Rămâi conectat

Cultură Educație

Simpozionul ISSTA 2016 „Tinerii în Biserică şi în Societate”, luni și marți, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia

Publicat

în

simpozion alba iuliaDupă cum se știe, anul 2016 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „An omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox” şi ca ”An comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericești la împlinirea a 300 de ani de la moartea sa martirică (1716-2016)”.

Urmând unei tradiții de peste un deceniu, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia organizează, ca de fiecare dată la început de primăvară și în perioada pascală, Simpozionul Internațional cu tema: „Tinerii în Biserică și în Societate”, eveniment care se va bucura de prezența unor personalități marcante din domeniul disciplinelor socio-umane: teologie, filozofie, medicină, sociologie, istorie, psihologie,bioetică, filozofie medicală, etică economică, etică socială și politică.

Simpozionul va debuta luni, 9 mai 2016, la ora 9.00, cu slujba de Te-Deum în Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă, urmată, la ora 9.30, de salutul decanului facultății, Pr. Prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, de cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei, de salutul oficialităților albaiuliene și de cuvântul domnului rector, Prof. univ. dr. Daniel Breaz. Ca și în anii precedenți, vor exista în cele două zile ale simpozionului două sesiuni în plen, în prima parte a zilei și două sesiuni pe ateliere de lucru, în a doua parte a zilei. Vor fi patru paneluri de lucru în care invitații se vor împărți potrivit preocupărilor și intereselor proprii: Primul panel – Teologia Bisericii Ortodoxe în dialog cu tinerii; al doilea panel – Ajutorarea tinerilor noștri la dobândirea discernământului spiritual de care au nevoie înaintea provocărilor erei digitale; al treilea panel – Artele și funcția lor educativă și formatoare; Modele și pseudo-modele în viața tinerilor; al patrulea panel – Educația tinerilor între sacru și secular.

Elit - Gustul Desăvârșit

Simpozionul Internațional organizat de facultatea noastră, aflat la a XV-a ediție (9-10 mai 2016), reunește, la Alba Iulia, nume importante din domeniile mai sus menționate: ierarhi și teologi ai Bisericii noastre, profesori universitari din centre academice de renume din țară și din străinătate, oameni de cultură, monahi, clerici și studenți ai universității albaiuliene. Unii dintre invitați ne-au onorat cu prezența lor și la edițiile anterioare: PS Prof. Dr. Nicodim Nicolăescu, Episcopul Severinului și Strehaiei; PS Prof. Dr. Gurie Georgiu, Episcopul Devei și Hunedoarei; Domnul Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte; Prof. Mark J. Cherry de la Universitatea ”St. Edward’s” din Austin, Texas, SUA; Prof. Ana S. Iltis, Directorul Centrului de Bioetică și profesor de filozofie la ”Wake Forest University” din SUA; Prof. Corinna Cornelia Delkeskamp-Hyes de la Centrul Internațional de Studiiîn Filozofie și Medicinădin Freigericht, Germania; Prof. Taudeusz Lewicki, de la Universitatea Pontificală Salesiană din Roma, Italia; Domnul Daniel Munteanu, de la Universitatea din Bamberg, Germania,în timp ce alți invitațisunt nume noi: PS Dr. Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului; Prof. Porzia Quagliarella de la Institutul de Studii Religioase „San Nicola, Il Pellegrino” din Bari, Italia; Prof. Mariyan Stoyadinov, Prodecan al Facultății de Teologie „Sfinții Chiril și Metodiu” din cadrul Universității din Târnovo, Bulgariași Doamna Prof. Klara Toneva, de la Facultatea de Teologie din Sofia, Bulgaria.

Partenerii Simpozionului Internațional de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia sunt: Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei; Episcopia Devei și Hunedoarei; Secretariatul de Stat pentru Culte; Consiliul Județean Alba; Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia; Școala Doctorală din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia; Institutul de Studii Ecumenice „San Bernardino” din Veneția; Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni și Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică (ANCS).

În a doua zi a Simpozionului (10 mai 2016), la ora 12,00, va avea loc un eveniment academic de excepție: acordarea titlului „Doctor Honoris Causa” domnului profesor Mark J. Cherry, de la ”St. Edward’s University”, Austin, Texas, USA.

Prof. MARK J. CHERRY (1)Studiile şi cercetările de etică şi bioetică ale profesorului Mark J. Cherry au darul de a fi deopotrivă călăuze şi revelații științifice într-o lume în care dorința de a trăi şi de a face bani întâlnește într-un „nod gordian” drepturile personale, etica medicală, socio-politică și economică împreună cu principiile evanghelice care stau la temelia societății moderne. Muncind asiduu ca editor la Journal of Medicine and Philosophy (Oxford University Press), Senior Editor asociat al revistei Christian Bioethics (Oxford University Press) şi editor-șef la HealthCare Ethics Committee Forum (Springer); fondator şi co-editor al colecţiei The Annals of Bioethics (Routledge) şi editor al colecției Philosophical Studies in Contemporary Culture (Springer), Mark J. Cherry a devenit unul dintre cei mai respectaţi specialişti în domeniu.

”Trăim într-un timp marcat de tulburări care răscolesc țările și continentele lumii și într-o societate stigmatizată de răsturnarea ordinii valorilor. Iluziile omului modern: succesul ieftin, urcușul rapid în ierarhia socială și afirmareanon-valorilor, sexualitatea trăită în mod iresponsabil, existența umană lipsită de un orizont și de un ideal înalt și pozitiv, lipsa iubirii și a respectului între oameni, criza familiei, orbesc ochii tinerilor, care simt astăzi o acută criză a modelelor și a reperelor, riscând să rămână jumătăți de model sau să-și aleagă ca puncte de reper în viață pseudo-modele. Străin de Dumnezeu și de Legea Sa, omul se va înstrăina și mai mult de el însuși, se va aliena și se va pierde în agitație și frică, în zbucium sufletesc și non-sens. Dumnezeu ne va onora și ne va cinsti mereu, adresându-ne chemarea de a lepăda lucrurile întunericului și de a ne îmbrăca în armura luminii și în haina nestricăciunii și în întunericul în care ne trăim viața Îi vom auzi mereu chemarea aceasta: „Veniți de luați lumină!”. Nu cunoaștem o invitație mai frumoasă pentru om decât aceasta; este ultima, cea mai înaltă și cea mai binecuvântată alternativă pentru ființa umană și singura care o înnobilează și care-i oferă omului sens și finalitate fericită.

Vocația profetică a Bisericii se va manifesta în cele două zile ale Simpozionului prin glasul participanților, în cetatea Alba Iuliei, Bălgradul de odinioară, în locul în care cuvântul omului s-a împletit cu cuvântul Domnului în darul cel mai de preț al acestei urbe: Noul Testament, Legea desăvârșită a Cuvântului, Care luminează pe tot omul care vine în lume (Ioan 1, 9)”, a transmis Pr. Lect. univ. dr. Alexandru Moldovan.

(C.M.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare