Rămâi conectat

Actualitate

Sistemul garanție-returnare: Care este modul de funcționare prin care clienții primesc înapoi banii pentru fiecare sticlă PET

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a explicat în cadrul unei emisiuni, faptul că sistemul de garanție-returnare prin care primești înapoi banii pentru fiecare sticlă şi PET va fi funcțional efectiv în 18 luni. Acesta a mai adăugat că vor putea fi returante la orice magazin, în toată țara, fără a fi necesar bonul fiscal.

„În prezent, șase miliarde de doze de PET-uri sau sticle ajung anual în groapa de gunoi, punem pământ peste ele și le lăsăm moștenire copiilor noștri.

Când consumi o băutură ambalată în PET-uri sau doze de aluminiu sau sticlă o vei returna în magazin, fără să ai nevoie de bonul fiscal de când ai cumpărat băutura respectivă. Se poate returna oriunde în țară. Se poate face asta fie în aparatele specifice pentru asta, fie în magazinele mici de cartier” , a explicat la Digi24 ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Practic, de fiecare dată când veți cumpăra, de exemplu, o sticlă de apă sau o doză de bere, veți achita cu 50 de bani mai mult. Suma reprezintă garanția pentru reciclare.

După ce ați golit și ați spălat sticla o veți putea duce înapoi la magazin și veți primi înapoi cei 50 de bani achitați inițial.

Va fi o resursă extraordinară pentru România, ambalajele vor însemna materie primă în fabricile de reciclare dar și locuri de muncă, potrivit ministrului.

În 1 ianuarie trebuie să fie finalizată legislația, iar în termen de 18 luni sistemul va fi pus în funcțiune.

România este codașa Europei în ceea ce privește reciclarea deșeurilor. De la 1 ianuarie va fi nevoită să plătească o taxă către Uniunea Europeană pentru cantitatea de plastic pe care o introduce pe piață și nu o reciclează.

Sursa: digi.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea