Rămâi conectat

Actualitate

Sistemul sanitar în metastază: Spitale închise, buget redus cu 8 la sută la Casa de Asigurări de Sănătate Alba

Publicat

în

După ce s-a pus lacătul pe cele trei spitale din Baia de Arieş, Ocna Mureş şi Zlatna, bugetul alocat Casei de Asigurări de Sănătate Alba (CAS) a fost redus cu 8 procente. Astfel, începând cu această lună în visteria instituţiei vor intra, lunar, cu 7 miliarde de lei vechi mai puţin. Banii pe care îi primeşte CAS Alba au fost calculaţi de la Bucureşti în baza Ordinului 277 din 31 martie 2011 publicat în Monitorul Oficial 250 din 8 aprilie 2011, adică ţinându-se cont de reducerea numărului de paturi. În Alba numărul de paturi din unităţile sanitare a fost redus cu 348, de la 2.263 câte erau în 2010, la 1.915 pentru acest an. Un număr de 195 de paturi au fost tăiate în urma închiderii celor trei spitale, restul de 153 de la restul unităţilor. Aşadar bugetul redus al Casei de Asigurări de Sănătate Alba este folosit pentru încheierea de contracte prestări servicii cu unităţile sanitare rămase în picioare în baza celor 1.915 paturi. Problema e că paturile au fost ciuntite, banii au fost reduşi, însă personalul a crescut în spitalele care funcţionează şi asta în urma redistribuirii angajaţilor unităţilor închise… Acest lucru duce automat la creşterea cheltuielilor de personal pentru spitalele care i-au acceptat pe „refugiaţi”. Aşa cum ne-a precizat ec. Gheorghe Ştef, preşedinte – director general al CAS Alba (foto), în atari condiţii, efortul financiar al instituţiei pe care o conduce este mult mai mare.
lPentru lunile aprilie şi mai CAS Alba are alocat 160 de miliarde lei vechi
Contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate va intra în vigoare începând cu data de 1 iunie 2011. Până atunci, Casa de Asigurări de Sănătate Alba va încheia cu unităţile sanitare din judeţ acte adiţionale la contractele de anul trecut, pentru lunile aprilie şi mai CAS Alba are alocat în acest sens un buget provizoriu de 160 de miliarde de lei vechi. Aşa cum am precizat anterior aceşti bani trebuie drămuiţi ţinând cont de creşterea numărului personalului încadrat şi ca atare a cheltuielilor lunare ale spitalelor. De exemplu, conform informaţiilor primite de la CAS Alba, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba, în urma redistribuirii, pe lună, cheltuielile cu personalul au crescut cu 2 miliarde de lei vechi, aici fiind acceptate şi încadrate până în prezent un număr de 66 de persoane, foşti angajaţi ai celor trei spitale închise.
Ministerul Sănătăţii vrea să crească calitatea actului medical, vrea să facă loc în sistem tuturor angajaţilor din unităţile sanitare închise, vrea să mulţumească pacienţii, dar toate astea cu bani mai puţini. Greu domnule, greu… (L.I.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

FOTO| Copiii din centrele sociale ale Eparhiei de Alba Iulia au celebrat sinceritatea. Aspectele importante ale acestei virtuți în societate

Publicat

în

FOTO| Copiii din centrele sociale ale Eparhiei de Alba Iulia au celebrat sinceritatea. Aspectele importante ale acestei virtuți în societate

În cadrul „Sărbătorilor copilăriei”, copiii din centrele sociale și educaționale ale Eparhiei de Alba Iulia au celebrat, în perioada 9-13 mai, sinceritatea.

În cea de a doua săptămână a lunii mai, atenția copiilor din așezămintele sociale ale Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, dar și atenția elevilor înscriși în proiectul „Prin Educație Spre Vocație!” s-a focusat pe tematica sincerității. Aceasta le-a fost prezentată copiilor ca un mod de exprimare a adevărului despre propriile noastre gânduri și sentimente.

Prin intermediul activităților desfășurate în această perioadă, sinceritatea a fost văzută ca o caracteristică absolut necesară pentru dezvoltarea durabilă a legăturilor sociale. Din acest motiv, cei mici și-au însușit cunoștințe legate de caracterul indispensabil al sincerității în relațiile interumane. Totodată, s-au făcut cunoscute aspectele importante ale acestei virtuți în societate și recompensele pe care aceasta le oferă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Copiii au participat la activități în cadrul cărora au prezentat o calitate pe care o dețin și pe care o consideră importantă. Scopul acestor activități a fost ca fiecare copil să fie sincer, în primul rând, față de propria lui persoană, ca mai apoi, să fie sincer și față de cei de care este înconjurat.

Cristina Costan, cadru didactic la Școala Gimnazială „Demetriu Radu” Rădești, a surprins câteva momente importante din această săptămână: „În această săptămână am discutat despre sinceritate, o valoare care este mult râvnită și destul de greu de atins de mulți dintre noi. Am desfășurat activități tematice, printre care și activitatea care poartă denumirea „Ce îmi place mie!” prin intermediul căreia am descoperit modul în care se văd copiii, un mod chiar real, destul de sever de a se vedea. De asemenea, am desfășurat jocuri prin care ei s-au cunoscut mai bine, dar prin care și-au cunoscut și colegii”.

Cornelia Milea, învățătoarea în cadrul Școlii Gimnaziale Demetriu Radu” Rădești a subliniat importanța lecturii și morala pe care fiecare istorisire le oferă. „În perioada 9-13 mai am evidențiat săptămâna sincerității, săptămâna adevărului, săptămâna introspecției, a autocunoașterii. Activitățile s-au pretat la copii, care sunt în primii pași în a spune adevărul, pentru că nu poate să-l îmbrace într-o formă falsă. Lectura despre sinceritate a conținut și exemple opuse, despre minciună și a surpins efectele ambelor situații asupra relațiilor noastre.”

În cuprinsul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei funcționează, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, 18 Case de Tip Familial și Centre de Plasament, 15 Centre de zi și 17 Centre „Școală după Școală”, toate în cadrul proiectului „Prin Educație spre Vocație!”. Aceste așezăminte își desfășoară activitatea sub administrarea organizațiilor nonguvernamentale eparhiale, finanțate din fonduri proprii, în parteneriat cu autoritățile publice județene și locale. De asemenea, proiectul „Prin Educație spre Vocație!” este implementat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în parteneriat cu Fundația HEKS/EPER România, Fundația FAER Reghin și NEWschoolNorvegia, în cadrul unei finanțări prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală.

Biroul de presă al Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat din Șona, prins MANGĂ de beat la volan, de polițiști: Ce alcoolemie avea

Publicat

în

Bărbat din Șona, prins MANGĂ de beat la volan, de polițiști: Ce alcoolemie avea

La data de 16 mai 2022, în jurul orei 19.45, polițiștii rutieri din Blaj au depistat un bărbat, de 33 de ani, din comuna Șona, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,04 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

AVERTIZARE METEO: COD GALBEN de furtuni și vânt puternic în Alba, până miercuri seara. Zonele vizate

Publicat

în

AVERTIZARE METEO: COD GALBEN de furtuni și vânt puternic în Alba, până miercuri seara. Zonele vizate

ANM a emis atenționări Cod Galben de furtuni și vânt puternic pentru județul Alba și alte zone din țară, până miercuri.

COD GALBEN: de marți, 17 mai, ora 14.00 până miercuri, 18 mai, ora 6.00 – instabilitate atmosferică temporar accentuată

În intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crișana, Oltenia și local în Transilvania și Muntenia.

Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi izolat grindină.

Elit - Gustul Desăvârșit

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 15-20 l/mp şi izolat 30-40 l/mp.

COD GALBEN: miercuri, 18 mai, orele 6.00-21.00 – intensificări susținute ale vântului

Pe parcursul zilei de miercuri (18 mai) vântul va avea intensificări temporare în Moldova, estul Munteniei, Dobrogea, în Banat și Crișana, cu viteze de 55-70 km/h.

Local în Carpații Meridionali și Orientali rafalele vor depăși 60…70 km/h, iar în zona înaltă 90-100 km/h.

Intensificări ale vântului vor fi și în restul teritoriului în general cu viteze de 45-55 km/h. Vremea se va răci accentuat, astfel că în noaptea de miercuri spre joi în depresiuni temperaturile minime vor fi negative și se va produce brumă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare