Rămâi conectat

Politică Administrație

Simone Albani: Alba Iulia va avea un plan de dezvoltare economică dacă USL şi Călin Potor vor câştiga alegerile locale

Publicat

în

Simone Albani: Alba Iulia va avea un plan de dezvoltare economică dacă USL Alba şi Călin Potor vor câştiga alegerile locale.

Astăzi, în martie 2012, după 18 ani de conducere Hava-PDL în Alba Iulia, municipiul nu are un Plan de dezvoltare economică. Pur şi simplu nu există aşa ceva! Adică oamenii care ne conduc de 18 ani nu şi-au pus niciodată problema să aibă o direcţie economică, să ducă Alba Iulia undeva, spre ceva!
Pentru că urma să lansăm Strategia USL de dezvoltare pentru judeţul Alba, am vrut să studiez oferta adversarului politic – ca să vedem dacă ar putea exista un dialog. Adică o „ofertă” a celor care sunt la putere de 18 ani în Alba Iulia: Hava, PDL, Dumitrel. Am întrebat şi pe alţii care sunt mai apropiaţi de Hava – poate eu nu-s prea bine informat iar strategia oraşului o fi un secret bine păzit, ca să nu ne-o fure oraşe mai bine situate ca noi: Deva, Sibiu etc. Nu am găsit un asemenea document: pur şi simplu Alba Iulia nu are o politică economică! Şi pentru că nu are iată rezultatele: nu avem locuri de muncă şi oraşul din păcate „moare”.
Am vrut să văd dacă ideea noastră de a crea un Birou de dezvoltare economică are la echipa Hava şi PDL vreo contrapondere, o „contraofertă”. Nu, nu există aşa ceva. De fapt conceptul de a promova afacerile din Alba Iulia şi potenţialul economic e inexistent în gândirea echipei lui Hava de 18 ani. Dorinţa noastră, a celor din USL şi a echipei ce va lucra alături de Călin Potor, este de a pune pe o foaie şi într-o mapă electronică tot ce are de oferit municipiul Alba Iulia. Un astfel de Birou va avea rolul de a „evalua” şi de a face un audit al potenţialui economic: forţă de muncă, resurse naturale la care avem acces uşor, tradiţii economice, capital economic existent deja. Pe lângă asta, Biroul va trebui să spună, din discuţii directe şi active cu investitorii ce fel de facilităţi cer pentru a veni în Alba Iulia şi cum ne-am putea deschide către ei. Astăzi nu există aşa ceva şi de 18 ani nu s-a făcut nimic pentru asta. Interesul pentru locurile de muncă este zero la echipa PDL-Hava.
Am vrut să văd apoi dacă în privinţa măcar a potenţialului turistic, unde mulţi spun că „s-a mai făcut ceva”, dacă au o ofertă mai bună, dacă au făcut ceva. Ceea ce are de oferit echipa Hava însă e jenant: la câţi bani s-au investit din banii noştri şi ai UE în Cetate şi la ce patrimoniu istoric avem, practic NU AVEM o promovare turistică. Există doar nişte evenimente amatoresc făcute, cu o risipă de bani şi care nu aduc turişti. Să nu uităm, scopul promovării turistice e … să aducă turişti! Hai să ne uităm de aceea la rezultate: Fluxul de turişti în Alba Iulia? Ridicol de mic! Vedeţi pe cineva să se agite să investească în Alba Iulia în hoteluri, să fie bătaie între comercianţi ca să „ia banii” turiştilor? Nu există aşa ceva … pentru că nu există turism. Alba Iulia nu e din păcate pe harta turistică a României.
Echipa USL-Potor în care mă regăsesc va face la nivelul primăriei un Birou de promovare turistică adevărat care se va bate să organizeze şi să aducă în Alba Iulia mari evenimente, de impact internaţional. Şi mai ales echipa USL-Potor va pune în aplicare Proiectul Capitală Culturală Europeană, complet ignorat din motive politicianiste de Hava şi ai lui! Oamenii au de ales între ce face Hava – adică abţibilduri pe autobuze şi reclame în reviste anonime – şi ceea ce vrem să facem noi: proiecte precum Capitală Culturală Europeană şi festivaluri de impact internaţional.
În final, pentru o primă analiză, am vrut să văd 2 măsuri luate de Hava şi care să fi avut succes în atragerea de investitori …. nu am găsit nimic, nici eu, nici oameni de afaceri care ar vrea să îşi mai extindă afacerile în oraş. Vă dau doar două exemple de idei ale echipei USL-Potor, care sunt complet ignorate de Hava în prezent: facilităţi la impozite pentru un anumit nivel de investiţii şi acordarea de parcele pentru tineri antreprenori.
Avem nevoie din 2012 în Alba Iulia de o echipă de conducere care să nu facă doar „gospodărire comunală şi de partid” ci să fie alături de oameni prin creare de locuri de muncă. Echipa USL-Potor are acest plan economic şi de dezvoltare şi care e o completare a Strategiei de dezvoltare la nivel de judeţ lansate săptămâna trecută de domnul Teodor Atanasiu, candidatul USL pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Alba.
Simone Albani


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Publicat

în

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Coaliția de guvernare a decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice în valoare de 1,1 miliarde euro. Acestea reprezintă un sprijin real pentru România, pentru românii care au datorii sau venituri mai mici. Măsurile vor fi aplicate de la data de 1 iulie 2022.

Acestea vizează:
1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaților din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:

A. Diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială.
B. Suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie.
C. Creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.
D. Accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al Programului Național de Redresare și Reziliență. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.

Pentru PSD, este esențial ca în această perioadă să ajute cât mai mulți români cu venituri reduse, persoane vulnerabile, familii tinere și pensionari. La fel de importantă e dezvoltarea comunităților locale cu ajutorul programelor de finanțare europeană!

Cu respect pentru locuitorii județului Alba,
Deputat PSD de Alba, Radu Marcel Tuhuț


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Publicat

în

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Spitalului Municipal Aiud i s-a aplicat o corecție financiară foarte mare, în valoare de 856.055, lei de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Direcția Generală Programe Europene Infrastructură Mare, pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale.

„Consider că pierderea acestei sume mari de bani prin nerespectarea legii și prin incompetență, reprezintă un lucru extrem de grav pentru orașul nostru. Corecția financiară a fost efectuată prin două rapoarte de neconformitate emise de instituția de stat, care inițial nu ne-a fost prezentată în ședință, ci doar ulterior după ce am solicitat, în mod expres, acest lucru.

Cel mai grav aspect este că gaura de 856.055 lei a fost astupată prin reducerea cheltuielilor spitalului pentru materiale sanitare, medicamente, hrană pentru oameni, încălzire, iluminat și forță motrică, alte bunuri și servicii, materiale și prestări servicii cu caracter funcțional.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe scurt, incompetența este suportată de către cetățeni și nu de cei vinovați. În urma acestei corecții financiare, cetățenii bolnavi vor beneficia de materiale sanitare mai puține, de medicamente mai puține și în general de servicii mai proaste și nu din cauza personalului medical ci din cauza incompetenței și/ sau părtinirii unora aflați „la butoane”.
În data de 19 mai 2022 am fost chemați în ședința de Consiliu Local, pentru a aproba rectificarea bugetului Spitalului Municipal Aiud, în urma acestei corecții financiare, în valoare de 856.055 lei. Potrivit Procesului verbal nr. 14110/17.05.2022, suma de 856.055 lei care nu va mai fi finanțată din fonduri europene a determinat o reducere a sumelor destinate funcționării optime a Spitalului astfel:

1. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 385.000 lei, pentru materiale și prestări servicii cu caracter funcțional;
2. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 170.000 lei, pentru alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare;
3. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 55.220 lei, pentru încălzit, iluminat și forță motrică;
4. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 80 lei, pentru hrană pentru oameni;
5. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 21.880 lei, pentru medicamente;
6. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 223.960 lei, pentru materiale sanitare;

Iată un pasaj extras din Raportul prin care i s-a aplicat corecția financiară Spitalului Municipal:

”Nici anunțul de participare/concesionare/invitația la procedura concurențială publicat/publicată nici documentația de atribuire sau răspunsurile autorității/entității contractante la solicitările de clarificări ale operatorilor economici nu descriu suficient de detaliat criteriile de atribuire împreună cu factorii de evaluare și ponderile acestora având astfel un efect de limitare nejustificată a concurenței (ca de exemplu, absența detaliilor suficiente ar fi putut avea un efect de descurajare a potențialilor ofertanți)”

În opinia acestei autorități a statului, Spitalul Municipal Aiud a descurajat concurența pentru a nu se depune mai multe oferte în procedura de licitație a materialelor medicale. Culmea-culmilor este că se discută tocmai despre achiziția acelor materiale medicale despre care aproximativ acum un an, colega mea, doamna consilier Nistea, afirma că sunt supraevaluate cu prețuri astronomice.

În loc să fie profund preocupate de acest subiect și de stabilirea vinovaților și de recuperarea sumelor, atât doamna primar cât și doamna viceprimar au afirmat că aceste corecții sunt obișnuite. M-au facut curios, sincer să fiu, cu aceste afirmații.

Consider că autoritățile competente trebuie să facă lumină în acest caz, chiar dacă consilierii PNL-UDMR au votat rectificarea bugetului spitalului și ”acoperirea găurii”. Consider că orașul nostru a fost prejudiciat direct sau indirect cu această sumă iar vinovații trebuie să plătească și nu cetățenii.

Supărată de intervențiile mele în legătură cu spitalul și cu operatorul de salubritate, doamna primar a afirmat în ședință faptul că eu am ajuns la apogeul incompetenței.

Consider că nu privește unde trebuie atunci când se referă la incompetență. Oare dânsa consideră competenți pe cei care prejudiciază acest oraș?

O să revin cu detalii și despre acest subiect cât și despre situația operatorului de salubritate dezbătută în CL.

Dragoș Crișan, Consilier local USR – Aiud


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Senatul a adoptat ieri o nouă lege care vine în sprijinul administrațiilor locale, permițându-le să preia terenuri și clădiri din patrimoniul regiilor de stat și al societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, care nu mai sunt utilizate de către acestea pentru realizarea obiectului lor de activitate.

Sunt numeroase cazuri de acest gen în țară, inclusiv în județul Alba, în care blocuri, stadioane, hale sau terenuri sunt lăsate în paragină de ani de zile, insalubre și degradate, dar nu pot fi reabilitate și utilizate din cauză că societățile comerciale nu mai au nevoie de ele și nici nu au resurse să investească în ele, iar administrațiile locale, deși ar avea nevoie de ele, nu le pot prelua din cauza birocrației și a cadrului legal incomplet și alambicat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Plecând de la aceste necesități ale administrațiilor locale, dar și ale regiilor de stat și ale societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, am inițiat acest proiect de lege, tocmai pentru a ajuta comunitățile locale să preia obiectivele în cauză, la valoarea lor de inventar actualizată. Plătind această valoare de inventar actualizată se rezolvă și problema contabilicească a transferului acestor bunuri, care a constituit, până acum, principalul obstacol în calea realizării acestor transferuri. Soluția este una echitabilă și favorabilă pentru ambele părți, deoarece societățile scapă de niște active care le generează doar pierderi, iar administrațiile locale pot transforma aceste imobile în obiective folositoare pentru comunitate, mai ales că acum au numeroase oportunități de accesare a fondurilor europene și pot realiza proiecte importante de regenerare a acestor obiective și de repunere a lor în circuitul comunitar. Astfel, transferând de la stat la stat aceste obiective le putem transforma din ruine abandonate în obiective de interes pentru comunitate, folositoare cetățenilor.

Le mulțumesc pe această cale colegilor de la Ministerul Finanțelor și colegilor mei senatori din Comisia de Administrație Publică și din Comisia Juridică, cu care am dezbătut ieri îndelung acest proiect de lege și i-am adus amendamente importante, care au permis adoptarea sa de către plen și realizarea unei legi utile și deplin operabile.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare