Rămâi conectat

Actualitate

Silviu Ponoran a câştigat definitiv procesul cu CNSAS – nu a fost informator al fostei Securităţi

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat dreptate, definitiv, primarului din Zlatna, Silviu Ponoran, în procesul intentat de Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS) care a cerut instanţei să constate calitatea acestuia de fost colaborator/lucrător al Securităţii. Curtea Supremă a respins în 13 octombrie 2011 recursul formulat de CNSAS la decizia Curţii de Apel Bucureşti care a rejudecat dosarul lui Ponoran şi a stabilit, la rândul său, că primarul din Zlatna nu a colaborat cu Securitatea. Dosarul a fost trimis spre rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti după ce ÎCCJ a admis acţiunea lui Silviu Ponoran, în octombrie 2009. Primarul a cerut la acea vreme rejudecarea cauzei, susţinând că a intrat în posesia unor noi probe pe care vrea să le aducă în faţa magistraţilor. Iniţial, prin sentinţa pronunţată în martie 2009, Curtea de Apel Bucureşti, a constatat calitatea de fost colaborator al lui Silviu Ponoran. Edilul a susţinut la acea vreme că la Curtea de Apel Bucureşti a pierdut procesul cu CNSAS dintr-o neglijenţă. „Problema e că la Curtea de Apel am pierdut termenul pentru că am trimis o cerere de amânare la vechea adresă a instanţei şi astfel s-a judecat în lipsa mea”, a explicat în urmă cu doi ani Silviu Ponoran.
lAcuzat că şi-ar fi „turnat” gazdele din studenţie
CNSAS a susţinut că Silviu Ponoran ar fi dat note informative despre gazdele sale din timpul studenţiei, care ascultau Radio Europa Liberă, erau adepţii cultului „Martorii lui Iehova” şi „a vizat luarea unor măsuri de îngrădire a unor drepturi fundamentale, împotriva persoanelor pe care le denunţa, aşa cum singur afirmă într-o notă informativă”. Potrivit CNSAS, primarul din Zlatna ar fi fost recrutat ca informator al Securităţii în anul 1983, în timp ce era student, pentru a furniza informaţii despre persoana care îi oferea găzduire, precum şi despre colegii de facultate, sub numele conspirativ „Nicu”, iar după absolvirea facultăţii ar fi dat informaţii despre colegii de serviciu folosind pseudonimul „Panait”.
Edilul din Zlatna şi-a susţinut tot timpul nevinovăţia şi a spus că a dat în studenţie o singură notă explicativă, şi nu informativă, despre gazdele sale pe care ar fi semnat-o cu propriul nume şi nu cu un pseudonim. „În baza legilor de atunci am dat o singură notă explicativă, şi nu informativă aşa cum susţin cei de la CNSAS. Puneţi-vă în locul meu! Am scris ceea ce mi s-a dictat. La acea vreme, dacă refuzai să dai astfel de note erai considerat infractor. Dacă mă opuneam, riscam să fiu exmatriculat din facultate”, s-a apărat Ponoran. Silviu Ponoran a recunoscut că a mai dat şi alte note, tot explicative susţine el, în perioada în care era preşedinte al Cooperativei din Zlatna, note pe care le-a semnat cu numele conspirative de Nicu şi Panait. „Acestea nu mă incriminează însă pentru că nu se referă la persoane, ci la cantităţi, materiale”, a adăugat primarul.
Cel mai probabil în luarea deciziei definitive de necolaborare cu Securitatea în cazul lui Silviu Ponoran magistraţii au ţinut cont de probele noi depuse la dosar. „Bunicul meu a fost declarat chiabur, motiv pentru care tatăl meu a fost dat afară din facultate. Pentru ca el să-şi poată continua studiile, bunicii mei au fost nevoiţi să cedeze mai multe pământuri comuniştilor. Familia mea a avut mult de suferit de pe urma comuniştilor şi am adus dovezi în acest sens”, a precizat primarul din Zlatna.

Ioana PITICARIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

16 noiembrie 2022, COVID-19 în Alba. 10 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

16 noiembrie 2022, COVID-19 în Alba. 10 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

La nivelul județului Alba, miercuri, 16 noiembrie 2022, s-au înregistrat 10 noi infectări cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba.

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces în rândul persoanelor bolnave de COVID-19.

Elit - Gustul Desăvârșit

Atfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 59541 de persoane confirmate, 58306 persoane vindecate, 1.311 decese.

Marți, în județul Alba au fost prelucrate în total 211 teste, 44 PCR, 167 de teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 503266 mai exact, 365807 de teste PCR și 137459 de teste rapide.

De unde provin cazurile:

ALBA IULIA – 1

BLAJ – 1

CÂMPENI – 1

CUGIR – 3

OCNA MUREȘ – 1

Reinfectări:

ALBA IULIA – 1

ORAŞ CUGIR 24
CUT 1
FĂRĂU 1
CETATEA DE BALTĂ 2
ROŞIA DE SECAŞ 1
CERGĂU 1
SOHODOL 1
MUNICIPIUL SEBEŞ 15
BUCERDEA GRÂNOASĂ 1
MUNICIPIUL BLAJ 9
ŞIBOT 1
METEŞ 1
SĂSCIORI 2
MUNICIPIUL AIUD 7
ŞONA 1
MUNICIPIUL ALBA IULIA 17
IGHIU 1
ORAŞ CÂMPENI 1
ORAŞ ZLATNA 1
ORAŞ OCNA MUREŞ 1
ALBAC 0
ALMAŞU MARE 0
ARIEŞENI 0
AVRAM IANCU 0
BERGHIN 0
BISTRA 0
BLANDIANA 0
BUCIUM 0
CÂLNIC 0
CENADE 0
CERU-BĂCĂINŢI 0
CIUGUD 0
CIURULEASA 0
CRĂCIUNELU DE JOS 0
CRICĂU 0
DAIA ROMÂNĂ 0
DOŞTAT 0
GALDA DE JOS 0
GÂRBOVA 0
GÂRDA DE SUS 0
HOPÂRTA 0
HOREA 0
ÎNTREGALDE 0
JIDVEI 0
LIVEZILE 0
LOPADEA NOUĂ 0
LUNCA MUREŞULUI 0
LUPŞA 0
MIHALŢ 0
MIRĂSLĂU 0
MOGOŞ 0
NOŞLAC 0
OCOLIŞ 0
OHABA 0
ORAŞ ABRUD 0
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 0
ORAŞ TEIUŞ 0
PIANU 0
POIANA VADULUI 0
PONOR 0
POŞAGA 0
RĂDEŞTI 0
RÂMEŢ 0
RIMETEA 0
ROŞIA MONTANĂ 0
SĂLCIUA 0
SĂLIŞTEA 0
SÂNCEL 0
SÂNTIMBRU 0
SCĂRIŞOARA 0
ŞPRING 0
STREMŢ 0
ŞUGAG 0
UNIREA 0
VADU MOŢILOR 0
VALEA LUNGĂ 0
VIDRA 0
VINŢU DE JOS 0

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

A fost prins la furat de sârmă, în ALBA: Un bărbat s-a ales cu dosar penal după ce a vrut să ia 75 de metri de plasă de sârmă de pe un teren agricol

Ziarul Unirea

Publicat

în

A fost prins la furat de sârmă, în ALBA: Un bărbat s-a ales cu dosar penal după ce a vrut să ia 75 de metri de plasă de sârmă de pe un teren agricol

La data de 15 noiembrie 2022, polițiștii Postului de Poliție Mirăslău au identificat un bărbat de 41 de ani, din Călan, județul Hunedoara, care locuiește fără forme legale pe raza comunei Mirăslău, ca persoană bănuită de săvârșirea unui furt, faptă în legătură cu care poliția a fost sesizată în după amiaza aceleiași zile.

Se pare că, în perioada 26 octombrie – 03 noiembrie 2022, bărbatul ar fi sustras 75 de metri de plasă de sârmă din gardul cu care era împrejmuit un teren agricol, cu scopul de a o folosi în interes personal.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prejudiciul, a cărui valoare a fost estimat la 700 de lei, a fost recuperat și urmează să fie restituit persoanei păgubite.

Față de bărbat, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

O fabrică din România își reia producția în 2023! Produsul lor se găsește în mai multe magazine din țară

Ziarul Unirea

Publicat

în

O fabrică din România își reia producția în 2023! Produsul lor se găsește în mai multe magazine din țară

Compania Best Achiziții SRL, deținătoarea brandului „Zahar Bod” și a unei părți reprezentative a Fabricii de Zahăr Bod, va relua producția de zahăr din sfecla de zahăr în anul 2023, a anunțat Bizbrasov.ro.

De altfel, marți, 1 noiembrie 2022, compania a demarat oficial procedura de negociere și achiziție de sfeclă de zahăr de la producătorii și asociațiile de producători interesate.

„Cu toții ne dorim să fie repornita fabrica. Este lesne de înțeles că acest parteneriat este un câștig atât pentru fermieri, pe de o parte pentru faptul că cei care încă mai cultivă ar avea unde să-și vândă producția, iar pe de alta parte, cei care au renunțat să cultive vor fi tentați să reia această activitate, cât și pentru noi ca țară, deoarece, la rafturi, vom găsi din nou zahăr 100% românesc. Sperăm ca împreună cu actuala echipă de management a fabricii, pe care o văd implicată, să contribuim la redresarea pieței romanești de zahăr”, a afirmat Ioan Tatu, reprezentant al Asociației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr Bod.

Elit - Gustul Desăvârșit

Zahărul Bod se găsește în mai multe magazine din țară

La ora actuală, secția de ambalare a fabricii este activă, iar un număr de 40 de persoane lucrează deja acolo. Zahărul Bod se găsește pe rafturile unor magazine și lanțuri de supermarketuri din țară.

„Reiterez faptul ca depunem toate eforturile ca în România să nu dispară tradiția culturii sfeclei de zahăr, mai ales că în zona Brașov-Mureș-Covasna terenul agricol este cel mai bun pentru o astfel de cultură. Totodată, avem speranța că împreună cu fermierii români vom reuși ca în anul ce urmează să repornim producția de zahăr la Bod”, a spus Mihaela Neagu, director general Best Achiziții SRL.

Conform site-ului oficial al Zahărului Bod, kilogramul de zahăr se vinde cu 6,5 lei. Totuși, trebuie să achiziționați 10 pachete minimum, pentru a se perfecta tranzacția on-line.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea