Rămâi conectat

Politică Administrație

SITUAŢIA Cardului de Sănătate în ALBA: peste 126.000 de carduri activate. 95% dintre furnizorii de servicii medicale dispun de cititor de card. INFORMAŢII UTILE

Publicat

în

conferinta casLuni, la sediul Casei de Asigurări de Sănătate Alba a avut loc o conferinţă de presă în care reprezentanţii CAS au prezentat situaţia implementării cardului naţional de sănătate în judeţul Alba, dar şi informaţii utile pentru cetăţeni cu privire la modul în care se foloseşte cardul sau ce informaţii conţine.  De la 1 mai 2015 cardul de sănătate va deveni principalul instrument de validare al serviciilor medicale.

Până în prezent, în judeţul Alba, un număr de 253.603 carduri au ajuns la asiguraţi prin serviciile poştale, 12. 835 au fost predate medicilor de familie în vederea distribuirii lor către asiguraţi, iar 559 carduri vor fi distribuite direct de la CAS Alba pentru asiguraţii care nu se regăsesc pe lista niciunui medic de familie. De asemenea,  un număr de 170 de carduri, care au fost refuzate din diferite motive, sunt păstrate la CAS Alba în eventualitatea în care titularii cardurilor se răzgândesc şi doresc să le ridice. Dintre acestea, 10 carduri au fost refuzate definitiv, din convingeri religioase. Asiguraţii care au refuzat cardul din convingeri religioase  vor avea acces  la servicii medicale în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului, valabilă 3 luni.  La fel şi persoanele care nu au primit cardurile încă. Acestea pot primi o adeverinţă care înlocuieşte cardul până la primirea lui.

La momentul actual,  95 % dintre furnizorii de servicii medicale dispun de cititor de card. Doar trei medici de familie, din cei 213 care au contract cu casa de asigurări, mai au de achiziţionat acest aparat. Este vorba despre medici din zona Blaj, Aiud şi Sebeş. Producţia şi distribuirea cardului de sănătate va continua pentru persoanele care dobândesc calitatea de asigurat şi împlinesc 18 ani.

La conferinţa de presă de luni au participat directorul general al CAS Alba, ec. Silvia Puie, directorul economic, ec. Adela Matei, directorul de contractări servicii, ec. Narcis Muntean şi dr. Cristina Galoş, de la DSP Alba.

Reprezentanţii CAS au ţinut să menţioneze că de la 1 mai medicul de familie nu mai poate înregistra reţete sau adeverinţe dacă pacientul nu are card de sănătate. Cei care nu sunt asiguraţi şi nu deţin card beneficiază de pachetul minimal medical (urgenţa).

De asemenea, ec. Adela Matei, a ţinut să precizeze că pentru a intra în posesia atât a cardului naţional cât şi al celui european, cetăţeanul trebuie să aibă calitatea de asigurat. „Cardul naţional de sănătate are o valabilitate de 5 ani, dar asta nu înseamnă că în decursul acestor 5 ani, dacă el îşi pierde calitatea de asigurat şi deţine card,  el  va beneficia de servicii medicale. Cardul este strâns legat cu calitatea de asigurat. La fel şi pentru cardurile europene, care au valabilitate de 6 luni”, a declarat aceasta.
CARDUL NAŢIONAL DE SĂNĂTATE
Informaţii generale
– Cardul naţional de sănătate va face dovada calitătii de asigurat.
– Acesta va fi codul de acces pentru toate sistemele informatice ale C.N.A.S.
– Cardul naţional de sănătate va deveni instrumentul de confirmare a prestării tuturor serviciilor din sistem.
– Începând cu data de 1 mai 2015, serviciile medicale şi farmaceutice vor fi validate şi decontate doar pe baza cardului de sănătate.
– Această soluţie informatică va permite transparentizarea şi eficientizarea modului în care sunt cheltuiţi banii în sistemul asigurarilor de sănătate.
– El certifică prezenţa pacientului la furnizorul de servicii medicale sau farmaceutice şi vom deconta astfel doar serviciile medicale reale, de care a beneficiat asiguratul.

Enunţuri importante. Cardul de sănătate nu conţine date medicale!
Cardul conţine doar datele de identificare ale asiguratului. El nu conţine date medicale.
Un minim de date pot fi inscripţionate de către medicul de familie doar la cererea asiguratului.
Cardul primit de asigurat nu are un pin predefinit.
Până în prezent au fost activate la nivelul judeţului Alba aproximativ 126.800 carduri.
Facem un apel către asiguraţii care au primit cardul să îl utilizeze atunci când beneficiază de un serviciu medical, chiar dacă până la 1 mai nu este obligatoriu.
Cardul nu trebuie să rămână la furnizor. De fiecare dată, asiguratul va valida serviciul şi îşi va lua cardul înapoi.
După data de 1 mai, asiguratul care nu a intrat în posesia cardului din diverse motive, va beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe de asigurat eliberată de casa de asigurări în evidenţa căreia se află.

Eliberare card duplicat
Asiguraţii ale căror carduri au fost distruse, pierdute sau ale căror date de identificare s-au schimbat vor depune la CAS o cerere şi vor primi un alt card.

Procedura de emitere a cardurilor duplicat precum şi modul de distribuire vor fi precizate printr-un cadrul legislativ până la sfârşitul lunii martie.

„Sunt situații în care persoanele au primit carduri şi nu aveau corespunzător trecut pe ele ori numele, ori data naşterii. Aceste carduri, la cererea asiguratului care se face la casa de sănătate, se vor retipări fără costuri suplimentare. Mai este o categorie de persoane, care au pierdut cardul sau acesta a fost distrus, aceștia intrând în posesia cardulului contra cost”, a explicat ec. Adela Matei.

Adeverinţa de înlocuire a cardului de sănătate:
Accesul la servicii medicale până la obţinerea noului card va fi realizat în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului.
Asiguraţii care refuză cardul din convingeri religioase  vor avea acces  la servicii medicale în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului.
Asiguratul va depune o cerere la casa de asigurări  în care va expune motivele de refuz.
Adeverinţa va fi valabilă 3 luni.

Publicitate

Activarea cardului de sănătate:
Cardul primit acasă de asigurat prin servicii poştale este inactiv.
Intrat în posesia cardului de sănătate, asiguratul  îl va prezenta la prima vizită la medic, indiferent dacă este medic de familie, specialist sau alt furnizor de servicii medicale, mai puţin furnizori de medicamente şi de dispozitive medicale, unde cardul va fi activat.
Mai exact  cardul naţional ajunge la asigurat cu un pin de transport (000). In momentul în care cardul este introdus prima data în cititor, se va afişa mesajul ca acest card este inactiv şi se va solicita introducerea unui pin personalizat, compus din 4 cifre, la fel ca la cardul bancar.
Pin-ul personalizat va fi introdus şi confirmat  personal de către pacient.
Personalizarea pin-ului este obligatorie, astfel cardul rămâne în stare inactivă şi nu poate confirma servicii medicale în sistem.
Aşadar, personalizarea pin-ului reprezintă activarea cardului naţional şi se realizează la prima vizită la un furnizor de servicii medicale.
Acest pin va fi introdus de către asigurat la primirea fiecărui serviciu medical pentru validarea şi, mai apoi, decontarea acestuia din fondul asigurărilor sociale de sănătate.

Ce conţine cardul:
Cardul primit de asigurat nu conţine date medicale, ci doar datele de identificare în sistemul asigurărilor de sănătate.
Pe card şi în memoria electronică a cardului sunt imprimate următoarele informaţii:
Numele şi prenumele asiguratului;
Codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate
Numărul  de identificare al cardului naţional de asigurări de sănătate (CID)
Data naşterii
Termenul de valabilitate al cardului (5 ani)
Doar la cererea asiguratului medicul de familie poate inscripţiona pe cardul de sănătate date medicale.
gurpa sanguină,

Acordul privind donarea de organe se realizează în baza legislaţiei în vigoare care prevede declaraţia notarială şi înregistrarea ei în registrul donatorilor. Declaraţia de donare de organe, ţesuturi sau celule, ce trebuie întocmită la notar, este gratuită.

Publicitate

Politică Administrație

Ministrul german al finanțelor: Țările „problemă” din uniunea monetară trebuie sancționate cu pierderea suveranității în favoarea UE

Publicat

în

Ministrul german al finanțelor, Wolfgang Schäuble, a susținut sancționarea țărilor „problemă” din cadrul uniunii monetare, nu cu excluderea lor, ci cu pierderea suveranității în favoarea Uniunii Europene.

Într-un interviu acordat săptămânalului Stern şi comentat de Deutsche Welle şi RFI, şeful finanţelor germane susţine: „O ţară cu probleme care trebuie ajutată ar trebui să cedeze Uniunii Europene, la schimb, o parte din drepturile sale de suveranitate”. Măsura ar fi mai bună şi mai funcţională decât excluderea unor state din zona euro, spune ministrul. „Europa nu are cum să reuşească dacă nu se stabileşte clar că un stat membru nu poate fi dat afară din zona euro”.

Într-un interviu pentru ZF, ministrul român de externe Teodor Baconschi a susţinut că retragerea unui stat din zona euro ar crea dificultăţi majore întregului spaţiu european, de aceea salvarea eurozonei trebuie să fie obiectivul numărul unu al Uniunii.

Deutsche Welle aminteşte că Wolfgang Schäuble a pledat, într-o scrisoare adresată parlamentarilor conservatori, în favoarea deciziilor luate la ultimul summit special al ţărilor zonei euro pentru salvarea Greciei.

El a admis că planul de salvare a Greciei nu este lipsit de riscuri, susţinând însă că alte variante posibile erau şi mai riscante.

În interviul citat, Schäuble pledează pentru blocarea dreptului la vot al statelor care nu respectă pactul destabilitate şi creştere, o propunere care fusese avansată anul trecut şi de cancelarul Angela Merkel. De altfel, Grecia a experimentat pe propria-i piele o situaţie asemănătoare. Practic,când a fost lansat primul plan de salvare a Greciei de 110 mld.euro, în vreme ce membrii eurozonei analizau situaţia, reprezentanţii acestei ţări au aşteptat la uşă sfârşituldiscuţiilor fără să fie primiţi înăuntru.

Schäuble pledează pentru adâncirea integrării UE, dar cu regulimult mai dure. „Integrarea trebuie să continue, iar unui stat careare probleme i se va acorda ajutor, dar: „va trebui să renunţe la oparte a suveranităţii sale naţionale în favoarea Uniunii Europene „Această măsură este mai eficientă decât dacă anumite ţări cu datorii, membre ale UE, vor fi eliminate din zona euro, explică ministrul german de finanţe.

Sursa: zf.ro

Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Partidul Mișcarea Populară l-a omagiat pe cel care a fost „Crăișorul Munților” la casa memorială din Avram Iancu

Publicat

în

Ceea ce trebuia să fie o sărbatoare frumoasă în inima Apusenilor , cu ocazia Târgului de fete de pe Muntele Găina, eveniment secular, de o rară frumusețe și așteptat de foarte multă lume, din nefericire s-a transformat într-un fiasco total. Toate activitățile legate de eveniment au fost anulate de organizatori, urmare a urgiei naturii care s-a abatut asupra mai multor localități din Apuseni în cursul zilei de vineri 16 iulie.

Așa cum bine se știe sărbătoarea debuta cu omagierea celui care a fost ,,Crăișorul Munților’’, eroul național Avram Iancu. Partidul Mișcarea Populară ca în fiecare an a fost prezent la acest eveniment de cinstere a marelui erou, chiar daca omagierea într-un cadru oficial, la Crucea Iancului nu a mai fost posibilă.

Președintele Partidului Mișcarea Populară Cristian Diaconescu ,împreună cu o delegație formată din aleși locali și județeni condusă de președintele PMP Alba Clement Negruț, au depus o coroană de flori și au ținut un moment de reculegere la bustul lui Avram Iancu în curtea casei memoriale din localitatea care îi poartă numele.

Mulțumim domnului președinte Cristian Diaconescu că ne a onorat și în acest an cu prezența, vom continua sa fim consecvenți în a ne cinsti eroi, doar așa ei vor rămâne vii în inimile și conștiința noastră ca popor.

Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Marcel Tuhuț: PSD Alba este alături de oamenii afectați de inundații! Mulțumesc tuturor colegilor pentru implicare!

Publicat

în

Foarte mulți oameni din Munții Apuseni trec, în aceste zile, prin momente extrem de dificile, în urma inundațiilor devastatoare ce le-au distrus locuințele și terenurile. Este absolut îngrozitor să vezi cum agoniseala de o viață este pur și simplu ”măturată” de furia apelor într-un timp atât de scurt. În astfel de clipe, prioritatea numărul 1 devine protejarea vieții și a sănătății.

Am fost, cu echipa PSD Alba, alături de oamenii din Apuseni imediat după tragediile care s-au abătut asupra lor. Știu că ajutorul pe care îl oferim, raportat la dezastrul existent, este mic, dar în calitate de președinte interimar nu pot să nu le mulțumesc public colegilor din PSD Alba pentru că s-au implicat în aceste zile și vor să o facă în continuate. Știu că nu au astfel de așteptări, deoarece au făcut totul din suflet, empatie și convingere. Pentru mine, însă, au fost un exemplu de implicare și solidaritate.

Suntem conștienți că oricând putem fi în situația disperată în care munca de o viață să ne fie distrusă în urma unei calamități. De aceea, încă din prima zi a inundațiilor am făcut un apel public la toți primarii și parlamentarii, din județ, să îi ajute cum pot pe cei deznădăjduiți.

Nu pot trece cu vederea implicarea salvatorilor, profesioniștilor din domeniu și a tuturor voluntarilor. Pentru mulți, sacrificiul extrem și punerea propriei vieți în pericol, pentru salvarea semenilor, este parte a meseriei.

Am întrerupt activitățile programate pentru următoarea perioadă și vom rămâne alături de cei afectați! Pentru ei, orice sprijin înseamnă mult! Suferința se citește pe chipurile lor, iar speranța și-o pun în noi toți, semenii lor!

Președinte interimar al PSD Alba,
Radu Marcel Tuhuț

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare