să construiască măreţe catedrale (pe care dăm buluc să le vizităm cheltuind în ţările bogaţilor puţinii bani pe care-i avem), să facă progrese ştiinţifice, tehnice şi culturale, iar noi să construim biserici de lemn, să perfecţionăm apărându-ne tehnica pământului pârjolit, să creăm un folclor eroic. Parcă suntem blestemaţi: când cu greu reuşim totuşi să atingem un obiectiv, să intrăm într-o organizaţie de la care avem speranţa Binelui nu trece multă vreme şi numita organizaţie îşi pierde importanţa sau se dezintegrează. Acum se vorbeşte de posibila dezintegrare a Uniunii Europene. Marea Britanie dar şi Ungaria fac întrebări către popoarele lor în sensul ieşirii din uniune, de exemplu.
Dacii s-au apărat eroic dar după două războaie sângeroase au fost cuceriţi de romani. Deveniţi chiar dacă împotriva lor parte a celei mai importante structuri politice a vremii, strămoşii noştri nu au avut prea multă vreme parte de binefacerile culturii şi civilizaţiei romane pentru că la doar aproximativ 75 de ani de la cucerirea de către Traian, odată cu urcarea pe tronul Romei a împăratului Commodus imperiul intră în declin. La distanţă de 1900 de ani, românii au reuşit să intre într-o nouă structură politică şi economică importantă, Uniunea Europeană. De data asta declinul acestei structuri a venit mult mai repede, la doar doi ani de la aderarea României. Şi când spun declin al Uniunii Europene mă refer şi la renunţarea în fapt la principiul egalităţii între membrii UE. Ceea ce se întâmplă acum nu au decis toţi membrii uniunii, nici toţi membrii zonei euro, ci Franţa şi Germania. Soarta!
Anca DINICĂ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea