Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Silviu Bian, fostul șef al ANOFM, condamnat definitiv la 6 ani de închisoare cu executare pentru corupție

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat joi, 10 aprilie, sentința la recursul formulat de Silviu Bian, fostul șef al Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, în dosarul de corupție în care este implicat. Acesta a fost condamnat definitiv la 6 de închisoare cu executare.

Admite recursul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva deciziei penale nr. 175/A din 7 iunie 2013 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a II-a penală. (…)  Dispune ca inculpatul Bian Silviu să restituie sumele de bani rămase după restituirile de la urmărirea penală, după cum urmează: 71.800 RON către Cătănoiu Nicolae, 87.800 RON şi 7.500 euro către Benea Bogdan, 184.800 RON către Neacşu Ion, 258.300 RON şi 14.500 euro către Pop Aurora, 149.800 RON către Benea Maria, 54.500 RON către Şuvar Gabriela, 29.200 RON către Poiniţeanu Bogdan. Constată că în cursul urmăririi penale au fost restituite următoarele sume de bani: 21.200 RON către Cătănoiu  Nicolae, 20.200 RON către Benea Bogdan, 21.200 RON către Neacşu Ion, 21.200 RON către Pop Aurora, 21.200 RON către Benea Maria, 9.000 RON către Şuvar Gabriela, 15.500 RON către Căliman Ioan. Respinge ca nefondate recursurile declarate de inculpaţii Ţichindelean Alexandra Maria, Ristea Cristache şi Bian Silviu împotriva aceleiaşi decizii. Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârilor atacate care nu sunt contrare prezentei decizii. Obligă recurenţii inculpaţi la plata sumei de câte 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariul parţial al apărătorilor desemnaţi din oficiu, în sumă de câte 100 lei, până la prezentarea apărătorilor aleşi ai inculpaţilor, se plătesc din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 10 aprilie 2014”, se arată în în soluția pe scurt a instanței.

Reamintim că Bian a contestat sentința pronunțată de Curtea de Apel București, în luna iunie 2013, care l-a condamnat la 6 ani de închisoare cu executare și confiscarea sumelor de aproximativ 950.000 de lei şi 22.000 de euro.

Aceeași sentință a fost contestată și de Direcția Națională Anticorupție deoarece este vorba despre o reducere a pedepsei inițiale, aplicate după judecarea dosarului la Tribunalul București, care a pronunțat pentru Bian o condamnare la 9 ani de închisoare.

De asemenea, au formulat recurs și cei doi directori din cadrul ANOFM, Cristache Ristea şi Alexandra Maria Ţichindelean, judecaţi în acelaşi dosar şi condamnaţi la patru, respectiv doi ani ani de închisoare, pentru care au fost respinse apelurile.

Silviu Bian a fost trimis în judecată în data de 9 noiembrie 2011, în stare de arest preventiv. El a fost reţinut în luna octombrie 2011, în urma unui flagrant, pentru luare de mită în formă continuată și a fost eliberarat provizoriu sub control judiciar după 4 luni.

Din Ordonanta de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În data de 17 septembrie 2011, inculpatul Bian Silviu, în calitate de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Fortei de Munca, a primit suma de 22.000 euro și 19.000 lei de la funcționarii structurilor județene ale ANOFM. Banii au fost pretinși de către inculpatul Bian Silviu pentru ca, în calitate de ordonator principal de credite, să vireze 25% din costul proiectelor finanțate din fonduri ale Uniunii Europene și destinate dezvoltării resurselor umane, reprezentând cofinanțarea acestora din fonduri proprii, în vederea bunei derulări a activității în cadrul proiectelor. De asemenea, această sumă, primită cu titlu de mită printr-un intermediar, reprezintă o parte din salariile funcționarilor respectivi pe luna august 2011. În mod similar, la data de 15 octombrie 2011, în același scop ca cel menționat mai sus, inculpatul Bian Silviu a primit de la aceiași funcționari, prin intermediar, suma de 82.000 lei, reprezentând o parte din retribuțiile aferente lunii septembrie 2011. Cu această ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante”.

La data arestării Bian era vicepreședinte al PDL Alba care, luând imediat în discuție cazul, a hotărât excluderea sa din organizație iar Biroul Permanent Național al PDL a decis excluderea sa din partid.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea