Rămâi conectat

Curier Județean

Situație UNICĂ în Europa: România are un deficit de un milion de case. Cum se compară cu criza din 2008

Publicat

în

Situație UNICĂ în Europa: România are un deficit de un milion de case. Cum se compară cu criza din 2008

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a vorbit, pentru DCNews, despre situația de pe piața construcțiilor din România.

”Cred că este necesară o comparație între criza din 2008 și criza din 2020. Diferența este enormă. În pragul crizei din 2008, piața imobiliară din toată lumea s-a umflat, iar în România s-a umflat și mai mult, pentru că a crescut de mult mai de jos, așa că s-a format o bulă speculativă în piața imobiliară și această bulă speculativă, când a explodat, a contribuit la criza din 2008, când prețurile locuințelor au scăzut foarte mult. De data asta, nu este așa. În primul rând, că n-a mai fost o bulă speculativă pe piața imobiliară și, în al doilea rând, prețurile erau deja ceva mai mari și s-au menținut la acest nivel și acum. Chiar în 2021, adică anul trecut, am observat o semnificativă creștere.”, a precizat consilierul guvernatorului BNR, pentru DCNews.

De ce se construiește mult în România când populație scade

Întrebat de ce se construiește atât de mult când în România ne scade populația, el a punctat: ”O fi scăzând populația României dar rămânem totuși în Uniunea Europeană, între cele 27 de țări, a șasea țară ca mărime a populație. Agențiile imobiliare care au făcut analize de piață au ajuns la concluzia că în piața noastră imobiliară există un deficit de un milion de case”, a punctat consilierul BNR.

Elit - Gustul Desăvârșit

”În al doilea rând, se schimbă ceva în structura populației. Aici, în România, a intrat în câmpul muncii o nouă generație de tineri. România este țara cu cea mai mare pondere a proprietarilor de case în piața imobiliară. Deci 96% din case sunt în proprietatea populației. 96%! Nu există în Europa așa ceva și s-ar putea să nu existe nici în lume”, a mai punctat economistul și a explicat de ce există acest fenomen în România: ”Locuințele au fost construite prost. Multe dintre ele în anii de dinainte de 89 au început să se degradeze și statul, statul fiind proprietarul acestor locuințe, nu avea bani să le condiționeze și atunci le-a vândut cu sume modice populației. Populația, pe unde s-a putut, le-a reparat, unde nu s-a putut, nu le-a reparat și avem un fond imobiliar care are o puternică moștenire a trecutului. Foarte multe locuințe au fost construite prost, după normele regimului trecut”.

Cum arăta pentru comuniști locuința unei familii cu doi copii

Adrian Vasilescu a vorbit despre cum erau calculate spațiile locative pentru români în perioada comunistă: ”Dacă erau doi copii, aveau dreptul amândoi la o singură cameră și părinții la încă o cameră. Astea erau normele și, din cauza asta, sunt aceste locuințe înghesuite. Noua generație nu mai are loc. Mai ales când tinerii se căsătoresc nu mai au loc în vechile case și atunci vedem o schimbare radicală pe pieței imobiliare”.

Schimbarea adusă de dezvoltatori

”Dezvoltatorii imobiliari au pornit să construiască case pentru închirieri și asta este o chestiune generală în lume. La noi nu s-au înghesuit oamenii să stea cu chirie că erau proprietari, dar s-au schimbat lucrurile în anii 90”, a mai adăugat Adrian Vasilescu.

”Îi vedem acum pe dezvoltatorii imobiliari că au diversificat construcția de locuințe. Pe de-o parte, merg înainte cu casele pentru cei care pot să le cumpere, împrumutându-se la bancă bineînțeles, și, pe de altă parte, încep să construiască case pentru închirieri. Ca în America sau ca în multe alte țări. Cum va merge în dinamică asta în viitor? Nu avem încă concluzii certe, dar cred că vor fi tot mai multe blocuri construite pentru închiriere”, a conchis Adrian Vasilescu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

20 Ani cu Skepsis,  împliniți la Alba Iulia: Două spectacole aniversare la Casa de Cultură a Studenților

Publicat

în

20 Ani cu Skepsis,  împliniți la Alba Iulia: Două spectacole aniversare la Casa de Cultură a Studenților

Primul spectacol din cadrul evenimentului aniversar, intitulat în mod deloc întâmplător GENERAȚII, va avea loc Duminică, 29.05.2022, ora 19.00 – un spectacol în care vor păşi, pe scenă, rând pe rând, trei generaţii de tineri care activează în prezent în cadrul organizaţiei, prezentând trei episoade dramatice originale, inspirate de texte clasice și moderne semnate de Oscar Wilde și Matei Vișniec.

Vineri, 03.06.2022, ora 19.00, vă invităm la spectacolul de teatru OSCAR, după Claude Magnier, unul dintre cele mai bune spectacole de comedie din repertoriul grupului – un spectacol cu un comic spumos și un ritm susţinut, în care răsturnările de situaţie şi jocul personajelor captează imaginaţia publicului care asistă la o zi neobișnuită din viața unui multimilionar, o zi care ne amintește că nimeni nu este scutit de probleme şi că uneori nici măcar o mare avere nu te poate scoate uşor din încurcătură.

”Grupul Skepsis nu și-a propus niciodată să dovedească ceva, ci să descopere… să exploreze prin artă conexiuni profunde între noi și noi înșine, între noi și ceilalți. Celebrăm acum 20 de ani de la înființare cu două spectacole care subliniază faptul că grupul nostru are un trecut meritoriu, un prezent frumos și un viitor încrezător. Prin aceste spectacole mulțumim nu doar tuturor celor care au fost alături de noi ci și tuturor celor care s-au alăturat și se vor alătura nouă în lupta pentru ideea de Frumos, pentru cultură și educație prin artă.” – Viorel Cioflică, Coordonator.

Elit - Gustul Desăvârșit

Grupul Skepsis este o organizație artistică de tineret puternic implicată în viața socială și culturală a orașului, dezvoltată în jurul unei trupe de teatru născută în primăvara anului 2002 în mediul studențesc albaiulian și care în timp a crescut constant sub principiul teatrului de artă, atrăgând, formând și promovând constant tinere talente.

De-a lungul anilor trupa de teatru Skepsis s-a implicat în numeroase campanii umanitare și a reprezentat Alba Iulia la festivaluri și evenimente culturale dedicate trupelor tinere la nivel național (București, Iași, Cluj Napoca, Timișoara, Ploiești) și internațional (Germania, Cehia, Lituania, Rusia, Bulgaria, Grecia, Muntenegru), prestațiile trupei fiind răsplătite cu numeroase premii și distincții individuale la toate evenimentele cu caracter competitiv.

Seriozitatea și profesionalismul cu care își onorează angajamentele au făcut ca Grupul Skepsis să devină în timp un veritabil ambasador cultural al orașului, implicarea în dezvoltarea vieții culturale a comunității fiind subliniată prin importante proiecte culturale inițiate și organizate anual: Stagiunea cu Skepsis ; APOLLO – Festival Internațional de Teatru de Tineret ; ZILELE MEDIEVALE ALE BĂLGRADULUI – Festival de Artă Medievală

Evenimentul aniversar este organizat de Grupul Skepsis la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, instituție care găzduiește și susține grupul încă de la începuturile lui.

Biletele (20 lei pt adulți ; 10 lei pt studenți și pensionari ; 5 lei pt copii) pot fi achiziționate de la secretariatul Casei de Cultură a Studenților începând de Joi, 26.05.2022, între orele 09.00-15.00. Fondurile obținute astfel sunt direcționate spre susținerea proiectului cultural ”Stagiunea cu Skepsis 2022” desfășurat de Grupul Skepsis pentru Alba Iulia.

Evenimentul este prezentat în cadrul proiectului Stagiunea cu Skepsis 2022 – un proiect care urmăreşte implicarea tineretului în diversificarea ofertei cultural-artistice a oraşului şi participarea civică la viaţa socioculturală. Prin acest proiect Grupul Skepsis formează tineri actori, dezvoltă colaborări cu artişti din ţară şi din străinătate, pregăteşte şi oferă în mod riguros şi sistematic publicului albaiulian spectacole de teatru şi divertisment pe întreg parcursul anului.

Parteneri: Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Fundaţia „Inter-Art” Aiud; Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia; Muzeul Național al Unirii Alba Iullia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

 30 mai – 1 iunie. Teatrul de Păpuși „Prichindel” celebrează, alături de cei mai dragi spectatori din județul Alba, Ziua Copilului 2022. Unde va ajunge Sărbătoarea lui Prichindel

Publicat

în

 30 mai – 1 iunie. Teatrul de Păpuși „Prichindel” celebrează, alături de cei mai dragi spectatori din județul Alba, Ziua Copilului 2022. Unde va ajunge Sărbătoarea lui Prichindel

 Teatrul de Păpuși „Prichindel”, prin programul PRICHINDFEST, proiectul Sărbătoarea lui Prichindel, celebrează, alături de cei mai dragi spectatori ai noștri, copiii, Ziua Internațională a Copilului.

Așa cum este firesc, ne bucurăm, de fiecare dată, să oferim copiilor poveștile noastre, povești vesele, antrenante, care să fie mai aproape de lumea minunată a copilăriei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Așadar, programul nostru de 1 Iunie se derulează pe mai multe zile, din dorința de a ajunge în fața cât mai multor copii și în cât mai multe locuri:

– 30 mai 2022, de la orele 9:30 și 11:00 vom prezenta copiilor din Aiud spectacolul „Laboratorul veseliei”, regia Adam și Laura Boboc, în sala festivă a Colegiului Național „Bethlen Gábor”;

– 31 mai 2022, orele 12:00, spectacolul „Laboratorul veseliei”, regia Adam și Laura Boboc, va fi susținut pentru copiii din Valea Lungă;

– 1 iunie 2022, orele 12:00, la Sala 67 a Teatrului de Păpuși „Prichindel” va fi prezentat spectacolul „Micii mușchetari”, regia Teodora Popa;

– 1 iunie 2022, orele 18:00, veselia se mută în Piața Cetății Alba Carolina, unde va fi susținut spectacolul „Laboratorul veseliei”, regia Adam și Laura Boboc.

Copiilor din lumea întreagă le spunem La mulți ani!, dorindu-le să aibă cât mai multă bucurie în lumea lor minunată, lumea copilăriei.

Cristina Smadea,
Secretar literar


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

DOSAR PENAL pentru un „bărbat” din Câmpeni: Și-ar fi agresat soția, cu care se află în proces de divorț, la locul ei de muncă

Publicat

în

DOSAR PENAL pentru un „bărbat” din Câmpeni: Și-ar fi agresat soția, cu care se află în proces de divorț, la locul ei de muncă

Polițiștii din Câmpeni au emis un ordin de protecție provizoriu față de un bărbat care și-ar fi agresat soția. Bărbatul este cercetat pentru violență în familie.

La data de 24 mai 2022, în jurul orei 14.15, polițiștii din Câmpeni au fost sesizați, prin plângere, de către o femeie, de 36 de ani, din oraș, cu privire la faptul că ar fi fost agresată de soțul său, cu care se află în proces de divorț.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din primele verificări efectuate de polițiști a rezultat faptul că, bărbatul, în vârstă de 53 de ani, din Câmpeni, s-ar fi deplasat la locul de muncă al soției sale, unde, în urma unor discuții în contradictoriu, ar fi agresat-o.

Față de bărbat, a fost întocmit dosar penal, pentru violență în familie, iar în urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis, față de acesta, un ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare