Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Politică Administrație

SITUAŢIA Cardului de Sănătate în ALBA: peste 126.000 de carduri activate. 95% dintre furnizorii de servicii medicale dispun de cititor de card. INFORMAŢII UTILE

Alexandra Mates

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

conferinta casLuni, la sediul Casei de Asigurări de Sănătate Alba a avut loc o conferinţă de presă în care reprezentanţii CAS au prezentat situaţia implementării cardului naţional de sănătate în judeţul Alba, dar şi informaţii utile pentru cetăţeni cu privire la modul în care se foloseşte cardul sau ce informaţii conţine.  De la 1 mai 2015 cardul de sănătate va deveni principalul instrument de validare al serviciilor medicale.

Până în prezent, în judeţul Alba, un număr de 253.603 carduri au ajuns la asiguraţi prin serviciile poştale, 12. 835 au fost predate medicilor de familie în vederea distribuirii lor către asiguraţi, iar 559 carduri vor fi distribuite direct de la CAS Alba pentru asiguraţii care nu se regăsesc pe lista niciunui medic de familie. De asemenea,  un număr de 170 de carduri, care au fost refuzate din diferite motive, sunt păstrate la CAS Alba în eventualitatea în care titularii cardurilor se răzgândesc şi doresc să le ridice. Dintre acestea, 10 carduri au fost refuzate definitiv, din convingeri religioase. Asiguraţii care au refuzat cardul din convingeri religioase  vor avea acces  la servicii medicale în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului, valabilă 3 luni.  La fel şi persoanele care nu au primit cardurile încă. Acestea pot primi o adeverinţă care înlocuieşte cardul până la primirea lui.

La momentul actual,  95 % dintre furnizorii de servicii medicale dispun de cititor de card. Doar trei medici de familie, din cei 213 care au contract cu casa de asigurări, mai au de achiziţionat acest aparat. Este vorba despre medici din zona Blaj, Aiud şi Sebeş. Producţia şi distribuirea cardului de sănătate va continua pentru persoanele care dobândesc calitatea de asigurat şi împlinesc 18 ani.

Elit - Gustul Desăvârșit

La conferinţa de presă de luni au participat directorul general al CAS Alba, ec. Silvia Puie, directorul economic, ec. Adela Matei, directorul de contractări servicii, ec. Narcis Muntean şi dr. Cristina Galoş, de la DSP Alba.

Reprezentanţii CAS au ţinut să menţioneze că de la 1 mai medicul de familie nu mai poate înregistra reţete sau adeverinţe dacă pacientul nu are card de sănătate. Cei care nu sunt asiguraţi şi nu deţin card beneficiază de pachetul minimal medical (urgenţa).

De asemenea, ec. Adela Matei, a ţinut să precizeze că pentru a intra în posesia atât a cardului naţional cât şi al celui european, cetăţeanul trebuie să aibă calitatea de asigurat. „Cardul naţional de sănătate are o valabilitate de 5 ani, dar asta nu înseamnă că în decursul acestor 5 ani, dacă el îşi pierde calitatea de asigurat şi deţine card,  el  va beneficia de servicii medicale. Cardul este strâns legat cu calitatea de asigurat. La fel şi pentru cardurile europene, care au valabilitate de 6 luni”, a declarat aceasta.
CARDUL NAŢIONAL DE SĂNĂTATE
Informaţii generale
– Cardul naţional de sănătate va face dovada calitătii de asigurat.
– Acesta va fi codul de acces pentru toate sistemele informatice ale C.N.A.S.
– Cardul naţional de sănătate va deveni instrumentul de confirmare a prestării tuturor serviciilor din sistem.
– Începând cu data de 1 mai 2015, serviciile medicale şi farmaceutice vor fi validate şi decontate doar pe baza cardului de sănătate.
– Această soluţie informatică va permite transparentizarea şi eficientizarea modului în care sunt cheltuiţi banii în sistemul asigurarilor de sănătate.
– El certifică prezenţa pacientului la furnizorul de servicii medicale sau farmaceutice şi vom deconta astfel doar serviciile medicale reale, de care a beneficiat asiguratul.

Enunţuri importante. Cardul de sănătate nu conţine date medicale!
Cardul conţine doar datele de identificare ale asiguratului. El nu conţine date medicale.
Un minim de date pot fi inscripţionate de către medicul de familie doar la cererea asiguratului.
Cardul primit de asigurat nu are un pin predefinit.
Până în prezent au fost activate la nivelul judeţului Alba aproximativ 126.800 carduri.
Facem un apel către asiguraţii care au primit cardul să îl utilizeze atunci când beneficiază de un serviciu medical, chiar dacă până la 1 mai nu este obligatoriu.
Cardul nu trebuie să rămână la furnizor. De fiecare dată, asiguratul va valida serviciul şi îşi va lua cardul înapoi.
După data de 1 mai, asiguratul care nu a intrat în posesia cardului din diverse motive, va beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe de asigurat eliberată de casa de asigurări în evidenţa căreia se află.

Eliberare card duplicat
Asiguraţii ale căror carduri au fost distruse, pierdute sau ale căror date de identificare s-au schimbat vor depune la CAS o cerere şi vor primi un alt card.

Procedura de emitere a cardurilor duplicat precum şi modul de distribuire vor fi precizate printr-un cadrul legislativ până la sfârşitul lunii martie.

„Sunt situații în care persoanele au primit carduri şi nu aveau corespunzător trecut pe ele ori numele, ori data naşterii. Aceste carduri, la cererea asiguratului care se face la casa de sănătate, se vor retipări fără costuri suplimentare. Mai este o categorie de persoane, care au pierdut cardul sau acesta a fost distrus, aceștia intrând în posesia cardulului contra cost”, a explicat ec. Adela Matei.

Adeverinţa de înlocuire a cardului de sănătate:
Accesul la servicii medicale până la obţinerea noului card va fi realizat în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului.
Asiguraţii care refuză cardul din convingeri religioase  vor avea acces  la servicii medicale în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului.
Asiguratul va depune o cerere la casa de asigurări  în care va expune motivele de refuz.
Adeverinţa va fi valabilă 3 luni.

Activarea cardului de sănătate:
Cardul primit acasă de asigurat prin servicii poştale este inactiv.
Intrat în posesia cardului de sănătate, asiguratul  îl va prezenta la prima vizită la medic, indiferent dacă este medic de familie, specialist sau alt furnizor de servicii medicale, mai puţin furnizori de medicamente şi de dispozitive medicale, unde cardul va fi activat.
Mai exact  cardul naţional ajunge la asigurat cu un pin de transport (000). In momentul în care cardul este introdus prima data în cititor, se va afişa mesajul ca acest card este inactiv şi se va solicita introducerea unui pin personalizat, compus din 4 cifre, la fel ca la cardul bancar.
Pin-ul personalizat va fi introdus şi confirmat  personal de către pacient.
Personalizarea pin-ului este obligatorie, astfel cardul rămâne în stare inactivă şi nu poate confirma servicii medicale în sistem.
Aşadar, personalizarea pin-ului reprezintă activarea cardului naţional şi se realizează la prima vizită la un furnizor de servicii medicale.
Acest pin va fi introdus de către asigurat la primirea fiecărui serviciu medical pentru validarea şi, mai apoi, decontarea acestuia din fondul asigurărilor sociale de sănătate.

Ce conţine cardul:
Cardul primit de asigurat nu conţine date medicale, ci doar datele de identificare în sistemul asigurărilor de sănătate.
Pe card şi în memoria electronică a cardului sunt imprimate următoarele informaţii:
Numele şi prenumele asiguratului;
Codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate
Numărul  de identificare al cardului naţional de asigurări de sănătate (CID)
Data naşterii
Termenul de valabilitate al cardului (5 ani)
Doar la cererea asiguratului medicul de familie poate inscripţiona pe cardul de sănătate date medicale.
gurpa sanguină,

Acordul privind donarea de organe se realizează în baza legislaţiei în vigoare care prevede declaraţia notarială şi înregistrarea ei în registrul donatorilor. Declaraţia de donare de organe, ţesuturi sau celule, ce trebuie întocmită la notar, este gratuită.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Lider AUR, declarații incredibile: ”Ascultaţi-mă bine, n-am băut nimic. Avem șanse să luăm peste 50% la parlamentare”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Lider AUR, declarații incredibile: ”Ascultaţi-mă bine, n-am băut nimic. Avem șanse să luăm peste 50% la parlamentare”

Preşedintele Consiliului Naţional de Conducere (CNC) al Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), Claudiu Târziu, a declarat marţi, la Bistriţa, că partidul său are şansa să câştige la viitoarele alegeri parlamentare peste 50% din voturi, citat de Agerpres.

„Avem şansa ca în 2024 să luăm peste 50% (la alegerile parlamentare – n.r.) – şi ascultaţi-mă bine, nu vă uitaţi curios, n-am băut nimic şi sunt în toate minţile. Ştiu bine pe ce mă bazez. Avem posibilitatea asta. Românii au nevoie de noi şi ştiu un singur lucru: că nu om fi noi cei mai grozavi, dar suntem sinceri, bine intenţionaţi şi nu precupeţim niciun efort pentru a face ceea ce spunem”, a afirmat Claudiu Târziu, la o întâlnire cu membri şi simpatizanţi ai partidului din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit acestuia AUR va prezenta, în septembrie, un draft al programului propriu de guvernare şi o primă echipă pregătită să preia guvernarea, din cele trei pe care intenţionează să le formeze.

„Noi avem şi soluţii, lucrăm la un program de guvernare, pe care o să îl anunţăm, din ideile lui generale, în septembrie, când vom anunţa şi o primă echipă de guvernare. Spun o primă, pentru că vrem să avem trei echipe de guvernare pe care să le antrenăm până în 2024, ca din acestea trei să facem un guvern foarte bun pentru România, care să nu piardă vremea şi care să nu dea rateuri, că nu mai avem timp”, a afirmat Târziu.

Preşedintele CNC al AUR a precizat că selecţia în echipele de guvernare se va face pe baza competenţelor, şi nu în funcţie de notorietate sau de poziţia deţinută în partid.

sursă: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD Sebeș solicită lucrări de refacere la Parcul Tineretului, nu soluții improvizate și cârpeli!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Comunicat de presă| PSD Sebeș solicită lucrări de refacere la Parcul Tineretului, nu soluții improvizate și cârpeli!

Organizația municipală a PSD Sebeș solicită primarului Dorin Nistor lucrări de refacere la Parcul Tineretului, având în vedere că folia amplasată pe fundul lacului s-a dezlipit și s-a ridicat deasupra apei. Soluția aleasă a fost golirea apei din lac și amplasarea unor amărâte de dale pe fundul său, astfel încât folia să nu se mai ridice deasupra apei.

Astfel de ”soluții tehnice” vor avea repercusiuni în următorii ani când Nistor nu va mai fi primar. Ele vor fi decontate din banii cetățenilor. Lacul din Parcul Tineretului trebuie să beneficieze de lucrări sustenabile, la cele mai înalte standarde. PSD Sebeș cere ca investițiile realizate să fie de calitate, durabile, în caz contrar ele reprezintă doar cheltuirea iresponsabilă a banului public.

Investiția de reamenajare a Parcului Tineretului, unde se află și lacul, a costat peste 1,5 milioane de euro, iar după nici 4 ani apar probleme grave. PSD Sebeș nu acceptă ca administrația PNL să își bată joc de banii cetățenilor și cere primarului Nistor să ia măsuri urgente – refacerea lucrării la standarde de calitate, nu soluții improvizate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mulțumim cetățenilor cu spirit civic care ne-au semnalat această problemă și îi asigurăm pe toți că vom lupta, în continuare, în consiliul local, astfel încât drepturile lor să fie bine reprezentate!

Comunicat de presă, Organizația municipală PSD Sebeș


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Ion Dumitrel, președinte PNL Alba: „Le mulțumesc tuturor celor care au transformat criticile în propuneri constructive la legile educației”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Comunicat de presă| Ion Dumitrel, președinte PNL Alba: „Le mulțumesc tuturor celor care au transformat criticile în propuneri constructive la legile educației”

Chiar dacă responsabilitatea adoptării legilor educației cade în sarcina Parlamentului și, prin extensie, a partidelor și clasei politice, considerăm că întregul proces trebuie să fie unul care depășească sfera politicului. 

Noul pachet de legi, absolut necesar pentru reforma sistemului educațional, nu trebuie să vină sub forma unui nou set de reguli, stabilite în câteva birouri, la București, și apoi aplicate la nivelul întregii țări.

Elit - Gustul Desăvârșit

Propunerea și forma inițială a acestor legi trebuie să fie o bază de discuție, un punct de plecare pentru dezbateri avute cu toți factorii implicați în sistem, de la profesori, elevi, părinți, mediu economic privat și autorități locale. Tocmai de aceea, PNL Alba a facilitat, în contextul noului pachet de legi, preluarea a cât mai multe opinii și amendamente.

Întregul dosar ce se fundamentează pe baza propunerilor venite din toate localitățile județului a fost analizat de către Comisia de Educație, Cercetare, Tineret și Sport din PNL Alba și structurat într-un material ce va fi transmis, prin intermediul parlamentarilor PNL, ministrului Sorin Câmpeanu.

„Mă bucur că în Alba sunt foarte mulți profesioniști în educație care nu apelează la varianta comodă a constatării și acceptării prin neimplicare față de legi fundamentale pentru școala românească. Le mulțumesc tuturor celor care au transformat criticile în propuneri constructive la legile educației. S-au formulat amendamente pe baza unor argumente serioase, lucru care nu trebuie tratat relativ și printr-un recurs la metoda „las’ că știm noi”, de la București.

Pentru că niciun guvern nu e privat, iar puterea deciziei nu o ai pentru că lucrezi într-o clădire de stat, ci pentru că oamenii ți-au dat-o, iar legile nu vin fără opinia lor consemnată. Vreau să avem un învățământ, mai cu seamă profesional și dual, de calitate.

Am și formulat propuneri în sensul ăsta. Dar asta nu înseamnă că sunt mai puțin preocupat de faptul că dascălii, din Palatele Copiilor, trebuie să rămână profesori, nu simpli angajați ai unei primării. Vom prezenta public răspunsul pe care-l vom obține la propunerile noastre.”- Ion Dumitrel, președinte PNL Alba.

Cele mai multe sugestii de corectare și modificare au vizat varianta propusă de minister pentru învățământul preuniversitar.

Iată câteva dintre cele mai importante:
  • procentul de ocupare a locurilor prin concurs organizat de colegii să fie de max. 25%, nu de 90%, iar 75% să se ocupe în urma evaluării naționale;
  • structurile de învățământ subordonate aceluiași ordonator de credite să poată funcționa cu efective de minim 12 elevi și 8 preșcolari, nu cu 40 cu cât prevede actuala propunere;
  • clasele/grupele în funcţiune la data intrării în vigoare a prezentei legi rămân cu acelaşi număr de elevi până la finalizarea ciclului gimnazial;
  • amendamente cu privire la implicare agenților economici în învățământul profesional dual;
  • la bacalaureat probă scrisă la Limba și literatura română – probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările, dar și probe obligatorii specifice profilului;
  • personalul didactic de predare titular existent în cluburile sportive școlare, palatele copiilor şi cluburile copiilor, nu își pierde calitatea de personal didactic;
  • lămuriri cu privire la statutul profesorului-mentor.

Întregul material poate fi consultat la sediul PNL Alba.

Biroul de presă al PNL Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare