Rămâi conectat

Curier Județean

Situația în Alba privind acordadrea burselor pentru elevi: Doar trei primării acordă burse tuturor elevilor, iar 15 acordă parțial sau într-un cuantum foarte mic. 55 nu au oferit un răspuns

Publicat

în

Doar 23 de administrații locale, din totalul de 78, au răspuns solicitării Consiliului Județean al Elevilor Alba pentru a analiza situației. Dintre aceste 5 primării nu acordă burse pentru elevi, 15 acordă burse parțial sau în cuantum mic spre foarte mic și doar trei acordă burse tuturor elevilor

Consiliul Național al Elevilor, unica structură de reprezentare a elevilor din România la nivel național, a făcut o analiză, pe baza răspunsurilor adiminstațiilor locale, în ceea ce privește cuantumul burselor elevilor. Pentru această analiză, consiliile județene ale elevilor au cerut primăriilor date pe baza Legii privind liberul acces la informațiile de interes public nr. 544/2001.

Din păcate, doar 928 din totalul celor 3129 de primării, au oferit un răspuns acestei solicitări trimise de CNE. În județul nostru, din totalul celor 78 de primării în care a fost trimisă solicitarea, doar 23 au oferit un răspuns. Doar trei dintre aceste oferă burse tuturor elevilor, acestea fiind primăriile din Sebeș, Cugir și Galda de Jos.

Din statistici rezultă că, la nivel național, aproape 37% din primării nu acordă burse pentru elevi, iar un 55% oferă un cuantum mic înspre foarte mic. Deși bursele pentru elevi sunt prevăzute în lege, doar aproape 9% dintre primării acordă toate tipurile de burse pentru elevii care se încadrează în criterii, potrivit documentului citat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru a realiza această analiză, consiliile județene ale elevilor au cerut primăriilor date pe baza Legii privind liberul acces la informațiile de interes public nr. 544/2001. Au fost trimise astfel de cereri către 3.129 de instituții. Au răspuns doar 928 dintre ele. Dintre acestea, 335 de primării (36,1%) au răspuns că nu acordă burse de niciun fel elevilor.

Pentru elevii din România, cu precădere pentru cei aflați în risc de excluziune socială, bursa nu constituie doar un stimulent pentru a realiza performanță școlară, ci un serviciu care le oferă posibilitatea de a fi școlarizați și de a avea acces la educație cu adevărat.

Actualul Guvern a pus în dezbatere un proiect de hotărâre de guvern prin care pentru anul școlar următor, 2020-2021 cuantumul minim al burselor este stabilit la 150 de lei pe lună, însă din luna februarie până acum proiectul de HG nu a fost aprobat.

Siutația în județul Alba

Numărul primăriilor de la noi din Alba, care acordă burse tuturor elevilor este de trei, acestea fiind: Primăria Sebeș, Primăria Cugir și Primăria din Galda de Jos. Cinci primării din județul nostru nu acordă burse elevilor, acestea fiind cele din Blaj, Cergău, Ighiu, Lopadea Nouă și Săliștea. De asmenea, 15 primării acordă burse parțial sau în cuantum mic înspre foarte mic.

Situația burselor elevilor acordate de Primăria municipiului Sebeș:

 • 14 burse de performanță – cuantum 2.800 lei
 • 713 burse de merit – cuantum 84.960 lei
 • 258 burse de studiu – cuantum 18.060 lei
 • 362 burse sociale – cuantum 14.480 lei

Situația burselor elevilor acordate de Primăria orașului Cugir:

 • 6 burse de performanță – cuantum 300 lei
 • 1025 burse de merit – cuantum 48.405 lei
 • 57 burse de studiu – cuantum 1.470 lei
 • 396 burse sociale – cuantum 10.950 lei

Situația burselor elevilor acordate de Primăria Galda de Jos:

 • 54 de burse de merit/an – cuantum 81.000 lei/sem
 • 20 de burse de studiu/an – cuantum 8.000 lei/sem
 • 63 de burse sociale/an – cuantum 12.600/sem
Primării care acordă burse pațial sau în cuantum foarte mic:
 1. Primăria Arieșeni – 24 de burse în valoare de 10.000 RON
 2. Primăria Bucium – 6 burse sociale în cunatum de 600 lei
 3. Primăria Ciugud – 11 burse în valoare de 715 RON
 4. Primăria Cricău – 10 burse de merit / cuantum 10.000 lei
 5. Râmeț – Sem. I – 8 burse sociale / cuantum 1.280 ron
 6. Șpring – 69 de burse în valoare de 9.000 RON
 7. Vadu Moților – 24 burse sociale / cuantum 130
Primării care acordă burse pațial sau în cuantum mic:

Municipiul Aiud:

 • 3 burse de performanță – cuantum 300 ron
 • 90 de burse de merit – cuantum 34.515 ron
 • 0 burse de studiu
 • 67 de burse sociale – cuantum 1.660

Abrud:

 • 17 burse de merit – cuantum 6.800 ron
 • 103 burse sociale – cuantum 25.750

Teiuș:

 • 49 burse de merit – cuantum 34.300 ron
 • 34 burse de studiu – cuantum 12.240
 • 34 burse sociale – cuantum 9.300

Fărău:

 • 15 burse de merit – cuantum 8.700 ron
 • 86 burse sociale – cuantum 22.640

Meteș:

 • 7 burse în valoare de 2.800 RON

Roșia de Secaș:

 • Semestrul I – 97 burse, în valoare totală de 5.151 RON
 • Sem II- 46 de burse, în valoare totală de 4.600

Sântimbru:

 • 60 de burse sociale în cuantum total de 7.705 ron

Șugag:

 • 27 de burse de merit – cuantum 8.100
 • 29 de burse sociale – cuantum 5.800

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Primăria Sebeș: Proiect în valoare de 4 milioane de euro pentru un transport local ecologic, prin finanțare nerambursabilă europeană

Publicat

în

Primăria Sebeș: Proiect în valoare de 4 milioane de euro pentru un transport local ecologic, prin finanțare nerambursabilă europeană

Pentru îmbunătățirea serviciului de transport public oferit cetățenilor, Primăria Municipiului Sebeș a depus un proiect important prin care solicită o finanțare nerambursabilă europeană din Planul Național de Redresare și Reziliență,Componenta 10 – Fondul Local, în valoare de 20.643.588,59 lei, echivalentul a 4.193.550 euro.

Numărul de mijloace de transport care urmează a fi achiziționate este de 9 autobuze din gama celor nepoluante, cu lungimea de 10 metri.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vor fi realizate un număr de 9 stații de încărcare lentă (câte una pentru fiecare vehicul) și 3 stații de încărcare rapidă (1 stație pentru 3 autobuze).

În anul 2020, în Municipiul Sebeș, au fost înregistrate 11.596 autoturisme, reprezentând un indice de motorizare de 355 autoturisme la 1000 de locuitori, valoare cu 3% mai mare decât valoarea medie județeană și cu 8% mai mare decât valoarea medie națională. Utilizarea acestor autovehicule poate fi diminuată prin realizarea de investiții în transportul public, astfel încât acesta să devină mai atractiv și mai accesibil.

Electrificarea autobuzelor este o cale promițătoare de a reduce amprenta de carbon datorată transportului public, având în vedere că mijloacele de transport în comun bazate pe sisteme de propulsie electrice sunt capabile să rezolve provocările transportului public. Efectele pozitive privind impactul asupra mediului (reducerea zgomotului, reducerea poluării atmosferice) vor fi resimțite de toți locuitorii municipiului.

Mijloacele de transport achiziționate în cadrul cererii de finanțare vor fi puse la dispoziția operatorului de transport căruia îi va fi delegat contractul de servicii întocmit în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1370/2007. Acestea vor opera pe traseele care asigură transportul urban și legătura dintre centrul urban Sebeș și localitățile aparținătoare Răhău, Petrești și Lancrăm.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Peste 500 de elevi din Alba Iulia, Teiuș și Sebeș au participat la activități interactive cu polițiștii și specialiștii din cadrul IPJ Alba, în ultima săptămână

Publicat

în

FOTO| Peste 500 de elevi din Alba Iulia, Teiuș și Sebeș au participat la activități interactive cu polițiștii și specialiștii din cadrul IPJ Alba, în ultima săptămână

În săptămâna care se încheie, peste 500 de elevi din Alba Iulia, Teiuș și Sebeș au participat la activități interactive cu polițiștii și specialiștii Centrului Regional de Prevenire a Traficului de Persoane Alba și cu cei ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba.

Tinerii care învață la Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia, Liceul Teoretic Teiuş, Școala Gimnazială nr.2 Sebeş și Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleşeriu” Sebeş au fost ajutați să înțeleagă consecinţele comportamentelor delincvente, cu accent asupra formelor de violență fizică și psihologică (bullying) și să conştientizeze pericolele la care se pot expune în mediul online.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, le-au fost explicate aspecte legate de traficul de persoane, consumul de tutun, alcool, substanţe psihoactive, în scopul prevenirii victimizării lor și au fost încurajați să dezvolte comportamente corecte din punct de vedere social.

La activități au participat și 15 cadre didactice din cadrul celor 4 instituții de învățământ, care vor multiplica mesajul polițiștilor, în cadrul activităților didactice pe care le desfășoară.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Bărbat de 44 de ani, din Alba Iulia, care a condus în mod repetat fără permis, plasat sub control judiciar

Publicat

în

Bărbat de 44 de ani, din Alba Iulia, care a condus în mod repetat fără permis, plasat sub control judiciar

La data de 19 mai 2022, în jurul orei 09.10, polițiștii rutieri din Alba Iulia au depistat un bărbat de 44 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe Bulevardul Republicii din municipiu, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că bărbatul nu este la prima faptă de acest fel, fiind depistat și în luna aprilie a acestui an, conducând fără permis.

Elit - Gustul Desăvârșit

Față de bărbat, polițiștii au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore și l-au prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, care a dispus cercetarea sa sub măsura preventivă a controlului judiciar.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare